• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Κερκυραϊκός Καζαμίας, 2022

December 31, 2021 6358

 

Κερκυραϊκός Καζαμίας, 2022

Τι είναι πρόβλεψη, τι ευχή, τι σοβαρό και τι όχι, τι σάτιρα, τι χιούμορ, τι σαρκασμός, τι επισήμανση κινδύνου είτε ευκαιρίας για δράση ή τι οτιδήποτε άλλο είναι κάθε γραμμή του παράξενου αυτού Καζαμία για τις 100, προς το παρόν τουλάχιστον, πρώτες ημέρες του 2022 στην Κέρκυρα, εναπόκειται στην ευφυή κρίση σας.

Το μόνο βέβαιο είναι πως οι γραμμές που αφορούν λογοτεχνικές και συναφείς αναφορές ανταποκρίνονται λίγο είτε πολύ σε προβλέψεις ή πραγματικές επιθυμίες και δεν εμπίπτουν σε σατιρική ή χιουμοριστική διάθεση.

Απ' όλα, λοιπόν, έχει αυτός ο Καζαμίας, που άγνωστο γιατί δεν έχει ευδοκιμήσει στην πνευματώδη, κατά τα άλλα, Κέρκυρά μας.

Καιρός δεν είναι;

Ο κολοβός αυτός Καζαμίας φιλοδοξεί να αποτελέσει μια νέα αρχή!

Να είμαστε όλοι καλά και, ποιος ξέρει, κάποιος ή κάποια θα εμπνευστεί του χρόνου τέτοιον καιρό κάτι καλύτερο. Κάτι που να ταιριάζει καλύτερα στον παραδοσιακό παλαιό Καζαμία. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι κατά τον μύθο ήταν Βενετός ο αρχικός Καζαμίας.  

Καλή αρχή λοιπόν! 

 

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

Από τον άμβωνα του εορτάζοντος Αγίου Βασιλείου ο Δεσπότης μας κ. Νεκτάριος ανακηρύσσει το Αυτοκέφαλον της Εκκλησίας της Κέρκυρας και βάλλει κατά της φιλοεμβολιαστικής Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας, η οποία αυθημερόν τον αφορίζει, ενώ αμέριμνη η Κέρκυρα συνεχίζει να τιμά από την προηγουμένη το έθιμο της κολόνιας ευωδιάζοντας, στα χωριά γύρω από τον Παντοκράτορα οι ηλικιωμένοι κατά το έθιμο τραγουδούν «Καλημέρα σας βουνά και καλή πρωτοχρονιά, σαν τα βουνά να είμαι γερός, σαν την θάλασσα ξυπνός και σαν τα θαλασσοκύματα να κάνω τα θελήματα...» και τα παιδιά θυμίζουν το έθιμο της «στρίνιας» ζητώντας ματαίως από γονείς και παππούδες γερόν πρωτοχρονιάτικο μποναμά.

2.

Η Αστρονομική Εταιρεία Κέρκυρας με έκτακτη ανακοίνωσή της, κατόπιν επισταμένης μελέτης εγγράφων του μέλους της Φελίξ Λαμές από παρατηρήσεις του στον Λόφο Κογεβίνα, πιθανολογεί  Πανσέληνο μόνο στο νησί μας, ορατή καλύτερα από τον Αφιόνα, κάποια στιγμή μέσα στον μήνα.

3.

Η Μαριάννα Λάτση, συνοδευόμενη από τον Κερκυραίο πρόεδρο του οικογενειακού Ιδρύματος Πέτρο Καλαντζή, επισκέπτεται το χωριό Μακράδες της φαμίλιας του ηθοποιού Νίκου Κούρκουλου και καλεί όλους τους κατοίκους του σε δωρεάν ψαροφαγία στον παραλιακό «Fisherman» κοντά στη θαλαμηγό της, αντί της υπόσχεσης ότι θα αναπλάσει το χωριό.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Κέρκυρας Χαράλαμπος Βούλγαρης ανακοινώνει ότι από την 1η Φλεβάρη θα ανοίξουν όλα τα ξενοδοχεία και για έναν μήνα θα φιλοξενούν δωρεάν τουρίστες απ' όλον τον κόσμο ακόμα και στις αποθήκες τους, ώστε με την πρωτοφανή κοσμοσυρροή να επιτευχθεί ανοσία της αγέλης στην Κέρκυρα και να φάμε όλοι μετά με χρυσά κουτάλια τριπλασιάζοντας τις τιμές των πάντων.  

5.

Απολύεται κακήν-κακώς αξιωματούχος της τοπικής Eurobank, λίγες ώρες μόνο μετά την υπόσχεσή του στον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κέρκυρας Γιώργο Χονδρογιάννη ότι εφεξής θα χορηγεί στους επαγγελματίες του νησιού δάνεια με το περί το 3% επιτόκιο που δανείζει τον όμιλο «Ikos».  

Έρχεται στο νησί με την πρωινή πτήση η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ώσπου να σκοτεινιάσει επιθεωρεί μαζί με τον «Περιπατητή» του corfupress.com όλα τα ξεχαρβαλωμένα μνημεία της πόλης και αργά το βράδυ ανακοινώνει τηλεφωνικώς στον Σπύρο Ζηνιάτη έκτακτο κονδύλι 40 εκατ. ευρώ για τα σημαντικότερα Μνημεία της πόλης της Κέρκυρας.

 

7.

Από κατάρες του Ποσειδώνα για τις προσβολές στην απήδαλο ναυ του βυθίζεται κοντά στο Βίδο το ειδικό ιταλικό πλοιάριο που μεταφέρει για εγκατάσταση στη θέση της στο Νέο Λιμάνι τον οκτάμετρο ιταλικό οβελίσκο μοναδικού κόμη της Κέρκυρας, ο βενετικός λέοντας του οποίου  έξαλλος ωρύεται για κομμουνιστικό σαμποτάζ. 

8.

Με απόφαση του πρωθυπουργού, κατόπιν αιτήματος του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη μίνιμουμ συναίνεση, επανέρχεται στη θέση του προέδρου του «Δημόκριτου» στην Αθήνα ο άξια τοποθετημένος στη θέση αυτή συμπατριώτης μας κ. Γιώργος Νούνεσης, ο οποίος όμως καταγγέλλεται πάραυτα από τον κ. Τσίπρα για αποστασία και αυθημερόν παραιτείται

9.

Περίεργες βροχοπτώσεις διάρκειας δεκατριών  ωρών αποκλείουν την περιφερειάρχη Ρόδη Κράτσα στο «Καβαλιέρι» και μετατρέπουν το γραφείο της στις Αλυκές Ποταμού σε λίμνη με χρυσόψαρα και χέλια από την Κρήτη, που θαμπωμένα από τα νέα πολύχρωμα μεταξωτά μαντίλια της Περιφέρειας χορεύουν και τραγουδούν «Ποιος είδε φάρο στον Ψηλορείτη». 

 

Απογοητευμένη από τα κοινωνικά πεπραγμένα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων η Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών αποφασίζει να εκδώσει σε 200.000 αντίτυπα το βιβλίο του Σολωμού «Η Γυναίκα της Ζάκυθος», χωρίς να αποκαλύπτει ότι τη χρηματοδοτεί ο Σπύρος Σπύρου.

Κινητοποιείται με τοπικούς πράκτορες η βρετανική πρεσβεία της Αθήνας και αποβιβάζεται στο Βίδο, με κάποια καθυστέρηση, ναυτική μοίρα του ΝΑΤΟ για την ανέλκυση του οβελίσκου.

Ο διοικητής Λωνίδας Ρουμπάτης ανακοινώνει ότι το Νοσοκομείο της Κέρκυρας γίνεται το πρώτο επαρχιακό της Ελλάδας που είναι τίγκα από ασθενείς με Covid-19 και εξηγεί πως οι λοιποί ασθενείς της Κέρκυρας θα εξυπηρετούνται εφεξής, μετά την υπογραφή ειδικής συμφωνίας, από το πλήρως επανδρωμένο για όλες τις παθήσεις Νοσοκομείο των Αγίων Σαράντα, εφόσον δεν συμφωνούν να μεταφέρονται στο πιο κοντινό παλιό κερκυραϊκό Λοιμοκαθαρτήριο στο Λαζαρέτο.

Καθώς ο αθυρόστομος επίτιμος πρόεδρος της Αναγνωστικής Εταιρίας Κέρκυρας κ. Γιάννης Πιέρης επαναλαμβάνει σε δηλώσεις του στην ΕΡΑ Κέρκυρας ότι η Εταιρία ήταν ανέκαθεν όργανο της μεγαλοαστικής τάξης, πολλά υπέργηρα μέλη της στην πόλη του νησιού αρχίζουν να πετάνε από τα παράθυρά τους όλα τα προδομένα βιβλία του.

14.

Με το που σκοτεινιάζει στον κερκυραϊκό ουρανό εμφανίζονται μονομιάς αμέτρητες πυγολαμπίδες και η νύχτα γίνεται μέρα.

15.

Η κερκυραϊκή κοινωνία συνταράσσεται από  πρωινή ψεύτικη αποκάλυψη ραδιοφωνικού σταθμού ότι το παλάτι της οικογένειας Ρότσιλντ στη βορειοανατολική Κέρκυρα είναι χτισμένο σε καταπατημένη δημόσια έκταση.

16.

Στο Λονδίνο απόγονος του κορυφαίου φυσιοδίφη και συγγραφέα του βιβλίου «Η οικογένειά μου και τα άλλα ζώα» Τζέραλντ Ντάρελ για τα ευρήματά του στην κερκυραϊκή φύση βεβαιώνει πως δεν ευθύνεται ο ίδιος για τις χειμωνιάτικές κερκυραϊκές πυγολαμπίδες, αλλά ομολογεί ότι κατά την παραμονή του στην Κουλούρα πριν από ογδόντα χρόνια είχε αποπειραθεί να τις μεταλλάξει. 

Ο Σταμάτης Κυριάκης και ο Δημήτρης Λεβέντης επανεκδίδουν στην Κέρκυρα, 164 χρόνια μετά το πρώτο φύλλο της, την εφημερίδα «Εωσφόρος».

18.

Με κοινή δήλωσή τους ο Νάσος Μπρεντάνος, ο Γιώργος Βλάχος και ο Νίκος Λυκίσσας αποκηρύσσουν τη θητεία τους στον Α.Ο. Κέρκυρα, τον χαρακτηρίζουν χουντικό και εξηγούν ότι δεν υπήρξε καλύτερη και πιο δημοκρατική ποδοσφαιρική ομάδα στην Κέρκυρα από τον Όλυμπο.

19.

Ο πρώην Νομάρχης του νησιού Στέφανος Πουλημένος αποκαλύπτει στη ραδιοφωνική εκπομπή του την πρώτη μετά από πολλούς μήνες συνεύρεση και ανταλλαγή απόψεων της περιφερειάρχη Ρόδης Κράτσα και της δημάρχου Μερόπης Υδραίου, με πρόσκληση της πρώτης στο ξενοδοχείο συγγενή της όπου διαμένει και θέμα του δείπνου εργασίας τους τον οβελίσκο.

Η Αναγνωστική Εταιρεία διαρρηγνύει τα ιμάτιά της για τις κατηγορίες ότι επιλέγει με ιδεολογικό σταγονόμετρο τα μέλη της και εγγράφει ως δόκιμο μέλος, χωρίς να τον ρωτήσει, τον επικεφαλής της Οργάνωσης του ΚΚΕ στο νησί εκπαιδευτικό Γιάννη Μπορμπότη.

Ο Κερκυραίος πολιτικός μηχανικός κ. Δημήτρης Καζαμίας διαψεύδει κατηγορηματικά ότι έχει οποιαδήποτε ανάμειξη στην κυρίως σατιρική αναβίωση του κερκυραϊκού Καζαμία.

Ο Ντόναλτ Τραμπ και ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ φτάνουν στο νησί για ένα δεύτερο για τον καθένα τους μα τώρα κοινό διαφημιστικό γύρισμα υποστήριξης της «Pizza Hut», με γεύση «Pepsi Cola» αυτή τη φορά, εκφράζοντας τον αποτροπιασμό τους για τις κερκυραϊκές γεύσεις πίτσας και το προ ετών κλείσιμο του λιμανίσιου καταστήματος της «Pizza Hut» στην Κέρκυρα ελλείψει πελατών.

23.

Ξεσπά κακοκαιρία με ανεμοστρόβιλους και  κωδική ονομασία «Ταράτσα», που γκρεμίζει το Καποσίδερο.

24.

Μιαν ανάσα από το Λαζαρέτο το Λιμενικό προλαβαίνει ταχύπλοο φίσκα με αλβανική δυναμίτιδα ικανή να βυθίσει τη νησίδα, ο ιδιοκτήτης του οποίου δηλώνει ότι απλώς λυπήθηκε την περιφερειάρχη για το μαρτύριό της να βλέπει απ' το γραφείο της στις Αλυκές, κάθε φορά που το επισκέπτεται, το καταραμένο αυτό νησάκι. 

Ο Περικλής Παγκράτης και όλα τα μέλη της διοίκησης της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών, πλην ενός, αντιδρώντας όπως ο Ιάκωβος Πολυλάς και άλλοι Κερκυραίοι διανοούμενοι στην αφαίρεση της Πόρτας Ριάλας το 1895 φωτογραφίζονται στο Νέο Λιμάνι μπροστά από το γλυπτό με την Απήδαλο Ναυν.

26.

Δυνατός νυκτερινός σεισμός, που αφήνει όμως άθικτες όλες τις κατοικίες, γκρεμίζει και κάνει χίλια κομμάτια την «Κολόνα του Ντούγκλα».

Η αιγυπτιακή πρεσβεία στην Αθήνα εκφράζει την απογοήτευσή της για τις ανεπιτυχείς προσπάθειες ανέλκυσης του αιγυπτιακού know-how οβελίσκου στα νερά της Κέρκυρας.

 

28.

Αντιδρώντας άμεσα στις δηλώσεις του «carpetbugger» συμπατριώτη του στη Νέα Υόρκη Ντάνιελ Λεμπ της «Energean» ότι ο πρόσφατος σεισμός είναι δήθεν τελείως άσχετος με τις σεισμικές έρευνες της εταιρείας ανοιχτά της Κέρκυρας για τον μαύρο χρυσό, ο Τζορτζ Κλούνεϊ προσγειώνεται στη βίλα της οικογένειας Κάμερον στη βορειοανατολική Κέρκυρα, συναντάται στην πόλη με την Αλεξάνδρα Μπαλού και δηλώνει αλληλέγγυος στον αγώνα του κερκυραϊκού λαού για να μη μεταβληθεί το Ιόνιο Πέλαγος σε προτεκτοράτο των πετρελαϊκών εταιρειών, επαναλαμβάνοντας σε απεσταλμένη του CNN ότι ο Λεμπ είναι τυχοδιώκτης της κακιάς ώρας.

 

30

Ανακοινώνεται στη Γενεύη ότι μακράν καλύτερο νησιωτικό εστιατόριο σε όλον τον πλανήτη το 2021, όπως εμείς το ξέραμε προ πολλού, ήταν η φανταστική για κερκυραϊκό φαγητό «Κληματαριά» της οικογένειας του Νίκου Μπέλλου στις Μπενίτσες.

31

Στη βίλα του στα Γουβιά μεγαλομέτοχος της

«Coca Cola» σε 27 χώρες με κερκυραϊκές ρίζες και διαβατήρια Κύπρου και Μεγάλης Βρετανίας ανακοινώνει σε τοπικούς παράγοντες ότι αναθεωρήθηκε το ετήσιο διαφημιστικό πρόγραμμά της, ώστε να συμπεριλάβει γυρίσματα και στην Κέρκυρα όπως η καμπάνια ανταγωνιστών, αλλά με τη Μελάνια Τραμπ.

 

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

1.

Καθώς έφτασε η 1η του Φλεβάρη γιγαντιαία αεροπλάνα αμέτρητα προσγειώνονται με ρυθμό δύο ανά δευτερόλεπτο στον αερολιμένα «Fraport John Capo» και δεκάδες χιλιάδες τουρίστες, επειδή είναι φίσκα όλα τα ξενοδοχεία, απλώνουν τα μπαγκάζια τους στην Πάνω και Κάτω Πλατεία και στο Άλσος της Γαρίτσας και του Ανεμομύλου και κοιμούνται ο ένας πάνω στον άλλο ξεθεωμένοι, ενώ αλλόφρονες Γαριτσιώτες ληστεύουν από τα σουπερμάρκετ της πόλης τις ωτοασπίδες και τα κάθε είδους ωτοκαθαριστικά.  

2.

Το εστιατόριο «Etrusco» επιστρέφει τους δύο Χρυσούς Σκούφους του σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της Γενεύης περί την «Κληματαριά» και ανακοινώνει μείωση των τιμών του κατά 80% 

3.

Στη βίλα του στη Δασιά ένας Μαικήνας της Τέχνης μεγαλομέτοχος της ελληνικής «Pizza Hut» που έκλεισε προ μηνών όλα τα καταστήματά της ανακοινώνει ότι μετά από κοινό αίτημα του Τραμπ και του Γκορμπατσόφ εντός του έτους θα λειτουργήσει νέο κατάστημα της αλυσίδας αυτής με 280 εργαζόμενους στο Βίδο, σε συνεργασία με τον τουριστικό όμιλο Ikos που διαθέτει για το delivery στην πόλη μηχανές θαλάσσης κι έχει αναπτύξει τεχνογνωσία στον τομέα «εργαζόμενοι-μηχανάκια».  

4.

Χιονιάς δριμύτερος από ποτέ γεμίζει με χιόνι 65 εκατοστών όλους τους δρόμους και κάνει κρύσταλλο για πάντα τη λίμνη Κορισσίων.

 

5.

Ο διευθύνων σύμβουλος των εκ Κολομβίας ορμώμενων Αμερικανών επενδυτών της NCH Capital στον Ερημίτη ανακοινώνει στην Αθήνα, με τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Γιάννη Δραγασάκη στο πλάι του να ανοίγουν σαμπάνιες, ότι δεν θα περιοριστεί στις επιχορηγούμενες με φοροαπαλλαγή τεσσάρων εκατομμυρίων βίλες πολυτελείας, αλλά με νέα επένδυση άλλων 125 εκατ. ευρώ στα εκατοντάδες στρέμματά της και σε 40.000 επιπλέον στρέμματα στη γύρω περιοχή μέχρι τους Αγίους Δούλους, με συμφωνίες συμβολαιακής γεωργίας με τους ελαιοπαραγωγούς θα αναπτύξει τη βιολογική καλλιέργεια καλής κάνναβης για καλούς σκοπούς αξιοποιώντας την πείρα του από την επαναλειτουργία προπολεμικών τσιφλικιών στην Ουκρανία, ώστε να γίνει η Κέρκυρα το πιο πράσινο νησί του πλανήτη.

6.

Με τα λόγια «άφαντος ο οβελίσκος» δύτες που έστειλε ο Μπόρις Τζόνσον κατόπιν απαίτησης όλων των λόρδων του Λονδίνου βεβαιώνουν πως αυτός εξαφανίστηκε από τα νερά του Βίδου και πλέει προς άγνωστη κατεύθυνση.  

7.

Το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας παρουσιάζει νέο τρίπρακτο έργο που τιτλοφορείται «Ένας ΛIkos στη Δασιά», με πρωταγωνιστικό ρόλο-έκπληξη να αναλαμβάνει, ως οφειλή του στην Κέρκυρα, ο Σάκης Ρουβάς.

8.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας Σταμάτης Πελάης ζητά να δημιουργηθεί «Μουσείο Εργατικής Βιομηχανικής και Τουριστικής Ιστορίας» της Κέρκυρας στις παλαιές εγκαταστάσεις επεξεργασίας κάνναβης του εργοστασίου «Δεσύλλα», προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της οικογένειας Κέρτσικοφ του παλιού ξενοδοχείου «San Stefano» και τώρα παραδειγματικού «Ansgana Corfu Resort & SpA», λόγω συζητήσεων με την «NCH Capital». 

9.

Δημοσιεύεται αποκρυπτόμενος από τους επιστημονικούς επιγόνους του Αύγουστου Σορδίνα αρχαιολογικός χάρτης του, σύμφωνα με τον οποίο στην περιοχή της Δασιάς όπου θα ανεγερθεί από Μαλτέζους τεχνίτες πέτρινο φαραωνικό «Κλαμπ Μπεντιτερανέ» με Καζίνο «Λας Βέγκας», έχουν προ πολλού εντοπιστεί σπουδαία ευρήματα από τη Νεολιθική Εποχή της Κέρκυρας 

10.

Εξαφανίζεται μυστηριωδώς από τον Κήπο μπροστά από τα Παλαιά Ανάκτορα το κεφάλι του Τόμας Μέτλαντ από την προτομή του και ο άτυπος κερκυραϊκός Σύνδεσμος Βρετανικής - Ελληνικής Φιλίας τοιχοκολλά στην πόλη ανακοίνωση με την επικηρύσσει τον δράστη προσφέροντας αμοιβή 40.000 στερλίνες στον  καταδότη!

 

 

11.

Μέσα σε λίγες ώρες αδειάζουν από τους συνταξιούχους Ευρωπαίους τουρίστες όλα τα ξενοδοχεία του νησιού, κινητοποιούνται όλες οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες για τη μεταφορά τους και στους διαδρόμους του αεροδρομίου «Fraport John Capo» διαδραματίζονται σκηνές Καμπούλ, όταν γίνεται γνωστή άστοχη δήλωση του Χαράλαμπου Βούλγαρη στο πρακτορείο «Bloomberg» ότι στο τέλος θα ζητηθεί από όλους να πληρώσουν τους εξοντωτικούς λογαριασμούς της ΔΕΗ για τη θέρμανση των δωματίων και λοιπών ξενοδοχειακών χώρων.

12.

Ο Νίκος Δένδιας εξομολογείται στην Τατιάνα Στεφανίδου ότι ονειρεύτηκε τελικά και την Κέρκυρα, σαν άλλη Αλεξανδρούπολη, ως εναλλακτικό ορμητήριο του Αμερικανικού Στρατού στην βαλκανική ενδοχώρα μέχρι τη γειτονιά της Ρωσίας, αυτή τη φορά μέσω Αλβανίας.

13.

Η Μερόπη Υδραίου, αδιαφορώντας για τις συνέπειες, δηλώνει στην ΕΡΑ Κέρκυρας ότι ο Στέφανος Γκίκας είναι δέκα φορές πιο δραστήριος βουλευτής για κερκυραϊκά θέματα απ' ό,τι όλοι ανεξαιρέτως οι προκάτοχοί του.

14.

Πανευτυχής με το όνειρο Δένδια ο σοσιαλιστής Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα ανακοινώνει ότι επιστρέφει στην Ελλάδα το άλλοτε κερκυραϊκό νησάκι Σάσσων 

15.

Ενώ σε θέατρο της Αθήνας σε συναυλία του ΚΚΕ με τον Γιάννη Μαρκόπουλο και τους Ελεύθερους Πολιορκημένους τον ρόλο της Αφηγήτριας παρουσιάζει σαν άλλη Νίκη Τριανταφυλλίδη η Ναταλία Καποδίστρια, η οικογένεια Χρήστου Φωκά του «Corfu Palace» υποστηρίζει από την Ελβετία, αργά το βράδυ, ότι αφού το ξενοδοχείο είχε επιχορηγηθεί με πολύ μεγάλο ποσό από το μεταπολεμικό Σχέδιο Μάρσαλ δικαιούται τουλάχιστον ανάλογους πόρους, πλέον τόκων, από το ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0» του κ. Μητσοτάκη, υποσχόμενη νέα χορηγία μετά στο κερκυραϊκό Μουσείο Καποδίστρια.        

16.

Ο Ροταριανός Όμιλος Κέρκυρας κόβει την ετήσια πίτα του, άνευ της δημάρχου.

17.

Στην ετήσια συνεστίαση της Οργάνωσης Κέρκυρας του ΚΚΕ καλείται και παίζει σαξόφωνο αφού εκφράζει με φιλικά λόγια τη χαρά του, όπως είχε κάνει το 2000 σε ανάλογη προεκλογική εκδήλωση της Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, ο Γιώργος Κατσαρός.

18.

Από τη βίλα του «Panorama» στις Μπενίτσες, έχοντας πλάι τη Ρόδη Κράτσα, ο κόμης Σπύρος Φλαμπουριάρης δηλώνει στο BBC πως παρανοήθηκε η δήλωσή του ότι οι Κερκυραίοι, σε αντίθεση με τους Λονδρέζους, σχεδόν δεν ξέρουν τη λέξη «ευχαριστώ».

19.

Ο Αλβέρτος Μπουρλά, κατόπιν πρόσκλησης φίλου εκείνου του καταστηματάρχη που ονόμαζε το μαγαζί του «Του Ισκαριώτη», ανακαλύπτει έκπληκτος στην Εβραϊκή της πόλης μας τις απώτερες οικογενειακές ρίζες του και, ω του θαύματος, εντός λίγων ωρών ανακοινώνεται από το Μπρούκλιν η άμεση μετακόμιση του Κέντρου Καινοτομίας της «Pfizer» από τη Θεσσαλονίκη στην Κέρκυρα. 

20.

Οι πυγολαμπίδες εντοπίζονται από το Λιμενικό  να έχουν ξαμολυθεί στο Πέλαγος ψάχνοντας τον οβελίσκο νύχτα-μέρα.

21.

Η δήμαρχος κεντρικής Κέρκυρας γνωστοποιεί πως τα χρέη των τοπικών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων για τέλη παρεπιδημούντων και ασφαλιστικές και λοιπές ανυπόφορες επιβαρύνσεις τους προς την Τοπική και την Κεντρική Διοίκηση δεν έχουν υπερβεί ακόμη τα 180 εκατομμύρια ευρώ.

Η οδός Γλάδστωνος μετονομάζεται σε οδό Φρανσουά Λένορμαν και Καρλ Μαρξ προς τιμήν τους των αποκαλυπτικών άρθρων τους σε εφημερίδες της Ευρώπης και των ΗΠΑ για όσα υπέφερε ο λαός της Κέρκυρας και όλης της Επτανήσου από τον βρετανικό ζυγό.

23.

Ο όρμος της Γαρίτσας και του Ανεμομύλου, όπως γίνεται γνωστό στην Αθήνα, θα μετατραπεί σε δωρεάν Μαρίνα για θαλαμηγούς άνω των 1.000 κόρων τον χειμώνα και 2.500 κόρων το καλοκαίρι, ο «Ναυτίλος» ανακοινώνει πως εφεξής θα σερβίρει μόνον αστακούς και ο Παντελής Κοντός με τη χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανεμομύλου δίνει κινητή συναυλία με επαναστατικά τραγούδια του Κώστα Βάρναλη και του Γιάννη Ρίτσου.

24.

Ανακρίνεται από τις αστυνομικές αρχές ως ύποπτη για το έγκλημα με την κεφαλή του Τόμας Μέτλαντ η δικηγόρος Λένα Στρατούλη, επειδή είχε αρθρογραφήσει εναντίον του βίου και της πολιτείας του στην Κέρκυρα.

25.

Ο Συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μωραΐτης αφήνει να εννοηθεί ότι ευνοεί μελλοντική υποψηφιότητα του Γιώργου Καρύδη για τον κεντρικό δημαρχιακό θώκο. 

26.

Χηρεύει ο Βρετανικός Θρόνος και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων κηρύσσει, ειδικά για την Κέρκυρα, δεκαπενθήμερο πένθος 

27.

Μεταμφιεσμένη σε Μερόπη Υδραίου, καθώς είναι Κυριακή των Απόκρεω, ενώ έχουν ματαιωθεί οι εορταστικές εκδηλώσεις λόγω εμφάνισης ιού με το τελευταίο πια γράμμα όλων των γνωστών αλφάβητων, η Ρόδη Κράτσα, συνοδευόμενη από τον Σπύρο Σπύρου, επισκέπτεται για πρώτη φορά το μαρτυρικό νησάκι Λαζαρέτο και λέει κι ένα αντάρτικο τραγούδι 

28.

Άγνωστη εταιρεία courier παραδίδει στο Μουσείο Σολωμού στα Μουράγια ανώνυμο μικρό μπαούλο από τη Λευκάδα γεμάτο άγνωστα ποιήματα του Διονύσιου Σολωμού και συνοδευτικό απολογητικό σημείωμα του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη

 

 

ΜΑΡΤΙΟΣ

1.

Ιδρύεται στην Κέρκυρα παράρτημα του διεθνούς Σωματείου «Φίλοι του Εμίρη του Κατάρ» με επιχορήγηση από τα πολιτιστικά κονδύλια της Περιφέρειας και επικεφαλής του την κόρη του Εμίρη του Κατάρ Μαγιάσα Μπιντ Χαμάντ αλ Τάνι. 

2.

Από τα Τίρανα ο Ταγίπ Ερντογάν ομολογεί πως είναι απόγονος της απαχθείσας από την Κέρκυρα το 1537 και σουλτάνας μετά στην Πόλη αρχοντοπούλας Καλής Κουαρτάνου, στέλνει μήνυμα φιλίας στον λαό της Κέρκυρας, υπόσχεται πως δεν θα ξανακάνει ναυτικές ασκήσεις στο Ιόνιο αν λάβει μερίδιο και από τα πετρέλαια του βυθού του και προτείνει, για λόγους αποκατάστασης της ιστορικής αλήθειας, να τοποθετηθεί και προτομή του Κατήρ Μπέη δίπλα σ' εκείνη του Θεόδωρου Ουσακόφ στο Νέο Λιμάνι. 

3.

Η Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών εκδίδει το βιβλίο του αξιοσέβαστού μας Λουκιανού Ζαμίτ «Το τέλος ενός φίλου».

4.

Το περιοδικό «Πόρφυρας» με χορηγία πειραϊκής Τράπεζας εκδίδει τεύχος αφιερωμένο στον Κώστα Καρυωτάκη, όπου αποκαλύπτεται ποίημά του για την Κέρκυρα εστιασμένο στο κρίκετ.

5.

Στην περιοχή Αρκουδίλας στη νότια Κέρκυρα ανακαλύπτεται πνιγμένο σε πανύψηλα δένδρα τρομερό μυστικό τζαμί, ο διαχειριστής του οποίου ισχυρίζεται πως τη δημιουργία του χρηματοδότησε αφανώς η Μαγιάσα Μπιντ Χαμάντ αλ Τάνι 

6.

Το απόγευμα αυτό των Θεοφανείων η Αλέκα Παπαρήγα μιλά για τον Ιωάννη Καποδίστρια στο ομώνυμο Μουσείο στην Κουκουρίτσα, μα ο Γιώργος Σκλαβούνος, έξαλλος για την επισήμανση κάποιων λανθασμένων κινήσεων του Καποδίστρια, αποχωρεί και σε δήλωσή του στην ΕΡΑ Κέρκυρας τονίζει πως ο Καποδίστριας πράγματι ήταν, μόνος αυτός από όλους τους ανθρώπους, διαρκώς φωτισμένος και αλάνθαστος.   

7.

Ολοκληρώνεται με την επίβλεψη του Θανάση Μακρή της Αναγνωστικής σε χρόνο ρεκόρ, αλλά και με δαπάνη ρεκόρ, αν και απολύτως νόμιμα, η μετατροπή της οικίας του ζωγράφου Άγγελου Γιαλινά, επί της οδού Καποδιστρίου, σε Μουσείο.

8.

Ανακηρύσσεται δικαίως ως Κερκυραία «Γυναίκα της Χρονιάς» η βραβευμένη συγγραφέας εφηβικών - νεανικών μυθιστορημάτων Αλεξάνδρα Μητσιάλη, η οποία συζητά με φίλους τους σε εκδήλωση στο βιβλιοπωλείο «Πλους».

9.

Ογδόντα νέες αδιάβλητες προσλήψεις στον κεντρικό Δήμο Κέρκυρας μέσα σε οκτώ λεπτά.

 

10.

Αποφασίζεται η μεταφορά των φυλακών της πόλης της Κέρκυρας στο νησί Διάπλο ή Γαϊδουρονήσι των Διαποντίων Νήσων κατά το πρότυπο των φυλακών Αλκατράζ.

11.

Επιστρέφοντας στον τόπο καταγωγής του, ο τραγουδοποιός Σπύρος Γραμμένος έρχεται από την Αθήνα για συναυλία στο χωριό Σιναράδες, μπροστά από το σπίτι του παλιού σοσιαλιστή ποιητή Γεράσιμου Σπαταλά.

 

12.

Η Μέγκαν και ο Χάρι επισκέπτονται την Κέρκυρα, ξεναγούνται στο Μον Ρεπό, ο Χάρι με δάκρυα στα μάτια για τον γεννημένο στο ανάκτορο παππού του Φίλιππο δηλώνει στο BBC ότι έφερε και ειδικές πολυθρόνες και το αγοράζει όσο-όσο και, σε χρόνο ρεκόρ, καταφτάνει περιχαρής ο Κυριάκος Μητσοτάκης με έκτακτη πτήση της παχυλά ενισχυόμενης «Aegean» και πιλότο τον εκ των μετόχων της Αναστάσιο Δαυίδ, ενώ η περιφερειάρχης αποφασίζει φωταγώγηση της πόλης επί τριήμερο με χορηγία του Ιδρύματος Λεβέντη και της συγγενούς του «Coca Cola HBC».

 

13.

Σε συνέντευξή του στον Κήπο του Λαού μπροστά από την προτομή του Κερκυραίου οικονομολόγου Ανδρέα Ανδρεάδη, μετά από νέα μασκοφορεμένη συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Σταύρος Ανδρεάδης του ομίλου «Ikos» δηλώνει πως είναι συγγενής εκείνου του υποστηρικτή του πιο αχαλίνωτου καπιταλισμού οικονομολόγου και για τον λόγο αυτό ο όμιλός του από το Λουξεμβούργο, κατόπιν προτροπής και του παλαιού νομικού υποστηρικτή του Προκόπη Παυλόπουλου, σχεδιάζει να κάνει κι άλλα πολλά καλά πράγματα στην Κέρκυρα. 

14.

Η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, δίνοντας έμπρακτη συνέχεια στο όνειρο του Νίκου Δένδια, εισηγείται στην κυβέρνηση τη μετατροπή του παλιού βενετικού ναύσταθμου στα Γουβιά σε ναυπηγοεπισκευαστική βάση του αμερικανικού 6ου Στόλου.΄

15.

Ο Μιχάλης Βραδής στην «Κερκυραϊκή Πινακοθήκη» του εγκαινιάζει έκθεση με άγνωστα έργα για την Κέρκυρα, ακόμη και του Γιάννη Τσαρούχη, από τη μοναδική ιδιωτική συλλογή του Γιώργου Λάσκαρη.  

16.

Στην Εμπορική Έκθεση στο Αμπού Ντάμπι αποβάλλονται κακήν-κακώς τα επιχορηγούμενα από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων κερκυραϊκά και άλλα επτανησιακά περίπτερα, λόγω της καταστροφής του άτυπου τζαμιού στον Αρκουδίλα 

17.

Ο Έντι Ράμα προτείνει να τοποθετηθεί δίπλα στην προτομή του Ουσακόφ στο Νέο Λιμάνι Μνημείο του Άγνωστου Τουρκαλβανού Στρατιώτη, υπενθυμίζοντας πως χωρίς τους 2.500 Τουρκαλβανούς του Αλή Πασά ο Ουσακόφ και ο Κατήρ Μπέης δεν θα είχαν καταφέρει να απελευθερώσουν την Κέρκυρα το 1799 από τους άθεους Γάλλους Δημοκρατικούς.  

18.

Ο γιός του σπουδαίου Κερκυραίου λόγιου δημοσιογράφου Κώστα Δαφνή, καταξιωμένος επιστήμονας Ευγένιος Δαφνής, φέρνει στο φως άγνωστο αρχειακό υλικό του πατέρα του από την Κατοχή, με ονόματα δοσιλόγων.

19.

Ο Αλέξης Τσίπρας, αγνοώντας πως εκεί το 2019 πρώτο Κόμμα ήταν το ΚΚΕ, επισκέπτεται για τριήμερη ανάπαυση την πατρογονική οικία του πρώην υπουργού Πολιτισμού και Παιδείας του Αριστείδη Μπαλτά στο χωριό Κουραμάδες, όπου και φιλοξενείται αφού προηγουμένως καταθέσει στεφάνι στο πατρικό του εκτελεσμένου το 1944 στην Καισαριανή κομμουνιστή δάσκαλου Κώστα Χυτήρη, ενώ αυθημερόν αναχωρούν αιφνιδίως από το χωριό τόσο ο Τηλέμαχος Χυτήρης όσο και η Μαρία Φαραντούρη. 

20.

Στις Μπενίτσες αποκαλύπτεται ότι εκεί είχε κάνει δεύτερο γάμο ο Μάρκος Μπότσαρης.

21.

Ο Σπύρος Σπύρου ξεσπά στο περιφερειακό συμβούλιο Ιονίων Νήσων και δηλώνει ότι θα ήταν δέκα φορές καλύτερος περιφερειάρχης από τη Ρόδη Κράτσα.

22.

Μετά από 21 ημέρες με αυγουστιάτικες θερμοκρασίες και υγρασία ρεκόρ ξαναβρέχει, πλημμυρίζει η ιστορική βίλα που έχουν επισκεφτεί όλοι σχεδόν οι πρωθυπουργοί στο Γαστούρι και σύμπασα η αστική τάξη του νησιού σπεύδει εκεί με κουβάδες. 

23.

Ο Κερκυραίος πρόεδρος της πάμπλουτης Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου Στέφανος - Διονύσιος Βλαστός ανακοινώνει με λύπη του πως η νησίδα Λαζαρέτο ανήκει πια και τυπικά στον κεντρικό Δήμο της Κέρκυρας και, συνεπώς, πάνε στράφι μεγάλες ευκαιρίες τουριστικής αξιοποίησής της με πετροδολάρια.

Ο επίτιμος αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής «Μάντζαρος» και συνθέτης Σπύρος Μαυρόπουλος δημοσιοποιεί το ιστορικά πρώτο τραγούδι για το Λαζαρέτο σε δική του μουσική σύνθεση 

25.

Ο Λευκάδιος πανεπιστημιακός Σπύρος Φλογαΐτης εκφωνεί στην Κέρκυρα τον πανηγυρικό της ημέρας και επαναλαμβάνει απτόητος πως χωρίς τα Επτάνησα δεν θα είχε γίνει η Επανάσταση του 1821!

 

26.

Ο ναυαγισμένος οβελίσκος εντοπίζεται από μαχητικά του ΝΑΤΟ στη θαλάσσια περιοχή του «Ναυάγιου» στη Ζάκυνθο, κοντά στην υπό ιδιωτικοποίηση περιοχή που ανήκε κατά αμφισβητούμενες απόψεις στη συγγενική με την οικογένεια Κράτσα αρχοντική οικογένεια Φλαμπουριάρη. 

27.

Ο δημοτικός υπάλληλος και βασικός συγγραφέας του βιβλίου «Κέρκυρα απ' όπου χαράζει ως όπου βυθά» Γεράσιμος Δημουλάς κάνει γνωστή μελέτη του για τις καμπάνες των εκκλησιών της Κέρκυρας με εκπληκτικά στοιχεία ακόμη και για τη σημαντικότερη εκκλησιά του νησιού.

28.

Όπως είχε κάνει και τον Ιανουάριο του 2021 για υπόθεση του ομίλου «Ikos», αν και πάλι ημέρα Σάββατο η Ρόδη Κράτσα υπογράφει απόφαση υπαγωγής σε καθεστώς κρατικής επιχορήγησης για πολυτελές ξενοδοχείο της πλουσιότερης οικογένειας της Κέρκυρας, στα χνάρια του Σπύρου Σπύρου που είχε υπογράψει ανάλογη απόφαση το 2014 αφού έχασε τις εκλογές και του Θεόδωρου Γαλιατσάτου που είχε υπογράψει ανάλογη απόφαση το 2015 ημέρα Κυριακή για το ίδιο ξενοδοχείο ιδιοκτησίας άλλοτε του Νίκι Λάουντα.      

29.

Ο νέος Αμερικανός πρέσβυς στην Αθήνα Τζορτζ Τσούνης αποφασίζει να χρηματοδοτήσει την ίδρυση άλλων τριών «Αμερικανικών Γωνιών» στην Κέρκυρα μετά την αποτυχία της πρώτης απόπειρας μέσα στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της πόλης.   

30.

Ο ηγέτης της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Κέρκυρας, εξοφλώντας παλαιό χρέος, πραγματοποιεί στη Μητρόπολη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των 2.500 Τουρκαλβανών που συνέβαλαν καθοριστικά το 1799 στην απελευθέρωση της Κέρκυρας από τους άθεους Γάλλους Δημοκρατικούς.

31.

Η Αναγνωστική Εταιρία κατεβάζει από αίθουσά της επιγραφή με το όνομα υπουργού της Χούντας, με τη σύμφωνη γνώμη απογόνων του που έχουν κηρυχθεί Ευεργέτες της.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

1.

Αποδεικνύεται πρόωρο πρωταπριλιάτικο αστείο-προβοκάτσια του αγαπητού συμπολίτη μας κ. Γιάννη με την περικεφαλαία η είδηση για την αφαίρεση μαύρης επιγραφής από αίθουσα της Αναγνωστικής.

2.

Ο Νίκος Μόσχος βάλλει ανοιχτά και όχι συγκαλυμμένα πια εναντίον των προσώπων που έθεσαν επιτακτικά και μια και δυο και τρεις φορές στο περιφερειακό συμβούλιο των Ιονίων Νήσων το θέμα της έλλειψης στεγάστρου για τη χειμερινή προπόνηση αθλητών στο Στάδιο της πόλης, εξηγώντας ότι έχουν εμμονές, ενώ ο πρόεδρος του συμβουλίου και οι άλλοι κύριοι και κυρίες που κυβερνούν την Περιφέρειά μας είναι καθώς πρέπει άνθρωποι.

3.

Η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας ανακηρύσσει τον Νίκο Μουζακίτη ως τον πλέον δημοκρατικό πρόεδρο περιφερειακού συμβουλίου και οργανώνει αυθημερόν διαδικτυακή ημερίδα, με τον ίδιο να αναπτύσσει το θέμα «Πώς να ερμηνεύετε κατά το δοκούν τους Κανονισμούς».

4.

Από τις φυλακές Δομοκού η Χρυσή Αυγή στέλνει συγχαρητήριο τηλεγράφημα στην περιφερειάρχη μας για την κατανόησή της στο θέμα της μη έξωσης του περιφερειακού συμβούλου της «Ελληνικής Αυγής».

5.

Η Τένια Ρηγάκου της Εφορείας Αρχαιοτήτων ανακοινώνει στο «Reuters» ότι στο βουνό του Αγίου Ματθαίου εντοπίστηκε η σπηλιά όπου είχαν παντρευτεί ο Ιάσονας και η Μήδεια, αλλά η Λίνα Μενδώνη στο «Associated Press» δηλώνει ανήξερη και την κατηγορεί ως συνυπεύθυνση για τον κακό χαμό με το θέμα του οβελίσκου επειδή παλαιότερα είχε προτείνει την τοποθέτησή του στο parking της Λαϊκής Αγοράς.

6.

Ρυμουλκά του ΝΑΤΟ αποβιβάζονται στη Ζάκυνθο για την ανέλκυση του οβελίσκου, ενώ στη Μητρόπολη της Κέρκυρας γίνεται ειδική ευχετήρια δοξολογία με μη αναμενόμενη συμμετοχή του βουλευτή Δημήτρη Μπιάγκη.

 

7.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος καταθέτει στη Βουλή με ειρωνείες και υπαινιγμούς για τους Κερκυραίους βουλευτές δεύτερη Ερώτηση για το «Κλαμπ Μεντιτερανέ» της Δασιάς και τις διαμαρτυρίες στην Κορακιάνα, την οποία, όπως είχε κάνει και με την πρώτη το 2020, πριν βραδιάσει αποσύρει εκ νέου.

8.

Η Ένωση Κρητών Κέρκυρας καλωσορίζει στο νησί τον πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη με χορούς και δηλώνει ότι νέα ευρήματα ειδικής έρευνας πιστοποιούν πως ένας στους τέσσερις Κερκυραίους, τουλάχιστον, έχει κρητικές ρίζες.

9.

Ο δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας Γιώργος Μαχειμάρης, ενώ το δημοτικό του συμβούλιο συνεδριάζει εκ νέου για να αποφασίσει το ίδιο πού θέλει να γίνουν στην περιοχή αθλητικές εγκαταστάσεις με συμφέρουσα τιμή, μιλά στην παλαιά Ιόνιο Ακαδημία για τον ποιητή Κώστα Κρυστάλλη, έχοντας στο πλευρό του τον δήμαρχο Νότιας Κέρκυρας Κώστα Λέσση.

10.

Μετά από πολυετείς έρευνες κι εμπιστευτικές συνεντεύξεις σπίτι με σπίτι κυκλοφορεί από συνταξιούχους του χωριού Βαλανειό το πολυαναμενόμενο βιβλίο «Kama Sutra Βόρειας Κέρκυρας», ενώ στον Νότο καταφτάνουν η Μαργαρίτα Θεοδωράκη και ο Γιώργος Θεοδωράκης και καταλύουν στο σπίτι του Νίκου Θεοδωράκη στη Λευκίμμη, εν όψει του Πάσχα.

 

ΜΟΡΦΕΑΣ ΒΕΝΕΤΗΣ

 

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search