• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Άλλαξε γνώμη ο Μητροπολίτης - Θα γίνει η λιτανεία του Αγίου Σπυρίδωνος εντός του ναού

April 17, 2020 5181

 

Τη Μ. Δευτέρα ο Μητροπολίτης Κερκύρας Νεκτάριος μετά την παραπομπή του στο αυτόφωρο ανακοινώνει με μεγάλα, κεφαλαία γράμματα ότι  "ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΛΙΤΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ ΟΥΤΕ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΚΑΘΩΣ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ".  Γιατί «Οι απαιτήσεις της λιτανεύσεως δεν μπορούν να συμβαδίσουν με την Κυβερνητική Απόφαση». 

Μετά, όμως τις έντονες αντιδράσεις φορέων του νησιού άλλαξε γνώμη και η λιτανεία θα πραγματοποιηθεί εντός του ναού. Αυτό προκύπτει από την ανακοίνωση της Μηρ=τρόπολης στην οποία τονίζεται μεταξύ άλλων:  «Η κυβέρνηση εξήντλησε στην Κέρκυρα όλη την αυστηρότητα της»

Αναλυτικά από την Ιερά Μητρόπολη Κερκύρας ανακοινώνονται τα εξής:

Το μεσημέρι της Μεγάλης Πέμπτης 16 Απριλίου 2020 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος απέστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ζητώντας να δοθεί άδεια, ώστε με την ελάχιστη δυνατή συμμετοχή κληρικών να γίνει το Μέγα Σάββατο με στοιχειωδώς αξιοπρεπή κατά την παράδοση τάξη εντός του Ιερού Ναού του Αγίου Σπυρίδωνος η λιτανεία του Επιταφίου του Χριστού και του ιερού σκηνώματος του Αγίου, καθιερωμένη εδώ και 500 χρόνια.

Στον Σεβασμιώτατο απάντησε με επιστολή η Υπουργός Παιδείας κ. Κεραμέως, η οποία αναφέρει ότι δεν μπορεί να δοθεί τέτοια άδεια, λόγω του κορωνοϊού.

Κατόπιν τούτων, ο Σεβασμιώτατος, αφού συνομίλησε και με την Δήμαρχο Κέρκυρας κ. Μερόπη Υδραίου, καθώς ο Δήμος έχει την τελική ευθύνη για την διεξαγωγή της λιτανείας, ενημερώνει το πλήρωμα της τοπικής Εκκλησίας και τον κερκυραϊκό λαό ότι η λιτανεία θα πραγματοποιηθεί, κεκλεισμένων των θυρών, στις 10.30 το πρωί εντός του ναού με το εξής τυπικό:

4 ιερείς θα λιτανεύσουν μία φορά το σκήνωμα του Αγίου, εναποθέτοντάς το στην θύρα, και οι ίδιοι θα λιτανεύσουν δύο φορές τον Επιτάφιο του Χριστού.

Ο Μητροπολίτης, θεωρώντας ότι δεν πρέπει να επισφραγίσει με την παρουσία του μια τέτοια παραβίαση της κερκυραϊκής τάξης, για την οποία παραβίαση θεωρεί υπεύθυνη αποκλειστικά την ελληνική πολιτεία, δεν θα παραστεί.

Άλλωστε, σ' αυτήν την σιωπηλή λιτανεία κατά παράδοσιν ο Άγιος Σπυρίδων επέχει θέση επισκόπου.

Η Ιερά Μητρόπολις θα προσφέρει μέσω livestreaming στα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια την δυνατότητα απ' ευθείας αναμετάδοσης της σύντομης αυτής λιτανεία, ενώ θα την μεταδώσει και διά της ιστοσελίδας της www.imcorfu.gr.

Ο Μητροπολίτης Κερκύρας εκφράζει την λύπη του για το ότι η κυβέρνηση εξήντλησε στην Κέρκυρα όλη την αυστηρότητα στην εφαρμογή της ΚΥΑ περί των λειτουργιών των Εκκλησιών, μη λαμβάνοντας υπόψιν τις παραδόσεις του τόπου, ενώ επέτρεψε, χωρίς ο κατά άλλα λαλίστατος Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη να κάνει κάποιο σχόλιο ή παραγγελία, η ΚΥΑ να παραβιαστεί το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, όπως φάνηκε ξεκάθαρα σε πλήθος φωτογραφιών που δημοσιεύθηκαν στο Διαδίκτυο και στα όσα ο λαός μας είδε από τηλεοράσεως.

Φαίνεται πως όσοι δεν αισθάνθηκαν την ανάγκη να πούνε έναν λόγο για την διαφύλαξη της πίστεώς μας και των παραδόσεων του λαού μας απολαμβάνουν πλήρους ανοχής.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search