• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Το βενετσιάνικο πηγάδι στην Πλατεία Κρεμαστής, στην καρδιά της παλιάς Πόλης, είναι οκτάγωνο, ενώ η κατασκευή του χρονολογείται από το 1699. ΑΠΕ - ΜΠΕ Το βενετσιάνικο πηγάδι στην Πλατεία Κρεμαστής, στην καρδιά της παλιάς Πόλης, είναι οκτάγωνο, ενώ η κατασκευή του χρονολογείται από το 1699. ΑΠΕ - ΜΠΕ

Το βενετσιάνικο πηγάδι στην πλατεία Κρεμαστής, «πηγή» ιστορίας της Κέρκυρας

January 11, 2022 4426

Πρόκειται για μία από τις εννέα δεξαμενές νερού που έχτισαν οι Ενετοί - Χρονολογείται στο 1699

Οικοδομικό ιστορικό κομψοτέχνημα, μοναδικού σχεδιασμού εμπνευσμένο από την ενετική κουλτούρα του 17ου αιώνα, αποτελεί μέχρι και σήμερα το μαρμάρινο βενετσιάνικο πηγάδι στην πλατεία Κρεμαστής.
 
Πρόκειται για μία από τις εννέα δεξαμενές νερού που έχτισαν οι Ενετοί, πέραν αυτών που ήταν μέσα στο φρούριο, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη λειψυδρία στην πόλη της Κέρκυρας.

 
 
Το ιδιαίτερο με την τεχνική των Ενετών ήταν ότι χρησιμοποιούσαν τις δεξαμενές νερού συλλέγοντας το νερό από την επιφάνεια της γης, κυρίως από τη βροχή και όχι από τα βάθη της.
 
20211231142116_2
 

Έτσι προτιμούσαν να κατασκευάσουν τα πηγάδια σε ανοιχτούς χώρους ή σε πλατείες, προκειμένου να συγκεντρώσουν όσο περισσότερο νερό μπορούσαν.

Η κατασκευή των ενετικών πηγαδιών, που στην Κέρκυρα έφταναν σε χωρητικότητα ακόμη και 3.000 κυβικών μέτρων, ήταν μία πολύ δύσκολη υπόθεση καθώς όπως αναφέρεται στο «Corfu History», αρχικά σκαβόταν μία επιφάνεια ορθογώνια σε βάθος 5-6 μέτρων που γεμιζόταν με διαφορετικά στρώματα άμμου ώστε να λειτουργούν σαν φίλτρα. Η εξωτερική επιφάνεια καλυπτόταν με συμμετρικές πλάκες που είχε εισόδους διέλευσης του νερού, το οποίο αφού «φιλτράρονταν» θα ήταν έτοιμο μετά την ανάδυσή του από τον πυθμένα του πηγαδιού, προς πόση για τον λαό.
20211231142209_2


Το βενετσιάνικο πηγάδι στην Πλατεία Κρεμαστής, στην καρδιά της παλιάς Πόλης, είναι οκτάγωνο, ενώ η κατασκευή του χρονολογείται από το 1699, με δωρεά του Αντώνη Κοκκίνη, ευεργέτη του κερκυραϊκού λαού, καθώς τότε η κατασκευή ενός τέτοιου πηγαδιού ήταν τόσο δαπανηρή, ώστε μόνο οι αριστοκρατικές οικογένειες θα μπορούσαν να τις αναλάβουν.

Μέχρι και σήμερα είναι ευανάγνωστη η μαρμάρινη επιγραφή του γενναιόδωρου τότε δωρητή.

Την εσωτερική επιφάνεια του βενετσιάνικου πηγαδιού στην πλατεία Κρεμαστής, κοσμεί ένα μαρμάρινο τέμπλο, ενώ οι εξωτερικές του πλευρές είναι ένας μοναδικός ανάγλυφος διάκοσμος που κοσμείται από μαρμάρινα σκαλιστά προσωπεία, λουλούδια, αλλά και σταυρούς.

20211231142218_2


Μετά το 1831 τα βενετσιάνικα πηγάδια της Κέρκυρας σταματούν σταδιακά τη χρήση τους καθώς δημιουργείται από επί Αγγλοκρατίας του νησιού, το πρώτο υδραγωγείο στον Ποταμό και μετέπειτα στις Μπενίτσες.

Όμως μέχρι και σήμερα το βενετσιάνικο πηγάδι στην Πλατεία Κρεμαστής, αποτελεί σημείο συνάντησης των Κερκυραίων, αλλά και των επισκεπτών του νησιού, ενώ «ξεδιψά» με την ομορφιά του κάθε περαστικό που τον παρασέρνει σε μία άλλη εποχή.
Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search