Print this page

Άτυπη αναστολή λειτουργίας της Σχολής Ξεναγών Κέρκυρας

January 14, 2022 4027

 

Ανακοίνωση του Συλλόγου Σπουδαστών της Σχολής Ξεναγών Κέρκυρας

Η ανακοίνωση

Σε άτυπη αναστολή της λειτουργίας της οδηγείται η Σχολή Ξεναγών Κέρκυρας η οποία με ευθύνη του Υπουργείου Τουρισμού παραμένει κλειστή από 31/7.
Παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις του Συλλόγου μας για την ανάδειξη των προβλημάτων και τη διεκδίκηση λύσεων το Υπουργείο τουρισμού, αγνοώντας προκλητικά τους σπουδαστές, δεν έλαβε κανένα μέτρο για την
επαναλειτουργία της σχολής το νέο εκπαιδευτικό έτος.

Η Σχολή Ξεναγών Κέρκυρας αυτήν την στιγμή είναι σχολή μόνο κατ’ όνομα, αφού δεν έχει ούτε προσωπικό, ούτε διευθυντή, ούτε γραμματεία, ούτε κάποιον που να μπορούν οι σπουδαστές να απευθυνθούν.

Συγκεκριμένα, ενώ η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Σχολής, η οποία αποτελούσε το μοναδικό άτομο το οποίο στελέχωνε τη Σχολή, έχει υποβάλλει εδώ και πολύ καιρό την παραίτησή της, η θέση της δεν έχει αναπληρωθεί ακόμα.

Επιπλέον, δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη ούτε μόνιμου ούτε έκτακτου διοικητικού προσωπικού. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι οι υπάλληλοι της αρμόδιας διεύθυνσης του Υπουργείου Τουρισμού δεν μπήκαν ποτέ στον κόπο να απαντήσουν στα ερωτήματα που έθεταν οι σπουδαστές προκειμένου να μπορέσουν να προγραμματίσουν τις επαγγελματικές και οικογενειακές υποχρεώσεις τους, δεδομένου ότι η φοίτηση στη σχολή είναι υποχρεωτική και ιδιαίτερα απαιτητική.

Ακόμη πιο δύσκολη είναι η κατάσταση για τους σπουδαστές και σπουδάστριες που δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι Κέρκυρας για τους οποίους ήταν αδύνατο να προγραμματίσουν την μετάβαση τους και τη διαμονή τους στην Κέρκυρα ειδικά σε συνθήκες δια ζώσης εκπαίδευσης.

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και ο Υπουργός Τουρισμού ο οποίος στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου προέβη σε διαβεβαιώσεις χωρίς κανένα αντίκρισμα για τη Σχολή της Κέρκυρας, ήτοι σε ένα νησί που έχει ανάγκη την τουριστική εκπαίδευση επειδή ακριβώς δραστηριοποιείται κυρίως στον τουρισμό.

Το αποκορύφωμα αυτής της διαλυτικής κατάστασης είναι ότι στις 12/1 οι σπουδαστές ενημερώθηκαν από τη Σχολή Ξεναγών της Ρόδου ότι τη Δευτέρα 17/1 θα ξεκινήσουν εξ αποστάσεως μαθήματα με την ευθύνη της διοίκησης της Σχολής της Ρόδου!!

Φυσικά, ο λόγος που επιλέγεται η εξ αποστάσεως εκπαίδευση δεν είναι η πανδημία, αλλά η υποστελέχωση της σχολής και τα προβλήματα όσον αφορά τη στέγασή της.

Ταυτόχρονα, δεν έχει διευκρινιστεί επίσημα στους σπουδαστές εάν και πότε θα ξεκινήσει η διά ζώσης
διδασκαλία.

Προκύπτει το ερώτημα: πώς θα οργανωθεί η διά ζώσης διδασκαλία χωρίς προσωπικό;

Πώς θα διασφαλιστεί η ασφάλεια των σπουδαστών εν μέσω πανδημίας και σε έναν χώρο που δεν έχει λειτουργήσει ποτέ ως χώρος εκπαίδευσης;

Πώς θα λυθεί το πρόβλημα της στέγασης των σπουδαστών και των σπουδαστριών που δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι Κέρκυρας όταν αυτοί ειδοποιούνται τελευταία στιγμή;

Μέχρι πότε θα είμαστε όμηροι αυτής της κατάστασης, χωρίς να μπορούμε να εργαστούμε και να προγραμματίσουμε τη ζωή μας;

Η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί την έμπρακτη ομολογία για το αβέβαιο μέλλον της σχολής της Κέρκυρας.

Καλούμε όλους τους φορείς να πάρουν θέση, να στηρίξουν τις διεκδικήσεις του Συλλόγου μας για την ΑΜΕΣΗ
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΞΕΝΑΓΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ.

Απαιτούμε εδώ και τώρα:
● ΑΜΕΣΗ πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για να διασφαλιστεί η λειτουργία της Σχολής της Κέρκυρας.
● ΑΜΕΣΗ έναρξη των μαθημάτων ώστε το εκπαιδευτικό έτος να ολοκληρωθεί έγκαιρα και να διευκολυνθούν οι εργαζόμενοι στον τουρισμό. Έγκαιρη οργάνωση των προβλεπόμενων επισκέψεων και των εκδρομών.
● Άμεση λύση του στεγαστικού προβλήματος της Σχολής ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες της Σχολής και να διασφαλίζεται η ασφάλεια των σπουδαστών.
● Μέτρα στήριξης των εργαζόμενων σπουδαστών και των μητέρων.
● Εξασφάλιση διαμονής των σπουδαστών από άλλες περιοχές δεδομένης της δυσκολίας ενοικίασης κατοικιών στην Κέρκυρα.
● Αλλαγή του αναχρονιστικού Κανονισμού των Σχολών Ξεναγών και κατ’ επέκτασιν της νέας Υπουργικής Απόφασης που κάθε άλλο παρά βελτιώνει την κατάσταση, ώστε να διασφαλίζονται τα δικαιώματα των
σπουδαστών και να διευκολύνονται οι εργαζόμενοι και οι γονείς, αντί να τους απαγορεύεται ουσιαστικά η φοίτηση

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.