• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Έσοδα 12,5 δισ. το 2020 για τα σούπερ μάρκετ – Ακρίβεια και ανατιμήσεις για τον λαό!

September 13, 2021 628


Η κυβέρνηση που... παρακάλεσε τα σούπερ μάρκετ με τα αστρονομικά έσοδα και κέρδη να απορροφήσουν μέρος των ανατιμήσεων, την μείωση της φορολογία επί των κερδών τους την φρόντισε χωρίς... παρακάλια

Τα Σούπερ Μάρκετ την διετία 2019 – 2020 είχαν συνολικά έσοδα 24 δισ. ευρώ! Το 2019 οι πωλήσεις τους άγγιξαν τα 11,5 δισ. ευρώ και τα κέρδη τους εκτινάχτηκαν κατά 44% και από 72,4 εκατ. ευρώ το 2018 ανήλθαν σε 104,3 εκατ. ευρώ! Το 2020 – εν μέσω πανδημίας – οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ διατήρησαν τις θετικές οικονομικές επιδόσεις τους, αφού σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, η αύξηση των πωλήσεών τους διαμορφώθηκε περίπου στο 10% σε σχέση με το 2019, δηλαδη έφτασαν τα 12,5 δισ. ευρώ! (Σπύρος Κτενάς, newmoney)

Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, οι μεγαλύτεροι επιχειρηματικοί όμιλοι του οργανωμένου λιανεμπορίου είδαν τα ταμεία τους να γεμίζουν με 1 δισ. ευρώ περισσότερα το 2020, την ίδια ώρα που μεγάλο μέρος του εργαζόμενου λαού …επιβίωνε με τα επιδόματα των 534 ευρώ.
Τα Σούπερ Μάρκετ ήταν οι μεγάλοι κερδισμένοι μέσα στην υγειονομική και οικονομική κρίση. Η ανοδική τάση των πωλήσεων τους συνεχίστηκε και τους πρώτους μήνες του 2021. Tο πρώτο τετράμηνο του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΙRI, η αγορά των σούπερ μάρκετ εμφάνισε ανάπτυξη 1,3% η οποία αποδίδεται και στις αυξήσεις τιμών από τις αρχές του έτους.

Αυτούς λοιπόν τους επιχειρηματίες που «θησαύρισαν» μέσα στην υγειονομική κρίση. Που με την πρώτη ευκαιρία από τις αρχές του 2021 προχώρησαν σε αυξήσεις τιμών και ήδη προχωρούν σε ακόμα μεγαλύτερες το τελευταίο διάστημα, οι κυβερνώντες σήμερα τους …παρακαλάνε να «απορροφήσουν» μέρους του κύματος ακρίβειας που ήδη «θερίζει» την ελληνική κοινωνία.

Τόσο ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ όσο και αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδ. Γεωργιάδης σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη που είχε με εκπροσώπους των Σούπερ Μάρκετ αρκέστηκαν σε …παραινέσεις προς τους μεγαλοεπιχειρηματίες για να «συγκρατήσουν» στις τιμές των προϊόντων. «Θα ζητήσω να απορροφηθούν οι αυξήσεις όσο μπορούν», δήλωνε ο «γενναίος» Γεωργιάδης που πρόβαλε τα …στήθη του απέναντι στις αλυσίδες της αγοράς.

Ο Γεωργιάδης λοιπόν περιορίστηκε σε …ικεσίες και δεν επέβαλε κανέναν μέτρο για την συγκράτηση των ήδη υπερβολικών τιμών. Εξάλλου είναι οπαδός της «αυτορρύθμισης της αγοράς»…

Από την πλευρά του ο Κ. Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός και κεντρικός εκφραστής της ίδιας πολιτικής έκανε ένα βήμα παραπέρα. Δεν περιορίστηκε μόνο σε …παρακάλια. Προχώρησε και σε μια γενναία μείωση του φόρου (μήπως και τους εξευμενίσει) των επιχειρήσεων – άρα και των αλυσίδων Σούπερ Μάρκετ – από 24% σε 22% διασφαλίζοντας σε μετόχους και ιδιοκτήτες ακόμα μεγαλύτερα κέρδη!!!

Και όλα αυτά όταν οι πέντε μεγαλύτεροι όμιλοι Σούπερ Μάρκετ της χώρας (βάσει τζίρου) το 2020 εξασφάλισαν:
— Σκλαβενίτης: Αύξηση πωλήσεων 19,5%, υπερβαίνοντας τα 3,1 δισ. ευρώ. Ενώ σε επίπεδο ομίλου, που περιλαμβάνει τη δραστηριότητα στην Κύπρο, των χονδρικών πωλήσεων μέσω της The Mart, και των σούπερ μάρκετ Χαλκιαδάκης όπου κατέχει το 60%, έφτασε τα 3,8 δισ. ευρώ. Ενώ εμφάνισε μεικτά κέρδη 835 εκατομμύρια ευρώ!

— ΑΒ Βασιλόπουλος: Η αύξηση των πωλήσεων ανήλθε σε λίγο πάνω από 4% φτάνοντας κύκλο εργασιών λίγο πάνω από 2 δισ. ευρώ.

— Lidl Ελλάς: Η τρίτη εταιρεία του χώρου παρότι δεν δημοσιεύει οικονομικές καταστάσεις λόγω εταιρικής σύστασης (!) ωστόσο η αύξηση των πωλήσεων ήταν της τάξης του 8, 8%.


— Όμιλος Μetro-Μy Market: Οι πωλήσεις το 2020 έφτασαν τα 1,33 δισ. ευρώ με ποσοστό ανάπτυξης που ανήλθε στο +5,5% σε σχέση με το 2019.

— Μασούτης: Είχε αύξηση στα έσοδα κατά +6,3% το 2020 με τις πωλήσεις της επιχείρησης να ανέρχονται στα 883 εκατ. ευρώ από 830 εκατ. ευρώ που ήταν το 2019, ενώ η κερδοφορία κατέγραψε ποσοστό ανάπτυξης 20%!

Αύξηση πωλήσεων και κερδών εμφανίζουν και άλλες περίπου 35 μεγάλες ή μικρότερες αλυσίδες του χώρου.

Μπροστά λοιπόν σε αυτό το πάρτι των δισεκατομμυρίων σε έσοδα και κέρδη οι κυβερνώντες περιορίζονται σε …παρακάλια προς τους ιδιοκτήτες να «απορροφήσουν» τις τιμές, οι οποίες στα ράφια ήδη έχουν πάρει την ανηφόρα με τον Χειμώνα να φαντάζει «Γολγοθάς» για εκατομμύρια νοικοκυριά.

Στον αντίποδα τα αφεντικά δεν χρειάστηκε να παρακαλέσουν κανέναν κυβερνητικό παράγοντα για να εξασφαλίσουν μείωση στη φορολογίας στην κερδοφορία τους κατά 2% που μεταφράζεται σε κέρδη πολλών εκατομμυρίων! Αυτό τα πρόσφερε απλόχερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη ως πολιτικό προσωπικό που υπερασπίζεται τα συμφέροντας της τάξης της…

ΠΗΓΗ: imerodromos.gr

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search