• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Επιστολή προς τους Δημάρχους της Κέρκυρας από τις καθαρίστριες των σχολείων

May 09, 2020 4570

 

 
 
 

“Είναι αυτονόητο ότι οι συμβασιούχοι στη σχολική καθαριότητα, είναι διατεθειμένοι να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους, ώστε η μαθητική και η εκπαιδευτική κοινότητα να συνεχίσει να απολαμβάνει ένα υγιές σχολικό περιβάλλον, ωστόσο αυτό δεν μπορεί να γίνεται εις βάρος και με καταπάτηση των ήδη ανύπαρκτων εργασιακών δικαιωμάτων τους” αναφέρει η επιστολή.

Αναλυτικά:

Θέμα: «Καθαρισμός σχολικών μονάδων από απασχολούμενους με σύμβαση μίσθωσης έργου ενόψει της επαναλειτουργίας τους για όσο διάστημα υφίσταται κίνδυνος διάδοσης του κορωνοϊού – COVID 19»

 
 

Αξιότιμε κ. Δήμαρχε,
Όπως γνωρίζετε όλως προσφάτως εκδόθηκε η υπ’ αριθμ. πρωτ. 27408/5-5-2020 με αριθμ. 114 Εγκύκλιος της Διεύθυνσης Προσωπικού Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Γενικής Γραμματείας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα του Υπουργείου Εσωτερικών, με την οποία προβλέπεται ότι οι καθαρίστριες των Γυμνασίων και Λυκείων θα πρέπει να παρουσιαστούν για εργασία στις οικείες σχολικές μονάδες πριν την έναρξη λειτουργίας τους, στο πλαίσιο της προετοιμασίας των αιθουσών και των κοινόχρηστων χώρων, ώστε να υποδεχθούν τους μαθητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό, ενώ για τον καθαρισμό των κτιρίων θα απασχολούνται και οι καθαρίστριες των Δημοτικών σχολείων, τα οποία αναμένεται να μην λειτουργήσουν μέχρι και την 1η Ιουνίου.


Εν αναμονή, αλλά και σε εκτέλεση της εγκυκλίου αυτής, ο Δήμος σας έχει ήδη ξεκινήσει να επικοινωνεί τηλεφωνικά με τις απασχολούμενες με μίσθωση έργου σχολικές καθαρίστριες των σχολείων που ανήκουν στην αρμοδιότητά σας. Ωστόσο παρατηρείται το φαινόμενο σχολικές καθαρίστριες που εκ της σύμβασής τους παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε συγκεκριμένα σχολεία με συγκεκριμένες σε αριθμό αίθουσες και αποδοχές καθορισθείσες βάσει των αιθουσών αυτών, σήμερα να καλούνται να καλύψουν την καθαριότητα πολλών περισσότερων τετραγωνικών με τις ίδιες ακριβώς αποδοχές. Επίσης καλούνται να παράσχουν τις υπηρεσίες τους πρωί και απόγευμα ή να παραμένουν στο χώρο του σχολείου για πολλές ώρες συνεχόμενα και να προβαίνουν σε παροχή υπηρεσιών καθαρισμού που υπερβαίνει κατά πολύ τις υποχρεώσεις τους, όπως αυτές ορίζονται στις συναφθείσες συμβάσεις έργου. Με απλά λόγια εξαναγκάζονται σε εργασία πλήρους απασχόλησης με μέσο όρο αποδοχών 300€ το μήνα, ενώ παράλληλα εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν και οποιαδήποτε άλλη εργασία, την οποία υποχρεώνονταν να κάνουν προς εξασφάλιση του βιοπορισμού τους.


Είναι αυτονόητο ότι οι συμβασιούχες και συμβασιούχοι στη σχολική καθαριότητα, είναι διατεθειμένοι να δώσουν για άλλη μια φορά τον καλύτερο εαυτό τους, ώστε η μαθητική και η εκπαιδευτική κοινότητα να συνεχίσει να απολαμβάνει ένα ασφαλές και υγειές σχολικό περιβάλλον, ωστόσο αυτό δεν μπορεί να γίνεται εις βάρος και με καταπάτηση των ήδη ανύπαρκτων εργασιακών δικαιωμάτων τους.


Ως εκ τούτου και προς ελάχιστη διασφάλιση αυτών των εργαζομένων, αιτούμαστε να κοινοποιήσετε εγγράφως στον καθένα και κάθε μία από αυτούς σε ποια σχολική μονάδα θα απασχοληθεί και σε πόσα τετραγωνικά (τα οποία σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να είναι αντίστοιχα της σύμβασης που έκαστος έχει συνάψει, ώστε να μην επιβαρυνθεί με επιπλέον εργασία για την οποία εν τέλει δεν θα λάβει αποδοχές), ενώ σας επισημαίνουμε ότι η εργασία τους δεν δύναται να εκτείνεται καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας των σχολικών μονάδων, αλλά προσφέρεται, όπως προβλέπεται στην σύμβασή τους, μετά το πέρας λειτουργίας της σχολικής μονάδας, ώστε να μην διαταράσσεται επιπλέον ο οικογενειακός και επαγγελματικός προγραμματισμός αυτών.
Κλείνοντας σημειώνουμε ότι όλο το διάστημα που έχει μεσολαβήσει από την έναρξη της λήψεως μέτρων εναντίον της μετάδοσης του κορωνοϊού, οι σχολικές καθαρίστριες με μισθώσεις έργου αντιμετωπίζονται κατά τρόπο όμοιο με τις σχολικές καθαρίστριες που απασχολούνται με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ). Λησμονείτε, όμως, ότι οι απασχολούμενοι με συμβάσεις έργου δεν έχουν ωράριο εργασίας και αμείβονται με το κομμάτι (ανά σχολική αίθουσα) και μάλιστα με αποδοχές κατά πολύ μικρότερες σε σχέση με αυτές των απασχολούμενων με συμβάσεις ΙΔΑΧ, καθώς οι τελευταίοι απασχολούνται 6,5 ώρες ημερησίως και παίρνουν 850€ καθαρά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ενώ οι συμβασιούχοι με μίσθωση έργου απασχολούνται πολλές φορές και πάνω από 8 ώρες ημερησίως, παίρνουν από 100€ έως 500€ (ανάλογα τις σχολικές αίθουσες που έχει συμφωνηθεί να καθαρίζουν) και δεν έχουν πρόσβαση σε κανένα εργασιακό και ασφαλιστικό δικαίωμα.


Προφανώς δια της εξομοιώσεως αυτής, για άλλη μία φορά επιβεβαιώνεται η πάγια θέση μας περί υποκρυπτόμενης σχέσης εξαρτημένης εργασίας. Περίτρανη άλλωστε επισφράγιση της θέσης μας αυτής αποτέλεσε και η διάταξη της παρ. 2 του άρθρου 10 της ΠΝΠ με τίτλο «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του», η οποία εξομοίωσε τις σχολικές καθαρίστριες με σύμβαση μίσθωσης έργου με τις σχολικές καθαρίστριες με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Δυστυχώς όμως η εξομοίωση έγινε και πάλι μόνο όμως ως προς τις υποχρεώσεις και όχι ως προς τα δικαιώματα, καθώς παρότι οι συμβασιούχοι κλήθηκαν να παράσχουν υπηρεσίες όμοιες ακριβώς με τις ΙΔΑΧ, δεν αναγνωρίστηκαν στις πρώτες ούτε κατ’ ελάχιστον τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα, που θα τους εξασφάλιζαν αξιοπρεπή διαβίωση και συνθήκες ασφάλειας.


Είναι λοιπόν σαφές ότι έχει έρθει πλέον η ώρα να αποδοθεί στην εργασιακή σχέση των σχολικών καθαριστριών ο ορθός νομικός χαρακτηρισμός, ενώ σε κάθε περίπτωση -και εφόσον δια επικλήσεως του κορωνοϊού- έχετε αποφασίσει να τις αξιοποιήσετε, όπου παρίσταται κάθε φορά ανάγκη, θα πρέπει τουλάχιστον να αποτυπώσετε σε έγγραφο που θα τους κοινοποιήσετε το σχολείο που τις τοποθετείτε, τον αριθμό των σχολικών αιθουσών που τους αναθέτετε, αλλά και την ώρα προσέλευσής τους, προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι οι όροι παροχής της εργασίας, που τις καλείτε να παράσχουν, δεν αποκλίνουν ουσιωδώς από όσα προβλέπονταν στις συμβάσεις έργου που έχουν συνάψει με τον Δήμο σας.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search