Με κεντρικά ζητήματα το θέμα της ακρίβειας, τη διεκδίκηση ικανοποιητικών ΣΣΕ και την προστασία των θέσεων εργασίας, συνδικαλιστικές οργανώσεις από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, πραγματοποιούν συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις της χώρας.

sillalitirio

Στην Αθήνα η συγκέντρωση ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι στο Σύνταγμα και την ίδια ώρα στη Θεσσαλονίκη στο Άγαλμα Βενιζέλου.

Pαναττικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, για την ακρίβεια και την κυβερνητική πολιτική κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Συμμετέχουν χιλιάδες εργαζόμενοι, σωματεία, ομοσπονδίες, φοιτητές και άλλοι φορείς. Ηχηρή η παρουσία των γονέων και εκπαιδευτικών που διαμαρτύρονται για τα ελλιπή μέτρα στα σχολεία και τα εκπαιδευτικά κενά. 

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία, οδήγησαν αρκετές συνδικαλιστικές οργανώσεις στη συμπλήρωση του πλαισίου της κινητοποίησης με αντιπολεμικά συνθήματα.

Στην Αθήνα θα βρεθούν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, των Πετρελαίων Καβάλας, των Μεταλλείων Χρυσού στην Χαλκιδική, και της Cosco. Κλάδοι που έχουν εργάσιμη ημέρα το Σάββατο, πραγματοποιούν διευκολυντικές στάσεις εργασίας.

Οι εκπαιδευτικοί συμπαραστέκονται στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ & της COSCO

Δεκάδες εκπαιδευτικά σωματεία έχουν εκδώσει ψηφίσματα για τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ & της COSCO

Αναλυτικά:

ΟΧΙ στις ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ στη ΛΑΡΚΟ!!!

Στεκόμαστε στο πλευρό των εργατών στη ΛΑΡΚΟ για να μην περάσει το εγκληματικό σχέδιο της κυβέρνησης για τους εργαζόμενους και το λαό.

Η κυβέρνηση της ΝΔ ανακοίνωσε πως θα απολύσει όλους τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία του διαγωνισμού πώλησής της. Οι εργαζόμενοι θα μπουν σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, στο ταμείο ανεργίας και μετά από ένα χρόνο θα ενταχθούν σε προγράμματα μακροχρόνιας ανεργίας. Οι 300 εργαζόμενοι που διαμένουν στους οικισμούς της ΛΑΡΚΟ θα ξεσπιτωθούν (!) γιατί τα σπίτια είναι περιουσία της βιομηχανίας...

Είναι σαφές πως η εγκληματική ιδιωτικοποίηση και το ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ όχι μόνο παραδίδει το πάμπλουτο υπέδαφός της στα αρπακτικά των πολυεθνικών, αλλά “ρίχνει στον Καιάδα” της ανεργίας και της φτώχειας με κυνισμό και αδιαφορία τους πάνω από 1000 εργαζόμενους και τις οικογένειες τους, προκειμένου να διασφαλίσει την απρόσκοπτη κερδοφορία των επίδοξων επενδυτών.

Οι κυβερνήσεις διαχρονικά, αφού απαξίωσαν και κατάκλεψαν την ΛΑΡΚΟ στερώντας της δισεκατομμύρια ευρώ με τις άθλιες συμφωνίες που έκλειναν, τώρα εμφανίζουν ως μονόδρομο την ιδωτικοποίησή της γιατί τάχα κόπτονται για τα χρήματα των φορολογούμενων. Κυβέρνήσεις και Ε.Ε θεωρούν παράνομη την κρατική ενίσχυση, την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και τις κρατικές εγγυήσεις σε δάνεια για μια δημόσια εταιρεία, την ίδια στιγμή που επιδοτούν πλουσιοπάροχα με “δωρεάν χρήμα”, δισεκατομμύρια ευρώ, τις επιχειρήσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης για τη χασούρα της πανδημίας.

Καμιά κυβέρνηση δεν έκανε ουσιαστικά τίποτα για να αποτρέψει το έγκλημα. Και η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει μεγάλες ευθύνες, ενώ τώρα υποκριτικά εμφανίζεται «υποστηριχτής» των εργαζόμενων της ΛΑΡΚΟ. Το έγκλημα που συντελείται στη ΛΑΡΚΟ και τους εργαζόμενους αφορά όλους τους εργαζόμενους. Το ίδιο σχέδιο προετοιμάζεται και για μια σειρά άλλες δημόσιες επιχειρήσεις, με την απόλυση χιλιάδων εργαζομένων να είναι προ των πυλών.

Είμαστε στο πλευρό των εργαζόμενων της ΛΑΡΚΟ και τον αγώνας τους μέχρι την οριστική δικαίωσή τους!

Να μην ιδιωτικοποιηθεί η ΛΑΡΚΟ και καμία άλλη δημόσια εταιρεία! Να λειτουργήσουν με κριτήριο τα συμφέροντα των εργατών και όλης της κοινωνίας.

Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος! Να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας και οι ασφαλείς συνθήκες δουλειάς για να μην θρηνούμε νεκρούς και σακατεμένους.

Να διασφαλιστούν πραγματικά αξιοπρεπείς μισθοί και συμβάσεις εργασίας με δραστική μείωση του χρόνου εργασίας.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΣΤΗΝ COSCO!

 

Οι αγώνες τους είναι και δικοί μας αγώνες!

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ καταγγέλλει το όργιο τρομοκρατίας και καταστολής που εξαπέλυσε η εργοδοσία και η κυβέρνηση το πρωί της Δευτέρας, 7/2, απέναντι στους απεργούς λιμενεργάτες της COSCO.

ΜΑΤ, ΟΥΚ, Λιμενικό Σώμα και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς επιστράτευσε η εργοδοσία για να κάμψει την απεργιακή τους κινητοποίηση. Η απόφαση της κυβέρνησης να στείλει ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στο Λιμάνι για να στηρίξουν το μονοπώλιο της COSCO αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι το λεγόμενο επιτελικό κράτος, είναι ικανότατο και ταχύτατο στο να υπερασπίσει τα συμφέροντα της εργοδοσίας. Όμως, δεν δείχνει καμιά ικανότητα και διάθεση να υπερασπίσει τα συμφέροντα των εργαζόμενων και του λαού.

Ενώνουμε τη φωνή μας με τους απεργούς της COSCO. Η τρομοκρατία δεν θα περάσει! Καλούμε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να στηρίξουν την δίκαιη απεργία των εργατών στο λιμάνι. Η δική τους εξαντλητική δουλειά, ακόμη και με κίνδυνο της ίδιας της ζωής τους, έκανε το Λιμάνι 1ο στη Μεσόγειο και 3ο στην Ευρώπη!...

Η αλληλεγγύη είναι πιο ισχυρό όπλο από τις δυνάμεις καταστολής. Απαιτούμε να σταματήσουν από το κράτος όλες οι προσπάθειες καταστολής αυτής της απεργίας, αλλά και κάθε άλλης απεργίας και διεκδίκησης των εργαζόμενων στη χώρα.

Nα ικανοποιηθούν τώρα τα δίκαια αιτήματα των απεργών της COSCO για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά, μόνιμη και σταθερή δουλειά, επαναπρόσληψη των απολυμένων συμβασιούχων.

Ο αγώνας των εργατών της COSCO είναι αγώνας όλων μας!

Αντιπολεμική διαδήλωση σήμερα στις 18.00 στα Προπύλαια
Μετά τη χθεσινή αντιπολεμική πορεία που ξεκίνησε από τη ρώσικη πρεσβεία και κατέληξε στην αμερικανική, ύστερα από τα καλέσματα και τις ανακοινώσεις που έκανε το ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, σήμερα 26/2 αριστερές οργανώσεις και αντιπολεμικές κινήσεις καλούν σε νέα αντιπολεμική αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση.
Σε αντιπολεμική αντιμπεριαλιστική διαδήλωση καλούν σήμερα Σάββατο στις 6μμ στα Προπύλαια οργανώσεις της Αριστεράς και αντιπολεμικές κινήσεις.

«Δεν θα πεθαίνουν οι λαοί για των αφεντάδων το φαΐ« και «Ειρήνη, Φιλία, Αλληλεγγύη!» είναι μερικά από τα συνθήματα των διοργανωτών, που απαιτούν:

▸Όχι στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία,

▸ Καμιά ελληνική εμπλοκή στα σχέδια ΗΠΑ-ΝΑΤΟ

▸ Αγώνας για την ειρήνη των λαών στη νέα εποχή των καπιταλιστικών πολεμικών αναμετρήσεων