Print this page

Δεμένα τα πλοία 10 και 11 Δεκεμβρίου, νέα 48ωρη απεργία με προοπτική κλιμάκωσης

December 01, 2021 1059

 

 

Σε νέα 48ωρη πανελλαδική απεργία προχωρά η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) στις 10 και 11 Δεκεμβρίου με προοπτική κλιμάκωσης, καθώς οι συνομιλίες που είχε με τους ακτοπλόους (ΣΕΕΝ) για το βασικό αίτημα την υπογραφή ΣΣΕ δεν απέδωσαν καρπούς.

Η ΠΝΟ κάνει λόγο για «αδιάλλακτη» θέση και «εμπαιγμό» των εργοδοτών, αλλά και για αρνητική στάση της κυβέρνησης στα δίκαια αιτήματά τους, και για τους λόγους αυτούς, όπως εξηγεί, αποφάσισε ομόφωνα να κλιμακώσει περαιτέρω τον αγώνα της με νέα 48ωρη πανελλαδική απεργία, για όλες τις κατηγορίες πλοίων, που αρχίζει την 00.01 ώρα της 10ης Δεκεμβρίου 2021, ημέρα Παρασκευή και λήγει την 24.00 μ. ώρα της 11ης Δεκεμβρίου 2021, ημέρα Σάββατο με προοπτική περαιτέρω κλιμάκωσης, οπότε και όλα τα πλοία θα παραμείνουν με δεμένους κάβους και δεν θα εκτελεστεί κανένα δρομολόγιο.

Αιχμή του δόρατος για τους ναυτεργάτες είναι οι μισθολογικές αυξήσεις στις Συλλογικές Συμβάσεις για τα έτη 2020 και 2021, χωρίς όμως, όπως αναφέρουν, να υποτιμάται και να υποβαθμίζεται και η σημασία των υπολοίπων εξίσου καυτών αιτημάτων του κλάδου (ασφαλιστικό, συνταξιοδοτικό, εκπαίδευση, Υπηρεσίες Γενικών Μητρώων, ΓΕΝΕ, ανεργία και μαύρη ανασφάλιστη εργασία, οργανικές συνθέσεις πληρωμάτων κ.λπ.).

Μάχη για ουσιαστικές αυξήσεις και ΣΣΕ, ενάντια στο αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο διάλυσης του ναυτικού επαγγέλματος από κυβέρνηση – εφοπλιστές

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ σε ανακοίνωσή της αναφέρει:

Στην χθεσινή συνεδρίαση της Διοίκησης της ΠΝΟ η ΠΕΝΕΝ ανέδειξε την κλιμάκωση της επιθετικότητας εφοπλιστών – κυβέρνησης – ΥΕΝ ενάντια στα εναπομείναντα εργασιακά – μισθολογικά και κοινωνικοασφαλιστικά προβλήματα.

Κατήγγειλε με δριμύτητα το φιάσκο του σχεδιασμού, της οργάνωσης και της διακοπής της απεργίας από την γνωστή πλειοψηφία της ΠΝΟ του εργοδοτικο-κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Η μη συνέχιση της απεργίας ήταν εντολή της κυβέρνησης και των εφοπλιστών και έγινε ερήμην και σε πλήρη δυσαρμονία με την αγωνιστική βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ναυτεργατών.

Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι η νέα ηγεσία της ΠΝΟ και οι αυλοκόλακες που την πλαισιώνουν όχι μόνο είναι κατώτεροι των περιστάσεων αλλά πορεύονται σε ακόμη χειρότερη γραμμή σε ότι αφορά τα οξυμένα Ναυτεργατικά προβλήματα.

Μια πετυχημένη κατά γενική ομολογία απεργία όπως ήταν αυτή στις 10-11 Νοέμβρη δεν συνεχίζεται με το κατάπτυστο επιχείρημα να δώσουμε χρόνο σε εφοπλιστές – κυβέρνηση να απαντήσουν στα αιτήματά μας.

Η απάντηση δόθηκε άμεσα από κυβέρνηση – ΥΕΝ – εφοπλιστές: Άρνηση – αδιαλλαξία και απόρριψη με ένα μεγάλο όχι στα δίκαια Ναυτεργατικά αιτήματα!

Στην παρέμβασή της η ΠΕΝΕΝ κατά την συνεδρίαση της Διοίκησης ξεκαθάρισε ότι τα προβλήματα παραμένουν άλυτα, η πολιτική κυβέρνησης – εφοπλιστών είναι απόλυτα προσανατολισμένη στο δόγμα ανταγωνιστικότητα – κερδοφορία και απέναντι σε αυτή την θρασύτατη αδιαλλαξία η απάντησή μας πρέπει να είναι οργανωμένος – συντονισμένος, καλά σχεδιασμένος αγώνας στον οποίο κεντρικό ρόλο – λόγο πρέπει να έχουν οι ίδιοι οι Ναυτεργάτες.

Η χρεοκοπημένη γραμμή που αναπαράγει το μπλοκ του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού με την συναίνεση των σωματείων του ΠΑΜΕ μέσω της ανάθεσης και της εκπροσώπησης είναι συνταγή αποτυχίας και ήττας!!

Οι Ναυτεργάτες και μόνο αυτοί πρέπει να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση των αιτημάτων, της περιφρούρησης και της επιτυχίας της απεργίας και να παλέψουν μέχρι τέλος διεκδικώντας λύσεις στα ώριμα προβλήματά τους.

Ο άλλος δρόμος είναι η άτακτη υποχώρηση, ο συμβιβασμός και η υποταγή.

Στην ίδια συνεδρίαση η ΠΕΝΕΝ έθεσε τρεις όρους προκειμένου να διασφαλίζεται ο χαρακτήρας, η αγωνιστική διεκδίκηση και η εξέλιξη της απεργίας:

  1. 1. Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς 7 + 7% για διετή ΣΣΕ για το 2020 – 21.
  2. 2. Απόρριψη της εφοπλιστικής πρότασης για 3ετή ΣΣΕ.
  3. 3. Μίνιμουμ πλαίσιο για τα θεσμικά αιτήματα με κεντρικό στόχο την κατάργηση του νόμου 4150/2013.
  4. 4. Προκήρυξη απεργίας για την φορτηγό ναυτιλία μέσα στον Μάρτη για όλα τα πλοία που θα είναι στον ελλαδικό χώρο και με κεντρικό αίτημα την υπογραφή ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις για την ποντοπόρο Ναυτιλία, τα μεσογειακά Φ/ Γ – Δ/Ξ και αυτά κάτω των 500 κόρων.

Οι προτάσεις αυτές αποτελούν ένα ελάχιστο πλαίσιο στόχων που απορρίφθηκαν από τις άλλες δυνάμεις!

Αυτό δείχνει με τον πιο σαφή τρόπο ότι οι δυνάμεις της πλειοψηφίας της ΠΝΟ θα χρησιμοποιήσουν την απεργία για να υλοποιήσουν την γραμμή που επιτάσσουν εφοπλιστές – κυβέρνηση – ΥΕΝ!

Καθοριστική δύναμη που μπορεί να ανατρέψει αυτούς τους άθλιους σχεδιασμούς είναι οι Ναυτεργάτες οι οποίοι πρέπει και οφείλουν να μπουν μπροστά, να απαιτήσουν και να διασφαλίσουν με κάθε τρόπο να έχουν την δική τους αναντικατάστατη συμβολή στην διάρκεια της απεργίας.

Για την πορεία των διαπραγματεύσεων, για τις θέσεις ΥΕΝ – εφοπλιστών και οι ίδιοι να έχουν καθοριστικό ρόλο για την απεργία και την συνέχισή της.

Απεργία με σημαδεμένα χαρτιά, με συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, με τους απεργούς θεατές και όχι συμμέτοχους, η πορεία και το αποτέλεσμά της θα είναι προδιαγεγραμμένο!!!

Η ΠΕΝΕΝ με σαφήνεια, καθαρότητα, συνέπεια, αγωνιστικότητα, βάζει μπροστά και ξεκάθαρα μια άλλη γραμμή για τον ρόλο των Ναυτεργατών στο όπλο που έχουν στα χέρια τους, είναι παντοδύναμο και λέγεται ΑΠΕΡΓΙΑ:

Απαντάμε στις αιχμές που μας προσάπτονται: Η ΠΕΝΕΝ δεν φιμώνεται, δεν πρόκειται ποτέ να κρύψει ή να αποσιωπήσει τις θέσεις της, δεν θα κάνει βήμα πίσω στις διεκδικήσεις των Ναυτεργατών!

Αυτοί που λειτουργούν διασπαστικά είναι αυτές οι δυνάμεις που απέχουν συστηματικά και επαναλαμβανόμενα από την οργάνωση, την προετοιμασία των αγώνων, είναι αυτοί που υπονομεύουν τις απεργίες, τις οδηγούν σε ήττα και εχθρεύονται την συμμετοχή των Ναυτεργατών.

Καλούμε τον ιστορικό μας κλάδο και όλους τους Ναυτεργάτες να πάρουν μαζικά – αγωνιστικά μέρος στην απεργία, να έχουν ουσιαστική συμμετοχή και συμβολή και με τον τρόπο αυτό να δώσουν την δική τους απάντηση στην επίθεση κυβέρνησης – εφοπλιστών, παλεύοντας μέχρι τέλος για την επίλυση των αιτημάτων τους.

Στις 10 -11 Δεκέμβρη είμαστε όλοι απεργοί,

Είμαστε όλοι στην πρώτη γραμμή

Για την επιτυχία της απεργίας

Νίκη στην απεργία των Ναυτεργατών!

                       Έναρξη απεργίας 10/12/2021 ώρα 00.01 – Λήξη απεργίας 11/12/2021 ώρα 24.00        

Πειραιάς 1/12/2021

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.