• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Το προσχέδιο του αντιλαϊκού προϋπολογισμού φορτώνει νέα ασήκωτα βάρη στις πλάτες του λαού

October 22, 2021 621

 

Μέσα σε ένα πλέγμα προβλημάτων που πυκνώνει όλο και περισσότερο από τις αντιλαϊκές κυβερνητικές αποφάσεις και από τη στάση υποτέλειας του ίδιου του πρωθυπουργού προς τους ξένους επικυρίαρχους, ο λαός μας δέχεται αποσβολωμένος τον καταιγισμό των εξελίξεων. Η επιδεινούμενη ενεργειακή κρίση, οι ραγδαίες ανατιμήσεις, τα αλληλοαναιρούμενα μέτρα κατά της πανδημίας, οι άστεγοι πυροπαθείς, οι περιφερόμενοι σεισμοπαθείς, οι ξεσηκωμένοι πλημμυροπαθείς, οι προπηλακιζόμενοι α­νεμβολίαστοι εργαζόμενοι, οι επιθέσεις φασιστικών οργανώσεων στα σχολεία, ο δικαστικός διασυρμός της Παιδείας, η ανυπαρξία ΜΕΘ στα Νοσοκομεία, συνθέτουν μία αρρωστημένη κατάσταση. Κοντά σε αυτά οι τουρκικές προκλήσεις, η πενταετής Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις βάσεις, η ελληνογαλλική Συμφωνία για τις 3+1 φρεγάτες Belharra και τα 24 μαχητικά αεροσκάφη Rafale, το προγραμματισμένο ξεπούλημα της ΔΕΗ και των υπόλοιπων δημόσιων υποδομών, η αποστολή ελληνικής στρατιωτικής δύναμης στο…Σαχέλ της υποσαχάριας Αφρικής συνθέτουν ένα κοινωνικό κλάσμα με αριθμητή την απόλυτη κυριαρχία του αδηφάγου κεφαλαίου και παρονομαστή την απόλυτη απαξίωση του ανθρώπινου παράγοντα.

Με στόχο λοιπόν να φορτωθούν νέα ασήκωτα βάρη στις πλάτες του λαού, κατατέθηκε στη Βουλή την περασμένη Δευτέρα (4/10) το προσχέδιο του νέου κρατικού Προϋπολογισμού του 2022, με τη διευκρίνιση ότι θα υπάρξουν αναδιατυπώσεις στα «μέτρα στήριξης ανάλογα με το ρυθμό ανάπτυξης». Φυσικά οι κυβερνητικοί επαΐοντες έχουν κατά νου πως -σε περίπτωση που η αναμενόμενη «αλματώδης ανάπτυξη» διευρύνει τον λεγόμενο δημοσιονομικό χώρο- τα εξοικονομούμενα κονδύλια θα κατευθυνθούν προς την κατεύθυνση της επιπλέον στήριξης της ντόπιας ολιγαρχίας. Γιατί κατά εκεί κατατείνουν όλα, κατ’ απαίτηση του ΣΕΒ και των λοιπών εργοδοτικών οργανώσεων.

Για να γίνουμε πιο ακριβείς, ήδη η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3% δίνει στον επιχειρηματικό κόσμο ένα πρόσθετο ποσό ύψους 816 εκατ. €. Άλλα 183 εκατ. € χαρίζονται από τη μείωση των συντελεστών φορολόγησης στα επιχειρηματικά κέρδη, ενώ από τις επιδοτήσεις για θέσεις εργασίας ανέργων προσφέρονται άλλα 169 εκατ. €. Αλλά και πέραν αυτών, οι παροχές προς το μεγάλο κεφάλαιο συνεχίζονται, με διάφορες γενναίες ενισχύσεις, όπως: α) με το νέο Ν/σχ για τις εξαγορές μικρομεσαίων επιχειρήσεων μειώνεται ο φορολογικός συντελεστής μέχρι και 30% για μία τριετία στις συγχωνευόμενες επιχειρήσεις, ενώ αποκλείονται οι συνεργασίες και εξαγορές στις πολύ μικρές επιχειρήσεις με απασχολούμενους μέχρι 9 άτομα. Αυτές οι τελευταίες αποτελούν το 48,9% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σύμφωνα με την Έκθεση ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ 2019, β) με την επιπλέον μείωση του φορολογικού συντελεστή που δίνεται στις «πράσινες επιχειρήσεις» εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, ενώ τα φορολογικά κίνητρα για την αγορά «πράσινων» ομολόγων και μετοχών πέφτουν βροχή στους μετόχους και μερισματούχους «επενδυτές». Αυτά είναι τα επιπλέον ποσά που εξοικονομούνται σε βάρος του λαού και ήδη καταγράφονται στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού.

Εξάλλου, η χρηματοδότηση μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) των «επιχειρηματικών επενδύσεων» για την περίοδο 2022-2025 ανέρχεται συνολικά στα 28,25 δισ. €. Επιπλέον ενισχύσεις 14,4 δισ. € θα πάρουν και όσα έργα χρηματοδοτηθούν από το «Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας» σύμφωνα με το «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025». Για το 2022, οι επενδυτικές δαπάνες που χρηματοδοτούνται από το ΠΔΕ θα αγγίξουν το13% του ΑΕΠ, έτσι ώστε συνολικά για τα χρόνια 2022-2025 η ολιγαρχία θα μπουκωθεί με ποσά που αγγίζουν τα 43 δισ. €!

***

Ωστόσο, «πριν αλέκτορα φωνήσαι τρις», ήρθε η ακύρωση των κυβερνητικών σχεδίων για την «αλματώδη ανάπτυξη» της οικονομίας και τον «αναπτυξιακό Προϋπολογισμό». Το ναυάγιο των κυβερνητικών αυταπατών, που φαίνεται να σκορπίζουν στους τέσσερις ανέμους, οφείλεται στην παγκόσμια ενεργειακή κρίση που συνεπάγεται συνεχείς ανόδους των τιμών των πρώτων υλών. Έτσι, οι προσδοκίες περί δημιουργίας «δημοσιονομικού χώρου», προσγειώνονται ανώμαλα και επικίνδυνα μέσα σε ένα διεθνές αρνητικό πεδίο. Τα άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ραγδαίας ανόδου των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος, πετρελαίου και φυσικού αερίου, οι οποίες συμπαρασύρουν όλους σχεδόν τους κλάδους καταναλωτικών αγαθών, ακυρώνουν κάθε σκέψη για νέες φοροελαφρύνσεις των επιχειρήσεων ή έστω την πιθανότητα φιλοδωρημάτων προς το λαό. Ήδη τα 500 εκατ. € που εγκρίνει η κυβέρνηση δεν φθάνουν για να καλύψουν ούτε το 10% των ενεργειακών αυξήσεων των λαϊκών νοικοκυριών. Για να καλυφθεί το τεράστιο ενεργειακό έλλειμμα, ενδεχομένως η κυβέρνηση θα καταφύγει και στα άμεσα αντισταθμιστικά μέτρα που ήδη προτείνει η ΕΕ (επείγουσα εισοδηματική στήριξη σε φτωχά νοικοκυριά, προσωρινή αναβολή πληρωμών λογαριασμών, μειώσεις σε φορολογικούς συντελεστές, ενισχύσεις σε εταιρείες και βιομηχανίες, παρεμπόδιση της αντι-ανταγωνιστικής συμπεριφοράς στην αγορά ενέργειας κ.ά.), ώστε να αποφευχθεί το πάγωμα της καταναλωτικής ζήτησης.

Αυτή η αρνητική εξέλιξη ανατρέπει όλες τις κυβερνητικές δεσμεύσεις, καθώς και όλο το χαρμόσυνο πρόγραμμα της επίσκεψης του τεχνικού κλιμακίου του 12ου κύκλου της «ενισχυμένης εποπτείας» της Κομισιόν, που φθάνει στην Αθήνα στις 19 Οκτώβρη. Λόγω του επείγοντος της ενεργειακής κρίσης, στις τροποποιήσεις του Προϋπολογισμού θα εγγραφούν κονδύλια, για το είδος, το ύψος και τις πηγές χρηματοδότησης των άμεσων αντισταθμιστικών μέτρων στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Θα ακολουθήσει ο γνωστός αυστηρός έλεγχος από το τεχνικό κλιμάκιο της τήρησης των αντιλαϊκών «προαπαιτούμενων» (νέες νομοθετικές παρεμβάσεις για το ΤΧΣ, την αναμόρφωση του ΕΝΦΙΑ, τις παρεμβάσεις στον τομέα της «πράσινης» ενέργειας, το νέο λογιστικό σχέδιο για το Δημόσιο κ.ά.) και στη συνέχεια θα ενσωματωθούν οι τελικές προσθήκες της Κομισιόν προκειμένου να προωθήσει το προσχέδιο προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για την έγκριση του τελικού κειμένου μέχρι τα τέλη Νοέμβρη, οπότε θα επανέλθει στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση.

Επομένως, θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς τα κατατεθέντα στη Βουλή στοιχεία του προσχεδίου του Προϋπολογισμού 2022 ως έωλα, εφόσον θα υποστούν ριζικές τροποποιήσεις.
Εξάλλου, οι αλληλοδιαδεχόμενες κρίσεις (ενεργειακή, οικονομική, υγειονομική) παρατείνουν την παραμονή της χώρας μέσα στο καθεστώς της «ενισχυμένης εποπτείας» πολύ πιο πέρα από την κανονική της λήξη (Ιούνης 2022), με το χαμηλό κόστος δανεισμού της ΕΚΤ. Μία εσπευσμένη έξοδος σε διεθνή δανεισμό δίχως την κάλυψη της ΕΚΤ οδηγεί τα ελληνικά ομόλογα στη μόνιμη κατηγορία τους, αυτής των «σκουπιδιών», με υπέρογκα επιτόκια δανεισμού από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές.

Παράλληλα, η άνοδος του πληθωρισμού -που συνεπάγεται μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργατολαϊκών στρωμάτων- δυναμιτίζει τις ψευδεπίγραφες διακηρύξεις για το δήθεν αναπτυξιακό άλμα μέσα στο 2021. Ήδη η πρόβλεψη του Προϋπολογισμού 2022 για πληθωρισμό 0,8% του ΑΕΠ, αποσύρεται μετ’ επαίνων καθώς οι προβλέψεις για το πρώτο τρίμηνο του ’22 κάνουν λόγο για πληθωρισμό μέχρι και 4,2%!

Οι «επενδύσεις», οι εξαγωγές, η κατανάλωση (μέσα και ο τουρισμός) και ο έλεγχος της πανδημίας πάνω στα οποία βασίστηκε το «ΜΣΔΣ 2022-2025», μπαίνουν προφανώς σε καραντίνα και βεβαίως η κυβερνητική αισιοδοξία και οι κομπασμοί για τη δήθεν αύξηση του φετινού ΑΕΠ (2021) από 5,9% στο 6,1%, μένουν μετέωροι…

***

Σαν συμπέρασμα να πούμε πως κι αυτό το προσχέδιο που κατατέθηκε, αποδεικνύεται -και λόγω των συγκυριών- απολύτως αναξιόπιστο καθώς τα ήδη εγγεγραμμένα κονδύλια υπόκεινται όχι μόνο σε καθοριστικές τροποποιήσεις λόγω της ενεργειακής κρίσης -που μειώνει ακόμα παρακάτω την εκτίμηση του 4,5% για την αύξηση του ΑΕΠ- αλλά και στις αναπροσαρμογές, τις κατευθύνσεις, τις απαιτήσεις και τις επιταγές των ξένων ιμπεριαλιστικών κέντρων, στις ορέξεις των οποίων υποτάσσονται τόσο η κυβέρνηση, όσο και η ντόπια μεγαλοαστική τάξη.

Παρά τις επερχόμενες αλλαγές, το προσχέδιο θα διατηρήσει ανάγλυφα το αντιλαϊκό του περιεχόμενο. Προβλέπει αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά περίπου 4 δισ. € και μείωση των κρατικών δαπανών κατά 6,3 δισ. για το 2022, λόγω της απόσυρσης των μέτρων στήριξης, ειδικά των επιδομάτων (δημόσια Υγεία, Παιδεία, Ασφαλίσεις και Πρόνοια) που έχουν κοινωνικό χαρακτήρα! Με δυο λόγια, το 2022 προβλέπεται ότι θα λεηλατηθούν 4,079 δισ. από την αύξηση της ληστείας των άμεσων και έμμεσων φόρων που καλείται να πληρώσει ο λαός, ενώ παράλληλα θα μειωθούν οι κοινωνικές παροχές!
Ο νέος Προϋπολογισμός, με όποιο τρόπο και αν συνταχθεί τελικά, αποτυπώνει όλα τα χαρακτηριστικά της σκληρής αντιλαϊκής συγκυρίας. Απαλλάσσει το ξένο «επενδυτικό» κεφάλαιο καθώς και τις ντόπιες επιχειρήσεις από φόρους, εισφορές και δεσμεύσεις, παρέχοντάς τους παράλληλα ισχυρές κίνητρα και ενισχύσεις, χαμηλότοκα δάνεια και παροχές, φορολογικές απαλλαγές και επιδοτήσεις, διοικητικές διευκολύνσεις και αθρόες υπουργικές αποφάσεις κλπ. Όλα αυτά δεν πρόκειται να αλλάξουν. Η πολιτική επιλογή είναι την ενεργειακή κρίση να την επωμιστεί ο λαός.

Τι αποδεικνύει λοιπόν αυτό το προσχέδιο; Αποδεικνύει ξεκάθαρα πως ένας αστικός κρατικός Προϋπολογισμός -όποτε και όπως γίνει- δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα επικίνδυνο εργαλείο αναδιανομής των λαϊκών εισοδημάτων και κοινωνικών παροχών, στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης των συμφερόντων και των επιδιώξεων της μεγαλοαστικής τάξης και των ξένων πατρώνων της, Ευρωπαίων και Αμερικάνων. Αυτοί, μέσω των υπάκουων κυβερνήσεών τους, κρατούν αλυσοδεμένο το λαό προκειμένου να προωθήσουν τις κερδοσκοπικές επιλογές, τόσο του ευρωπαϊκού μονοπωλιακού κεφαλαίου, όσο και των γεωστρατηγικών απαιτήσεων που επιβάλλει το ΝΑΤΟ και οι Αμερικάνοι. Αρκεί να πούμε ότι για το διάστημα 2020-2021 οι εξοπλιστικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 41% (5,5 δισ. € για το 2021) ενώ στο ίδιο διάστημα οι δαπάνες για την Υγεία μειώθηκαν κατά 12,5%!

Απέναντι σε αυτό το ζόφο, έρχεται σαν φωτεινή αχτίδα η τελευταία μεγαλειώδης διαδήλωση των εκπαιδευτικών (11/10), που δίνει ένα ηχηρό χαστούκι στους νόμους Κεραμέως και Χατζηδάκη, αποτελώντας συνάμα και σπουδαία παρακαταθήκη για ολόκληρο το εργατολαϊκό κίνημα, για την ανατροπή των αντιλαϊκών σχεδίων του ξένου ιμπεριαλισμού και της ντόπιας ολιγαρχίας.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search