Print this page

Δώρο-πρόκληση από Κεραμέως σε πανεπιστημιακούς με επιχειρηματική δραστηριότητα

July 30, 2021 622

 

Με νομοθετική ρύθμιση το υπουργείο Παιδείας παραγράφει χρέη «κακοπληρωτών» καθηγητών με επιχειρηματική δραστηριότητα ● Την απώλεια εσόδων για τα ταμεία των ΑΕΙ επιβεβαιώνει και η Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους

Δεν έχουν τέλος, όπως φαίνεται, οι «σκιές» της κυβέρνησης σε θέματα διαφάνειας, χρηστής διοίκησης και ισονομίας. Στις καταγγελίες της αντιπολίτευσης περί εξυπηρέτησης «ημετέρων» κόντρα στο δημόσιο συμφέρον, προστίθεται από χθες «φωτογραφική» διάταξη του υπουργείου Παιδείας που παραγράφει τα χρέη καθηγητών με παράλληλη επιχειρηματική δραστηριότητα για μία δεκαετία και συγκεκριμένα την περίοδο 1999-2009, ζημιώνοντας τα ταμεία των ΑΕΙ.

Η ρύθμιση περιλαμβάνεται στην τροπολογία της «τελευταίας στιγμής» για τους εμβολιασμούς των εκπαιδευτικών (άρθρο 3, για τη διαδικασία απόδοσης της κράτησης επί των εισοδημάτων των μελών ΔΕΠ) που ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το Κτηματολόγιο και αφορά την υποχρέωση των διδασκόντων που εξασκούν παράλληλα ελεύθερο επάγγελμα να καταβάλλουν στους ΕΛΚΕ (Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Ερευνας) των ΑΕΙ μέρος των εσόδων τους. Το ποσοστό αυτό μέχρι το 1997 ανερχόταν στο 30% των ακαθάριστων, ενώ από το 2000 μειώθηκε στο 15% (σήμερα ορίζεται στο 7%).ADVERTISING

Η ρύθμιση

«…Τυχόν εκδοθείσες πράξεις προσδιορισμού οφειλών που προέρχονται από εισοδήματα από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας ατομικώς έως την 31η.12.2009 παύουν αυτοδικαίως να ισχύουν αποκλειστικά κατά το μέρος που αφορούν οφειλές έως την ημερομηνία αυτή, ενώ κατά το μέρος που αφορούν στον προσδιορισμό οφειλής από εισοδήματα που προέρχονται από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας από 1.10.2010 έως 31.12.2017 εξακολουθούν να ισχύουν και δεν απαιτείται η έκδοση νέας πράξης προσδιορισμού οφειλής από τους Ε.Λ.Κ.Ε των Α.Ε.Ι.» αναφέρει η ρύθμιση.

Την ίδια στιγμή, η οικονομική βλάβη για τα Πανεπιστήμια επιβεβαιώνεται από τη συνοδευτική Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, στην οποία γίνεται ξεκάθαρα λόγος για απώλεια εσόδων, που μάλιστα «…. δεν δύναται να προσδιοριστεί, καθώς εξαρτάται από πραγματικά περιστατικά».

H  κυβέρνηση στερεί από τα ταμεία των ελληνικών Πανεπιστημίων δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, καθώς αποφάσισε να τους χαρίσει τα χρέη «κακοπληρωτών» καθηγητών που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα, ενδίδοντας στις χρόνιες πιέσεις τους.

Σημειώνεται πως χθες στην Ολομέλεια η υπουργός Παιδείας έμεινε σιωπηλή για το θέμα, ενώ ο Άγγελος Συρίγος επιχείρησε αμήχανα να υποβαθμίσει το θέμα.

πηγή: efsyn.gr

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.