• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Εκπαιδευση

Άνοιξε η πλατφόρμα για τις προσλήψεις αναπληρωτών – Πάνω από 40.000 κενά! – Τι ζητούν οι εκπαιδευτικοί

September 01, 2021 736

 

Μέσω της πλατφόρμας anaplirotes.gov.gr, ολοκληρώνεται η πρόσληψη αναπληρωτών καθηγητών για το νέο σχολικό έτος.

Όπως υπογράμμισε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, την 1η Σεπτεμβρίου, περισσότεροι από 22.000 αναπληρωτές θα είναι οι πρώτοι που θα συνάψουν ψηφιακή σύμβαση μέσω της πλατφόρμας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση των υπουργείων, μέσω συνεργασίας της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκης Κεραμέως και του Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη, καθιερώθηκαν σημαντικές ψηφιακές καινοτομίες για τους αναπληρωτές και τις διοικητικές δομές.

Όπως δήλωσε η κ. Κεραμέως, «οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί αποτελούν ένα εξαιρετικά πολύτιμο τμήμα του ανθρώπινου δυναμικού μας, συμβάλλοντας καθοριστικά στην εύρυθμη λειτουργία του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Στο πλαίσιο αυτό, το διοικητικό έργο των στελεχών εκπαίδευσης για έγκαιρο προγραμματισμό της εκπαιδευτικής διαδικασίας αποτελούσε, μέχρι πρόσφατα, ένα δύσκολο και χρονοβόρο εγχείρημα. Με την ψηφιακή δράση της αναδιοργάνωσης της πρόσληψης των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, και σε εξαιρετική συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αξιοποιούμε ψηφιακά εργαλεία και υπηρεσίες που έρχονται να υποστηρίξουν και τα δύο μέρη, εκπαιδευτικούς και διοίκηση, υλοποιώντας μία αυτονόητη ευελιξία που κάνει πράξη ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Την 1η Σεπτεμβρίου, περισσότεροι από 22.000 αναπληρωτές θα είναι οι πρώτοι που θα συνάψουν ψηφιακή σύμβαση, εύκολα, γρήγορα και με ασφάλεια, ενώ ταυτόχρονα, οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης θα απαλλαγούν από το άχθος της ανάρτησης μεμονωμένων εγγράφων σε συστήματα όπως η “Εργάνη” και η “Διαύγεια”. Βελτιώνουμε δημόσιες υπηρεσίες προς όφελος των εκπαιδευτικών μας και ολόκληρης της εκπαιδευτικής κοινότητας».

Πάνω από 40.000 θα είναι τα κενά

Πάνω από 40.000 θα είναι τα κενά που θα προκύψουν για αναπληρωτές εκπαιδευτικούς και μετά το μόνιμο διορισμό των 11.700 εκπαιδευτικών.

Και αυτό γιατί την σχολική χρονιά που πέρασε το ΥΠΑΙΘ έκανε περίπου 45.000 προσλήψεις αναπληρωτών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ενώ ήδη παραιτήθηκαν (αίτηση συνταξιοδότησης) περίπου 7.000 εκπαιδευτικοί.

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι: Η πολιτική της αδιοριστίας δημιούργησε μαύρη τρύπα δεκάδων χιλιάδων κενών εκπαιδευτικών. Από το 2010 οι συνολικές αποχωρήσεις των εκπαιδευτικών από όλη την εκπαίδευση ξεπερνούν κατά πολύ τις 46.000 και αυτό είναι φανερό καθώς, παρόλο που εφαρμόστηκαν διάφοροι κόφτες για τον περιορισμό προσωπικού (συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, αύξηση ωραρίου εκπαιδευτικών, κατάργηση υπευθύνων βιβλιοθηκών, κατάργηση μείωσης ωραρίου υπευθύνων Εργαστηρίων Φυσικών Επιστημών και Πληροφορικής, αύξηση μαθητών ανά τμήμα κλπ), οι ενεργοί αναπληρωτές της τρέχουσας χρονιάς ήταν περίπου 45.000 (κλήθηκαν πάνω από 50.000 καθώς υπήρχαν πολλές παραιτήσεις).

Τα τελευταία χρόνια, οι ελαστικές μορφές εργασίας αυξάνονται συνεχώς στη δημόσια εκπαίδευση. Μέσα σε μια πενταετία (2016-2021) οι προσ­λήψεις αναπληρωτών αυξήθηκαν κατά 156%! Οι ελαστικές μορφές εργασίας αυξάνονται συνεχώς στη Δημόσια εκπαίδευση με τους αναπληρωτές να αποτελούν πλέον σχεδόν το 26% επί του συνόλου των υπηρετούντων εκπαιδευτικών!

Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, που αποτελούν το 1/4 των εκπαιδευτικών στη δημόσια εκπαίδευση (περίπου 45.000 σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια το 2020-2021), παραμένουν στο επίκεντρο των αντιεκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων για δύο πολύ βασικούς λόγους. Ο ένας είναι αυτονόητος και υπηρετεί τους οικονομικούς στόχους για το φτηνό, ευέλικτο σχολείο των μηδενικών διορισμών! Ο άλλος παρουσιάστηκε αναλυτικά στο «Υπόμνημα» του πρόσφατου λεγόμενου «εθνικού διαλόγου για την παιδεία»: «Στρατολόγηση νέου δυναμικού–αποφοίτων των πανεπιστημίων κατά την τελευταία πενταετία, µε φρέσκες γνώσεις, όρεξη για δουλειά και δυνατότητα διαμόρφωσης νέων επαγγελματικών συνηθειών», κοντολογίς, νέοι εργαζόμενοι που θα φέρουν την κουλτούρα, την αντίληψη των νέων εργασιακών σχέσεων! Εργαζόμενοι χωρίς δικαιώματα, ευέλικτοι, πειθαρχημένοι, συνεχώς «αξιολογούμενοι».

Τα αιτήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας

Κάλυψη όλων των κενών με μαζικούς μόνιμους διορισμούς – Υπηρεσιακές μεταβολές διαφάνειας και αντικειμενικότητας – Ασφαλής λειτουργία των σχολείων

-  Να δοθούν και να  δημοσιοποιηθούν όλα τα πραγματικά κενά. Όλες οι τοποθετήσεις να πραγματοποιηθούν με βάση τις πάγιες θέσεις του κλάδου και με τήρηση κριτηρίων διαφάνειας και αντικειμενικότητας.

- Να καλυφθούν τώρα όλα τα κενά με μαζικούς μόνιμους διορισμούς.

-  Να πραγματοποιηθεί εδώ και τώρα, πριν την έναρξη των μαθημάτων, η δεύτερη φάση προσλήψεων αναπληρωτών, καλύπτοντας ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΝΑ σε όλες τις δομές της εκπαίδευσης ενιαία και όχι αποσπασματικά και σε αλλεπάλληλες φάσεις

-  Όχι στις τοποθετήσεις των αναπληρωτών  μέσω ΟΠΣΥΔ  σε κουτσουρεμένα κενά, με διαδικασίες εν κρυπτώ και χωρίς την τήρηση κριτηρίων.  Να γίνει δημοσιοποίηση όλων των κενών από τις Διευθύνσεις, οι τοποθετήσεις σε σχολεία να γίνουν τοπικά σε κάθε Διεύθυνση.

--Να εγκριθούν τώρα όλα τα λεγόμενα ολιγομελή στα Σ.Μ.Ε.Α.Ε., στα ΓΕΛ και τα ΕΠΑΛ και να υπολογίζονται στον προσδιορισμό των κενών.

- Κανένας συνάδελφος σε πάνω από δύο σχολεία και μόνο σε όμορα. Οι τοποθετήσεις για συμπλήρωση του υποχρεωτικού ωραρίου να γίνουν μετά από δημοσιοποίηση όλων των κενών κάτω από 12 ώρες, με βάση αίτηση των εκπαιδευτικών και τα μόρια του καθενός.

-  Όχι στη μείωση και των περιορισμό των κενών της ειδικής αγωγής. Να ανακοινωθούν όλα τα κενά για την ειδική αγωγή (τμήματα ένταξης, παράλληλη στήριξη, Σ.Μ.Ε.Α.Ε.) με βάση τα σύνολο των αιτημάτων που έχει αιτηθεί το κάθε σχολείο. Να εγκριθούν όλες οι αιτήσεις για λειτουργία Τμημάτων Ένταξης στα σχολεία που εκκρεμούν εδώ και χρόνια.

-Να λειτουργήσουν με το ξεκίνημα των σχολείων και όλες οι εκπαιδευτικές δομές με άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών για πρόσφυγες (τάξεις υποδοχής, ΔΥΕΠ), για στήριξη των μαθητών (ενισχυτική, ΕΠΑΛ) και σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας

-Να παρθούν όλα τα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων. 15 παιδιά στις αίθουσες – Προσλήψεις προσωπικού στην καθαριότητα των σχολείων – Δωρεάν τεστ με την ευθύνη του ΕΟΔΥ σε όλα τα σχολεία για μαθητές και εκπαιδευτικούς – Ο εμβολιασμός είναι δικαίωμα και ανάγκη- όχι πεδίο εξαναγκασμού, εκβιασμού ποινικοποίησης και εξαγοράς. ΟΧΙ στην υποχρεωτικότητα και την περιστολή των δικαιωμάτων  μας .

 -Πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα για τους αναπληρωτές - Εξίσωση με αυτά των μονίμων. Να καταργηθεί το απαράδεκτο καθεστώς των τρίμηνων συμβάσεων και των προσλήψεων αναπληρωτών μειωμένου ωραρίου. 

 

Γιώργος Κ. Καββαδίας – drepani.gr (argyrades.gr)

 

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search