Απορούσε ο Γιώργος Παπαχρήστος χθες «γιατί μας αγνοούν οι Αμερικανοί» και δεν στέλνουν στοιχεία για την υπόθεση Novartis (παρά τα επανειλημμένα αιτήματα δικαστικής συνδρομής), ώστε να ξεκινήσει δικαστική διαδικασία και στην Ελλάδα κατά της εταιρίας με διεκδίκηση αποζημίωσης εκ μέρους του ελληνικού κράτους. Καλά, τόσο άσχετος είναι; Δεν ξέρει ότι στο «ντιλ» που έκλεισε η Novartis με το αμερικανικό κράτος δέχτηκε να πληρώσει αποζημίωση γύρω στα 350 εκατ. δολάρια, υπό τον όρο ότι ο φάκελος θα σφραγιστεί και δε θα χορηγηθούν απ’ αυτόν στοιχεία σε τρίτους;

Θυμίζουμε τι γράφαμε στις 4 Ιούλη του 2020, σε δημοσίευμα με τίτλο Η Novartis έκλεισε «ντιλ» στις ΗΠΑ:

Η Novartis έκλεισε «ντιλ» στις ΗΠΑ

Οταν άρχισε η συζήτηση στη χώρα μας για «σκάνδαλο Novartis», σε μια ανάλυσή μας που δημοσιεύτηκε στο φύλλο της «Κόντρας» στις 14.1.2017 γράφαμε:

«Οταν στις ΗΠΑ ανοίγει μια τέτοια υπόθεση, οι ανταγωνίστριες εταιρίες που κινούν τα νήματα ενεργοποιούν δικηγορικές φίρμες και γραφεία ντετέκτιβ προκειμένου να βρουν μάρτυρες. Στην περίπτωση της Novartis, η οποία στις ΗΠΑ φαίνεται πως είχε θωρακίσει την “αφανή“ της δράση, ξαμολύθηκαν να βρουν μάρτυρες σε χώρες όπως η Πολωνία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία και η Ελλάδα. Σ’ αυτούς τους μάρτυρες τάζουν “παρά με ουρά“, που θα βγει από το πρόστιμο που θα πληρώσει η ερευνώμενη εταιρία. Ετσι, δύο Ελληνες, στελέχη της Novartis εδώ, βρέθηκαν να καταθέτουν στις αμερικάνικες και όχι στις ελληνικές αρχές! Αν σκεφτούμε ότι η Novartis απειλείται με πρόστιμο εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, αντιλαμβάνεστε ποιο είναι το κίνητρο των “πληροφοριοδοτών“ (whistleblowers στην αμερικάνικη δικαστική αργκό)».

Πολλές φορές τονίσαμε ότι τα περισσότερα από τα μεγάλα σκάνδαλα που αφορούν τη μιζαδόρικη δράση ευρωπαϊκών μονοπωλίων αποκαλύφθηκαν στις ΗΠΑ. Η Siemens με τα λεγόμενα «μαύρα ταμεία», η Volkswagen με τα πειραγμένα τσιπάκια εκπομπής ρύπων στους ντιζελοκινητήρες (ακολούθησαν όλες σχεδόν οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες που έκαναν την ίδια μαϊμουδιά), η Novartis. Οτι πρόκειται για την άμυνα των αμερικάνικων μονοπωλίων που βλέπουν την εσωτερική τους αγορά να κατακλύζεται από ευρωπαϊκά προϊόντα σε τομείς που κάποτε οι ΗΠΑ βρίσκονταν στην πρωτοπορία (αυτοκίνητα, ηλεκτρικές συσκευές, φάρμακα και προϊόντα της χημικής βιομηχανίας). Και τα αμερικάνικα μονοπώλια και το κράτος έχουν επενδύσει πολλά στο κυνήγι του «αθέμιτου ανταγωνισμού» από τα ευρωπαϊκά μονοπώλια. Υπάρχει ένας ολόκληρος μηχανισμός, που ξεκινά από το FBI και το IRS (οικονομική αστυνομία), περνάει από την πανίσχυρη Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και φτάνει μέχρι μεγάλες δικηγορικές φίρμες που χρησιμοποιούν ιδιωτικούς ντετέκτιβ.

Σε ό,τι δε αφορά την εξέλιξη της διαχείρισης του σκανδάλου Novartis από τις αμερικάνικες αρχές γράφαμε: «Το σκάνδαλο Novartis είναι μια αμερικανο-ελβετική υπόθεση, καθώς είναι η αμερικάνικη Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που κινεί τα νήματα και που θα κλείσει την υπόθεση, αν η ελβετική φαρμακοβιομηχανία “προσκυνήσει“ το αμερικάνικο σύστημα. Επαναλαμβάνεται, δηλαδή, αυτό που είχε γίνει με τη Siemens και τη Volkswagen. Οι ευρωπαϊκές εταιρίες, όταν πιαστούν στο δόκανο του αμερικάνικου τιμωρητικού μηχανισμού και διαπιστώσουν ότι δεν έχουν διέξοδο διαφυγής, αλλά κινδυνεύουν να χάσουν την τεράστια αμερικάνικη αγορά, κλείνουν κάποιο “ντιλ“, πληρώνουν κάποιο μη ευκαταφρόνητο πρόστιμο και οι αμερικάνικες αρχές κλείνουν την υπόθεση, σφραγίζουν το φάκελο και αρνούνται να προσφέρουν σε οποιαδήποτε άλλη χώρα το παραμικρό στοιχείο».

Αυτό ακριβώς έγινε την περασμένη βδομάδα. Η Novartis έκλεισε συμφωνία με το αμερικάνικο υπουργείο Δικαιοσύνης και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, αποδεχόμενη ότι προώθησε τα προϊόντα της με δωροδοκίες στην Ελλάδα, τη Νότια Κορέα και το Βιετνάμ. Ο διακανονισμός προβλέπει την καταβολή προστίμου 233,9 εκατ. δολαρίων στο υπουργείο Δικαιοσύνης και 112,8 εκατ. δολαρίων στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Μ’ άλλα λόγια, η Novartis δέχτηκε να πληρώσει κάτι λιγότερο από 347 εκατ. δολάρια και ο φάκελός της σφραγίστηκε. Τίποτα δεν μπορεί να βγει απ’ αυτόν και να χρησιμοποιηθεί ενάντια στην εταιρία, στις ΗΠΑ ή άλλες χώρες.

Η θυγατρική της Novartis στην Ελλάδα  έσπευσε να εκδώσει ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται στο χαρακτήρα του «ντιλ» («εξωδικαστική συμφωνία… για την επίλυση όλων των εκκρεμών υποθέσεων της εταιρίας και θυγατρικών της που σχετίζονται με τη νομοθεσία περί Πρακτικών Διαφθοράς Εξωτερικού»), στο ύψος των συμφωνηθέντων προστίμων και στο περιεχόμενο του διακανονισμού («συμφωνία αναβολής δίωξης… για τις πρακτικές που έχουν αμφισβητηθεί και αφορούν την παροχή ανάρμοστων οικονομικών οφελών σε έλληνες επαγγελματίες υγείας μεταξύ των ετών 2012 και 2015 σχετιζόμενων με το οφθαλμολογικό προϊόν ρανιμπιζουμάμπη (Lucentis), παραβιάσεις βιβλίων και στοιχείων για το ίδιο προϊόν κατά τους όρους του δικαίου των ΗΠΑ καθώς και για μία επιδημιολογική μελέτη του 2009»). Αναφέρονται επίσης και άλλες παρόμοιες παραβιάσεις σε Ελλάδα, Βιετνάμ και Νότια Κορέα, που αφορούν το «ντιλ» που έγινε με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ.

Η ανακοίνωση της Novartis σημειώνει με νόημα: «Υπογραμμίζεται ότι η σημερινή συμφωνία δεν περιλαμβάνει ισχυρισμούς σχετικά με φερόμενη δωροδοκία πολιτικών στην Ελλάδα. Το γεγονός αυτό συμβαδίζει με την εσωτερική έρευνα της Novartis. Με τη σημερινή συμφωνία όλες οι εκκρεμείς έρευνες FCPA για τη Novartis έχουν πλέον κλείσει».

Δήλωση έκανε και η Shannon Thyme Klinger, διευθύνουσα σύμβουλος της Novartis, για να εκφράσει την ικανοποίησή της «που όλες οι εκκρεμείς έρευνες FCPA για την εταιρεία έχουν πλέον κλείσει» και να διαβεβαιώσει ότι «η σημερινή συμφωνία αποτελεί ορόσημο στη δέσμευσή μας να επιλύσουμε παρελθοντικά ζητήματα συμμόρφωσης και να παραμείνουμε συνεπείς στις αξίες μας. Εχουμε εφαρμόσει και συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε πρωτοβουλίες για να διασφαλίσουμε ότι λειτουργούμε με υψηλές ηθικές αξίες παγκοσμίως, και παραμένουμε επικεντρωμένοι στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης με την κοινωνία»! Μας δουλεύουν ή μας φτύνουν; Διαλέγετε και παίρνετε.

Το ότι η Novartis έσπευσε να απαλλάξει τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ από την κατηγορία για χρηματισμό στελεχών τους δεν μας προξένησε καμία έκπληξη. Η εταιρία εξακολουθεί να κάνει μπίζνες στην Ελλάδα. Ποτέ δε σταμάτησε, ούτε επί ΣΥΡΙΖΑ. Εχει τους δικούς της λόγους να θέλει να στηρίξει το πολιτικό σύστημα, έστω κι αν αυτό δε βολεύει τον ΣΥΡΙΖΑ στη σημερινή συγκυρία. Από μια άποψη, την πλειοψηφία των πρώην πρωθυπουργών και υπουργών την είχε απαλλάξει ήδη η Τουλουπάκη. Θέλει δε θέλει θα απαλλάξει και τους Γεωργιάδη και Αβραμόπουλο (σ.σ. αυτό έγινε μόλις χθες, από τους διαδόχους της Τουλουπάκη), ενώ δε νομίζουμε πως θα βρεθεί αστικό δικαστήριο να καταδικάσει τον Λοβέρδο, τον μόνο που έχει παραπεμφθεί από την Τουλουπάκη.

Ούτε το γεγονός ότι η ανακοίνωση της Novartis χρησιμοποιήθηκε ως τεκμήριο αλήθειας από τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ μας εξέπληξε. Δηλαδή, μια συμφωνία αμερικανικού τύπου, που κλείνει μια βρόμικη υπόθεση, εξαφανίζοντας την ποινική ενοχή με αντίτιμο ένα πρόστιμο, θεωρείται ως απόδειξη αθωότητας από κόμματα που κυβέρνησαν στην Ελλάδα, χωρίς η υπόθεση να έχει εξεταστεί από ελληνικά δικαστήρια, χωρίς να υπάρχει καν πρόσβαση στο φάκελο της υπόθεσης και στα στοιχεία που αυτός περιέχει!

Τα ίδια ισχύουν (από την ανάποδη) για τον ΣΥΡΙΖΑ, που επίσης είχε αναγάγει τις αμερικάνικες αρχές σε υπέρτατο κριτή. Ακόμα ηχούν στ’ αυτιά μας οι κραυγές των συριζαίων για «τα στοιχεία του FBI», που θα «δέσουν» πασόκους και νεοδημοκράτες που «τα έπιασαν». Ακόμα θυμόμαστε τα μυθιστορηματικά για τις συναντήσεις της Τουλουπάκη και του Αγγελή στην Ελβετία με κάποιον πράκτορα του FBI, που τους έδινε στικάκι, το οποίο δεν έπαιρνε ο Αγγελής κτλ. κτλ. Είναι προφανές ότι το FBI τους χρησιμοποίησε για να πάρει στοιχεία και να «δέσει» την υπόθεση κατά της Novartis στις ΗΠΑ, χωρίς να τους δώσει απολύτως τίποτα. Και τώρα που ο στόχος των αμερικάνικων αρχών επιτεύχθηκε και η Novartis δέχτηκε το «ντιλ» και πλήρωσε το πρόστιμο, ο φάκελος κλειδαμπαρώθηκε.

Οι αμερικάνικες αρχές, υπηρετώντας τα αμερικάνικα μονοπώλια στον ανταγωνισμό τους με τη Novartis, κατάφεραν να τη στριμώξουν για υποθέσεις χρηματισμού στην Ελλάδα, το Βιετνάμ και τη Νότια Κορέα. Οχι στις ΗΠΑ. Οπως γράφαμε το 2017, σ’ αυτές τις χώρες κατάφερε να βρει πληροφοριοδότες, οι οποίοι έχουν ανοίξει σαμπάνιες (το ίδιο και ο δικηγόρος Σαράκης), καθώς περιμένουν να πάρουν την αμοιβή τους από το πρόστιμο που θα πληρώσει η Novartis. Και βέβαια, επισήμως δε θα μάθουμε ποτέ αν αυτοί οι πληροφοριοδότες που κατέθεσαν στις ΗΠΑ είναι τα ίδια πρόσωπα με τους περιβόητους «προστατευόμενους μάρτυρες» που κατέθεσαν στην Ελλάδα. Τα ονόματα που χρησιμοποίησαν στις ΗΠΑ σφραγίστηκαν. Οσο για τα λεφτά, να ‘ναι καλά οι offshore στους φορολογικούς παράδεισους.

Αυτή είναι η μεγαλύτερη ξεφτίλα για το ελληνικό κράτος και όλες τις κυβερνήσεις που το διαχειρίστηκαν (Σαμαροβενιζέλων και Τσιπροκαμμένων). Το αμερικάνικο κράτος έφτιαξε κατηγορίες κατά της Novartis με βάση στοιχεία για παράνομη δράση της στην Ελλάδα και την υποχρέωσε να πληρώσει πρόστιμο στις ΗΠΑ. Το ελληνικό κράτος δεν έχει ανοίξει καν ποινική διαδικασία κατά της Novartis! Εδώ, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ από τη μια και ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη τσακώνονται ακόμα για το αν η λέξη «officials» που υπάρχει στην απόφαση του τοπικού δικαστηρίου του Νιου Τζέρσι αναφέρεται σε υπουργούς ή σε κρατικούς υπάλληλους. Και παραδίδουν… μαθήματα αγγλικών από άμβωνος!

Τι λέμε εμείς; Οτι υπάρχει ένα σάπιο σύστημα, μέσα στο οποίο ισχυρά μονοπώλια αποκτούν πλεονέκτημα και κάνουν τη δουλειά τους με λαδώματα. Λαδώματα που φτάνουν «ψηλά», αφού προηγουμένως «καθαριστούν» προσεκτικά. Εγινε με τη Siemens (από την οποία επίσης δεν πήρε δεκάρα το ελληνικό κράτος), έγινε με τη Novartis, εξακολουθεί και θα εξακολουθήσει να γίνεται. Γιατί έτσι λειτουργεί ο καπιταλισμός.

Σκέτη παραπληροφόρηση

Δεν είναι άσχετος ο Γ. Παπαχρήστος. Και να μην τα θυμόταν όλα τα παραπάνω, ο ίδιος λέει ότι έψαξε το θέμα και συμβουλεύτηκε νομικούς. Δεν μπορεί να μην του είπαν ότι κανένα στοιχείο δεν πρόκειται να έρθει από τις αμερικάνικες διωκτικές και δικαστικές αρχές στην Ελλάδα, γιατί μετά το «ντιλ» ο φάκελος Novartis σφραγίστηκε και απαγορεύεται να βγει οποιοδήποτε στοιχείο απ’ αυτόν, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε ποινικές διαδικασίες σε άλλη χώρα.

Παριστάνει τον άσχετο για να παραπληροφορήσει. Σήμερα ο Παπαχρήστος επανήλθε για να γράψει ότι φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ, που ασχολήθηκε μόνο με «το στήσιμο και την υλοποίηση της σκευωρίας κατά των δέκα πολιτικών προσωπικοτήτων της αντιπολίτευσης και αμέλησαν (εκ λάθους ή εσκεμμένα, άγνωστο – θέλω να πιστεύω εκ λάθους, γιατί αν ισχύει το εσκεμμένα, είναι για φυλακή οι άνθρωποι) να αποστείλουν τον φάκελο στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, προκειμένου να έχουν το “καλώς έχει“, ώστε να κατατεθεί εν συνεχεία κρατική αγωγή αποζημιώσεως κατά της Novartis. Το αποτέλεσμα είναι να επέλθει η 5ετής παραγραφή που ορίζει ο νόμος, ως τον απαιτούμενο χρόνο για να καταστεί νόμιμη και διεκδικήσιμη μία απαίτηση». Για ξεκάρφωμα αποδίδει μερικές ευθύνες και στη σημερινή κυβέρνηση, γιατί «ένα από τα πρώτα πράγματα που θα έπρεπε να ασχοληθεί με το που ανέλαβε τη διακυβέρνηση τον Ιούλιο του 2019 θα ήταν αυτό. Δεν το έκανε. Και είναι υπολογη και αυτή. Οσο και ο ΣΥΡΙΖΑ».

Οι ευθύνες του αστικού πολιτικού συστήματος, όμως, αρχίζουν από παλιότερα. Τουλάχιστον επί Σαμαροβενιζέλων. Εκείνη η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για να αποκαλυφθεί το σκάνδαλο. Οπως και η κυβέρνηση των Τσιπροκαμμένων, όπως και η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Υποτίθεται ότι περίμεναν στοιχεία από τις ΗΠΑ, ενώ ήξεραν πολύ καλά ότι από εκεί δε θα έπαιρναν κανένα στοιχείο. Οχι μόνο μετά το «ντιλ» αλλά και όλη την προηγούμενη περίοδο. Οι έρευνες των αμερικάνικων υπηρεσιών κρατιόνταν απόρρητες, γιατί στόχος τους ήταν να φτάσουν στο «ντιλ» με τη Novartis, αναγκάζοντάς την να πληρώσει πρόστιμο. «Αγόραζαν», όπως είδαμε, μάρτυρες από την Ελλάδα και άλλες χώρες, όχι για να διευκολύνουν αυτές τις χώρες, αλλά για να στριμώξουν τη Novartis και να την αναγκάσουν να πληρώσει το πρόστιμο.

Αν οι ελληνικές κυβερνήσεις ήθελαν να εκκαθαρίσουν το σκάνδαλο, θα έκαναν ανεξάρτητη έρευνα στην Ελλάδα και όχι τις έρευνες της πλάκας με τις οποίες γελάει ο κόσμος. Ποια κυβέρνηση, όμως, τα έβαλε με οποιαδήποτε φαρμακοβιομηχανία; Μπορεί να κορδώνεται ο Πολάκης, όμως δεν έχει να επιδείξει τίποτα, εκτός από μια δικογραφία κατά πολιτικών στελεχών που έστησε ο Παπαγγελόπουλος, η οποία, αντί να αποδειχτεί «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από καταβολής του ελληνικού κράτους», αποδείχτηκε το πολιτικό φιάσκο του αιώνα. Ας μην ξεχνάμε ότι τη συντριπτική πλειοψηφία των υποδειχθέντων ως υπόπτων (Σαμαρά, Βενιζέλο κτλ.) την απάλλαξε η ίδια η εκλεκτή του Παπαγγελόπουλου, εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.

ΠΗΓΗ: eksegersi.gr