• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Επερώτηση για τα αναγκαία και άμεσα έργα στη νησίδα ΛΑΖΑΡΕΤΟ

December 14, 2021 4717

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

Σχετικά με τα αναγκαία και άμεσα έργα στη νησίδα ΛΑΖΑΡΕΤΟ

Είναι προφανές πως με την επερώτησή μας αυτή δεν εξαντλούμε το τεράστιας σημασίας θέμα του Λαζαρέτο, του ιερού αυτού βράχου του Ιονίου πελάγους που στο πέρασμα των αιώνων στέκει αξεπέραστο σύμβολο των απαράμιλλων αρετών, του ηρωισμού και των οραμάτων του λαού μας. Στην μεγάλη εκδήλωση του ΚΚΕ που πραγματοποιήθηκε στο Λαζαρέτο ο Γ.Γ. της Κ.Ε αναφέρει στην ομιλία του «... Θα πράξουμε όλα όσα χρειάζονται, ώστε η ιερή αυτή νησίδα, όχι μόνο να μην γίνει βορά της καπιταλιστικής ανάπτυξης, αλλά να αναδειχθεί, όπως της αξίζει, ως κορυφαίο -και φυσικά επισκέψιμο και όχι απρόσιτο όπως τώρα- μνημείο Αντίστασης κι Αγώνα του λαού της Κέρκυρας, της Επτανήσου, όλης της Ελλάδας ενάντια στην κοινωνική αδικία!».

Ως Λαϊκή Συσπείρωση σήμερα ανοίγουμε το ζήτημα στο περιφερειακό Συμβούλιο και βάζουμε ορισμένα άμεσα και επείγοντα θέματα που αφορούν στη νησίδα Λαζαρέτο. Θέματα που έπρεπε να είχαν επιλυθεί εδώ και χρόνια αλλά με απόλυτη ευθύνη των διαφόρων κυβερνήσεων αλλά και των τοπικών και περιφερειακών αρχών αφέθηκαν να λιμνάζουν, χωρίς στην ουσία να δίνεται καμία λύση, παρά τις κατά καιρούς κοκορομαχίες και διαπληκτισμούς για το ποιος έχει την ευθύνη για τη μη λύση τους.

Με τηλεγραφικό τρόπο αναφέρουμε ορισμένα από αυτά τα ζητήματα και ζητούμε επιτέλους ριζικές λύσεις.

1. Φύλαξη του Μνημείου: Είναι γνωστό πως το Λαζαρέτο από το 1992 έχει χαρακτηρισθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού σαν Ιστορικός Τόπος και Μνημείο Εθνικής Αντίστασης. Παρόλα αυτά καμία μέριμνα και από κανένα αρμόδιο (Υπουργείο Πολιτισμού, Εφορεία Αρχαιοτήτων, ΠΙΝ, Δήμο ) δεν έχει ληφθεί για την φύλαξη και προστασία του. Η μη φύλαξη του μνημείου αποδείχτηκε ολέθρια αφού «άγνωστοι» προκάλεσαν τις εκτεταμένες ζημιές, φθορές και λεηλασίες στο Μουσείο και αλλού, που ήλθαν στη δημοσιότητα φέτος τον Ιούνιο και προκάλεσαν αγανάκτηση και αποτροπιασμό στους Κερκυραίους.

2. Πυροπροστασία: Φέτος τον Ιούλιο και μετά από την δραστηριοποίηση κάποιων ευαισθητοποιημένων πολιτών απεδείχθη η έλλειψη ειδικού και ολοκληρωμένου αντιπυρικού επιχειρησιακού σχεδίου για το Λαζαρέτο. Η λήψη μέτρων για την αποτροπή του κινδύνου πυρκαγιάς στο Λαζαρέτο καθίσταται επιτακτική, μετά και από τους βανδαλισμούς και τις καταστροφές που αναφέρθηκαν πιο πάνω, αλλά και λόγω παλαιότερων απειλών ακροδεξιών στοιχείων κατά του Μνημείου. Η πυκνή και ανεξέλεγκτη βλάστηση στη νησίδα, εξάλλου, αποτελεί έναν ακόμη λόγο ανησυχίας, καθώς υπάρχει και κίνδυνος αυτανάφλεξης.

3. Ενέργειες και απαραίτητες παρεμβάσεις για την απρόσκοπτη λιμενική πρόσβαση αλλά και κατασκευή ράμπας πρόσβασης ΑΜΕΑ από το λιμάνι έως το μουσείο: Είναι γνωστό πως τα έργα αυτά εντάχθηκαν από τη προηγούμενη περιφερειακή αρχή σε διασυνοριακό πρόγραμμα το 2016, που στη συνέχεια, όμως, και μέχρι τη λήξη της θητείας της δεν έγινε τίποτε. Η νέα περιφερειακή αρχή – άλλο που δεν ήθελε— απένταξε το έργο με αστείες πράγματι δικαιολογίες. Η διαμάχη στη συνέχεια που ξέσπασε μεταξύ των πρώην και των νυν μόνο κλαυσίγελο μπορεί να προκαλέσει. Η ουσία είναι πως ούτε οι προηγούμενες ούτε η τωρινή περιφερειακή αρχή δαπάνησαν έστω και ένα ευρώ η έκαναν το παραμικρό έργο για την ασφαλή προσβασιμότητα στο Μνημείο αλλά ούτε και τη παραμικρή παρέμβαση για την συντήρηση και διατήρηση του Μνημείου.

4. Ενέργειες για να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις συντήρησης και ανάδειξης του Μνημείου: Να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες στήριξης, συντήρησης και ανάδειξης του τοίχου των εκτελέσεων χωρίς να υποστεί αλλοίωση. Εργασίες για την επαναφορά του χαρακτήρα του υπάρχοντος κτιρίου (του βενετσιάνικου λοιμοκαθαρτηρίου) που αλλοιώθηκε με τις παρεμβάσεις που έγιναν για τη δημιουργία Μουσείου Ιατρικής Ιστορίας. Να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης της ιστορικής εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου που κινδυνεύει να καταρρεύσει, εκτεθειμένη και εκείνη στο έλεος των φυσικών φαινομένων. Τέλος και το πιο σημαντικό να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει άμεσα μουσείο που να αναδεικνύει το πραγματικό νόημα της θυσίας όσων πέρασαν και χάθηκαν πάνω σε τούτο το νησί. Εδώ θεωρούμε απαραίτητο να μνημονεύσουμε την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας της 28ης Ιουνίου με την οποία ζητείται από τους Υπουργούς Πολιτισμού και Ναυτιλίας «να προχωρήσουν στις δέουσες ενέργειες» ώστε σε συνεργασία με το Δήμο να εξασφαλιστούν αφενός η εγκατάσταση λιμενικής υποδομής για την πρόσβαση και την επισκεψιμότητα στο Λαζαρέτο και, αφετέρου, η χρηματοδότηση για τη συντήρηση των κτιρίων και τη διάσωση του Μουσείου στη νησίδα, ως ιστορικού χώρου εθνικής «συλλογικής μνήμης».

Ειδικά, όμως, για τη χρηματοδότηση των έργων δεν μπορούμε να αντισταθούμε στο πειρασμό και να μην αναφέρουμε μια παράγραφο από την πρόσφατη ομιλία του Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ στο Λαζαρέτο: «… Διότι αποτελεί όνειδος, σύντροφοι και φίλοι, να δαπανώνται κρατικοί πόροι και επιδοτήσεις αμέτρητων εκατομμυρίων ευρώ, για αναστήλωση αυτοκρατορικών παλατιών και βασιλικών πύργων στο νησί, αλλά την ίδια στιγμή να μην περισσεύει, δήθεν, ούτε ένα ευρώ, για όλα όσα, όχι και τόσο μεγάλου κόστους άλλωστε, χρειάζονται να γίνουν για ετούτο το κορυφαίο Μνημείο του λαού!…»

ΕΠΕΡΩΤΑΤΑΙ η κα Περιφερειάρχης σε ποιες ενέργειες έχει προβεί ή προτίθεται να προβεί ούτως ώστε να εξασφαλιστούν:

1. Η επαρκής φύλαξη και η πυροπροστασία της νησίδας Λαζαρέτο που από το 1992 έχει χαρακτηριστεί σαν Ιστορικός Τόπος και Μνημείο Εθνικής Αντίστασης ;

2. Η ασφαλής πρόσβαση και η επισκεψιμότητα στη νησίδα με την δημιουργία λιμενικής υποδομής;

3. Η δημιουργία ράμπας για ΑΜΕΑ από το λιμάνι μέχρι το Μνημείο;

4. Όλα όσα αναλυτικά στην παράγραφο ( 4 ), της παρούσας επερώτησης αναφέρουμε;

Τέλος επερωτάται η κα Περιφερειάρχης αν είναι στις προθέσεις της να αξιοποιήσει την προσφορά του ΚΚΕ που δια στόματος του Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ στην πρόσφατη ομιλία του στο Λαζαρέτο είπε κατά λέξη: «… Όχι μόνον συμφωνούμε, αλλά θα εργαστούμε γι' αυτό και δηλώνουμε προς κάθε αρμόδια αρχή ότι θέτουμε στη διάθεσή τους, βοηθητικά, εικαστικό-επιστημονικό ανθρώπινο δυναμικό και την πολύτιμη πείρα του Κόμματός μας στη δημιουργία Μνημείων διάσωσης και ανάδειξης της ιστορικής μνήμης του λαού μας…»;

 

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Γκισγκίνης Ν., Κεφαλληνός Δ., Κολυβά Ε., Μπαλού Α., Χαραλάμπους Μ.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search