Το αιματηρό επεισόδιο στο Πέραμα, με έναν νεκρό και έναν τραυματία από καταιγισμό πυρών ανδρών της ομάδας ΔΙΑΣ, έφερε σε εξαιρετικά δυσχερή θέση την κυβέρνηση, η οποία από τη μία καλείται να υπερασπιστεί τη θέση της περί «νόμου και τάξης» και από την άλλη διαπιστώνει ότι η αστυνομία – ή, εν πάση περιπτώσει, κομμάτια της – συμπεριφέρεται με τρόπο που δεν συνάδει ούτε με τον ρόλο της, ούτε με τους κανόνες που προβλέπονται.

Καθώς σταδιακά αποκαλύπτονται διάφορες πτυχές της υπόθεσης – ότι, δηλαδή, το Κέντρο της ΕΛ.ΑΣ. είχε δώσει εντολή να σταματήσει η καταδίωξη, εντολή που αγνοήθηκε από τους άνδρες της ΔΙΑΣ, οι πληροφορίες για τραυματισμούς αστυνομικών που αποδείχθηκαν ανακριβείς κ.λπ. –, τα αρχικά «μπράβο» από ορισμένα μέλη της κυβέρνησης και η απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου να επισκεφθεί τους κρατούμενους αστυνομικούς προκαλούν προβληματισμό.

Ποινική δίωξη

Η υπόθεση περιπλέχθηκε ακόμα περισσότερο από την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος των επτά αστυνομικών, με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο. Οι αστυνομικοί κρατήθηκαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, όπου και κατέθεσαν ότι ο οδηγός του οχήματος επιχείρησε να διεμβολίσει τις μοτοσυκλέτες, αναγκάζοντάς τους να ανοίξουν πυρ για να αμυνθούν, καθώς, όπως ισχυρίζονται στις καταθέσεις τους, ο οδηγός «ήθελε να τους κάνει κακό».

Το πρόβλημα, τουλάχιστον όσον αφορά στην κυβέρνηση, είναι διπλό και εξαιρετικά δυσεπίλυτο: από τη μία, με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν έως τώρα, οι άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ μοιάζουν να αγνόησαν εντολή να διακόψουν την καταδίωξη και έριξαν δεκάδες πυροβολισμούς (35 σύμφωνα με τις καταθέσεις τους) μέσα σε κατοικημένη περιοχή εναντίον πιτσιρικάδων, οι οποίοι ήταν άοπλοι, γεγονός που μπορεί να ερμηνευθεί ως χρήση υπέρμετρης βίας.

Καταγγελίες για ακραία βία

Δεν είναι η πρώτη φορά που η αστυνομία κατηγορείται για χρήση βίαιων μέσων. Αντιθέτως, δεν έχει περάσει ούτε χρόνος από τα γεγονότα της Νέας Σμύρνης, τα οποία οδήγησαν σε διαθεσιμότητα των επικεφαλής των αστυνομικών που συμμετείχαν στα επεισόδια στην πλατεία της περιοχής, ενώ και στο παρελθόν έχουν υπάρξει καταγγελίες για απρόκλητες επιθέσεις των ΜΑΤ σε ειρηνικές διαδηλώσεις, χρήση χημικών κατά πολιτών και άλλες τέτοιες κατηγορίες.

Μάλιστα, η βουλευτής του ΜέΡΑ25 Μαρία Απατζίδη, η οποία ήταν παρούσα σε διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε για τη δολοφονία του νεαρού στο Πέραμα, κατήγγειλε επωνύμως και με σχετική φωτογραφία ότι δέχθηκε χτύπημα στο μάτι από μέλος διμοιρίας των ΜΑΤ και ότι την έσπρωχναν με τις ασπίδες τους. Δηλώνοντας ότι είναι βουλευτής σταμάτησαν την επίθεση και αμέσως εξαπολύθηκε επίθεση με χημικά προς τους διαδηλωτές, ενώ σημείωσε ότι «αν δεν ήμουν βουλευτής τι άλλο θα μου κάνανε; Δηλαδή αυθαίρετα και χωρίς λόγο χτυπάνε τον οποιοδήποτε που απλώς διαδηλώνει ειρηνικά, χωρίς να προκαλέσει σε καμία περίπτωση».

Το δόγμα «νόμος και τάξη»

Από την άλλη, ωστόσο, η κυβέρνηση επιδιώκει να διατηρήσει τo δόγμα «νόμος και τάξη», το οποίο αποτέλεσε κεντρικό προεκλογικό της σύνθημα και το οποίο μοιάζει να «γκελάρει» θετικά με σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων της Ν.Δ., οι οποίοι επικροτούν τη δράση της αστυνομίας και τις τάσεις «μηδενικής ανοχής» προς «παραβατικές» (εντός ή και εκτός εισαγωγικών) συμπεριφορές.

 

Παράλληλα, παραδοσιακά η Ν.Δ. επιδιώκει να έχει καλές σχέσεις με το «rank and file» της αστυνομίας. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο Τ. Θεοδωρικάκος επισκέφθηκε τους κρατούμενους αστυνομικούς, λέγοντας ότι «η κίνησή μου είχε αποκλειστικά ανθρώπινο και συμβολικό χαρακτήρα, για να στηρίξω ψυχικά νέους ανθρώπους που υπηρετούν στην Ελληνική Αστυνομία. Από εκεί και πέρα, η δικαστική εξέλιξη και οι πειθαρχικές διαδικασίες θα εξελιχθούν όπως προβλέπουν οι νόμοι».

Αλλά και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, μέσω ΣΚΑΪ, υπερασπίστηκε τους αστυνομικούς λέγοντας ότι «αν η πρόθεση των αστυνομικών ήταν ανθρωποκτόνος, θα είχαν σκοτωθεί και οι τρεις που βρίσκονταν στο όχημα. Ο αριθμός των πυροβολισμών, 38 σφαίρες, δείχνει ότι δεν υπήρχε τέτοια πρόθεση».

 

Πρόσω ολοταχώς για το συνέδριο

Κατά τα λοιπά, η Ν.Δ. ολοκλήρωσε χωρίς προβλήματα τις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη των αιρετών που θα συμμετάσχουν στο συνέδριο του κόμματος (που θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο, πριν από τα Χριστούγεννα), το οποίο και θα αναδείξει τα νέα όργανα και τον νέο γραμματέα. Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, αυτός αναμένεται – εκτός μεγάλου απροόπτου – να είναι ο νυν πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος χαίρει της εμπιστοσύνης του Κυριάκου Μητσοτάκη και μπορεί (συμβολικά) να σηματοδοτήσει και την ενίσχυση του ρόλου της νέας γενιάς μέσα στο κόμμα.

Οι ομαλές διαδικασίες έδωσαν την ευκαιρία στον Μητσοτάκη, ο οποίος επισκέφθηκε κομματική οργάνωση στο Λαύριο, να «τρολάρει» τον ΣΥΡΙΖΑ και τη δυστοκία που παρουσιάζει για την υλοποίηση του συνεδρίου του, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «εμείς δεν έχουμε δυσκολίες να οργανώνουμε τα συνέδριά μας, δεν πρέπει να τσακώνονται οι διάφορες συνιστώσες για να τα βρουν με ποσοστώσεις. Τα έχουμε λύσει αυτά τα ζητήματα».

Πάντως, η Ν.Δ. συνεχίζει να «κοιτά» με προσοχή τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛΛ, όπως αυτές διαμορφώνονται μετά την απώλεια της Φώφης Γεννηματά. Για την ώρα, τα δημόσια σχόλια αποφεύγονται… διά ροπάλου, υπό το βάρος του πένθους, ωστόσο σίγουρα οι εξελίξεις στη Χαριλάου Τρικούπη θα επηρεάσουν – σε βαθμό που ακόμα δεν μπορεί να υπολογιστεί – και τη στρατηγική της Ν.Δ. το επόμενο διάστημα και ώς τις εκλογές.

ΠΗΓΗ: Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ τεύχος 2201 27/10/2021 Από Δημήτρης Χρυσικόπουλος