• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Παρατηρητήριο Covid Κέρκυρας: Μεγάλη η διασπορά, κυρίως σε νέες ηλικίες

September 07, 2021 4208



Τα συμπεράσματα του Παρατηρητηρίου βάσει της επικαιροποιημένης επιδημιολογικής μελέτης

Από την ανάλυση των στοιχείων που συγκεντρώνει το Παρατηρητήριο του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας για τη νόσο COVID-19, προκύπτει σημαντική αύξηση των νέων κρουσμάτων ανάμεσα στους μόνιμους κατοίκους τον Αύγουστο.

 

Ένας μικρότερος αριθμός κρουσμάτων καταγράφηκε σε επισκέπτες του νησιού. Η μεγάλη πλειοψηφία των επιβεβαιωμένων περιστατικών COVID-19 αφορούσε τις νεότερες ηλικίες. Ωστόσο η μεγάλη διασπορά της νόσου οδήγησε αναπόφευκτα και στην προσβολή ατόμων της τρίτης ηλικίας, με αποτέλεσμα να καταγραφούν σοβαρά περιστατικά και θάνατοι στη διάρκεια του καλοκαιριού. Σε κάθε περίπτωση η εμβολιαστική κάλυψη σημαντικού μέρους του ενήλικου πληθυσμού απέτρεψε τα χειρότερα.

Η εξέλιξη αυτή συμβαδίζει με την πορεία της επιδημίας στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, και αποδίδεται στην αυξημένη κινητικότητα του καλοκαιριού, καθώς και στην άρση ή στην ελλιπή εφαρμογή πολλών μέτρων προφύλαξης. Το νέο πολύ μεταδοτικό στέλεχος (Δέλτα) συνέχισε να διαδίδεται ταχύτατα και έχει πλέον επικρατήσει στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη. Παράλληλα ο ρυθμός των εμβολιασμών σημείωσε μεγάλη κάμψη το καλοκαίρι.

Ο αριθμός των νοσηλειών και των σοβαρών περιστατικών ανάμεσα στους μόνιμους κατοίκους έχει αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με τις αρχές του καλοκαιριού. Το γεγονός ότι περίπου ένας στους τέσσερεις πολίτες ηλικίας άνω των 60 δεν έχει εμβολιασθεί, αφήνει σημαντικά περιθώρια για διασπορά του ιού στις ομάδες υψηλού κινδύνου, που έχουν αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση και νοσηλεία. Επίσης η μεγάλη διασπορά στις νεότερες ηλικίες, όπου το ποσοστό των ανεμβολίαστων είναι μεγαλύτερο, αναπόφευκτα οδηγεί σε έναν αριθμό σοβαρών περιστατικών ακόμη και ανάμεσα σε νέους και υγιείς. Αντίθετα το σύστημα υγείας στην Κέρκυρα δεν έχει επιβαρυνθεί ιδιαίτερα από κρούσματα COVID ανάμεσα στους επισκέπτες.

Το τελευταίο διάστημα καταγράφεται σταθεροποίηση στο ρυθμό εμφάνισης νέων κρουσμάτων, στα υψηλά επίπεδα που παρατηρήθηκαν στη διάρκεια του Αυγούστου. Η έλευση του Φθινοπώρου αναμένεται να ευνοήσει την περαιτέρω διασπορά του ιού και η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης έχει κρίσιμη σημασία. Μέχρι σήμερα περίπου το 60% του γενικού πληθυσμού και ένα σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό του ενήλικου πληθυσμού στην Κέρκυρα είναι πλήρως εμβολιασμένο. Ωστόσο, η υψηλή μεταδοτικότητα του νέου στελέχους και το σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού που δεν έχει εμβολιασθεί, αφήνουν ένα μεγάλο περιθώριο για νέα έξαρση της επιδημίας.

Το επίπεδο εμβολιαστικής κάλυψης που είχε επιτευχθεί στις αρχές του καλοκαιριού, συνέβαλε αποφασιστικά στον σχετικό έλεγχο της επιδημίας και επέτρεψε, σε συνδυασμό με τον έλεγχο της επιδημίας σε όλη την Ευρώπη, την ανάκαμψη της τουριστικής οικονομίας.

Η συνέχιση του εμβολιαστικού προγράμματος και η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης αποτελεί προϋπόθεση για την ομαλή συνέχιση της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας το επόμενο διάστημα, καθώς η μεταβολή των καιρικών συνθηκών θα ευνοεί όλο και περισσότερο τη διασπορά του ιού. Παράλληλα η τήρηση των γνωστών μέτρων προφύλαξης μπορεί να συμβάλει σημαντικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Έτσι παρά το γεγονός ότι η επιδημία δεν αναμένεται να εξαλειφθεί στο άμεσο μέλλον, μπορεί να παραμείνει υπό έλεγχο, επιτρέποντας μια σχετικά ομαλή λειτουργία της εκπαίδευσης, της οικονομίας και των κοινωνικών δραστηριοτήτων.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search