• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Εξοπλιστικό παραλήρημα εθνοκαπηλείας και τυχοδιωκτισμού

May 24, 2022 781

 

Στο φόντο του πολέμου στην Ουκρανία και μεσούσης της γενικευμένης ακρίβειας, που εξανεμίζει τις ήδη πενιχρές αποδοχές των λαϊκών νοικοκυριών, ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε από την Ουάσιγκτον την πρόθεση της κυβέρνησής του να προχωρήσει στην αγορά μια μοίρας (18-24) των «φανταστικών» αεροπλάνων F-35 φορτώνοντας νέα βάρη στις πλάτες του ελληνικού λαού. Σε 4 δισ. εκτιμάται ο ματωμένος λογαριασμός που έρχεται να προστεθεί στις πρόσφατες συμβάσεις των γαλλικών αεροσκαφών Ραφάλ και φρεγατών Μπελαρά, ενώ τρέχει η αναβάθμιση 80 αεροσκαφών τύπου F-16 της πολεμικής αεροπορίας, που είχε υπογράψει ο Τσίπρας με τον «διαβολικά καλό» Τράμπ, το 2017.
Συνολικά μέσα στη δεκαετία οι εξοπλιστικές δαπάνες της χώρας ξεπερνούν τα 50 δισ., ενώ η χώρα βρίσκεται στην κορυφή των στρατιωτικών δαπανών με 3,59% σαν ποσοστό του ΑΕΠ, ξεπερνώντας αναλογικά και τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΝΑΤΟ, που εκδόθηκαν την 31 Μάρτη 2022. Την ίδια ώρα οι δαπάνες για Υγεία και Εκπαίδευση υπολείπονται σημαντικά, κατατάσσοντας τη χώρα στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Η Τουρκία έχει 1,60% επί του ποσοστού τού ΑΕΠ της. Ο μέσος όρος των νατοϊκών χωρών είναι 1,62%. Όλες οι άλλες χώρες βρίσκονται κάτω από το όριο του 2%, που έχει θέσει το ΝΑΤΟ σαν αποδεκτό για τις αμυντικές ανάγκες του. Σε απόλυτα ποσά η Ελλάδα το 2021 ξόδεψε για την άμυνα ή παρήγγειλε εξοπλισμούς 7,7 δισ. δολάρια, ενώ η Τουρκία 13 δισ.

Η κυβέρνηση ΝΔ προχωράει σε υπέρογκους εξοπλισμούς, επικαλούμενη την «αμυντική θωράκιση» της χώρας, κομπάζοντας με μια εθνικιστική ρητορεία, πως αποκτά τάχα υπεροπλία στο Αιγαίο, απέναντι στην Τουρκία. Από την άλλη πλευρά καθημερινές είναι οι επιθετικές προκλήσεις της Άγκυρας που με τη σειρά τους πυροδοτούν και αναπαράγουν την εθνικιστική ψυχροπολεμική υστερία. Το casus belli για την επέκταση των χωρικών υδάτων πέρα από τα 6 μίλια, η απαίτηση για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, το μπαράζ των παραβιάσεων και υπερπτήσεων καταλύουν καθημερινά την ελληνική εδαφική κυριαρχία (κι ας λέει ο Μητσοτάκης στο αμερικανικό Κογκρέσο ότι δεν θα ανεχτούμε τις υπερπτήσεις). Ταυτόχρονα οι ναυτικές ασκήσεις διαδέχονται η μια την άλλη και ο κίνδυνος πολεμικής ανάφλεξης μεγαλώνει.
Η κούρσα των εξοπλισμών όχι μόνο δεν περιορίζει την ένταση αλλά φέρνει αντίθετα αποτελέσματα. Χαρακτηριστικό γεγονός οι πρόσφατες ασκήσεις της Τουρκίας με σενάρια απόβασης και κατάληψης νησίδας με παρουσία Αμερικανών και άλλων ΝΑΤΟϊκών αξιωματούχων, που προετοιμάζουν την υλοποίηση των δηλώσεων Ακάρ ότι τα νησιά του Αιγαίου βρίσκονται «μέσα στο στόμα μας». Σ’ αυτές τις συνθήκες η «άνετη» συνάντηση Μητσοτάκη Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη και οι δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας ότι «δεν είναι καλή εποχή να λες πράγματα εναντίον της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ» δείχνουν το μέγεθος της προσαρμογής της κυβέρνησης στις ιμπεριαλιστικές απαιτήσεις που θέλουν αρραγή τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, αδιαφορώντας για τα κυριαρχικά συμφέροντα της χώρας. Την ίδια ώρα η Άγκυρα με την απειλή βέτο παζαρεύει με πολιτικά και στρατιωτικά ανταλλάγματα την ένταξη στο ΝΑΤΟ Σουηδίας και Φινλανδίας.
Οι στρατιωτικοί εξοπλισμοί που συσσωρεύονται και στις δυο πλευρές του Αιγαίου τροφοδοτώντας εθνικιστικές κραυγές, οι ασκήσεις πολέμου που έχουν αποκτήσει επικίνδυνη συχνότητα, οι αμερικανικοί Πάτριοτ και οι ρωσικοί S-400, οι γαλλικές φρεγάτες και τα γερμανικά υποβρύχια, τα Drones και τα Ραφάλ κ.ο.κ. αποτελούν απειλή και όχι προστασία για τους λαούς, αποτελούν κέρδη για τους ιμπεριαλιστές και ρίχνουν λάδι στη φωτιά του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού και του πολέμου.

Στην πραγματικότητα, τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας εντάσσονται και υπηρετούν τους επιθετικούς αμερικανονατοϊκούς σχεδιασμούς στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη, αλλά και πέρα απ’ αυτήν, όπως φάνηκε περίτρανα με τον πόλεμο στην Ουκρανία ή νωρίτερα με την αποστολή συστοιχίας Patriot στη Σ. Αραβία ακριβώς την ώρα που εντείνονται οι Τουρκικές απειλές.
Ακόμα και η πρόσφατη ελληνογαλλική συμφωνία προβλέπει την ελληνική στρατιωτική υποστήριξη του γαλλικού ιμπεριαλισμού στην υποσαχάρια Αφρική. Μέχρι τη Μοζαμβίκη στάλθηκε τμήμα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ. Έτσι οι εξοπλιστικές συμφωνίες αντί για «πολλαπλασιαστές ισχύος», όπως διατυμπανίζει ο Μητσοτάκης, γίνονται «πολλαπλασιαστές» πολλαπλής εξάρτησης και κινδύνων για τον ελληνικό λαό.

Τα υπέρογκα εξοπλιστικά προγράμματα δεν έχουν σχέση με τις πραγματικές αμυντικές ανάγκες της χώρας και του λαού. Ολόκληρη η «αμυντική» διάταξη της χώρας σχεδιάστηκε από τις ΗΠΑ, με την άμεση επίβλεψη του τοποτηρητή Πάιατ. Η χώρα έχει μετατραπεί σε μια απέραντη αμερικανονατοϊκή βάση. Αλεξανδρούπολη, Λάρισα, Στεφανοβίκειο, Άκτιο, Ανδραβίδα, Άραξος, Σούδα έχουν εκχωρηθεί στους επιθετικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης να έχει εξελιχθεί σε επιθετικό αμερικανονατοϊκό κόμβο εναντίον της Ρωσίας.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search