• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Εκπαιδευση

Βάσεις-πανελλαδικές 2021: «Γίναμε θεατές ενός παράλογου έργου με θύματα τις ψυχές και τα όνειρα αθώων παιδιών, που δεν είχαν ιδέα τι τους επιφύλασσε η μοίρα»

July 30, 2021 295

 

Επιστολή μητέρας υποψήφιας στις πανελλαδικές εξετάσεις

«Πρόσφατα γίναμε θεατές ενός παράλογου έργου που διαδραματίστηκε με θύματα τις ψυχές και τα όνειρα αθώων παιδιών, που δεν είχαν ιδέα τι τους επιφύλασσε η μοίρα» αναφέρει η Ασημένια Χασάπη με επιστολή της προς Πρόεδρο του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Δ.Π.Θ.
Καθηγητή Δημήτριο Πολυχρονόπουλο, χαρακτηρίζοντας την εφαρμογή της ΕΒΕ ως καταστρατήγηση των βασικών εννοιών του κράτους δικαίου.

Ακολουθεί η επιστολή:

Πρόσφατα γίναμε θεατές ενός παράλογου έργου που διαδραματίστηκε με θύματα τις ψυχές και τα όνειρα αθώων παιδιών, που δεν είχαν ιδέα τι τους επιφύλασσε η μοίρα.

Ως κάτοικοι αυτής της περιοχής είχαμε μια προσδοκία. Να εκμεταλλευτούμε αυτά τα λίγα τοπικά συγκριτικά πλεονεκτήματα (γιατί δεν υπάρχουν σε κάθε πόλη Πολυτεχνικές Σχολές) και να σπουδάσουν τα παιδιά μας στο τόπο τους, εφόσον αυτό είναι το επιθυμητό. Και γράφω «παιδιά μας» διότι είμαστε γονείς δύο διδύμων παιδιών που ταυτόχρονα καλούμαστε να επωμισθούμε τα βάρη των σπουδών τους, ενώ παράλληλα χρόνια τώρα τα προετοιμάζαμε συστηματικά για τη δοκιμασία των πανελλαδικών εξετάσεων, που όπως γνωρίζεται είναι μια ακριβή υπόθεση για κάθε ελληνική οικογένεια.

Η κόρη μου τελειόφοιτη της Γ΄ Λυκείου, προετοιμάζονταν (εν μέσω των πρωτόγνωρων συνθηκών της πανδημίας) τα τελευταία δύο χρόνια στα ειδικά μαθήματα του ελεύθερου και γραμμικού σχεδίου (τα οποία δεν διδάσκονται συστηματικά στη δημόσια εκπαίδευση), με απώτερο στόχο να εισαχθεί στην Αρχιτεκτονική Ξάνθης. Κατάφερε τελικά και συγκέντρωσε συνολικά 19.330 μόρια, γράφοντας 15,3 στο ελεύθερο σχέδιο και 18,3 στο γραμμικό σχέδιο.  Όμως με λύπη διαπιστώσαμε ότι για 0,13 δεν μπορεί να εισαχθεί στην Αρχιτεκτονική της Ξάνθης  διότι οι Ε.Β.Ε. που τέθηκαν είναι μεγαλύτερες (!!!) ήτοι 15,43 για το ελεύθερο και 17,08 για το γραμμικό σχέδιο.

Θεωρείται το 15,43 και το 17,08 με άριστα το 20 ως βάση? Και μάλιστα όταν οι υπόλοιπες αρχιτεκτονικές σχολές έθεσαν τις ανάλογες ΕΒΕ αρκετά χαμηλότερα. Για ποιό λόγο η σχολή σας έθεσε τόσο υπέρμετρα υψηλούς συντελεστές σε σχέση με τις άλλες αρχιτεκτονικές σχολές?

Μέχρι πρόσφατα δεν γνωρίζαμε τίποτα για τις ΕΒΕ, παρά μόνο ήταν γνωστό το όριο του 10 για τα ειδικά μαθήματα. Τα σχετικά άρθρα 4Β και 4Γ του ν. 4186/2013 προστέθηκαν με τα άρθρα 2 και 3 αντίστοιχα του ν. 4777/ 2021, ενώ μόλις στις 31/05/2021 εξειδικεύτηκαν με την με αριθμ. Φ.251/61361/Α5 (ΦΕΚ Β΄2278) απόφαση της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων. Πρόκειται για προφανής καταστρατήγηση των βασικών εννοιών του κράτους δικαίου.

Οι βασικές αρχές του διοικητικού δικαίου, αυτές της αναλογικότητας και της χρηστής διοίκησης «πήγανε περίπατο». Είναι αναλογικό το 17,08 να θεωρείται ελάχιστη βάση σε σχέση με το 20? Επιπροσθέτως, ένα τέτοιο μέτρο για λόγους χρηστής διοίκησης θα έπρεπε να νομοθετείται έγκαιρα δηλαδή τουλάχιστον να είναι γνωστό από τις αρχές του διδακτικού έτους ώστε να μπορέσουν οι υποψήφιοι να προετοιμαστούνε κατάλληλα.

Σύμφωνα την παράγραφο 7 του άρθρου 4Β του ν.4186/2013 όπως ισχύει, ο συντελεστής της Ε.Β.Ε. δύναται να τροποποιείται με απόφαση του κατά περίπτωση αρμόδιου οργάνου, η οποία εκδίδεται έως τις 31 Αυγούστου εκάστου έτους.

Σας καλώ τώρα, έστω και την ύστατη αυτή στιγμή να τροποποιήσετε τους συντελεστές Ε.Β.Ε. στα ειδικά μαθήματα της σχολής σας και σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων να δώσετε τη δυνατότητα σε όσους υποψήφιους το επιθυμούν να τροποποιήσουν το μηχανογραφικό τους.

Με εκτίμηση

Ασημένια Χασάπη

Ξάνθη 28/07/2021

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

Εμπόριο "ΤΖΗΛΙΟΣ"

Mirsinies' garden, restaurant-cafe

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Illusions Hair Studio

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« September 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search