«Αν υπάρξει μετάδοση τα σχολεία θα κλείσουν» τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα. Πρόκειται για μία δήλωση κόντρα στις διαβεβαιώσεις Κεραμέως για ανοιχτά σχολεία. «Δε νοείται να διακόπτεται η διά ζώσης εκπαίδευση», είχε σημειώσει προ ημερών η υπουργός Παιδείας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3, ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς. Η Νίκη Κεραμέως διαβεβαίωσε ότι τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα σχολεία θα αλλάξουν και«φεύγουμε από την λογική του κλεισίματος τμήματος και πάμε σε αυξημένο testing και περισσότερα εργαστηριακά τεστ και μάσκα παντού πλην της γυμναστικής».

«Ξεκινάμε με πολύ προσεκτικά μέτρα. Θα είμαστε από πάνω, θα το παρακολουθούμε. Το πρωτόκολλο είναι αυστηρό. Αν υπάρξει μετάδοση, θα κλείσει το σχολείο», είπε η Μ. Γκάγκα και πρόσθεσε: «Θα το δούμε, θα το παρακολουθήσουμε αν υπάρξουν πολλά κρούσματα στα σχολεία θα δούμε αν πρέπει να γίνουν αλλαγές». Όσον αφορά στον εμβολιασμό, είπε ότι «υπάρχει ισχυρή σύσταση, αλλά δεν θα υποχρεώσουμε όμως τα παιδιά να εμβολιαστούν παρόλο που το συστήνουμε».

Σχετικά με τους υγειονομικούς, που δεν έχουν εμβολιαστεί, η αναπληρώτρια υπουργός δήλωσε πως «θα γίνουν πολύ γρήγορα οι προσλήψεις. Αλλά δεν υπάρχουν προβλήματα – ελλείψεις από ό,τι μου λένε συνάδελφοι που μίλησα», κόντρα σε όλες τις αναφορές – καταγγελίες για κενά και ελλείψεις που επιβεβαιώνονται καθημερινά.

Το υπουργείο Παιδείας κάλεσε νωρίτερα ο καθηγητής Γιώργος Παυλάκης να επανεξετάσει την απόφασή του για τα μέτρα στα σχολεία, καθώς όπως επεσήμανε, όταν εμφανιστεί ένα κρούσμα στο τμήμα όλα τα παιδιά θα κολλήσουν, προειδοποιώντας για αύξηση κρουσμάτων. «Μας περιμένουν χειρότερα» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως θα εμφανιστούν νέα στελέχη που θα επικρατήσουν και κάλεσε την κυβέρνηση να μην καλλιεργεί ψευδείς προοπτικές για τον κορονοϊό.

Χρειάζεται μεγάλη προετοιμασία για το χειμώνα, μπορεί να έχουμε μία δεύτερη Θεσσαλονίκη, προειδοποίησε ο ίδιος, ενόψει του ανοίγματος των σχολείων. «Τα δημοτικά θα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Στο τέλος του χρόνου θα έχουμε μελέτες για να εμβολιαστούν τα παιδιά κάτω των 12. Για τα παιδιά στα γυμνάσια προτείνω γενικό εμβολιασμό», σημείωσε. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «αν δεν κλείνει ένα τμήμα όταν εμφανιστεί ένα κρούσμα, όλα τα παιδιά θα κολλήσουν! Να το ξανασκεφτεί το υπουργείο Παιδείας». Πρόσθεσε δε ότι «οι τάξεις πρέπει να εξοπλιστούν με εξαεριστήρες. Θα βοηθούσε φοβερά, το ανοιχτό παράθυρο μόνο του δεν βοηθά. Τα παιδιά χρειάζεται να φοράνε καλές μάσκες, όχι υφασμάτινες».

ΠΗΓΗ: thepressproject.gr