Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το Εφετείο για να βροντοφωνάξουν ένα ηχηρό «όχι» στον φασισμό ένα χρόνο μετά την ιστορική καταδίκη. Η δίκη της Χρυσής Αυγής αποτέλεσε μία από τις μεγαλύτερες δίκες στην Ελλάδα, καθώς διήρκεσε 5,5 χρόνια. 

Η διαδήλωση κινείται μέσω των λεωφόρων και οδών ΑλεξάνδραςΠατησίων και Σταδίου, στις οποίες διακόπτεται διαδοχικά η κυκλοφορία.

 

Στη διαδήλωση δίνει το «παρών» και η Μάγδα Φύσσα, μητέρα του δολοφονημένου από τον χρυσαυγίτη Γιώργο Ρουπακιά αντιφασίστα μουσικού, Παύλου Φύσσ

Στο Σύνταγμα, μπροστά στη Βουλή, μεγάλη αντιφασιστική συναυλία με τη συμμετοχή πολλών καλλιτεχνών.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους έξω από το Εφετείο η Μάγδα Φύσσα, ο άνθρωπος-σύμβολο του αντιφασιστικού αγώνα τα τελευταία έτη, ανέφερε: «Ο αγώνας συνεχίζεται, τίποτα δεν έχει τελειώσει. Είναι μια ιστορική μέρα σήμερα, όλοι θυμόμαστε την μεγάλη απόφαση αυτή. Θα μείνει στη μνήμη όλων μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι τελειώσαμε, έχουμε μπροστά μας ένα Εφετείο που είναι πάρα πολύ δύσκολο. Επίσης ο αγώνας στον δρόμο δεν έχει τελειώσει, το βλέπουμε αυτές τις μέρες το τι γίνεται».

Βρίσκοντας πρόσφορο έδαφος και την ανοχή κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και της αστυνομίας, πραγματοποιούν επιθέσεις σε ΕΠΑΛ, αλλά και σε μέλη αριστερών νεολαιών και συλλογικοτήτων.

Την ίδια ώρα, πλήθος κυβερνητικών στελεχών, υπουργών και συστημικών δημοσιολόγων παρέχουν πλήρη κάλυψη στις φασιστικές συμμορίες, επαναφέροντας τη διαβόητη θεωρία «των δύο άκρων». Μια θεωρία ανιστόρητη, βγαλμένη από το πιο αντιδραστικό οπλοστάσιο της αστικής τάξης που στην ουσία της έρχεται να χτυπήσει το λαϊκό αντιφασιστικού, το αριστερό και κομμουνιστικό κίνημα, κρατώντας υποτίθεται «ίσες αποστάσεις» και εξισώνοντάς το με τις συμμορίες των φασιστών.

 

Διαδήλωση και σε Θεσσαλονίκη-Πάτρα

Αντιφασιστική διαδήλωση έλαβε χώρα και στη Θεσσαλονίκη, μετά το πέρας της οποίας θα πραγματοποιηθεί συναυλία.

 

Αντίστοιχη πορεία πραγματοποιήθηκε και στην Πάτρα.

Ένα χρόνο λοιπόν μετά την καταδίκη των νεοναζί εγκληματιών ο αγώνας απέναντι στο φασισμό παραμένει πάντα επίκαιρος. Ένας αγώνας που θα πρέπει να συνδυαστεί με την πάλη για την ανατροπή της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής.

Απέναντι στις επιθέσεις των φασιστών και την προκλητική κάλυψή τους από κυβερνητικούς και τοπικούς παράγοντες το νεολαιίστικο, εργατικό και αντιφασιστικό κίνημα, ο ίδιος ο λαός, θα πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση, απαντώντας ξανά μαζικά και οργανωμένα σε κάθε είδους φασιστικές προκλήσεις, απειλές και επιθέσεις.