• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Του άνδρα τού πολλά βαρύ…

December 22, 2021 534


ΠΗΓΗ: Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ  τεύχος 2209 22/12/2021 Από Δημήτρης Μηλάκας

Θα πρέπει να το κοιτάξουμε, όλοι μαζί και ο καθένας χωριστά, καθώς είμαστε μέλη μιας κοινωνίας που μέσα σε έναν χρόνο μετρά 16 γυναικοκτονίες. Μάλιστα το φαινόμενο, όπως αποκαλύπτει η μακάβρια στατιστική, δεν είναι συγκυριακό, καθώς μέσα σε έξι χρόνια – μέχρι τον Ιούλιο του 2021 – έχουν δολοφονηθεί 118 γυναίκες.


Για να αντιληφθούμε την πραγματικότητα στο σύνολό της θα πρέπει να προσθέσουμε στην εικόνα και κάποιες «λεπτομέρειες». Τα περιστατικά που δεν έχουν φτάσει μέχρι τον φόνο. Δηλαδή τους ξυλοδαρμούς, τις διαπομπεύσεις με τη δημοσιοποίηση προσωπικών στιγμών (που κατά κανόνα θύματα είναι γυναίκες), τους βιασμούς…

Αν θέλουμε να είμαστε πιο ακριβείς, στην εικόνα θα πρέπει να προσθέσουμε υποδόριες κακοποιητικές συμπεριφορές, στον κοινωνικό περίγυρο, στους εργασιακούς χώρους, στον δρόμο…

Κοινός παρονομαστής όλων αυτών των συμπεριφορών είναι το «αρσενικό παλιάς κοπής», ο «μάγκας» και αψύς τύπος που μετρά την εξουσία του. Εκεί δηλαδή που θεωρεί ότι τον παίρνει, γιατί έχει το μυϊκό πλεονέκτημα, γιατί είναι διευθυντής, προϊστάμενος, αφεντικό…

Θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον μια εμπεριστατωμένη μελέτη του προφίλ, όχι μόνο των δολοφόνων, αλλά των κατ’ «επάγγελμα» κακοποιητών, αυτών που πολλές φορές νιώθουμε ή βλέπουμε δίπλα μας να προ(σ)βάλλουν τα ανδρικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα με συμπεριφορές άκρως υποτιμητικές για τις γυναίκες.

Μια τέτοια μελέτη θα αποκάλυπτε – έχουμε την εντύπωση – το κέλυφος των νοοτροπιών μέσα στο οποίο γαλουχήθηκαν γενεές επί γενεών και το οποίο στην ουσία του μένει μέχρι τις μέρες μας, στον 21ο αιώνα, ανέπαφο.

Στην ουσία, όλοι αυτοί οι τύποι, «επώνυμοι» ή άσημοι, ζουν με την ανάγκη να αποδείξουν στους εαυτούς τους ότι είναι κάπου πιο πάνω. Και για να μπορούν να στέκονται πιο πάνω έχουν ανάγκη κάποιους να πατάνε, να βιάζουν, να κακοποιούν, να υποτιμούν… Η απόσταση απ’ όλα αυτά μέχρι τον φόνο είναι μια «άτυχη» στιγμή.

Σε μια άκρως ανταγωνιστική κοινωνία που επιβραβεύει τη δύναμη, που θεοποιεί την ισχύ και το «εγώ», τα μεγαλωμένα ως «αρσενικά», αλλά όχι ως άνθρωποι, αναζητούν τους αδύνατους για να επιβεβαιώνουν και να αναπαράγουν τη στρεβλή τους ύπαρξη.


Και δυστυχώς είναι ακόμη πάρα πολλοί όλοι αυτοί…

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search