• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Εκπαιδευση

Εκτελούν «συμβόλαιο θανάτου» για τα δημόσια Πανεπιστήμια: Όλα για τα κολέγια!

July 29, 2021 286

 

Χρήστος Κάτσικας

            «Σκοπός μου είναι πρώτα και πάνω από όλα να αναδείξω το κοινωνικό περιεχόμενο αυτής της μεταρρύθμισης. Γιατί -θα το ξαναπώ- αν υπάρχει ένας δρόμος για την προσωπική ανέλιξη κάθε παιδιού στην Ελλάδα, ο δυναμικός βατήρας του για να τρέξει σε αυτόν πρέπει να είναι η δημόσια παιδεία. Και αν υπάρχει μια δύναμη που τελικά κινεί την εθνική οικονομία είναι πάλι η δημόσια παιδεία». Αυτά είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χθες, στην ομιλία του στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο του υπ. Παιδείας.

            Ένα μήνα περίπου πριν, στις 23 Ιουνίου, σε δηλώσεις του στο υπουργικό συμβούλιο, μετά την ολοκλήρωση του κυρίου τμήματος των πανελληνίων εξετάσεων, τόνισε ότι  «ανεξάρτητα από τους τελικούς βαθμούς και από τα αποτελέσματα θα επαναλάβω ότι για τους νέους μας ήταν μόνο ένας σταθμός από τους πολλούς που θα έχουν στη ζωή τους και ένα μόνο στοίχημα από τα πολλά που έχουν να κερδίσουν για την πρόοδό τους, την προκοπή τους».

            Αντίστοιχα, η υπουργός Παιδείας λίγες ώρες πριν ξεκινήσουν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις είχε ευχηθεί στους υποψηφίους «να πετύχουν όσα επιθυμούν». Η Νίκη Κεραμέως πρόσθεσε, πως «τίποτα δεν μπορεί να τις και τους εμποδίσει από το να διεκδικήσουν το μέλλον που ονειρεύονται»«Μπροστά σας έχετε όλες τις προοπτικές, το μέλλον σας ανήκει. Καλή επιτυχία», κατέληγε η κ. Κεραμέως.

Μεθοδευμένος αποκλεισμός η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

            Σήμερα, καθώς βρισκόμαστε λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών των υποψηφίων και της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, ας  «μετρήσουμε» την ουσία των λόγων του Πρωθυπουργού και της υπουργού Παιδείας: Παράλογες, ανορθόδοξες και χωρίς καμία ακαδημαϊκή θεμελίωση βάσεις εισαγωγής, ακραίες ανισότητες, η μεγαλύτερη στρέβλωση που έχει υπάρξει τις τελευταίες δεκαετίες στο σύστημα εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση. Η «προσφορά» 77.000 θέσεων εισακτέων ήταν μια  «προσφορά» σε ανεπιθύμητους καλεσμένους καθώς για το σύστημα Μητσοτάκη – Κεραμέως ο κάθε ένας πρέπει να κάνει τις σπουδές που αναλογούν στην κοινωνικοοικονομική θέση της οικογένειάς του. Τόσο κυνικά! Σαν κακό όνειρο  στις ζωές του πιο αδύναμου κρίκου, σαν σεισμός από τα έγκατα της γης που αίφνης κόβει το σπίτι στα δυο και θάβει τους ενοίκους και τις μνήμες τους.

            Με φόντο, αφενός, την προσπάθεια δεκάδων χιλιάδων μαθητών να πετύχουν την εισαγωγή τους στα δημόσια πανεπιστήμια της χώρας, μέσα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία, με πολλούς μήνες μακριά από τη ζωντανή εκπαίδευση  και αφετέρου, τις πολιτικές που λίγο πριν ορθώσουν εμπόδια στην πρόσβαση στα Δημόσια ΑΕΙ, άνοιγαν λεωφόρους στα λεγόμενα κολέγια.

            Όταν πριν λίγους μήνες, η Νίκη Κεραμέως, με αιφνιδιαστική τροπολογία, περνούσε διάταξη με την οποία αναγνωρίζονταν εκτός από την εκπαιδευτική ισοδυναμία και η επαγγελματική ισοδυναμία των πτυχίων των Κολεγίων με τα πτυχία των δημοσίων Πανεπιστημίων δεν έκανε τίποτε περισσότερο από αυτό που υπαγόρευαν τα συμφέροντα της κυρίαρχης ελίτ, που είναι η ιδεολογία και η πολιτική του κυβερνώντος κόμματος! Αυτή είναι η ταξική τους θέση, να υπηρετούν τα συμφέροντα της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας», των επιχειρηματιών της γνώσης, άλλοτε απαξιώνοντας και άλλοτε περιορίζοντας την είσοδο  προς τα δημόσια πανεπιστήμια.

            Και για να μην λέμε πολλά λόγια και θεωρίες ας δούμε ορισμένα χειροπιαστά στοιχεία που στη σύνθεσή τους κάθε άλλο παρά αποτελούν μεμονωμένα επεισόδια – τμήματα του παζλ που λέγεται «επιχείρηση ιδιωτικοποίησης – εμπορευματοποίησης της εκπαίδευσης στην Ελλάδα».

          Δεν θα επιχειρήσουμε να ερμηνεύσουμε την σχέση «μαζικός αποκλεισμός υποψηφίων – μείωση Πανεπιστημιακών Σχολών – Ισοτιμία πτυχίων Πανεπιστημίων – κολεγίων» που εκπληρώνει ακόμη και τις πιο ακραίες επιθυμίες των σχολαρχών με όχημα την χρηματοδότηση ιδιωτικών σχολείων (που είναι φορείς εποπτευόμενοι από το Υπουργείο Παιδείας, παρέχουν κατά το Σύνταγμα δημόσιο και κοινωνικό αγαθό και εκδίδουν ισότιμους τίτλους σπουδών) προς τη ΝΔ όπως φαίνεται καθαρά από την Επιτροπή Διαφάνειας της Βουλής για τη χρηματοδότηση των κομμάτων. Οι εν λόγω επιχειρηματίες έχουν μετατρέψει τα ίδια τα εκπαιδευτήριά τους, τα σχολεία τους, σε χρηματοδοτικά κέντρα πολιτικού κόμματος.

Θα την ερμηνεύσουμε μέσα από τα λόγια, τις μεθοδεύσεις και τις πράξεις υψηλόβαθμων στελεχών του κυβερνώντος κόμματος τα τελευταία χρόνια.

Μια ιστορία με πολύ …παντεσπάνι!

            Η υπόθεση αναγνώρισης των κολεγίων δεν είναι καινούργια ιστορία καθώς επιχειρεί να εξυπηρετήσει μια μεγάλη λίστα «πελατών» των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. που, επί χρόνια, στέκονταν στον προθάλαμο του υπουργείου Παιδείας, περιμένοντας να ανάψει το πράσινο φως για την περιβόητη νομιμοποίηση και τη μεγαλοπρεπή είσοδο στην αγορά της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

            Οι πρώτες απόπειρες αδειοδότησής τους ξεκινούν το 2008-2009 (επί Σπηλιωτόπουλου και Στυλιανίδη), συνεχίζονται το 2010 επί Α. Διαμαντοπούλου ενώ ο Κ. Αρβανιτόπουλος το 2013 κάνει το μεγάλο βήμα (που ολοκληρώνει η Νίκη Κεραμέως).

            Μάλιστα ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, τοποθετήθηκε σε εκδήλωση Κολεγίου με τα παρακάτω λόγια:  «μπορεί πυλώνας της εκπαίδευσης στον τόπο μας να είναι η δημόσια εκπαίδευση, όμως αυτό δεν μας… αποτρέπει να έχουμε υγιείς επιχειρηματικές δραστηριότητες. Τέτοιες επενδύσεις και πρωτοβουλίες σηματοδοτούν μία νέα εποχή για την πόλη και τη χώρα γενικότερα».

Άδωνις Γεωργιάδης: Καλύτερο το πτυχίο των Κολεγίων

            «Εγώ πάντοτε φέρνω ως παράδειγμα τα ιδιωτικά Κολέγια στην Ελλάδα. Εμένα θα μου επιτρέψετε να πω ότι δεν θεωρώ ότι τα ιδιωτικά Κολέγια στην Ελλάδα -ως επί το πλείστον, όχι όλα- παρέχουν υπηρεσίες εφάμιλλες με αυτές των ελληνικών πανεπιστημίων. Δυστυχώς για τα ελληνικά πανεπιστήμια θα πω ότι τα κολέγια παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες από τα ελληνικά πανεπιστήμια» έλεγε το 2011 ο Άδωνις Γεωργιάδης, στην τελετή αποφοίτησης Κολλεγίου.

            Ανάφερε δε ότι όποιος τύχει να περπατήσει μέσα στο ελληνικό πανεπιστήμιο και μετά περπατήσει μέσα σε ένα Κολέγιο, θα καταλάβει τη διαφορά μεταξύ «ενός πραγματικού χώρου εκπαίδευσης και ενός χώρου που δεν θα ήθελε καθόλου να χαρακτηρίσει». 

            «Να είστε λοιπόν σίγουροι», είπε, απευθυνόμενος στους αποφοίτους του Κολεγίου «ότι το πτυχίο που έρχεται στα χέρια σας δεν είναι απλώς εφάμιλλο και ισότιμο, που είναι και νομικά ισότιμο βάσει των προσφάτων αποφάσεων αλλά είναι αντάξιο και καλύτερο των συναδέλφων σας από τα ελληνικά πανεπιστήμια».

            Το Νοέμβριο του 2019, όντας πλέον υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο Αδ. Γεωργιάδης παρευρέθηκε στην 47η τελετή αποφοίτησης του … College, όπου φωτογραφήθηκε αγκαλιά με τον επιχειρηματία του Κολεγίου. Στην ομιλία του δήλωσε μεταξύ άλλων: «Ολοι οι απόφοιτοι του … βρίσκουν αμέσως μετά την αποφοίτηση δουλειά στο αντικείμενο που έχουν σπουδάσει».

            Το σίγουρο είναι ότι πλέον ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν θα χρειαστεί να πάει σε άλλη εκδήλωση Κολεγίου, αφού με το νόμο που ψήφισε στα τέλη Δεκεμβρίου 2020 η κυβέρνηση της οποίας είναι μέλος οι δουλειές του επιχειρηματία του κολεγίου… θα αβγατίσουν. 

New York College με την υποστήριξη του πρωθυπουργού!

            Πριν ένα χρόνο και κάτι, τον Φεβρουάριο του 2020, ο εκπαιδευτικός όμιλος New York College διοργάνωσε  ημερίδα στη Θεσσαλονίκη με την επίσημη υποστήριξη του Γραφείου του Πρωθυπουργού. Μιλάμε για κανονικό εργοστάσιο απονομής τίτλων σπουδών, καθώς παρέχει 56 προπτυχιακά και 23 μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, με το αζημίωτο βεβαίως!

            Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Κολεγίων, τα δίδακτρα για τα τριετούς φοίτησης προπτυχιακά προγράμματα κυμαίνονται από 5.500 ώς 8.500 ευρώ τον χρόνο, ενώ για τα μεταπτυχιακά -μονοετή ή διετή- προγράμματα από 7.000 έως 12.000 ευρώ.

            Ο Δημόσιος Τομέας και η ελίτ του αγκαλιάζει με στοργή και γίνεται η θεραπαινίδα του Ιδιωτικού Τομέα. Πως το είπαμε; Σύμπραξη δημόσιου –ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ)!

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

Εμπόριο "ΤΖΗΛΙΟΣ"

Mirsinies' garden, restaurant-cafe

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Illusions Hair Studio

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« September 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search