Print this page

ΕΚΚΙΝΗΣΗ: “Φτάνει πια στο έγκλημα με τη διαχείριση των απορριμμάτων”

May 12, 2020 4899

 

Η ανακοίνωση της Εκκίνησης:

Τα ψέματα και οι ύποπτες συναλλαγές συνεχίζονται, παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις της δημάρχου ότι όλα θα γίνουν με διαφάνεια και θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση. Τουλάχιστον όσον αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων τα πάντα γίνονται στο σκοτάδι. Λίγες μέρες πέρασαν από τις καταγγελίες για την αποκατάσταση του ΧΥΤΑ που έχουν δημιουργήσει ένα τέταρτο κύτταρο στην περιοχή του Τεμπλονίου και οι εργασίες ξεκίνησαν και πάλι, εσπευσμένα ώστε να προλάβουν να καλύψουν τις παρανομίες που έχουν γίνει. Η ρίψη χύδην σκουπιδιών στην αποκατάσταση είναι σα να θάψαμε στα κύτταρα κάποια εκατομμύρια ευρώ. Τόσα ήταν τα χρήματα που πληρώθηκαν για να δεματοποιηθούν αυτά του σκουπίδια. Χωρίς αυτό φυσικά να μπορεί να υπερσκελίσουν το περιβαλλοντικό κόστος που έχει οι επιπλέον ρίψη απορριμμάτων στα ήδη υπερκορεσμένα κύτταρα του Τεμπλονίου.
Σήμερα στήνεται και άλλος ένας χορός εκατομμυρίων, που αφορά τη μεταφορά των απορριμμάτων. Παρά το ότι η μεταφορά έχει κοστολογηθεί στα 58€/τόνο, απ’ ότι φαίνεται η δήμαρχος είναι έτοιμη να δεχτεί να μεταφερθούν στην τιμή των 76€/τόνο μειώνοντας τη συνολικό βάρος των απορριμμάτων που θα μεταφερθούν σε 18.000 τόνους για τη φετινή χρονία αντί των 23.700 τόνων με το ίδιο αντίτιμο. Μάλιστα πανηγυρίζει γι’ αυτή την εξέλιξη καθώς αρχικά ο εργολάβος απαίτησε ακόμη και 115€/τόνο. Πώς φτάσαμε όμως σε αυτή τη διαπραγμάτευση; Οι όροι που τέθηκαν για το διαγωνισμό ήταν τέτοιοι ώστε να αποκλειστούν όλες οι υπόλοιπες εταιρίες που πήραν μέρος στο διαγωνισμό με αποτέλεσμα να φτάσει στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης μόνο μία. Θεωρούμε, βέβαια, δεδομένο ότι δεν υπήρξαν υπόγειες συναλλαγές κάτω από το τραπέζι, ότι η τιμή δεν είχε συμφωνηθεί από πριν και ότι ο όρος των 10.000 τόνων προηγούμενης μεταφοράς από τον εργολάβο δεν μπήκε για να αποκλείσει εργολάβους που έδιναν χαμηλότερη τιμή και να μείνει μόνο ένας!
Ακόμη και έτσι όμως, όταν στην τελική φάση ενός διαγωνισμού φτάνει ένας μόνο εργολάβος συνηθίζεται ο διαγωνισμός αυτός να κρίνεται άγονος και να επαναλαμβάνεται. Ο εν λόγος διαγωνισμός όμως, έγινε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος (μετά την καθυστέρηση των 6 μηνών) ώστε να μη χρειάζεται η επανάληψή του. Μάλλον αποτελεί σύμπτωση! Φυσικά και με τη διαδικασία των ενστάσεων θα αργήσει πολύ να ξεκινήσει η μεταφορά!!!
Στην προσπάθειά της μάλιστα η δήμαρχος να καλύψει το όλο θέμα βγαίνει στα κανάλια και διαδίδει ψευδώς ότι αυτή είναι η μικρότερη τιμή που κυκλοφορεί για τις μεταφορές απορριμμάτων ενώ στην πραγματικότητα είναι μία από τις μεγαλύτερες. Μάλιστα στη σύμβαση εξακολουθεί να είναι ασαφές κατά πόσο ο εργολάβος θα αναλάβει και τη φόρτωση και εκφόρτωση των απορριμμάτων ή μόνο τη μεταφορά τους. Υποψίες μάλιστα κινούν τα πολλά επιχειρήματα που χρησιμοποιεί σε μία μόνο δήλωσή της για να δικαιολογήσει την κατάσταση. Δικαιολογεί το κόστος στο γεγονός ότι θα πρέπει να γίνει θαλάσσια μεταφορά, στοιχείο ψευδές. Η θαλάσσια σύνδεση επιβαρύνει ελάχιστα το κόστος της μεταφοράς. Απέδωσε την καθυστέρηση, τουλάχιστον για τους τελευταίους 2 μήνες στον κορονοϊό, πράγμα επίσης ψευδές καθώς δεν υπήρχε καμία διάταξη που να απαγορεύει τη διενέργεια διαγωνισμών, πόσο μάλλον του συγκεκριμένου που έγινε με τη διαδικασία του κατ’ επείγοντος. Σε συνεδρίαση του ΦΩΔΣΑ δικαιολογείται ότι ο φωτογραφικός όρος του ορίου των 10.000 τόνων μπήκε ώστε ο ανάδοχος να έχει εμπειρία και να κάνει καλύτερα τη δουλεία. Στην πραγματικότητα, κανένας όρος της σύμβασης δεν μπορεί να εξασφαλίσει «καλύτερη δουλειά», πέρα από την εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας και την ορθή επίβλεψη της μεταφοράς απο πλευράς του ΣΥΔΙΣΑ. Και μετά απ’ όλα αυτά μας απείλησε ότι σύντομα θα έχουμε και εξελίξεις όσον αφορά το εργοστάσιο.
Πολλές οι συμπτώσεις τελικά και μεγάλο το άγχος της δημάρχου να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Φαίνεται λεφτά υπάρχουν, ο δήμος τα σκορπάει αδικαιολόγητα, τη μία στον έργο της δεματοποίησης, πληρώνοντας σκουπίδια που δε δεματοποιούνται, την άλλη με αδιαφανείς διαγωνισμούς δέχεται υπέρογκα κόστη για τη μεταφορά. Την ίδια στιγμή ο ΦΩΔΣΑ δεν έχει χρήματα να πληρώσει εργολάβους που ήδη δουλεύουν στη διαχείριση με αποτέλεσμα να κινδυνεύουμε ανά πάσα στιγμή να βρεθούμε για άλλη μια φορά με σκουπίδια στους δρόμους.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.