• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Κράτος ΑΕ, με «θυγατρικές» μίντια και δημοσιογράφους

January 06, 2022 810



Ματίνα Παπαχριστούδη - prin.gr


Αυτή τη φορά η κυβέρνηση δεν χρειάζεται να ρίξει «μαύρο» στο σήμα της ΕΡΤ, όπως το 2013. Αφού την ενέταξε στις άμεσα κυβερνητικές υπηρεσίες του Μεγάρου Μαξίμου με σειρά διαρθρωτικών παρεμβάσεων μέσα στον Δεκέμβριο, την παραδίδει στην ιδιωτική αγορά, «παίζοντας» με τα λεφτά των άλλων, δηλαδή με τα έσοδα των 185 εκατ. ευρώ του ανταποδοτικού τέλους.

Στις αρχές Δεκεμβρίου στον άσχετο νόμο περί «στρατηγικών επενδύσεων» (ν.4864/2021- άρθρο 81), η κυβέρνηση τροποποίησε τις διατάξεις για το προσωπικό της ΕΡΤ (άρθρο 12, ν.4324/2015), ανάβοντας πράσινο φως για «προσλήψεις» ολόκληρων ιδιωτικών εταιρειών που θα αναλαμβάνουν με ανάθεση την παραγωγή προγράμματος! Ήδη εντός του 2021, προσλήφθηκαν στην κρατική ραδιοτηλεόραση εκατοντάδες συμβασιούχοι με διάρκεια σύμβασης ενός ή δύο ετών, ενώ παράλληλα το δημοσιογραφικό προσωπικό της ΕΡΤ, περί τα 600 άτομα, είτε υποαπασχολείται είτε μπήκε στο περίφημο «ψυγείο». Οι θέσεις ευθύνης και αρχισυνταξίας καλύφθηκαν με εξωτερικούς «ημέτερους», από την αυλή της κυβέρνησης. Οι δε νεοπροσληφθέντες χαμηλά αμειβόμενοι συμβασιούχοι δεν διαθέτουν οποιαδήποτε εργασιακή προστασία, με στόχο να χρησιμοποιηθούν σε όλα τα Μέσα της ΕΡΤ υπό τις εντολές των υψηλά αμειβόμενων συμβασιούχων στελεχών. Με αλλαγή του νόμου, το ΔΣ που διορίζει το Μαξίμου μπορεί να κάνει «ανάθεση έργου» σε φυσικά ή και νομικά πρόσωπα, για «την παραγωγή ή την επεξεργασία ή την παρουσίαση ή την προβολή ή τη μετάδοση ή την εκμετάλλευση ραδιοφωνικού, τηλεοπτικού ή διαδικτυακού προϊόντος» της ΕΡΤ. Αρκεί οι αναθέσεις αυτές να είναι στο πλαίσιο των «ισοσκελισμένων προϋπολογισμών».

Η ΕΡΤ έχει αρχίσει τη μείωση του κόστους μισθοδοσίας για το μόνιμο προσωπικό, από 90 εκατ. το 2019 σε 63 εκατ. το 2022, ενώ παράλληλα θέλει να αυξήσει τη δαπάνη για αναθέσεις εξωτερικής παραγωγής και μεικτές παραγωγές από 47 εκατ. το 2021 σε 61 εκατ. το 2024. Πρακτικά, δηλαδή, η ΕΡΤ θα πληρώνει το προσωπικό των ιδιωτικών εταιρειών στις οποίες θα αναθέτει την «παραγωγή, παρουσίαση, εκμετάλλευση» του προγράμματός της. Στο κόστος αυτό δεν περιλαμβάνεται η μισθοδοσία των συμβασιούχων που θα προσλαμβάνει απευθείας, με τη σχετική δαπάνη επίσης να αυξάνεται σε σχεδόν 4 εκατ. ευρώ ετησίως!

Ειδήσεις πίσω από τις κάμερες

Η παράδοση στην ιδιωτική αγορά του συνόλου παραγωγής της ΕΡΤ συμπληρώθηκε από τη διορισμένη διοίκηση, με τροποποίηση των όρων εγγραφής στο Μητρώο παρόχων τηλεοπτικού περιεχομένου, δηλαδή των εξωτερικών εταιρειών της αγοράς. Ο έλεγχος για την απασχόληση προσωπικού ωστέ να πληρωθεί η εταιρεία δεν θα γίνεται πλέον από τα όργανα της ΕΡΤ, αλλά με απλή βεβαίωση του ιδιώτη παραγωγού ότι οι απασχολούμενοι είναι ασφαλισμένοι!

Προκειμένου να προλάβει τις εσωτερικές αντιδράσεις στην κρατική ραδιοτηλεόραση και να εξασφαλίσει τη σιωπή του προσωπικού, η κυβέρνηση ενέκρινε αύξηση μισθών για τους μισούς εργαζόμενους στην ΕΡΤ, χωρίς την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας, την οποία η διοίκηση αρνείται. Με υπουργική απόφαση αυξήθηκε ο μισθός των τεχνικών ειδικοτήτων (το καλλιτεχνικό προσωπικό) από 50 έως και 100 ευρώ, ενώ αναμένεται ανάλογη αύξηση για τους δημοσιογράφους.

Για συγκεκριμένα στελέχη της «αυλής» της ΝΔ που κατοχύρωσαν θέσεις συμβούλων στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, εξασφαλίστηκε πρόβλεψη «εργασιακής ασφάλειας» έως και το 2028! Συγκεκριμένα, για τέσσερις θέσεις συμβούλων υπό τον κωδικό «ανθρωποημέρες υποστήριξης ERP», η διοίκηση εξασφάλισε από το υπουργείο Οικονομικών τη μισθοδοσία τους από το 2024 ως και το 2028 με ετήσιες απολαβές ύψους 187.512,96 ευρώ!

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search