• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Ναυτεργατικά προβλήματα και ΠΝΟ - Ούτε θέλουν ούτε μπορούν! - Του Χρήστου Βιτουλαδίτη

March 20, 2022 788

 

Παρακάτω αναφερόμαστε σε τρία προβλήματα τα οποία υποτίθεται ότι η νέα ηγεσία της ΠΝΟ έθεσε ως στόχο την επίλυσή τους μέσα από την υπογραφή των ΣΣΕ για το 2022.

Στην γραμμή Κυλλήνης-Ζακύνθου-Κεφαλλονιάς εδώ και χρόνια επικρατεί ένα αντεργατικό καθεστώς διαφορετικό από τα άλλα Πορθμεία με αποτέλεσμα να εγκυμονούν κίνδυνοι, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Στο ανωτέρω Πορθμείο, στο οποίο επικρατεί το μονοπώλιο (LEVANTE) εδώ και πολλά χρόνια, παραβιάζεται η ΣΣΕ με την ανοχή των τοπικών λιμενικών αρχών, του ΥΕΝ και συνδράμει με την αδιαφορία της και η αυτοεπικαλούμενη «νέα» γραμμή της ΠΝΟ. Χρόνια στην συγκεκριμένη γραμμή δεν θέλησε και εξακολουθεί να μη θέλει να δώσει ουσιαστικές λύσεις, μάλιστα δεν έχει περάσει πολύς καιρός που σε εκτελεστική της ΠΝΟ πάρθηκε απόφαση για δράση και να γίνει παρέμβαση στο Πορθμείο της Κυλλήνης όμως στην πράξη την απόφαση αυτή την ξέχασε αμέσως και την πέταξε στον κάλαθο τον αχρήστων.

Από την άλλη το τοπικό λιμεναρχείο της Κυλλήνης βλέποντας την ανικανότητα της ΠΝΟ συνεχίζει με τον ίδιο ρυθμό να εγκρίνει 18ωρα και 19ωρα δρομολόγια παραβιάζοντας την νομοθεσία.

Ένα παράδειγμα είναι ο Ιανουάριος του 2020 με δρομολόγια 19ωρης εργασίας με κίνδυνο την ασφάλεια των επιβατών και των ναυτεργατών, όπως αναφέρει η ΣΣΕ για το οκτάωρο υπηρεσίας που «ορίζεται από την παράγραφο (1) του παρόντος άρθρου είναι συνεχές από την ώρα έναρξης και με μια διακοπή που δεν μπορεί να υπερβαίνει την 1 ώρα» φέρεται να πηγαίνει περίπατο με βάση τα δρομολόγια.

Όπως καταλαβαίνουμε μόνο Πορθμείο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αυτό της συγκεκριμένης γραμμής.

Για την ιστορία να θυμηθούμε την δυναμική συνδικαλιστική παρέμβαση της ΠΕΝΕΝ το 2018 και την κινητοποίηση για τα πλοία Πάτρας -Κεφαλλονιάς και Κυλλήνης -Ζακύνθου για την αντιμετώπιση σειράς εργασιακών και οικονομικών παρεμβάσεων που αφορούσε τα μέλη της ΠΕΝΕΝ στις ανωτέρω γραμμές, για τον σκοπό αυτό είχε μεταβεί στο λιμάνι της Κυλλήνης κλιμάκιο με επικεφαλής το προεδρείο της ΠΕΝΕΝ και λεωφορεία με Ναυτεργάτες, με αποστολή εξωδίκων προς τις ναυτιλιακές εταιρίες, ΥΕΝ και της υπηρεσίες του, απαίτησε να πάρουν θέση και να παρέμβουν στα προβλήματα που είχαν αναφερθεί στην εξώδικες επιστολές τα οποία όμως εξακολουθούν ακόμη και τώρα οι κατάφωρες παραβιάσεις στη ΣΣΕ και στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.

Η ΠΕΝΕΝ τότε είχε ζητήσει ως αδιαπραγμάτευτο όρο την αύξηση της υπάρχουσας σύνθεσης για τα πληρώματα του καταστρώματος, πρόταση η οποία μετά από πιέσεις που άσκησε στις εταιρείες και στο ΥΕΝ έγινε μερικώς αποδεκτή.

Η πραγματοποίηση της συγκεκριμένης παρέμβασης αποδείχτηκε σωστή και απέδειξε ότι μόνο με δράση και παρέμβαση μπορείς να συμβάλεις στην επίλυση των προβλημάτων για καλύτερες συνθήκες εργασίας των πληρωμάτων.

Να αναφέρουμε ότι τότε η ΠΕΝΕΝ είχε κάνει κάλεσμα στην ΠΝΟ και στα υπόλοιπα σωματεία, χωρίς όμως αυτά από την πλευρά τους να συμμετέχουν, με αποτέλεσμα στα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος να μην υπάρξει καμία αλλαγή. Ακόμα και σήμερα πολλές υποσχέσεις για παρέμβαση από την πλευρά της ΠΝΟ, όπου πάντα είχαν ως στόχο μόνο το επικοινωνιακό κομμάτι και τίποτα παραπάνω, ενεργώντας έτσι στην ίδια κατεύθυνση που εφαρμόζει η κυβερνητική πολιτική της Ν.Δ απέναντι στους Ναυτεργάτες και στους εργαζόμενους γενικά.

Με την ίδια τακτική η «έξυπνη» ηγεσία της ΠΝΟ δεν έκανε τίποτα στο πρόβλημα που λέγεται διανυκτερεύσεις στην Ακτοπλοΐα. Ακόμα και εκεί με ένα έγγραφό της σκοπίμως έδωσε πάσα στο ΥΕΝ, στο λιμεναρχείο, και στις εταιρίες να διατυμπανίζουν τις διανυκτερεύσεις με 10ωρα εκτός πλοίου και όπου βρεθεί το πλοίο. Στην ουσία κοροϊδεύουν τους Ναυτεργάτες. Μόνη τους ελπίδα η ΠΕΝΕΝ να προσπαθεί εδώ και μήνες να μαζέψει τα χάλια τους, ενώ εκείνοι από την πλευρά τους παραμένουν βολεψάκιδες στην καρέκλα τους και το βράδυ με ήσυχη συνείδηση κοιμούνται σπιτάκι τους έχοντας την σιγουριά ότι δεν έκαναν κάτι μεμπτό να στεναχωρήσουν τους φίλους τους στις εταιρίες.

Έτσι το 48ωρο ρεπό που τόσα χρόνια οι ναυτικοί το είχαν κατοχυρωμένο και μέσα στην ΣΣΕ και το έπαιρναν και έβλεπαν έστω για λίγο τις οικογένειες τους, πάει στον κάλαθο τον άχρηστών, από την άλλη πλευρά το ΥΕΝ και το λιμεναρχείο δεν θέλει να πράξει τα αυτονόητα και να επιβάλει κυρώσεις στις εταιρίες αφού ακόμα και αυτά τα 300 ευρώ πρόστιμο συνιστούν γελοιοποίηση των κυρώσεων!

Τα προβλήματα συνεχίζονται και στα Πορθμεία με παραβιάσεις υπερωριών, κούρεμα μισθών, απλήρωτες ώρες εργασίας αλλά και πολλά άλλα που έχουν διαπιστωθεί σε πολλές Πορθμειακές γραμμές.

Σε ένα από αυτά τα διάφορα προβλήματα αναφέρθηκε και το τοπικό σωματείο Κέρκυρας που αφορά την πληρωμή νυχτερινού επιδόματος που δεν δίνεται στα πληρώματα Λευκίμμης Ηγουμενίτσας, όπου η σύμβαση αναφέρει το έξης, «στα πληρώματα Κέρκυρας - Ηγουμενίτσας το μηνιαίο πόσο (58,68) της παραγράφου (1) θα καταβάλλεται από 1-2-2018 και στα πληρώματα μη συνεχούς οκτάωρου εργασίας». Να επισημάνουμε ότι η Κέρκυρα έχει 2 λιμάνια ένα στην πόλη της Κέρκυρας και το άλλο στην Λευκίμμη και γεωγραφικά αν το δει κάποιος η Λευκίμμη Κέρκυρα είναι. Τώρα γιατί το τοπικό λιμεναρχείο δεν πράττει το αυτονόητο, γιατί το ΥΕΝ δεν κάνει κάτι ή γιατί η ΠΝΟ το προσπέρασε για του χρόνου είναι ένα θέμα που πρέπει να συζητηθεί.

Η παραπάνω αναφορά έγινε σε τρία κομβικά ζητήματα που αφορούν θέσεις και αποφάσεις που έχει λάβει η ΠΝΟ και τα οποία θα έπρεπε να είχαν επιλυθεί μέσα από την διαπραγμάτευση για τις ΣΣΕ το 2022!

Δυστυχώς αυτό (και όχι μόνο) επιβεβαιώνει την εκτίμησή μας ότι η κηδεμονία εφοπλιστών – κυβέρνησης στην ηγετική ομάδα της ΠΝΟ καλά κρατεί και έτσι τα Ναυτεργατικά προβλήματα οξύνονται, αυξάνονται και μεγεθύνονται!

Επιβάλλεται όχι σήμερα αλλά από χθες να γίνουν αλλαγές στις ΣΣΕ Ακτοπλοΐας και Πορθμείων, εδώ και πολλά χρόνια δεν έχει αλλάξει ούτε ένα άρθρο, ούτε μια παράγραφος, ούτε μια τελεία με αποτέλεσμα να πατάνε λιμεναρχεία και πλοιοκτήτες πάνω σε ΣΣΕ οι οποίες είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα τους.

Επιβάλλεται στις επόμενες συμβάσεις εργασίας να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση από την βάση να αλλάξουν προς το καλύτερο άρθρα και διατάξεις που αφορούν καλύτερες συνθήκες εργασίας των Ναυτεργατών και να αρχίσουμε μόνο από αυτό.

Επιβάλλεται χθες, όχι σήμερα, η ΠΝΟ και τα υπόλοιπα σωματεία να αναλάβουν τις ευθύνες τους παίρνοντας σαν βάση την πλούσια συνεπή και αγωνιστική συνεισφορά της ΠΕΝΕΝ για να δοθούν λύσεις στα ναυτεργατικά προβλήματα!

Χρήστος Βιτουλαδίτης

Γ. Γ. ΠΕΝΕΝ

ΠΗΓΗ: penen.gr

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search