• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Εκπαιδευση

Ο αποκλεισμός 18.174 επιπλέον υποψηφίων από πέρυσι και η ταξική εκπαίδευση Της Μάχης Νικολάρα

August 28, 2021 393
Ο αποκλεισμός 18.174 επιπλέον υποψηφίων από πέρυσι και η ταξική εκπαίδευση
Της Μάχης Νικολάρα
Υπηρέτησα το εκπαιδευτικό ρεπορτάζ κοντά 20 χρόνια. Έχω ακούσει άπειρα επιχειρήματα από πολλούς Υπουργούς Παιδείας που υπερασπίζονταν τις πολιτικές που ήθελαν να εφαρμόσουν και τις βάφτιζαν συνήθως μεταρρυθμίσεις. Ελπίζω να μην αδικώ κανέναν αλλά η Νίκη Κεραμέως είναι ίσως η πιο ειλικρινής. Σε γενικές γραμμές.
Το ίδιο και ο Πρωθυπουργός.
Είναι απολύτως ξεκάθαροι και κανένας δεν μπορεί να τους κατηγορήσει για παραπλάνηση ή υποκρισία, ένα σπορ που στην πολιτική ανθεί. Θέλουν μια εκπαίδευση ταξική που δεν απευθύνεται σε όλους. Θέλουν μια κοινωνία ακόμη πιο ταξική και υπ’ αυτή την έννοια αυτό που συμβαίνει και θα ακολουθήσει είναι μια πραγματική μεταρρύθμιση. Βαθιά και οριζόντια.
Μια μεταρρύθμιση της ελληνικής κοινωνίας που στηρίχτηκε, από την γέννηση του ελληνικού κράτους, στην εκπαίδευση ως βασικό μηχανισμό κοινωνικής κινητικότητας. Το παιδί του εργάτη, του αγρότη, μπορούσε να γίνει καθηγητής πανεπιστημίου. Όχι εύκολα όχι εντελώς δωρεάν αλλά μπορούσε.
Είναι ακριβή επένδυση; Ναι. Αξιοποιήθηκε επαρκώς; Όχι. Φταίει το μοντέλο γι΄ αυτό; Για μένα, όχι. Φταίνε οι κακές και αποσπασματικές και συχνά πελατειακές πολιτικές. Σίγουρα όμως δεν φταίνε οι κακές επιδόσεις των μαθητών.
Και εδώ η ειλικρινής και ξεκάθαρη υπουργός πέφτει σε μια αντίφαση που θα ήταν θλιβερό παιδαγωγικό λάθος ανάξιο να εκστομίζεται από την αρμόδια να θεραπεύει τα της παιδείας αν δεν ήταν συνειδητό ψέμα προορισμένο να εγείρει κοινωνικά αντανακλαστικά.
Αφού ο αποκλεισμός 18.174 υποψηφίων (σε σχέση με πέρυσι) αυτομάτως ανεβάζει το επίπεδο σπουδών και δίνει αντίκρισμα στα πτυχία (παρόλο που αναγνωρίζονται σε όλο τον κόσμο ως υψηλού επιπέδου δεκαετίες τώρα) τότε γιατί τα εξομοίωσε με τους τίτλους που χορηγούν τα κολλέγια; Αφού το κριτήριο για την αξία των πτυχίων είναι ο βαθμός εισαγωγής και η επίδοση σε μια συγκεκριμένη ημέρα και ώρα τότε πως είναι ισάξια τα πτυχία δομών που δεν έχουν κανένα άλλο κριτήριο εισαγωγής εκτός από το πορτοφόλι;
Κατά βάση όμως η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έκρυψε ποτέ τις απόψεις της. Το ερώτημα είναι τι θέλουμε εμείς, οι πολίτες, για την εκπαίδευση, την υγεία, την προστασία του περιβάλλοντος, την κοινωνική δικαιοσύνη. Στη δημοκρατία, οι πλειοψηφίες νικάνε.
Πιστεύουν όντως οι περισσότεροι ότι πρέπει να γίνουμε πχ. Μ. Βρετανία που αν και εξάγει εκπαίδευση και φιλοξενεί φοιτητές από όλο τον πλανήτη, έχει τα χαμηλότερα ποσοστά πτυχιούχων; Όπου οι νέοι Βρετανοί έχουν σχεδόν μηδενικές πιθανότητες να μετακινηθούν από την εργατική γειτονιά που γεννιούνται; Να γίνουμε Γερμανία που εισάγει φθηνούς γιατρούς από την Ελλάδα γιατί δεν θέλει να επενδύσει στις πανάκριβες ιατρικές σπουδές;
Αν αυτό θέλουν, αυτό θα έχουν. Ας είναι τουλάχιστον συνειδητό όμως και απαλλαγμένο από τις συνήθεις δηλητηριώδεις πολώσεις. Και ας γίνουμε περισσότεροι εμείς οι υπόλοιποι που θέλουμε μια άλλη κοινωνία όπου το παιδί που γεννιέται στο Περιστέρι δεν θα πρέπει κατ’ ανάγκη να γίνει υδραυλικός, εκτός αν το θέλει φυσικά. Μια κοινωνία που επίσης δεν θα σε αναγκάζει να γίνεις δικηγόρος, γιατρός η πρωθυπουργός επειδή ήταν ο πατέρας σου.
Από το FACEBOOK
Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search