• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

ΚΑΜΕΡΕΣ – ΟΧΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

May 10, 2020 436

 

 

Του Θανάση Σωτηρίου

 

Όχι, δεν ισχύει, (καθόλου αγαπητό) Πρόταγκον και λοιποί φιλελέδες. Λέτε ότι δε θέλουμε κάμερες στις τάξεις γιατί θα φανούν οι αδυναμίες μας. Κουτοπόνηρη λογική και μόνο που το σκεφτήκατε δείχνει το ποιόν σας. Έτσι θα λειτουργούσατε εσείς – να κρύβετε τις αδυναμίες - άλλωστε το κάνετε με «έντεχνους» τρόπους, πχ να είστε με κάθε τρόπο αρεστοί στην εξουσία…

Όσο για μένα ισχύει ότι και για τη συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων μου. Έχω - ακόμα κι εγώ (!,…) – αδυναμίες που διορθώνονται και ελαττώματα που δε διορθώνονται. Ξέρω πχ ότι δεν είμαι ιδιαίτερα μεθοδικός - δυσφορώ με τη σχολαστικότητα και αυτό με κάνει περισσότερο «χύμα» απ’ όσο θα έπρεπε – έχω και παρορμήσεις στο μάθημα που αν δεν τις κοντρολάρω μπορώ να ξεκινήσω θεωρία έκθεσης για τα στερεότυπα και να βρεθώ σε κυνήγι μαγισσών του Μεσαίωνα. Λοιπόν, αν δεν το ξέρετε, οι αδυναμίες και τα ελαττώματα είναι αναπόσπαστο μέρος της φυσιολογικής σχολικής ζωής. Του καθηγητή, του μαθητή, όπως και του γονέα, του διευθυντή - και δε συμμαζεύεται… Όπως και τα προτερήματα και οι αρετές τους.

Και βέβαια, είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι στην εκπαίδευση χρειάζονται - έστω και ως τροφή για σκέψη - ακόμα και αυτά τα παραδείγματα προς αποφυγήν. Τίποτα δεν πάει χαμένο.
(Και γι’ αυτό η εκπαιδευτική διαδικασία δεν αξιολογείται «μετρικά», κατά πως εσείς ονειρεύεστε, μιας και το μεγάλο θέμα ΚΑΙ με τις κάμερες είναι η περίφημη αξιολόγηση).

Κάνω μάθημα (όπως και τόσοι άλλοι) και με ανοιχτές πόρτες, κάνω μάθημα και στην κερκίδα, άμα λάχει ή αν οι συνθήκες το φέρουν ακόμη και στο απέναντι παρκάκι ,οπότε το πράγμα δεν έχει να κάνει μόνο με το άβατο του χώρου. Οι ψυχές των μαθητών που θα επηρεαστούν από τον έλεγχο είναι φυσικά ζήτημα αλλά όχι το μόνο. Άλλωστε τα παιδιά προσαρμόζονται τόσο σε εύκολα όσο και σε δύσκολα – σε θετικά αλλά και σε αρνητικά, όπως έχει φανεί. Όταν όμως έχουμε μάθημα συν-διαμορφώνουμε μια κατάσταση που μπορεί να φαίνεται ίδια κάθε μέρα αλλά είναι στην πραγματικότητα πάντα διαφορετική. Είναι μια ζώσα διαδικασία και η όποια κάμερα την ακυρώνει. Το μάθημα - φυσικώ τω τρόπω - γίνεται καλό και κακό, βαρετό και ξεσηκωτικό, μαζεύεται, απλώνει, γιατί ορίζεται σε μια σχολική τάξη ΑΜΕΣΑ, ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ και ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από τόσες ψυχές που κάθε μέρα ελίσσονται και εξελίσσονται ποικιλότροπα. Αυτή είναι η μοναδικότητα της σχολικής τάξης και όλα από εδώ απορρέουν. Με το που θα λάμψει το περίεργο ματάκι της κάμεράς σας , κονσερβοποιείται - η ζωντάνια και η αυτοτέλεια πάνε στον αγύριστο.


Να το πω «δασκαλοκεντρικά» προς το παρόν και αφού βέβαια το συζητήσω διεξοδικά και με τα παιδιά θα επανέλθω δίνοντας το λόγο μόνο σ’ αυτά. Ο καθένας από εμάς, θα μπορούσε να γράψει ολόκληρα βιβλία εμπειριών από το θαυμαστό κόσμο του μαθήματος στην τάξη – από τη δρώσα, ενεργή και ανεπηρέαστη σχολική ζωή. Με το μάθημα έχω υψωθεί και έχω βουλιάξει, έχω ξεχάσει προβλήματα και σκοτούρες, έχω αντιμετωπίσει υπαρξιακά άγχη, έχω δαμάσει τους δαίμονές μου, έχω μάθει να κάνω αυτοκριτική, να δέχομαι τις προκλήσεις, να βρίσκω τρόπους, να σπάω τα μούτρα μου, το μάθημα είναι η προίκα που κουβαλάω, το είναι μου ολόκληρο. Αν νομίζετε ότι θα το απεμπολήσω για θέαμα στο ηλίθιο κοριό σας, είστε πολύ γελασμένοι.

 

ΥΓ. Εν έτει 2020 κάποιοι ονειρεύονται το 1984 – εμείς δε θα πάμε - αυτοί θα μείνουν με άρρωστα όνειρα. Αλλά είναι μια άλλη, μεγάλη ιστορία…

 

 

Από ανάρτηση στο F/B

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search