• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Αριστερά: Η Φατίμα Σέικ Ρασίντ, 55 ετών, έχασε τη ζωή της αβοήθητη στη νησίδα του Έβρου Δεξιά: Οι πρόσφυγες σε διαφορετική νησίδα του Έβρου το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα Αριστερά: Η Φατίμα Σέικ Ρασίντ, 55 ετών, έχασε τη ζωή της αβοήθητη στη νησίδα του Έβρου Δεξιά: Οι πρόσφυγες σε διαφορετική νησίδα του Έβρου το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα

Μηταράκη, οι διαταγές σας σκοτώνουν ανθρώπους Απεγκλωβισμοί και επαναπροωθήσεις

April 27, 2022 667

 

Εξήντα τέσσερις πρόσφυγες από τη Συρία απεγκλώβισαν τη ΜΠέμπτη, 21 Απρίλη οι ελληνικές αρχές από τον ποταμό Έβρο κοντά στο Διδυμότειχο. Πρόκειται για 46 άνδρες, 8 γυναίκες και 10 παιδάκια που παρέμειναν εγκλωβισμένοι για 2 μέρες σε νησίδα στη συμβολή των ποταμών Έβρου και Ερυθροπόταμου.

Στη μεγάλη επιχείρηση απεγκλωβισμού τους συμμετείχαν άνδρες της ΕΜΑΚ, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Διδυμοτείχου και της Συνοριακής Φύλαξης. Το προηγούμενο απόγευμα, συνεργείο της ΕΜΑΚ επιχείρησε να τους απεγκλωβίσει αλλά αρνήθηκαν να επιβιβαστούν στη βάρκα. Τελικά, απεγκλωβίστηκαν σε νέα επιχείρηση που ξεκίνησε το πρωί της Μ. Πέμπτης.

Οι συριακής καταγωγής, σύμφωνα με δηλώσεις τους, πρόσφυγες ανέφεραν πως έχουν ως προορισμό χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, όπου βρίσκονται συγγενικά τους πρόσωπα, ενώ σύμφωνα με αναφορές είναι καλά στην υγεία τους. Μετά την επιχείρηση επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία της αστυνομίας με προορισμό το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης στο Ισαάκιο Διδυμοτείχου.

Παράλληλα, δημοσιεύματα μεταφέρουν καταγγελίες μιας άλλης ομάδας Σύρων, ανάμεσά τους και 12 ανήλικοι, πως έπεσαν θύματα παράνομης κράτησης και επαναπροώθησης από τις ελληνικές αρχές.

Η ομάδα αυτή εγκλωβίστηκε την Κυριακή 17 Απρίλη σε νησίδα του Έβρου και καταγγέλλει πως επαναπροωθήθηκε από τις ελληνικές αρχές στην Τουρκία τη Μεγάλη Τετάρτη, 20 Απρίλη. Τα ξημερώματα της ίδιας μέρας, όπως υποστηρίζουν, σε νησίδα του ποταμού έχασε τη ζωή της αβοήθητη η Φατίμα Σέικ Ρασίντ, 55χρονη, μητέρα 7 παιδιών, η οποία είχε σοβαρό πρόβλημα στο νεφρό και χρειαζόταν αιμοκάθαρση.

Το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης, αστυνομικοί και κομάντος ξαναπήγαν στη νησίδα, μετέφεραν σε άλλο σημείο τους πρόσφυγες και τους έκαναν σωματικό έλεγχο. Στη συνέχεια μετέφεραν τις γυναίκες στην τουρκική όχθη και τους άντρες τούς άφησαν στη μέση του ποταμού να γυρίσουν στην Τουρκία κολυμπώντας.

Οι πρόσφυγες, μην έχοντας άλλη διέξοδο, καθώς στην Τουρκία έχουν εκδοθεί σε βάρος τους αποφάσεις απέλασης και είναι άμεσος ο κίνδυνος επαναπροώθησής τους στη Συρία, έφτασαν ξανά σε άλλη νησίδα του Έβρου την Κυριακή του Πάσχα.

 

Όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα, οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι το πρωί της Δευτέρας του Πάσχα, 25 Απρίλη, συνελήφθησαν από αστυνομικούς και κομάντος στη νησίδα, χτυπήθηκαν βίαια και μεταφέρθηκαν στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης στο Νέο Χειμώνιο, ενώ τέσσερις κατάφεραν να κρυφτούν από τις ελληνικές αρχές και κολύμπησαν μέχρι την τουρκική όχθη.

Η επαναπροώθησή τους παραβιάζει απροκάλυπτα την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαώματα του Ανθρώπου που έχει κάνει δεκτή από τη Μεγάλη Πέμπτη την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε εκ μέρους των προσφύγων το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ). Το Δικαστήριο έδωσε εντολή στην ελληνική κυβέρνηση να μην απομακρύνει από την Ελλάδα τους πρόσφυγες, αλλά να τους διασφαλίσει άμεσα νερό, τροφή, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου.

Παρότι το ΕΣΠ ενημέρωσε τις αστυνομικές αρχές Ορεστιάδας, όπως επίσης την Υπατη Αρμοστεία, την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και τον Συνήγορο του Πολίτη, για τα ονόματα των προσφύγων που βρίσκονταν από το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα σε νησίδα του Έβρου, ζητώντας από την αστυνομία να συμμορφωθεί με την απόφαση του Δικαστηρίου, καμία τέτοια συμμόρφωση δεν υπήρξε. Αντιθέτως, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των προσφύγων, η αστυνομία σε συνεργασία με κομάντο συνέλαβε τους πρόσφυγες, τους χτύπησε βίαια και τους μετέφερε στο τμήμα Συνοριακής Φύλαξης του Νέου Χειμωνίου, από όπου εξίσου βίαια τους επαναπροώθησε στην Τουρκία το βράδυ της ίδιας ημέρας.

Θυμίζουμε ότι πρόσφατα σε άλλη επαναπροώθηση χάθηκε στα νερά του ποταμού ο τετράχρονος Αϊμάν Αλ Σαλέχ, ενώ υπάρχουν πληθώρα καταγγελιών ότι έχουν πετάξει πρόσφυγες ακόμη και χωρίς σωσίβια στα νερά του Αιγαίου. Τα δε λαλίστατα ΜΜΕ της Πισπιριγκολογίας και των καυθμών και οδυρμών ότι ο Πούτιν συνέχισε τον πόλεμο ακόμη και τις άγιες ημέρες του Πάσχα, άλαλα και ασυγκίνητα. Άγιες οι μέρες αλλά μόνο για τους δικούς μας...

Επιμέλεια: Π.Ε.

 

ΠΗΓΗ: ΡιζοσπάστηςΕφσυν

euforipediada.blogspot.com

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search