• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Η επόμενη μέρα, η δική τους επόμενη μέρα, έχει ξεκινήσει – Να προετοιμαστούμε, να παλέψουμε για τη δική μας επόμενη μέρα

April 22, 2020 678

 

Ένα μεγάλο παγκόσμιο πείραμα διεξάγεται. Οι ολιγαρχίες του κόσμου, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, ξαφνικά, εμφανίζονται να ανησυχούν για την επέλαση του κορονοϊού, εκδηλώνουν μια υπερβολική «ευαισθησία» για την ανθρώπινη ζωή, προτάσσουν τη διάσωσή της -τάχα- έναντι της διάσωσης των καπιταλιστικών οικονομιών. Και ποζάρουν σαν σωτήρες της ανθρωπότητας. Όλος ο πλανήτης έχει συντονιστεί στην παρακολούθηση της εισβολής του «αόρατου εχθρού», στις απώλειες, την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η κυρίαρχη προπαγάνδα και «ενημέρωση» βομβαρδίζει τρομοϋστερικά τους λαούς από τις οθόνες, τις εφημερίδες, τα ραδιόφωνα, κάθε μέσο.
Πώς μπορεί να εξηγηθεί αυτό το πλεόνασμα «ευαισθητοποίησης» της πολιτικής ηγεσίας των ιμπεριαλιστικών και αστικών κρατών; Αυτών που εξαπολύουν πολέμους, ισοπεδώνουν χώρες και σφαγιάζουν λαούς, στη Μέση Ανατολή, την Ασία, την Αφρική, τη Λατινική Αμερική;
Αυτών που έχουν καταδικάσει μια ολόκληρη ήπειρο -την Αφρική- να λιμοκτονεί και να αποδεκατίζεται από συνεχείς, ανεξέλεγκτες επιδημίες;

Αυτών που έχουν οδηγήσει τους δικούς τους λαούς στη φτώχεια, την εξαθλίωση και (ναι!) στο θάνατο που ακολουθεί συχνά την πολιτική της άγριας υπερεκμετάλλευσης; Των ολιγαρχιών -κολαούζων των ισ­χυρών- που συμμετέχουν στα ιμπεριαλιστικά εγ­κλήματα κατά των άλλων λαών και οι ίδιες εγκληματούν, παντοιοτρόπως, κατά των δικών τους λαών; Όλων αυτών που προκαλούν και προσπερνούν, αναίσθητοι, τους δεκάδες χιλιάδες θανάτους -κάθε χρόνο- προσφύγων και μεταναστών σε ναρκοπέδια, θάλασσες, ποτάμια και βουνά; Όλοι αυτοί οι εκατομμύρια θάνατοι, που έχουν προηγηθεί και πληθαίνουν ασταμάτητα, έχουν άλλο μέτρο αποτίμησης;

Πρόκειται για τη μέγιστη υποκρισία. Υποκρισία που ερμηνεύεται και εδράζεται στην ανασφάλεια, το φόβο και τα αδιέξοδα των εκπροσώπων ενός εκμεταλλευτικού συστήματος -του καπιταλιστικού- που μπροστά στην απειλή μιας πανδημίας -που οι ίδιοι διαμόρφωσαν τους όρους να είναι ανεξέλεγκτη- ακροβολίζονται, ανησυχώντας για την πολιτική τους επιβίωση, την εξουσία τους, για το παρόν και το μέλλον τους, σε μια σκοτεινή μεταβατική εποχή μεγάλης αστάθειας και υψηλής αβεβαιότητας. Και αξιοποιούν την πανδημία μετατρέποντας τον πλανήτη σε ένα τεράστιο πεδίο δοκιμής πρωτόγνωρων πολιτικών διαχείρισης, σε επίπεδο μηχανισμών, τεχνολογιών, ιδεολογικής χειραγώγησης, αλλά και νέας όξυνσης των γεωπολιτικών ανταγωνισμών. Παριστάνοντες τους σωτήρες, τους εγγυητές της υγείας και της ζωής των πολιτών.
Οι κοινωνίες γίνονται πειραματόζωα. Διενεργούνται ασκήσεις προσομοίωσης για τη διαχείριση μελλοντικών κρίσεων. Με αυταρχικά μέτρα εγκλεισμού, περιορισμού και ασφυκτικού ελέγχου των λαών μέσω πλατιάς κινητοποίησης αστυνομίας και στρατού και ταυτόχρονο ανελέητο ιδεολογικό σφυροκόπημα μέσω μιας πρωτοφανούς, τρομοκρατικής προπαγάνδας. Με μετάβαση από την «παράνομη» κρυφή παρακολούθηση στη φανερή μαζική «επιτήρηση» -νοτιοκορεατικό μοντέλο- με χρήση μέσων τελευταίας τεχνολογίας (γεωεντοπισμός, προηγμένες κάμερες κλπ). Και έπονται και άλλα… Παρουσιάζοντας σαν φυσιολογική και αναγκαία αυτή την πρόβα τζενεράλε επιβολής μαζικής πειθάρχησης, κατάργησης λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών, σκεπάζοντας με απόλυτη σιωπή τις εγκληματικές τους ευθύνες για την αποδόμηση των δημόσιων συστημάτων υγείας, για τις τραγικές ελλείψεις σε στοιχειώδη μέσα και εξοπλισμό.

Η παγκόσμια γεωπολιτική σκηνή αλλάζει

Το βάρος, η έκταση και η ένταση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού στην παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία, αυτή τη στιγμή, δεν μπορούν να προσδιοριστούν. Παράλληλα, οι αναταράξεις και οι αποσυνθετικές διαδικασίες σε ιμπεριαλιστικά κέντρα και ενώσεις δυναμώνουν, οι ανταγωνισμοί των μεγάλων δυνάμεων εκφράζονται με μεγαλύτερη σφοδρότητα, η διαδικασία επανακαθορισμού του συσχετισμού δύναμης μεταξύ τους επιταχύνεται. Οι κυβερνήσεις και τα αστικά πολιτικά συστήματα δοκιμάζονται. Σοβαρές πολιτικές εξελίξεις αναμένονται σε κάθε χώρα, σε όλο τον κόσμο. Η παγκόσμια γεωπολιτική σκηνή αλλάζει. Βέβαιο είναι πως, με τη λήξη της πανδημίας, μια άλλη παγκόσμια πραγματικότητα θα έχει διαμορφωθεί.

Οι, προ κορονοϊού, δυσοίωνες προβλέψεις για την παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία, πλέον, παίρνουν δραματικό χαρακτήρα. Η οξεία συρρίκνωση των οικονομιών λόγω της κατακόρυφης πτώσης της οικονομικής δραστηριότητας, η εκτόξευση του δημόσιου χρέους και τα τεράστια δημοσιονομικά ελλείμματα, η τρομακτική εκτίναξη της ανεργίας αποτελούν βεβαιότητες. Τα εφιαλτικά μεγέθη είναι δεδομένα. Η ακριβής εκτίμησή τους, μόνο, δεν είναι δυνατή. Και οι πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις προκαλούν μεγάλη ανησυχία. Ταχύτατα, διαμορφώνονται οι όροι μιας πολύ μεγάλης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Βαδίζουμε, πλέον σε αχαρτογράφητα νερά.

Ο ηγετικός ρόλος των ΗΠΑ αμφισβητείται εντονότερα, ευθέως και ευρέως, από «συμμάχους» και αντιπάλους, ενώ η πανδημία -αναπόφευκτα- θα πυροδοτήσει σοβαρές κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις στην -ανοχύρωτη υγειονομικά-πλουσιότερη χώρα του πλανήτη που διανύει μια κρίσιμη προεκλογική περίοδο. Η ακρωτηριασμένη -μετά το Brexit- ΕΕ κλυδωνίζεται, διχάζεται βαθύτερα, με την προοπτική αποσύνθεσής της να ενισχύεται. Ο διεθνής ρόλος και το κύρος της -ραγδαία ανερχόμενης- Κίνας ενισχύεται. Η Ρωσία κερδίζει συνεχώς έδαφος. Μέσα σε ένα κλίμα «ο σώζων εαυτόν σωθήτω» και εντεινόμενου ανταγωνισμού, που επικρατεί μεταξύ των χωρών της άλλοτε συνεκτικής Δύσης, η Κίνα μοιράζεται τεχνογνωσία, συνδράμει τις χώρες αυτές με υγειονομικό υλικό, ιατρικό εξοπλισμό και επιδημιολόγους. Από κοντά και η Ρωσία.

Η πανδημία από επιθετικό όπλο των ΗΠΑ ενάντια στην Κίνα έχει μετατραπεί σε μπούμερανγκ.

Παγκόσμια αντιλαϊκή επέλαση

Η παγκόσμια επέλαση του κορονοϊού τροφοδοτεί και εντείνει την παγκόσμια επίθεση του καπιταλιστικού συστήματος ενάντια στους λαούς. Οι κυβερνήσεις, σε όλο τον κόσμο, επικαλούμενες τις «έκτακτες συνθήκες» της πανδημίας, προχωρούν σε νέες αντεργατικές ανατροπές, σε νέα αντιλαϊκή επίθεση και παραπέρα φτωχοποίηση ευρύτατων εργατολαϊκών στρω­­­μάτων. Νέες μειώσεις της εργατικής αμοιβής, επιπρόσθετη ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας, μαζικές απολύσεις, νέα επίθεση σε εργατικά δικαιώματα είναι σε εξέλιξη. Ειδικά η ανεργία γιγαντώνεται, σε όλες τις χώρες. Στις ΗΠΑ, σε δυο βδομάδες, προστέθηκαν περίπου 10 εκατομμύρια άνεργοι, σπάζοντας κάθε μεταπολεμικό θλιβερό ρεκόρ! Μικρές επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες πλήττονται παντού.

 

Όλα τα πακέτα μέτρων «στήριξης των οικονομιών» έχουν σαφή επιδίωξη την προκλητική στήριξη της παγκόσμιας οικονομικής ολιγαρχίας, μοιράζοντας και κάποια ψίχουλα στα εργατολαϊκά στρώματα.

Στη μητρόπολη του καπιταλισμού, ο Τραμπ, διαθέτοντας μια σπάνια συναίνεση από την πλευρά του Δημοκρατικού Κόμματος, ανακοίνωσε ένα κολοσσιαίο πρόγραμμα 2,2 τρισ. δολαρίων, το μεγαλύτερο στην αμερικανική ιστορία, μοιράζοντας επιταγές 1.200 δολαρίων σε πολλούς Αμερικανούς πολίτες σε μια προσπάθεια κατευνασμού και αναστολής των κοινωνικών αντιδράσεων, με κύριο παράλληλο στόχο τη διάσωση και ενίσχυση των μεγάλων εταιρειών, των μεγιστάνων του πλούτου.
Και όλοι τους, αμετανόητοι, δεν επενδύουν, δεν ενισχύουν, ούτε αυτή τη στιγμή, τα δημόσια συστήματα υγείας. Κάνουν τα πάντα ώστε ο ιδιωτικός τομέας υγείας και τα διεθνή κοράκια, οι μεγάλες πολυεθνικές της φαρμακοβιομηχανίας να συνεχίζουν να κερδοσκοπούν ασύστολα σε βάρος της ανθρωπότητας.

Η επόμενη μέρα, η δική τους επόμενη μέρα, έχει ξεκινήσει. Με κλιμάκωση της αντιλαϊκής επέλασης. Με επιστράτευση μιας επιθετικής προπαγάνδας που επιχειρεί να παραλύσει τους λαούς, να τους κάνει συνένοχους, να τους αφοπλίσει, να τους σύρει πίσω από αντιδραστικά ιδεολογήματα, να υπονομεύσει τις αντιστάσεις και τους αγώνες τους. Να μην το επιτρέψουμε! Να προετοιμαστούμε, να παλέψουμε για τη δική μας επόμενη μέρα.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search