• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Ασφυξία από ακρίβεια, περιορισμούς και αφραγκία

January 02, 2022 552

 

Ενεργειακή τραγωδία

 
Δημήτρης Τζιαντζής

▸ Νέα χαράτσια και πρόσθετες χρεώσεις από το 2022

Για την κυβέρνηση «μητέρα όλων των μαχών» το τελευταία διάστημα δεν ήταν η συγκράτηση των τιμών του ρεύματος και των εισαγωγών στα νοσοκομεία αλλά η κίνηση της αγοράς κατά τη διάρκεια των εορτών. Γιʹ αυτό άλλωστε υπήρχαν και οι καθυστερήσεις στην ανακοίνωση των ανεπαρκών μέτρων «ατομικής ευθύνης». ωστόσο, ακόμα κι αυτό το καταναλωτικό «στοίχημα» φαίνεται να το χάνει, καθώς σύμφωνα με πανελλήνια έρευνα 6 στους 10 θα δαπανήσουν λιγότερα χρήματα για τις εορταστικές αγορές σε σχέση με πέρσι, την ώρα που το κόστος του οικογενειακού ρεβεγιόν είναι ακριβότερο από 9,3% ως 18,5% φέτος. Το φαινόμενο που παρατηρείται είναι οι καταναλωτές να περιορίζουν τις αγορές στο σούπερ μαρκετ στα απολύτως απαραίτητα, προκειμένου να μπορέσουν να ληρώσουν τους αυξημένους λογαριασμούς ενέργειας.

Οι διογκωμένοι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί του Δεκεμβρίου άλλωστε, που εμπεριέχουν τις αυξημένες ρήτρες αναπροσαρμογής, προκάλεσαν ήδη «ηλεκτροπληξία» σε εκατομμύρια νοικοκυριά. Αυτό, ενώ πρόσφατη έρευνα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών καταδεικνύει ότι το 30% του εισοδήματος κάθε νοικοκυριού πήγαινε –και πριν τις αυξήσεις–σε λογαριασμούς ΔΕΚΟ!

 

Την κατάσταση κάνουν ακόμα πιο ασφυκτική τα γενικευμένα φαινόμενα αισχροκέρδειας, με αυξήσεις μέχρι και 89% σε μια μέρα για είδη πρώτης ανάγκης, όπως μάσκες υψηλής προστασίας! Η κυβέρνηση εξακολουθεί να ζει σε ένα παράλληλο σύμπαν, προσπαθώντας να υποβαθμίσει τις αυξήσεις τιμών ως «ένα πρόσκαιρο και παροδικό φαινόμενο που συμβαίνει παντού». Πλήρη έλλειψη συναίσθησης της τραγικής συγκυρίας δείχνει και η κίνηση του πρωθυπουργού να πάει… διακοπές αυτές τις μέρες, σφυρίζοντας αδιάφορα στα προβλήματα του λαού, θυμίζοντας την επίκαιρη πολιτική σατιρική ταινία Μην κοιτάτε ψηλά. Ο ανεκδιήγητος Αδωνις Γεωργιάδης έφτασε σε σημείο να πει ότι δεν υπάρχει ακρίβεια, γιατί οι πελάτες των σούπερ μάρκετ του ζητούν με ενθουσιασμό να φωτογραφηθεί μαζί τους! Αντί για έλεγχο των τιμών, η κυβέρνηση «τρίζει τα δόντια» στους κερδοσκόπους μέσω τηλεόρασης, απειλώντας με τσουχτερά πρόστιμα, «εάν και εφόσον διαπιστωθούν παραβάσεις του νόμου για την αθέμιτη κερδοφορία».

Συμβολικές αυξήσεις-κοροϊδία στους μισθούς και αυξήσεις-μαμούθ στις τιμές ρεύματος, θέρμανσης και βασικών αγαθών

Τα χειρότερα όμως έρχονται. Από την 1η Ιανουαρίου ο κατώτατος μισθός για τους μισθωτούς αυξάνεται συμβολικά από τα 650 στα 663 ευρώ, ωστόσο η αλλαγή του χρόνου ενεργοποιεί χαράτσια που περιορίζουν ακόμα περισσότερο το εισόδημα των εργαζομένων. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται αύξηση στα διόδια των αυτοκινητοδρόμων και αύξηση των δημοτικών τελών μέσω της επιβολής τέλους ταφής στους δήμους. Νέα αύξηση θα υπάρξει και στο κόστος του καφέ από delivery ή take away, όχι μόνο λόγω της αύξησης στις πρώτες ύλες αλλά και μέσω της επιβολής «περιβαλλοντικού» τέλους σε πλαστικά κυπελάκια και καπάκια.

Βασικό σημείο αντιπαράθεσης το επόμενο διάστημα –μαζί με υγεία, πλειστηριασμούς– θα αποτελέσει η πρόθεση της Κομισιόν για περιορισμό των επιδοτήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα. Ενώ το χρηματιστηριακό ράλι στην πρωτογενή αγορά ενέργειας αναμένεται να αυξήσει εκ νέου τα τιμολόγια για τους οικιακούς πελάτες και τις επιχειρήσεις. Το αδίστακτο επιτελείο των Βρυξελλών επιμένει στην κατάργηση των οριζόντιων επιδοτήσεων και στον περιορισμό των ωφελούμενων — μια εξέλιξη που απειλεί εκατομμύρια οικογένειες με πλήρη εξαθλίωση. Παράλληλα, οι μεγάλοι παίκτες του λιανεμπορίου, με διοχετευμένες διαρροές, προϊδεάζουν για αυξήσεις-σοκ μετά τις γιορτές σε βασικά αγαθά και για ελλείψεις στα ράφια.

Ακόμα από την αρχή του 2022 μπαίνει σε εφαρμογή ο ασφαλιστικός «κουμπαράς» του Πινοσέτ που στην πορεία βαφτίστηκε από το κυβερνητικ.ό επιτελείο… «σουηδικός» ώστε να έχει λιγότερο αρνητικούς συνειρμούς.  Με το νομοσχέδιο αποσυνδέεται ο τελικός μισθός από τη σύνταξη,  ενώ εισάγονται στοιχεία κεφαλαιοποιητικού συστήματος στις επικουρικές συντάξεις για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας και «εθελοντικά» για εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους έως 35 ετών. Οι εισφορές στον ατομικό λογαριασμό παραδίδονται στον τζόγο των χρηματαγορών.

ΠΗΓΗ: prin.gr

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search