• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Παρουσίαση του βιβλίου «Λιβελούλες της Κέρκυρας» του Σταμάτη Γκίνη

May 05, 2022 6472

Παρουσίαση του βιβλίου «Λιβελούλες της Κέρκυρας» του Σταμάτη Γκίνη
Σε διαδικτυακή εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 05 Μαΐου 2022 στις 11:00 π.μ. θα παρουσιαστεί το βιβλίο του Σταμάτη Γκίνη «Λιβελούλες της Κέρκυρας» το οποίο εκδόθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου Ευρωπαϊκού Έργου Interreg – Greece – Italy BEST “Addressing joint Agro- and Aqua- Biodiversity pressures Enhancing Sustainable Rural Development” (Αντιμετώπιση των κοινών πιέσεων στην Αγρο – και Υδρο – Βιοποικιλότητα, Ενίσχυση της Αειφόρου Αγροτικής Ανάπτυξης”). Στόχος του έργου BEST είναι:

η προστασία της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς,
η αποκατάσταση της βιοποικιλότητας των φυσικών αγροτικών και παράκτιων οικοτόπων στις συμμετέχουσες Περιφέρειες,
η συμμετοχή των τοπικών φορέων σε διασυνοριακές δραστηριότητες και κοινοτικές πιλοτικές δράσεις μέσω της χρήσης νέων τεχνολογιών με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και
η δημιουργία νέων πολιτικών, προϊόντων και υπηρεσιών με σκοπό να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών.
Το βιβλίο αποτελεί ένα φωτογραφικό οδοιπορικό με στοιχεία βιολογίας, μέσα από τις σελίδες του οποίου παρουσιάζονται ορισμένα διαφορετικά είδη και υποείδη λιβελούλων που συναντώνται στην Κέρκυρα. Στόχος του βιβλίου είναι να αναδειχθούν μέσω του έργου BEST τα τόσο ενδιαφέροντα και ωφέλιμα αυτά έντομα, επισημαίνοντας την ανάγκη για την προστασία τους σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη προστασία των οικοτόπων (βιότοπων) τους. Στην ερευνητική ομάδα που συνεργάστηκε και επιμελήθηκε το περιεχόμενο του βιβλίου συμμετείχαν οι: Σταμάτης- Κωνσταντίνος Γκίνης, Σπυρίδων Γκίνης, Βοϊσάβα Γκιώνη και Ευτυχία Τζαφέστα.

Επιπλέον, θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα των δράσεων Χαρτογράφησης Μονοπατιών και Διαδρομών πλούσιας βιοποικιλότητας που έχουν στόχο όχι μόνο την ανάδειξή τους στο πλαίσιο ενός μοντέλου βιώσιμου τουρισμού αλλά και την ανάπτυξη εργαλείων παρακολούθησης των κινδύνων και απειλών που δέχεται το οικοσύστημα.

Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στην ενημερωτική εκδήλωση, μπορούν να εγγραφούν στο σύνδεσμο  https://forms.gle/KpfVADVc66n4SeRP8

Υπάρχει η δυνατότητα ζωντανής παρακολούθησης της εκδήλωσης στον παρακάτω σύνδεσμο: https://youtu.be/dvm-XZuJwUY

Κερκυραϊκές Λιβελούλες και άλλα φτερωτά έντομα του νερού

A . ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Το νησί της Κέρκυρας, λόγω της γεωγραφικής του θέσης και των κλιματικών συνθηκών που επικρατούν, διαθέτει πλήθος υγροτόπων όπως λιμνοθάλασσες , πρώην αλυκές, έλη , λίμνες και μικρά ποταμάκια που διατηρούν νερό καθ΄ όλη την διάρκεια του έτους.

Σε αυτά τα υγροτοπικά οικοσυστήματα φιλοξενούνται πολλά διαφορετικά είδη ζώων όπως ασπόνδυλα, ιχθύες, αμφίβια, ερπετά και πτηνά.

Μεταξύ των ασπόνδυλων, ξεχωρίζουν οι λιβελούλες και άλλα πτερωτά έντομα του νερού που κάνουν εμφανή την παρουσία τους με το χαρακτηριστικό πέταγμα και τα όμορφα χρώματα που διαθέτουν.

Ορισμένα χρήσιμα στοιχεία

Η Τάξη των οδοντόγναθων αποτελείται από 2 κύριες Ανθυποτάξεις που περιλαμβάνουν διάφορα πτερωτά έντομα με την κοινή ονομασία «λιβελούλες» (ελικοπτεράκια ή αεροπλανάκια).
- Τα ΑΝΙΣΟΠΤΕΡΑ (Anisoptera), ή μεγάλες λιβελούλες με μήκος από 40 mm μέχρι και 80 mm

- Τα ΖΥΓΟΠΤΕΡΑ (Zygoptera) ή μικρές λιβελούλες με μήκος μέχρι 40 mm .

Η παρουσία αυτών των εντόμων στους υγροτόπους θεωρείται ως θετικός οικολογικός δείκτης, συνώνυμος της καλής ποιότητας του φυσικού περιβάλλοντος. Επισημαίνεται το γεγονός ότι οι προνύμφες τους τρέφονται σχεδόν αποκλειστικά με νύμφες και προνύμφες κουνουπιών, ελαττώνοντας σημαντικά τον πληθυσμό τους.
Το όνομα λιβελούλα προέρχεται από τη λατινική λέξη « LIBELLA », που σημαίνει «υδρόμετρο», ή «υδροστάτης», ή «νερουλάς». Η ονομασία αυτή δηλώνει ότι τα συγκεκριμένα έντομα ζουν σε περιοχές που έχουν νερό.

 

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search