Print this page

Επέβαλαν εισιτήριο για είσοδο σε παραλία ακόμα και στα ΑμεΑ!

May 22, 2022 881

 

Εξοργιστικές αποφάσεις

Η ΕΤΑΔ Α.Ε. (η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου), που εποπτεύεται από το υπουργείο Οικονομικών και Τουρισμού και αυτοπεριγράφεται ως η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης και αξιοποίησης της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου, θυγατρική της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ-Υπερταμείο) που λειτουργεί υιοθετώντας κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας, έβγαλε τον νέο τιμοκατόλογο για το κόστος εισόδου στις οργανωμένες παραλίες. Αυτό που παρατηρεί κανείς είναι οι μεγάλες αυξήσεις στις παραλίες της Αττικής και αυτό μάλιστα σε μια περίοδο που ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με τις μεγάλες αυξήσεις σε ενέργεια, καύσιμα και σε όλα τα βασικά είδη κατανάλωσης.
Όμως αυτό που προκάλεσε πραγματικά οργή ήταν η απόφασή της για επιβολή εισιτήριου 5 ευρώ στην είσοδο στην Ακτή Βουλιαγμένης για τα ΑμεΑ καθώς και για τους συνοδούς-θεραπευτές.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι άνθρωποι με αναπηρία δεν μπορούν να επιλέξουν οποιαδήποτε παραλία για να κάνουν το μπάνιο τους, το οποίο δεν καλύπτει μόνο την ανάγκη χαλάρωσής τους συνεπώς στις περισσότερες περιπτώσεις έχει και θεραπευτικούς στόχους, αλλά χρειάζονται ειδική προσβασιμότητα. Η Ακτή Βουλιαγμένης είναι η παραλία με τις καλύτερες υποδομές για την πρόσβαση ατόμων με αναπηρία, οι οποίοι θα χρειάζονταν μόνο και μόνο για να μπουν στη παραλία (δεν υπολογίζουμε το κόστος για ξαπλώστρες, ομπρέλες) 15 ευρώ και περισσότερα, καθώς συνήθως έχουν μαζί τους συνοδούς ή και θεραπευτές.
Η κυβέρνηση είναι προφανές ότι αδιαφορεί για τα δικαιώματα των ΑμεΑ από την μία, αλλά και γενικώς του δικαιώματος ολόκληρης της κοινωνίας για δωρεάν πρόσβαση στις παραλίες, και το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να προχωρήσουν ακόμα περισσότερο οι ιδιωτικοποιήσεις των παραλιών και το μεγαλύτερο ξεπούλημα των αιγιαλών στους επιχειρηματικούς ομίλους.
Η εν λόγω απόφαση της διαχειριστικής εταιρείας όπως ήταν λογικό ξεσήκωσε αντιδράσεις και η εταιρεία αναγκάστηκε “εν μέρει” να αλλάξει την απόφαση της. Έτσι η πρόσβαση στην εν λόγω παραλία θα είναι δωρεάν ….μόνο για άτομα με αναπηρία άνω του 67%, ενώ ο συνοδός (μόνο ένας!) θα πληρώνει κανονικά το μειωμένο εισιτήριο! Μέχρι αυτού του σημείου έχει φτάσει η αντικοινωνική πολιτική της κυβέρνησης της ασύδοτης εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης των κοινωνικών αγαθών.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.