• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Μονιμοποίηση 4.000 ιερέων: Κωλοτούμπα Μαξίμου μετά τις αντιδράσεις

December 11, 2021 909


Όπισθεν ολοταχώς κάνει η κυβέρνηση μετά τις αντιδράσεις για την Μονιμοποίηση 4.000 ιερέων, την ώρα που δεν προσλαμβάνονται, παρά μόνο επικουρικοί γιατροί. Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επιχειρώντας να δικαιολογήσει την κωλοτούμπα, κάνει λόγο για «παραφιλολογία»
«Προκειμένου να σταματήσει η παραφιλολογία: To ετήσιο σχέδιο προσλήψεων του Υπουργείου Εσωτερικών έχει ήδη ανακοινωθεί και προβλέπει σταθερά τα τελευταία χρόνια 200 θέσεις ιερέων, προς αντικατάσταση κάποιων από αυτούς που συνταξιοδοτούνται. Αυτή είναι η αλήθεια. Οτιδήποτε άλλο είναι εκτός της κυβερνητικής ατζέντας και εκτός πραγματικότητας», αναφέρει ο κ. Οικονόμου.

Όπως ανακοινώθηκε από την Εκκλησία της Ελλάδος, την ερχόμενη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου «συνέρχεται η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, της 165ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου προκειμένου να ασχοληθεί με τα θέματα της Ημερησίας Διατάξεως. Στο δεύτερο μέρος της Συνεδρίας θα παραστεί ο Εξοχώτατος Πρόεδρος της Ελληνικής Κυβερνήσεως κ. Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόμενος από την Ερίτιμο Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως».

Συμφωνία Ν. Κεραμέως- Αρχιεπισκόπου για “δρομολόγηση” λύσεων που απασχολούν  την Εκκλησία | esos.gr

Σύμφωνα με εκκλησιαστικές πηγές, είναι η πρώτη φορά που πρωθυπουργός θα συμμετάσχει σε συνεδρίαση της ΔΙΣ, η οποία συγκαλείται εκτάκτως προκειμένου ο Κ.Μητσοτάκης να ανακοινώσει τη μονιμοποίηση 4.000 περίπου ιερέων. Συγκεκριμένα, προβλέπεται να συσταθούν επιπλέον 4.000 οργανικές θέσεις ιερέων, τις οποίες θα καταλάβουν υπηρετούντες εφημέριοι των ναών, οι οποίοι μονιμοποιούνται και θα μισθοδοτούνται από το Δημόσιο.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι από μόνη της η συμμετοχή αυτή του πρωθυπουργού έχει βαρύνουσα σημειολογία και δίνει έμφαση στην απόπειρα για σύσφιγξη των σχέσεων από πλευράς της Πολιτείας με την Εκκλησία. Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος πρόκειται να παραδώσει στον πρωθυπουργό υπόμνημα το οποίο θα περιλαμβάνει όλα τα εκκρεμή ζητήματα στις σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας, όπως αυτά αναδεικνύονται και από την Επιτροπή Σχέσεων Εκκλησίας – Πολιτείας. Η συγκεκριμένη επιτροπή είχε θεσμοθετηθεί επί πρωθυπουργίας Γιώργου Παπανδρέου από την τότε υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Αννα Διαμαντοπούλου, αλλά κατέστη ανενεργή την περίοδο των κυβερνήσεων Αντώνη Σαμαρά και Αλέξη Τσίπρα. Η κυβέρνηση του Κ.Μητσοτάκη φρόντισε να επανενεργοποιήσει την επιτροπή αυτή.

Σύμφωνα με την επιτροπή, προτεραίοτητα είναι η θεσμοθέτηση οργανικών θέσεων για περίπου 4.000 κληρικούς, πέραν των 6.000 που έχουν αναγνωριστεί με νόμο από το 1945, κάτι που συμμερίζεται και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Σήμερα, περίπου 10.000 κληρικοί μσθοδοτούνται από το δημόσιο ενώ η αναγνώριση των επιπρόσθετων οργανικών θέσεων σήμαινει την τυπική εξασφάλισή τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2019 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ακόμα, ο Κώστας Γαβρόγλου, ο τότε υπουργός παιδείας είχε επισημάνει ότι εάν το Ελεγκτικό Συμβούλιο ζητήσει να μάθει γιατί μισθοδοτούνται όλοι αυτοί οι πέραν των οργανικών θέσεων ιερωμένοι, οι συγκεκριμένοι κληρικοί μπορεί να βρεθούν στον αέρα. Επομένως, η Εκκλησία είχε έντονη ανάγκη να διευθετηθεί το ζήτημα άμεσα.
Οι πληροφορίες ανέφεραν επρόκειτο περί ιερού deal με αντάλλαγμα στήριξη των ιεραρχών όσον αφορά στην τήρηση των μέτρων κατά του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με την σημερινή "Καθημερινή", που πάντα έχει αξιόπιστες πληροφορίες γι' αυτά τα ζητήματα "το θέμα της μονιμοποίησης 4.000 ιερέων «παγώνει» προσώρας και παραπέμπεται για αργότερα. Στην κυβέρνηση δεν είναι αρνητικοί επί της αρχής στο εκκλησιαστικό αίτημα, αλλά, παράλληλα, θεωρούν πως δεν είναι της παρούσης το συγκεκριμένο θέμα και μπορεί να συζητηθεί σε επόμενη φάση".
 
Προφανώς το κυβερνητικό επικοινωνιακό επιτελείο κατάλαβε ότι αυτή η απόφαση θα είχε μεγάλο εκλογικό κόστος -δεν είναι τυχαίο ότι και τα γνωστά γαλάζια τρολ του διαδικτύου τα είχε πιάσει αφωνία γι' αυτό το θέμα- και εκτίμησε ότι πρέπει να αναμένει την κατάλληλη χρονική συγκυρία για να το υλοποιήσει. 
Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search