Print this page

ΠΕΣΕΚ: Η αλήθεια για τις συντάξεις χηρείας - Η νέα σφαγή

January 10, 2022 685

 

Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών

 

Σύμφωνα με το ν. Κατρούγκαλου 4387/2016 (άρθρο 7 παρ.5) χορηγείται μία εθνική σύνταξη,384€, «σε περίπτωση σώρευσης συντάξεων». Η διάταξη δεν εφαρμόστηκε (προφανώς λόγω πολιτικού κόστους) επί 3 χρόνια από την κυβέρνηση Σύριζα-ΑΝΕΛ και επί δυόμισυ χρόνια από την κυβέρνηση της Ν.Δ.

▬ Μετά τις κινητοποιήσεις έξω από το Υπουργείο Εργασίας η Κυβέρνηση Σύριζα αναγκάστηκε να πάρει πίσω δυσμενέστατες διατάξεις για τις συντάξεις χηρείας ( χορήγηση για μια 3ετία, επαναχορήγηση μετά το 67ο έτος της ηλικίας κλπ), αλλά άφησε τη διάταξη για μία εθνική σύνταξη, χωρίς βέβαια να την καταργήσει.

▬ Μέχρι τώρα ο επιζών σύζυγος λαμβάνει επί μία 3ετία το 70% από τη σύνταξη χηρείας και μετά τη συμπλήρωση 3ετίας, αν ο χήρος ή χήρα εργάζεται ή είναι συνταξιούχος, το 50% του 70%, δηλ. 35% της σύνταξης χηρείας. Δηλ. σε μία σύνταξη χηρείας 800€, ο χήρος ή η χήρα λαμβάνει επί μία 3ετία 800χ70%= 560€ και μετά την 3ετία το 50% του 70%, δηλ. 280€ μικτά.

▬ Με την εγκύκλιο Τσακλόγλου οι συντάξεις χηρείας μέχρι 12.5.2016 ( δηλ. προ Κατρούγκαλου), θα επανυπολογισθούν με βάση μία εθνική σύνταξη και όποια διαφορά προκύψει « θα πρέπει να απεικονιστεί πληροφοριακά ως προσωπική διαφορά και να συνεχίσει να καταβάλλεται στον δικαιούχο». Αυτό σημαίνει ότι η προσωπική διαφορά δεν πρόκειται να εξαλειφθεί και θα ακολουθεί το συνταξιούχο μέχρι τέλος της ζωής του.

▬ Για τις συντάξεις χηρείας μετά την 13.5.2016 (από την εφαρμογή του ν. Κατρούγκαλου) θα αναπροσαρμοστούν με βάση μία εθνική σύνταξη και, αν εφαρμοστεί η εγκύκλιος Τσακλόγλου, μία σύνταξη των 800 €, αν αφαιρέσουμε την εθνική, 384€, ο χήρος ή η χήρα θα λάβει για μια 3ετία 800-384=416χ70%= 291€ και μετά την 3ετία 291χ50%=145,50 μικτά.

▬ Με δήλωσή του ο Υφ. Εργασίας κ. Τσακλόγλου ανακοίνωσε ότι η εγκύκλιος θα ισχύσει μόνο για τους νέους συνταξιούχους από 1.1.2022. Πρόκειται για μία απαράδεκτη απόφαση. Μέχρι τώρα έχουμε συνταξιούχους χηρείας προ Κατρούγκαλου, μετά Κατρούγκαλου, τώρα θα προστεθεί και μια τρίτη κατηγορία, μετά την εγκύκλιο Τσακλόγλου. Πολιτική δηλ. διαχωρισμού των συνταξιούχων.

▬ Οι συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί απαιτούν όχι μόνο να πάρει η Κυβέρνηση πίσω την εγκύκλιο Τσακλόγλου, αλλά να καταργήσει ολόκληρο το ν. Κατρούγκαλου. Είχαμε επισημάνει ότι ο ν. Κατρούγκαλου είναι πιο αντισυνταξιοδοτικός νόμος, κομμένος στα μέτρα όλων των μελλοντικών κυβερνήσεων που θα θέλουν να εφαρμόζουν πολιτική σε βάρος των συνταξιούχων. Νόμος ταφόπλακα για τις συντάξεις. Το ΣΤΕ δεν έκρινε τυχαία, στις 4.10.2019, συνταγματικό το νόμο αυτόν.

▬ Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη έκρινε ότι έπρεπε να μειώσει τις συντάξεις χηρείας και αξιοποίησε το ν. Κατρούγκαλου της Κυβέρνησης Τσίπρα, ελπίζοντας ότι οι αντιδράσεις από την αντιπολίτευση θα είναι μηδαμινές.

Οι συνταξιούχοι δεν πρέπει και δεν πρόκειται να αποδεχθούν την πολιτική διαχωρισμού και διαίρεσης των συνταξιούχων. Οι αντιδράσεις θα είναι άμεσες. Και το τίμημα για την κυβέρνηση θα είναι βαρύτατο.
Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.