• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Η κυβέρνηση κάνει πως δεν βλέπει τους διασωληνωμένους εκτός εντατικών

December 11, 2021 831

 

ΠΗΓΗ: Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ τεύχος 2207 09/12/2021 Από Πηνελόπη Νάσσου

Η κυβέρνηση βρίσκεται καθημερινά πλέον αντιμέτωπη με το σοβαρό πρόβλημα των ΜΕΘ, καθώς δεκάδες πολίτες βρίσκονται διασωληνωμένοι σε απλά δωμάτια, τα οποία δεν έχουν την κατάλληλη υποδομή.


Το Μέγαρο Μαξίμου και σε αυτό το θέμα εμφανίζεται να κινείται με τη λογική πως ό,τι δεν συζητάς δεν υπάρχει ως θέμα. Παρά το γεγονός ότι καθημερινά πλέον το αρμόδιο υπουργείο Υγείας προκαλείται να δώσει στοιχεία για το πόσοι ασθενείς πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ και ο ιατρικός κόσμος εμφανίζεται να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου γι’ αυτό το θέμα, ο αρμόδιος υπουργός Θάνος Πλεύρης κάνει ότι δεν ακούει.
Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι, στην πρόσφατη συνεδρίαση στη Βουλή, ο πρωθυπουργός επέλεξε να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα όταν προκλήθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα να δώσει στοιχεία.

Ο ισχυρισμός
«Υπάρχουν σήμερα ασθενείς διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ; Ναι, υπάρχουν» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Είναι σε κρεβάτι με κανονική φροντίδα; Είναι. Έχουμε ενδείξεις ότι είναι μεγαλύτερη η θνησιμότητα σε αυτούς τους ασθενείς σε σχέση με αυτούς που βρίσκονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας; Όχι, δεν έχω τέτοια ένδειξη. Εσείς έχετε; Φέρτε την» είπε εμφανώς εκνευρισμένος ο πρωθυπουργός.

Προς επίρρωση των απόψεων του πρωθυπουργού – ότι δηλαδή δεν υπάρχουν στοιχεία που αφορούν τη μεγαλύτερη θνητότητα εκτός ΜΕΘ – έσπευσαν και ο Γιάννης Οικονόμου και ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.

«Δεν υπάρχουν σε γνώση μας στατιστικά, επιστημονικώς αποδεδειγμένα, που να δικαιολογούν κάποια διαφορά στις στατιστικές πιθανότητες για την τραγική κατάληξη» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ ο Βορίδης εξέφρασε την άποψη ότι η νοσηλεία σε μία ΜΕΘ συνιστά μία «ιατρική πράξη», και μάλιστα «δεν έχουμε μία ευρύτερη ιατρική δύσκολη συνθήκη».

Η απάντηση
Την απάντηση στον πρωθυπουργικό ισχυρισμό περί ΜΕΘ την έδωσαν αργότερα οι γιατροί, που δεν πρόσκεινται μεν στην αντιπολίτευση, αλλά υφίστανται καθημερινά την πίεση στα νοσοκομεία. «Οι διασωληνώσεις εκτός ΜΕΘ θυμίζουν τριτοκοσμικές χώρες. Καμία ελπίδα σωτηρίας δεν υπάρχει εκτός ΜΕΘ, πρόκειται για μία πολύ εξειδικευμένη υπηρεσία προστασίας της ανθρώπινης ζωής» δήλωσε χαρακτηριστικά ο διευθυντής Εντατικής στο «Γ. Παπανικολάου» Θεσσαλονίκης Νίκος Καπραβέλος.

Οι ευάλωτοι ανεμβολίαστοι
Όπως έχουν επισημάνει μια σειρά ειδικοί, οι ανεμβολίαστοι είναι πολύ πιο ευάλωτοι. Αυτό αποτυπώνεται και στον «σκληρό» δείκτη των διασωληνωμένων.


«Θα πρέπει να κοιτάμε τους αριθμούς τους “σκληρούς”, τους διασωληνωμένους. Όχι τόσο τα κρούσματα. Διότι, αν ήμασταν όλοι εμβολιασμένοι, θα είχαμε μεν πολλά κρούσματα, αλλά δεν θα είχαμε επιπτώσεις» είπε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Εξήγησε μάλιστα ότι: «Με βάση τους σημερινούς διασωληνωμένους, από 100.000 εμβολιασμένους προκύπτει ένας διασωληνωμένος. Και προκύπτει ένας διασωληνωμένος για κάθε 9.000 ανεμβολίαστους».

Στο ήδη επιβαρυμένο κλίμα έρχονται να προστεθούν οι καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ με αφορμή την άμεση μεταφορά του μητροπολίτη Κοσμά από το Αγρίνιο σε ΜΕΘ του «Ευαγγελισμού». «Τη στιγμή που συνολικά αλλά και στο ίδιο νοσοκομείο υπάρχουν πολίτες που περιμένουν για μέρες να αδειάσει ένα κρεβάτι, δείχνει εντελώς άλλο πράγμα. Ότι δηλαδή η παραμονή των ασθενών εκτός ΜΕΘ είναι μια ιδιαίτερα επισφαλής λύση» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Τεράστια η θνητότητα εκτός ΜΕΘ
Σύμφωνα με έρευνα που έγινε στη χώρα μας από Έλληνες επιστήμονες – την υπογράφουν οι γιατροί Δημήτρης Μπασούλης, Σταύρος Λιάτης, Μαρίνα Σκουλούδη, Γεώργιος Δάκος και Πέτρος Σφηκάκης – το διάστημα Απριλίου 2016 έως τον Δεκέμβριο του 2018 και αφορούσε 151 ασθενείς, όσοι ασθενείς νοσηλεύονται σε απλές κλίνες – ενώ πρέπει να είναι σε ΜΕΘ – έχουν μεγαλύτερη θνητότητα.

Στην έρευνα, που δημοσιεύθηκε το 2020 στην Ελλάδα, με τίτλο «Πρόβλεψη επιβίωσης με διασωλήνωση σε απλές νοσοκομειακές κλίνες», όταν δεν υπάρχουν ΜΕΘ η θνητότητα ασθενών που λαμβάνουν μηχανική υποστήριξη σε απλές κλίνες «είναι σχεδόν αναπόφευκτη».

Όπως καταγράφεται στην έρευνα, στους 151 διασωληνωμένους ασθενείς οι 74 (49%) ασθενείς μεταφέρθηκαν στη ΜΕΘ εντός 0 ημερών. Σε σύγκριση με τους ασθενείς που παρέμειναν σε απλούς θαλάμους, οι ασθενείς που μεταφέρθηκαν στη ΜΕΘ είχαν χαμηλότερη θνητότητα σε διάστημα 90 ημερών (65% έναντι 97% και 70% έναντι 99%, αντίστοιχα).

Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι, όταν δεν υπάρχει διαθεσιμότητα σε ΜΕΘ, η θνητότητα για ασθενείς που διασωληνώνονται σε απλούς θαλάμους είναι σχεδόν στο 99%.

Προφανώς η κυβέρνηση προχώρησε στην επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στους πολίτες άνω των 60 ετών προκειμένου να αντιμετωπίσει ακριβώς αυτό το πρόβλημα – καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι οι περισσότεροι ασθενείς που νοσούν και χρειάζονται ΜΕΘ είναι άνω των 60.

Παίρνοντας, ωστόσο, αυτή τη μονομερή απόφαση σήμερα, βρίσκεται απέναντι στις διαφορετικές απόψεις των Ευρωπαίων εταίρων, οι οποίοι εμφανίζονται να προκρίνουν το πιστοποιητικό νόσησης – ανάμεσα στη δεύτερη και τρίτη δόση – να λήγει στους εννέα μήνες.

Η αντιπολίτευση πάντως κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι, προκειμένου να μην δυσαρεστήσει κλινικάρχες, δεν επιστρατεύει τις ιδιωτικές κλινικές αφήνοντας αυτό το σοβαρό πρόβλημα χωρίς λύση.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search