• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Η Αλέκα Παπαρήγα στην Κέρκυρα και στην καρδιά μας - Του Αλέκου Καστρινού

March 25, 2022 4743

 

Γράφει ο Αλέκος Καστρινός

Για τέταρτη φορά την τελευταία τριακονταετία η Κέρκυρα την περασμένη Τρίτη καλωσόρισε ένα στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας που έχει ταυτιστεί με αυτό και αναγνωρίζεται ως εμβληματική πολιτική προσωπικότητα. Μιαν αγωνίστρια με επτανησιακές ρίζες που είχε πρωτοαντικρίσει την Κέρκυρα σε παιδική ηλικία ερχόμενη με τη μητέρα της στο νησί για να συναντήσει στις φυλακές τον Κεφαλονίτη πολιτικό κρατούμενο αγωνιστή του ΕΑΜ και του ΚΚΕ πατέρα της και έμελλε -ποιος να το φανταζόταν τότε- επτά δεκαετίες μετά να μιλήσει στην Κέρκυρα για τον Ιωάννη Καποδίστρια.

Είναι το μόνο πρόσωπο, βλέπετε, μεταξύ όλων των ηγετών των πολιτικών κομμάτων της χώρας στους δύο αυτούς αιώνες από τη δημιουργία της σύγχρονης Ελλάδας, που έχει συντάξει και δημοσιεύσει εκτεταμένη μονογραφία για τον Κερκυραίο πρώτο Κυβερνήτη της χώρας.

Αναφερόμαστε βεβαίως στην Αλέκα Παπαρήγα, πρώην Γενική Γραμματέα και νυν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. Πρώτη Ελληνίδα που ηγήθηκε πολιτικού κόμματος της χώρας.

Την καλωσόρισαν το μεσημέρι της Τρίτης στο κερκυραϊκό Μουσείο Καποδίστρια, εκ μέρους της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών, της Αναγνωστικής Εταιρίας Κέρκυρας και της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας που έχουν την ευθύνη του, ο πρόεδρός του και πρόεδρος της Αναγνωστικής Θανάσης Μακρής, ο γραμματέας του και πρόεδρος της Φιλαρμονικής Σπύρος Παδοβάς και η διευθύντριά του Ντάρια Κοσκόρου, απόγονος μέλους της οικογένειας του Ιωάννη Καποδίστρια. Στην κυρία Παπαρήγα προσφέρθηκαν αναμνηστικό μετάλλιο του Μουσείου και άλλα δώρα των τριών αυτών πνευματικών - πολιτιστικών φορέων του νησιού.

Ένα πολυπληθές κοινό την υποδέχθηκε εξάλλου με θερμό χειροκρότημα, ως γνωστόν, το απόγευμα της ίδιας ημέρας, όταν η κυρία Παπαρήγα μίλησε για τον Καποδίστρια στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατικού Κέντρου της πόλης, στην ειδική εκδήλωση που οργάνωσε η Τομεακή Επιτροπή Κέρκυρας του ΚΚΕ. Το θέμα της ομιλίας της ήταν «1821 - Ο ρόλος του Ιωάννη Καποδίστρια στην ίδρυση του ελληνικού αστικού κράτους».

«Δεν έχει γράψει μονογραφία για τον Καποδίστρια κάποιος άλλος πολιτικός αρχηγός, έστω στο μακρινό παρελθόν, παρά μόνον η κυρία Παπαρήγα», βεβαιώνει ο συστηματικός μελετητής του βίου του Ιωάννη Καποδίστρια και συγγραφέας Γιώργος Σκλαβούνος, πρώην Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ στην Κέρκυρα. Η ομιλία της λοιπόν, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε ευρύτερο ενδιαφέρον. Διερευνώντας επί μακρόν άφθονες ιστορικές πηγές και αρχεία για τη ζωή του και το έργο του Κερκυραίου πολιτικού των αρχών του 19ου αιώνα, η επί 22 χρόνια επικεφαλής του κόμματος των Ελλήνων κομμουνιστών (1991-2013) ολοκλήρωσε και δημοσίευσε τη μονογραφία της για τον Καποδίστρια πέρυσι.

Ολόκληρη η μελέτη της περιλαμβάνεται στον συλλογικό τόμο «1821 - Η Επανάσταση και οι απαρχές του ελληνικού αστικού κράτους», που κυκλοφόρησε το 2021 από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή» με την επιμέλεια του Τμήματος Ιστορίας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και συμπεριλαμβάνει δεκατρείς διαφορετικές μελέτες ισάριθμων μελετητών. Είχαμε αναφερθεί πέρυσι σ' εκείνη τη μελέτη, από αυτές εδώ τις στήλες, σε θέμα μας με τον τίτλο «Ο Ιωάννης Καποδίστριας χωρίς μεταφυσική, με τη ματιά της Αλέκας Παπαρήγα».

Αυτή ήταν όντως η τέταρτη φορά που η κυρία Παπαρήγα επισκέφθηκε την Κέρκυρα ως στέλεχος του ΚΚΕ, μετά από εκείνη την πρώτη επίσκεψή της, ενώ ήταν ακόμα παιδί πέντε-έξι ετών, περί το 1950.

Ως Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ είχε επισκεφθεί την Κέρκυρα -από εκείνες τις επισκέψεις είναι όλες οι φωτογραφίες που συνοδεύουν αυτές τις γραμμές με τη βοήθεια του αρχείου του Ανδρέα Παγιατάκη- και είχε μιλήσει σε πολιτικές συγκεντρώσεις για πρώτη φορά το 1993, στη συνέχεια το 1999 ενώ οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ με τις «ευλογίες» της Ευρωπαϊκής Ένωσης βομβάρδιζαν ακόμη τη Γιουγκοσλαβία, καθώς και το 2007, συνδυάζοντας τις ομιλίες της με ξεχωριστές συναντήσεις με εργαζόμενους και εκπροσώπους τοπικών αρχών.

 

haleka003

 

«Μεγάλη συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Κέρκυρα» έγραφε στην πρώτη σελίδα της κάτω από τον τίτλο της η εφημερίδα «Ριζοσπάστης» στο φύλλο της Παρασκευής 16ης Ιούλη 1993. Παρέπεμπε σε «Ρεπορτάζ από την επίσκεψη της Αλ. Παπαρήγα στο νησί» σε άλλη σελίδα.

Πράγματι, όπως θυμούνται κάποιοι πιστοί φίλοι του κόμματος αυτού στο νησί, την Πέμπτη 15 Ιούλη 1993 το βράδυ η επικεφαλής του ΚΚΕ είχε μιλήσει μπροστά σε πλήθος λαού που απλωνόταν από το σημείο Πεντοφάναρο ως την Πάνω Πλατεία της πόλης. Επρόκειτο, δεκαοκτώ περίπου μήνες μετά την υποστολή της Κόκκινης Σημαίας από το Κρεμλίνο και ενώ τη χώρα κυβερνούσε η ΝΔ υπό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, για μια ηχηρή επιβεβαίωση ότι χιλιάδες Κερκυραίοι και Κερκυραίες επικροτούσαν την απόφαση του ΚΚΕ να συνεχίσει να αγωνίζεται το ίδιο μαχητικά για το δίκιο του λαού και, συγχρόνως, να παραμείνει πιστό στα ιδανικά μιας φωτεινής σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής κοινωνίας. Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είχε γίνει δεκτή με εκδηλώσεις αγάπης και εκτίμησης, καθώς ήταν φανερό πως εκείνη πρώτη μεταξύ ίσων στους κόλπους του κόμματος αυτού κρατούσε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας όρθιο, περήφανο και αξιόμαχο στην υπηρεσία του λαού, για το δίκιο του χωρίς εκπτώσεις.

«Ξέρω ότι μιλάω στους κατοίκους ενός νησιού που ξέρουν τι σημαίνει αγώνας, πείσμα, επιμονή. Τι σημαίνει οργανωμένη πάλη». Με αυτά τα λόγια είχε ξεκινήσει εκείνη την ομιλία της.

Μίλησε, όπως έγραψε ο «Ριζοσπάστης», σε «μια μεγαλειώδη συγκέντρωση με ενθουσιώδη μέλη, φίλους και οπαδούς του ΚΚΕ, που πολλές φορές την διέκοπταν με συνθήματα: ΚΚΕ το κόμμα σου λαέ, Εφτά δεκαετίες αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία, ΚΚΕ ισχυρό στη Βουλή και στο λαό».

Η Αλέκα Παπαρήγα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αναφέρθηκε στις πολιτικές εξελίξεις, επισημαίνοντας την αποτυχία της συντηρητικής πολιτικής και των κάθε απόχρωσης εκφραστών της. Αναφέρθηκε επίσης στις διεθνείς εξελίξεις και την επικίνδυνη κατάσταση που μεθοδεύουν οι ιμπεριαλιστές στα Βαλκάνια, κατάσταση που απειλεί να κλιμακωθεί με τη μεταφορά των συγκρούσεων στο Βαλκανικό Νότο. Σημείωσε ότι αποφασιστικός παράγοντας ανατροπής αυτής της πορείας είναι η αποφασιστική άνοδος του λαϊκού κινήματος και η ισχυροποίηση του ΚΚΕ. Ενίσχυση, που προϋποθέτει σκληρή και επίπονη, όπως είχε αναφέρει.

 

haleka004

 

Εκείνα τα λόγια της για την πολιτική κατάσταση παρουσιάζουν εντυπωσιακές αναλογίες με όσα ζει σήμερα η Ελλάδα με κυβέρνηση πάλι της ΝΔ, αυτή τη φορά υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σε συνδυασμό με την εναλλαγή των ρόλων του ΠΑΣΟΚ και του τότε ΣΥΝ και νυν ΣΥΡΙΖΑ στις θέσεις της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Τόνισε σ' εκείνη την ομιλία της πριν από 29 χρόνια:

- Το ΚΚΕ ασκεί συστηματική, πραγματική αντιπολίτευση στην πολιτική της ΝΔ, επί της ουσίας της πολιτικής της. Τα άλλα κόμματα, με πρώτο δάσκαλο το ΠΑΣΟΚ, δίνουν τη μάχη των εντυπώσεων, των ηχηρών φράσεων, των άσφαιρων πυρών.

- Άλλωστε δεν υπάρχει σήμερα πιο εύκολη υπόθεση από το να αντιπολιτεύεσαι την αντιδραστική, αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ. Και όμως, η αλήθεια είναι ότι καμιά άλλη κυβέρνηση, στα χρόνια της μεταπολίτευσης, δεν συνάντησε τόσο ανώδυνη, αναιμική και επιφανειακή αντιπολίτευση. Αποφασιστική ευθύνη έχει το ΠΑΣΟΚ και όσοι του έδωσαν χέρι βοήθειας. Ποτέ άλλοτε, ίσως, δε ζήσαμε μια τόσο απομονωμένη από το λαό κυβέρνηση και όμως κατάφερε να κλείσει, εδώ και λίγους μήνες, τα τρία χρόνια.

- Αποδείχθηκε ότι το αίτημα «εκλογές εδώ και τώρα» του ΠΑΣΟΚ, που έχει στην πρώτη γραμμή δύο χρόνια, δεν έριξε την κυβέρνηση, ούτε πολύ περισσότερο τροποποίησε την πολιτική της. Το ίδιο έγινε με τις εκλογές στη Β' Περιφέρεια της Αθήνας, που προβλήθηκαν από το ΠΑΣΟΚ ως η «ανώτατη μορφή πάλης» κατά της ΝΔ. Το ίδιο κατέληξε και η άλλη «ανώτατη μορφή πάλης», η πρόταση μομφής. Όσο φωνάζει δημαγωγικά το ΠΑΣΟ, τόσο, με ευθύνη του, αποδιοργανώνει συνειδητά το λαϊκό κίνημα, άρα και την αντίδραση κατά της ΝΔ.

- Η ΝΔ δε γνώρισε πραγματική αντιπολίτευση, γιατί μέσα στη Βουλή είναι ισχυρές δυνάμεις, που έχουν παραπλήσιο πρόγραμμα με τη ΝΔ, δυνάμεις που φοβούνται την οργάνωση, τη συσπείρωση και την πάλη του λαού. Γιατί ξέρουν ότι η μεγάλη, μαχόμενη πλειοψηφία του λαού θα κατανοήσει την ουσία των προβλημάτων, θα πάει πολύ πιο πέρα από τα ανώδυνα αντιπολιτευτικά συνθήματα του ΠΑΣΟΚ. Θα κατανοήσει ότι οι 121 έδρες του ΠΑΣΟΚ και οι 14 πλαστογραφημένες έδρες του «ΣΥΝ» ισοδυναμούν με μια ανώδυνη, επιφανειακή, δημαγωγική αντίσταση στη ΝΔ των 152 εδρών. Θα βγάλει συμπεράσματα για την ανάγκη αλλαγής του συσχετισμού δυνάμεων.

- Με τα σημερινά δεδομένα, το μόνο ποιοτικό στοιχείο αποτελεί η αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ, για να οργανωθεί η αντίσταση, η αντεπίθεση για πραγματική αλλαγή, σε βάρος του καθεστώτος της εξάρτησης και της ασύδοτης δράσης των πολυεθνικών.

- Δώσαμε και δίνουμε τη μάχη ενιαία μέσα στη Βουλή και στο λαό. Η φωνή μας έχει απήχηση σε μεγάλα τμήματα του λαού, ανάμεσα στα μέλη αλλά και στους ψηφοφόρους όλων των κομμάτων.

- Το ΠΑΣΟΚ και ο «συνεργάτης» του «ΣΥΝ» πάλεψαν στα λόγια με σκληρό τρόπο τη ΝΔ. Ήταν όμως πολύ φιλικά και ευγενικά με την ΕΟΚ, το ΝΑΤΟ. Εκεί, προς τα εκεί, δεν τολμούν να σηκώσουν κεφάλι. Στον εύκολο αντίπαλο τα πυρά, στην ήδη απομονωμένη ΝΔ. Να τι είδους αντιπολίτευση έζησε ο λαός.

Στην ίδια ομιλία η Αλέκα Παπαρήγα αναφέρθηκε επίσης στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, τασσόμενη υπέρ της αξιοποίησης της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία ως γέφυρας ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας και υπέρ της αποφασιστικής στήριξης των δικαιωμάτων της.

 

haleka005

 

Η επίσκεψή της στην Κέρκυρα και η ομιλία στη συγκέντρωση των μελών και φίλων του ΚΚΕ στο κέντρο της πόλης, το 1993, είχε συνδυαστεί με άλλες συναντήσεις της για θέματα των εργαζομένων, αλλά και για το νοσοκομείο του νησιού. Είχε ξεκινήσει με λόγια εκτίμησης στους αγώνες του κερκυραϊκού λαού, που αφορούσαν τότε, μεταξύ άλλων, τη μεταβίβαση του παλαιού βασιλικού ανακτόρου Μον Ρεπό στον τοπικό Δήμο και την εναντίωση στην πραγματοποίηση διεθνούς φασιστικής σύναξης στο νησί. Την κυρία Παπαρήγα συνόδευε εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ το μέλος της Γιάννης Ποσοτίδης.

«Ερχόμαστε στην Κέρκυρα», είχε δηλώσει κατά την άφιξή της, «με ένα σκοπό πέρα από το να γνωρίσουμε από πιο κοντά τα προβλήματά της», εξηγώντας ότι η επίσκεψη «είναι και μια εκδήλωση τιμής σ' ένα νησί και σ' ένα λαό που το τελευταίο διάστημα πάλεψε, με μεγάλη αγωνιστικότητα και αποφασιστικότητα, τόσο για το Μον Ρεπό όσο και για την εκδήλωση των αισθημάτων του εναντίον του Λεπέν, που είναι ένα αρνητικό σύμβολο του νεοφασισμού στην Ευρώπη. Θέλουμε να τιμήσουμε τους αγώνες του λαού της Κέρκυρας».

Στο πλαίσιο διήμερης περιοδείας της είχε συναντηθεί με εργαζόμενους και τη διεύθυνση του ξενοδοχείου «Ακτή Μεσογγή», καθώς και με εργαζόμενους και τη διοίκηση του παλαιού νοσοκομείου της πόλης.

Ένας νέος νόμος της κυβέρνησης για τον τουριστικό τομέα και τον ΕΟΤ είχε βρεθεί στο επίκεντρο της κριτικής, καθώς επέτρεπε κιόλας στους καταπατητές δημόσιας περιουσίας, όπως ειπώθηκε, να θησαυρίζουν.

Σύμφωνα με τη Νομαρχιακή Επιτροπή Κέρκυρας του ΚΚΕ, υπήρχε τότε κατακόρυφη πτώση της τουριστικής κίνησης, κυρίως λόγω της κρίσης στα Βαλκάνια. Πολλοί ξενοδοχοϋπάλληλοι ήταν άνεργοι. Συγχρόνως, έφθινε ο γεωργικός τομέας και υπήρχε αδυναμία εναλλακτικής εργασιακής απασχόλησης. Επιπλέον, σημειωνόταν υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων από κάποιους ξενοδόχους, καθώς και ασφυκτικός έλεγχος της τουριστικής κίνησης από ξένες πολυεθνικές, όπως η εταιρεία «Τόμσον», που αποκτούσαν ευθέως ή εμμέσως τον έλεγχο ξενοδοχειακών μονάδων.

Το ΚΚΕ, είχε τονίσει η Αλέκα Παπαρήγα, αντιτίθεται στον νέο νόμο για τον τουρισμό.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας , όπου συνάντησε τη διοίκησή του καθώς και τα σωματεία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, περιηγήθηκε στους χώρους του και στη συνέχεια έκανε την εξής δήλωση: «Νομίζω ότι το νοσοκομείο, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού, έχει σημαντικές ελλείψεις και πιστεύω ότι έχουν δίκιο οι εργαζόμενοι όταν λένε ότι πρέπει να παρθεί υπόψη πως η Κέρκυρα είναι τουριστική περιοχή». Είχε ταχθεί υπέρ της δημιουργίας νέου, σύγχρονου νοσοκομείου, τονίζοντας ότι το ΚΚΕ θα έθετε στη Βουλή τόσο την αναγκαιότητα «να υπάρξει πλήρης νοσοκομειακή περίθαλψη στην Κέρκυρα, που είναι ακριτική και τουριστική περιοχή, έτσι που πραγματικά να μπορεί να ανταποκριθεί στις σημερινές ανάγκες», όσο και το ζήτημα «να προσληφθεί κανονικά προσωπικό», αντί να προσλαμβάνεται με ωρομίσθια απασχόληση.

 

haleka006

 

Η δεύτερη πολιτική ομιλία της στην Κέρκυρα ήταν το Σάββατο 5 Ιουνίου 1999, σε προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Πάνω Πλατεία, οκτώ ημέρες πριν από τη διεξαγωγή ευρωεκλογών και ενώ δεν είχαν ακόμη κοπάσει ούτε οι αμερικανοΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί στη Γιουγκοσλαβία ούτε οι μεγάλες αντιπολεμικές κινητοποιήσεις του κερκυραϊκού λαού.

Η εφημερίδα «Ριζοσπάστης» στο φύλλο της την Τρίτη 8 Ιουνίου 1999, σε θέμα της με τίτλο «Κέρκυρα - Τα χιλιάδες ψηφοδέλτια του ΚΚΕ απάντηση στις βόμβες του ΝΑΤΟ», σημείωνε:

«Στην Κέρκυρα του μεγάλου, μαζικού, αντιπολεμικού, αντιΝΑΤΟικού κινήματος και των μεγάλων λαϊκών αγώνων για τα προβλήματα του νησιού, ο λαός του έδωσε το μεγάλο του "παρών" με τη μαζική συμμετοχή του στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ - Σε μαζική μαχητική συγκέντρωση μίλησε, το Σάββατο το βράδυ, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα».

 

haleka007

 

«Εδώ, στο νησί αυτό έγιναν κοινοί αγώνες συμπαράταξης των αγροτών, των εργατών, των μικρομεσαίων, των γυναικών και της νεολαίας», επισήμανε μεταξύ άλλων στην ομιλία της η κυρία Παπαρήγα, προσθέτοντας ότι το ζητούμενο είναι η δημιουργία «μεγάλου λαϊκού μετώπου που θα ανατρέψει την αντιλαϊκή πολιτική».

Τότε διάφοροι κύκλοι υποστήριζαν πως το ΚΚΕ καπηλευόταν τους λαϊκούς αγώνες, αντιπολεμικούς και άλλους. Αφού ανέφερε ότι το ΚΚΕ δεν χρειάζεται να καπηλεύεται τους αγώνες των εργαζομένων, δεδομένου ότι συμμετέχει και πρωτοστατεί σε αυτούς, έκανε λόγο για υποτακτικούς των ευρωατλαντικών εταίρων που επιχειρούν να συκοφαντήσουν τους κομμουνιστές και τόνισε:

«Δώστε σ' όλους αυτούς την απάντηση που τους ταιριάζει, ψηφίστε μαζικά το ΚΚΕ. Με ψηλά το κεφάλι παλέψτε ν' αλλάξουν οι συσχετισμοί υπέρ του ΚΚΕ, που προβάλλει το ρεαλισμό του αγώνα και όχι της υποταγής. Καταγγείλετε και καταδικάστε, και μ' αυτό τον τρόπο, τα κόμματα του δικομματισμού, που έχουν τεράστιες ευθύνες και για τη στάση τους στο βρώμικο πόλεμο, αλλά και τα κόμματα που συνεχίζουν να παραπλανούν το λαό και δίνουν άλλοθι στο ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία. Είναι ώρα ο λαός να αποφασίσει ότι πρέπει να υιοθετήσει πολιτικές αντιπαράθεσης και ρήξης με τα μεγάλα συμφέροντα και τα κόμματα που λένε ΝΑΙ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα υπηρετούν, να υπερψηφίσει μαζικά το ευρωψηφοδέλτιο του ΚΚΕ. Οι ψηφοφόροι πρέπει να βγάλουν από το μυαλό τους, τους φόβους που προσπαθεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση και να δώσουν ψήφο συνείδησης και ευθύνης ενάντια στη λεγόμενη σταθερή κατάσταση της οικονομίας και τους στόχους της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης», που σημαίνουν για τους εργαζόμενους «σταθερή ανεργία, σταθερή λιτότητα».

 

haleka008

 

Με την ψήφο τους στο ΚΚΕ οι εργαζόμενοι, είχε πει, «πρέπει να ροκανίσουν αυτή την αντιλαϊκή σταθερότητα».

Το πρωί της ίδιας ημέρας η Αλέκα Παπαρήγα είχε δώσει συνέντευξη Τύπου για τα τοπικά ΜΜΕ στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου στην Ιόνιο Βουλή, αναφερόμενη επί μακρόν στα θέματα του πολέμου του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, ενώ αργότερα είχε συναντηθεί με τον τότε δήμαρχο της πόλης.

 

haleka009

 

Στη συνέχεια επισκέφτηκε στη νοτιοανατολική Κέρκυρα το ξενοδοχείο «Marbella» για συζήτηση με τους εργαζόμενους.

Επίσης, είχε σειρά επαφών με εκπροσώπους του τότε Δήμου Μελιτειέων με επικεφαλής τον δήμαρχο Βασίλη Αρμενιάκο στην έδρα του στο χωριό Μωραΐτικα, καθώς και με συνδικαλιστές εργατοϋπαλληλικών σωματείων στην πόλη.

Το βράδυ, μετά την πολιτική συγκέντρωση στην Πάνω Πλατεία της πόλης, είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με υποστηρικτές του ΚΚΕ και τοπικούς παράγοντες, αν δεν μας απατά η μνήμη περιγραφών φίλων του ΚΚΕ, σε χαλαρή εκδήλωση προς τιμήν της στο παραλιακό Φαληράκι.

Στη συγκέντρωση στην Πάνω Πλατεία, νωρίς το βράδυ του Σαββάτου, ομιλητής ήταν, επίσης, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής και επικεφαλής του ΚΚΕ στην Κέρκυρα επί σειρά ετών Θεόδωρος Γουλής. Την εκδήλωση είχε «ανοίξει» ο τότε επικεφαλής του Κόμματος στην Κέρκυρα Γιώργος Κουλούρης, ενώ είχε απευθύνει χαιρετισμό ο πρόεδρος του σωματείου ναυτεργατών του νησιού Βασίλης Δημητράς, τασσόμενος υπέρ του ΚΚΕ.

 

haleka010

 

Η τρίτη φορά που η Αλέκα Παπαρήγα ήταν ομιλήτρια σε εκδήλωση - συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Κέρκυρα, πάλι ως Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του, ήταν οκτώ χρόνια αργότερα, την Κυριακή 15 Ιούλη 2007, δύο μήνες πριν από τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές εκείνου του έτους.

Αξέχαστη έχει μείνει μια χαρακτηριστική ρήση του λόγου που εκφώνησε, θέλοντας να τονίσει τη θέση του κόμματός της για τον καθοριστικό ρόλο των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και γενικότερα σε κάθε τομέα της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα, όπου δεσπόζουν οι μεγάλες επιχειρήσεις:

«Χωρίς πλουτοκράτες μπορούμε να ζήσουμε, χωρίς εργαζόμενους δε γίνεται».

 

haleka011

 

Αυτό είχε υπογραμμίσει στη σχετική ομιλία της στην Πάνω Πλατεία της πόλης, στη θέση Πεντοφάναρο. Η συγκέντρωση, όπως την περιέγραψε ο «Ριζοσπάστης», ήταν μαζική και δυναμική και τα συνθήματα «έπεφταν βροχή».

Ο λαός, σημείωσε η κυρία Παπαρήγα, πρέπει να έχει κριτήριο τα αντιλαϊκά μέτρα των τελευταίων 15 χρόνων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Κάλεσε τους εργαζόμενους σ' αυτές τις εκλογές να εκφράσουν την οργή και τη δυσαρέσκειά τους στην κάλπη, ώστε «να έχουμε ισχυρό ΚΚΕ και ανίσχυρη κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση».

Ιδιαίτερη αναφορά είχε κάνει στο ζήτημα του τουρισμού, επισημαίνοντας πως δεν μπορεί να είναι η μοναδική πηγή εισοδήματος για έναν τόπο.

 

haleka012

 

Η ομιλία της στην προεκλογική συγκέντρωση ήταν μέρος των δραστηριοτήτων που ανέπτυξε στο νησί. Σε συνέντευξη Τύπου στην παλαιά Νομαρχία, αφού συναντήθηκε προηγουμένως με τον τότε Νομάρχη, είχε καταγγείλει το γεγονός ότι δύο μεγάλες βιομηχανίες στην Αττική και την Κόρινθο της είχαν απαγορεύσει να απευθυνθεί στους εργαζόμενους. «Αυτό είναι ένα μεγάλο καμπανάκι», είχε πει, «γιατί αποδεικνύει ότι εδώ και αρκετά χρόνια -αλλά χρόνο με το χρόνο γίνονται τα πράγματα χειρότερα- υπάρχει κυριολεκτικά τρομοκρατία μέσα στους χώρους δουλειάς».

Εξήγησε ότι «τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί ο φόβος μέσα στους χώρους δουλειάς. Σήμερα δε χρειάζεται ούτε πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων, ούτε τίποτα. Ο φόβος της απόλυσης, η πίεση, ο φόβος της μετάταξης είναι σοβαρό θέμα, το οποίο δεν προβάλλεται από τα άλλα κόμματα. Εννοείται κάθε φορά ότι το κυβερνητικό κόμμα δεν ενδιαφέρεται να το προβάλλει. Αυτό δείχνει την πορεία και την όξυνση των προβλημάτων των εργαζομένων στη χώρα μας, δείχνει ότι έχει επιδεινωθεί η θέση των εργαζομένων και ακριβώς όταν επιδεινώνεται η θέση υπάρχει και αντίδραση».

 

haleka013

 

Σημείωσε ότι προλαμβάνεται «αυτή η αντίδραση με το όπλο της ανεργίας, της μετάταξης ή με την υπόσχεση... "μη μιλάς εγώ μπορώ να σε βολέψω". Δε λέω ότι είναι ένα θέμα της προεκλογικής περιόδου. Απλώς, στην προεκλογική περίοδο, που και εμείς πιο αποφασιστικά επιθυμούμε να μπούμε μέσα σε χώρους δουλειάς, έρχεται αυτή η απάντηση. Είναι κάτι που δε θα το αφήσουμε έτσι και δεν είναι μόνο θέμα προεκλογικό, διότι ξέρουμε πάρα πολύ καλά πως πολύ περισσότεροι εργαζόμενοι σήμερα από χτες, προχτές και αντιπροχτές θέλουν να αγωνιστούν, θέλουν να απεργήσουν, στο βαθμό που έχουν εξαντλήσει όλα τα άλλα όπλα. Θέλουν να αντιδράσουν, να δείξουν αυτό που πιστεύουν και ακόμα παραμένει μια αναστολή».

 

haleka014

 

Εξηγώντας περαιτέρω τη θέση του ΚΚΕ, σημείωσε: «Εμείς αυτό που ως Κόμμα επιδιώκουμε, είναι να βοηθήσουμε οι διεργασίες που υπάρχουν στη συνείδηση των εργαζομένων, και είναι θετικές, με βάση και τις εμπειρίες που έχουν, η διάθεση που υπάρχει για διεκδίκηση, για απόκρουση των χειρότερων που έρχονται, να στηριχτεί και να συνειδητοποιήσουν οι εργαζόμενοι ότι έχουν μεγάλα όπλα στα χέρια τους. Δεν τα έχουν εξαντλήσει, δεν τα έχουν χρησιμοποιήσει. Ενωμένοι μέσα στους αγώνες και σε αγωνιστική κατεύθυνση μπορούν να αντιμετωπίσουν και την κυβέρνηση και την εργοδοσία. Άλλωστε έχει αποδειχθεί ότι το να μη μιλάς, να κάνεις πως δε βλέπεις, δεν ακούς και δε λες τίποτα, δε σε γλιτώνει ούτε από τις συνέπειες της ανεργίας, ούτε από τις συνέπειες που φέρνει η προσωρινή δουλειά, ούτε οι χαμηλοί μισθοί μεγαλώνουν επειδή είσαι ένας πειθαρχικός εργαζόμενος. Όλοι οι εργαζόμενοι, είτε πειθαρχούν είτε όχι, είναι στο ίδιο τσουβάλι».

Είχε αναφερθεί, ακόμη, στο ζήτημα των απλήρωτων τότε συμβασιούχων του Δήμου της Κέρκυρας και άλλων Δήμων της χώρας, σημειώνοντας: «Θέλουμε επίσης να εκδηλώσουμε τη συμπαράστασή μας στους απλήρωτους στο Δήμο της Κέρκυρας. Είναι ένα πανελλαδικό πρόβλημα, ήταν το μεγάλο και βρώμικο παιχνίδι που παίχτηκε προεκλογικά για τη μονιμοποίηση των 250.000 εργαζομένων. Και ακριβώς φάνηκε ότι όχι μόνο δεν πρέπει να δίνει κανείς σημασία στις προεκλογικές υποσχέσεις, δεν πρέπει να δίνει γενικά σημασία σε όποιες υποσχέσεις δίνουν κόμματα τα οποία στο πρόγραμμά τους μιλάνε περί ευρωπαϊκής ενοποίησης, παγκοσμιοποίησης, περί ανταγωνιστικότητας, παραγωγικότητας, περί ελεύθερης αγοράς, ελεύθερης οικονομίας, απελευθέρωσης της αγοράς και τα λοιπά. Αυτά αρκούν για να πουν "θα σας ρουφήξουμε το αίμα"».

 

haleka015

 

Πριν από τη συνέντευξη, είχε περιοδεύσει στο νοσοκομείο του νησιού και διαπίστωσε από κοντά, όπως σημείωσε ο «Ριζοσπάστης», τις «άθλιες συνθήκες όπου νοσηλεύονται ασθενείς». Είχε συναντήσει ακόμη και δέκα ασθενείς ανά θάλαμο. «Δέκα ασθενείς στο δωμάτιο και κοινόχρηστες τουαλέτες, ελλείψεις σε προσωπικό, κτιριακά προβλήματα. Αυτά είναι λίγα από όσα είδε από κοντά η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην περιοδεία της στο νοσοκομείο της Κέρκυρας», ανέφερε η εφημερίδα του ΚΚΕ.

Η Αλέκα Παπαρήγα περιόδευσε στη χειρουργική και την παθολογική πτέρυγα του νοσοκομείου και είδε από κοντά την κατάσταση. Σε ομιλία της προς τους εργαζόμενους, χαρακτήρισε απαράδεκτες αυτές τις συνθήκες, για ένα νοσοκομείο τον 21ο αιώνα. Και είναι απαράδεκτο δυο φορές, είπε, αφού υποτίθεται πως η Κέρκυρα έχει τουριστική υποδομή. Επίσης τόνισε, μεταξύ άλλων, πως προσλήψεις δεν γίνονται απ' τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ γιατί θέλουν, πρώτα, να εφαρμόσουν πλήρως τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και μετά να προσλάβουν εργαζόμενους, με αυτούς τους όρους.

«Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε πως το νέο κτίριο, όπου θα μετεγκατασταθεί το νοσοκομείο κτίζεται απ' το 1998 και οι υποσχέσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, από τότε, πέφτουν βροχή!», κατέληγε το ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη».

 

haleka016

 

Η κυρία Παπαρήγα ήταν ομιλήτρια επίσης, τότε, σε συγκέντρωση γυναικών νωρίς το απόγευμα της Κυριακής στο «Art - Cafe», στον κήπο των Παλαιών Ανακτόρων. Εισηγητικά, υπογράμμισε πως την τελευταία εικοσαετία κυβερνήσεις και Ευρωπαϊκή Ένωση υλοποιούσαν και επεξεργάζονταν «πολιτικές για τις γυναίκες» που σήμαιναν πισωγύρισμα σε κατακτήσεις που είχαν τα τελευταία χρόνια. Αναφέρθηκε στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και στις γυναίκες «στο όνομα της "ισότητας"», αλλά και στον «ρατσισμό που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες όταν φτάνουν στα 50 χρόνια», καθώς εάν μείνει άνεργη μια γυναίκα σ' αυτήν την ηλικία, όπως είπε, δεν πρόκειται να βρει δουλειά, γιατί δεν έχει τις... προϋποθέσεις, υποτίθεται.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, ξεχώρισαν, είχε σημειώσει ο «Ριζοσπάστης» στο φύλλο του της Τρίτης 17 Ιούλη 2007, οι τοποθετήσεις μιας ξενοδοχοϋπαλλήλου, η οποία μίλησε για τους αγώνες του κλάδου της και τα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες, καθώς και μιας νεαρής κοπέλας που καυτηρίασε και κατέκρινε το «σύγχρονο» προφίλ που επιβάλλεται απ' το σύστημα για τις νέες.

 

haleka017

 

Όσο για την επίσκεψη της κυρίας Παπαρήγα στην Κέρκυρα την περασμένη Τρίτη, δεκαπέντε περίπου χρόνια από τότε, περιοριζόμαστε να παραθέσουμε, ως συμπλήρωμα όσων έχουν ήδη γραφεί σε τοπικά ΜΜΕ για την ομιλία της σχετικά με τον Ιωάννη Καποδίστρια και την επίσκεψή της στο τοπικό Μουσείο Καποδίστρια, κάποιες από τις εντυπώσεις της γι' αυτό, όπως τις αποτύπωσε στο βιβλίο επισκεπτών του Μουσείου:

«Οπωσδήποτε έχει ενδιαφέρον η επίσκεψη στο Μουσείο Καποδίστρια, αφού δείχνει προσωπικές του πτυχές και προεκτείνεται σε ορισμένα αρχειακής αξίας προσωπικά έγγραφα που δείχνουν τον γενικότερο ρόλο που έπαιξε με τη διπλωματική συμβολή του στην πορεία διαμόρφωσης της "Νέας Ευρώπης", ενώ είναι γνωστός ο ρόλος του στη διαμόρφωση των απαρχών του ελληνικού αστικού κράτους, που διακόπηκε με τη δολοφονία του».

Στο ίδιο κείμενο επισήμανε την «καποδιστριακή γραμμή» που υιοθετήθηκε την πρώτη περίοδο μετά τη δολοφονία του.

Στο σπίτι της στην Αθήνα, όπως έχει εξομολογηθεί, ξεχωρίζει σε μια κορνίζα, μεταξύ άλλων, αντίγραφο μιας τυπωμένης στην Κέρκυρα εφημερίδας του 1850.

Είναι η πρώτη σελίδα του πρώτου φύλλου της κερκυραϊκής - επτανησιακής εφημερίδας «Ριζοσπάστης».

ΑΛΕΚΟΣ ΚΑΣΤΡΙΝΟΣ

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search