• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

«Όχι» στην παραχώρηση αρχαιολογικών χώρων για εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

July 01, 2022 738

 

 

Την άμεση απόσυρση της παραγράφου 9, του άρθρου 1 της τροπολογίας του υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας (την οποία συνυπογράφει η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη), σχετικά με την παραχώρηση αρχαιολογικών χώρων για εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) ζητά ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Ο ΣΕΑ εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στην προτεινόμενη τροπολογία στο σχέδιο Νόμου «Εκσυγχρονισμός της Αδειοδοτικής Διαδικασίας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας - Β’ Φάση, Αδειοδότηση Παραγωγής και Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας, Πλαίσιο Ανάπτυξης Πιλοτικών Θαλάσσιων Πλωτών Φωτοβολταϊκών Σταθμών και Ειδικότερες Διατάξεις για την Ενέργεια και την Προστασία του Περιβάλλοντος».

Όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή του, στην παράγραφο 9 του άρθρου 1 προβλέπεται ότι «η παραχώρηση με αντίτιμο των ακινήτων του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για εγκατάσταση μεγάλης κλίμακας επενδύσεων ΑΠΕ “εφαρμόζεται και επί ακινήτων… τα οποία αποτελούν αρχαιολογικούς χώρους, αρχαιολογικές ζώνες προστασίας, ιστορικούς τόπους, τόπους πλησίον μνημείων και εν γένει σε ακίνητα περιοχών που εμπίπτουν στον ν. 4858/2021. Τα ακίνητα αυτά παραχωρούνται κατόπιν σύμφωνης γνώμης των κατά τόπο και καθ’ ύλην αρμόδιων Υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ, σύμφωνα με το ν. 4858/2021, υπό τους όρους που τίθενται κάθε φορά από αυτές”».

Επενδύσεις

Ο ΣΕΑ επισημαίνει ότι η παραχώρηση εκτάσεων αφορά επενδύσεις ΑΠΕ μεγάλης κλίμακας (άνω των 3.000.000 ευρώ), με διάρκεια παραχώρησης έως 40 χρόνια! «Η παρούσα τροπολογία καταπατά κατάφωρα τους όρους προστασίας των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, σύμφωνα με τον Ν. 4858/2021 εφόσον επιτρέπει την εγκατάσταση μεγάλης κλίμακας έργων ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά, αιολικά πάρκα, σταθμούς αποθήκευσης ενέργειας, συνοδά έργα κ.ο.κ.) εντός των θεσμικών ορίων προστασίας τους, στο άμεσο περιβάλλον μνημείων και μάλιστα χωρίς κανένα όριο (διάκριση μεταξύ ζώνης Α ή Β, ακόμη και μνημείων UNESCO), με μόνο κριτήριο την κρίση της εκάστοτε Εφορείας Αρχαιοτήτων, χωρίς καν τη γνωμοδότηση συλλογικού οργάνου».

Χαρακτηρίζει την προτεινόμενη πρόβλεψη «αντισυνταγματική ρύθμιση» καθώς έρχεται σε σύγκρουση με το άρθρο 4 του Συντάγματος «περί υποχρέωσης του κράτους για την προστασία του φυσικού και του πολιτιστικού περιβάλλοντος και τον κανονιστικό νόμο περί προστασίας των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς (ιδίως το άρθρο 10). Είναι προφανές ότι επιχειρείται η με ταχύτατους όρους αδειοδότηση μεγάλων έργων ΑΠΕ χωρίς κανένα κριτήριο μέριμνας για το φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον, ενώ μεταφέρεται πρωτοφανής πίεση για αδειοδότηση στις περιφερειακές Υπηρεσιακές Μονάδες του ΥΠΠΟΑ, χωρίς καμία δικλείδα ασφαλείας», αναφέρει η ανακοίνωση.

Αγωνία

Ο Σύλλογος Αρχαιολόγων εκφράζει την αγωνία του για την άναρχη και χωρίς κεντρικό σχεδιασμό αδειοδότηση αιολικών πάρκων μεγάλης κλίμακας, «χωρίς μελέτες αναγκαιότητας και βιωσιμότητας, που θέτουν σε άμεσο ή έμμεσο κίνδυνο τις αρχαιότητες και εν γένει την πολιτιστική κληρονομιά, το περιβάλλον μνημείων αλλά και το φυσικό περιβάλλον.

Οι πρόσφατες γνωμοδοτήσεις τού ΚΑΣ για το θέμα των ανεμογεννητριών στην Κοιλάδα των Μουσών στη Βοιωτία, στα αρχαία λατομεία του Νημποριού της Εύβοιας, αλλά και στις ακατοίκητες νησίδες του Αιγαίου, οι οποίες ξεσήκωσαν αντιδράσεις τόσο στην επιστημονική κοινότητα όσο και στις τοπικές κοινωνίες, θα πρέπει να αποτελούν παράδειγμα προς αποφυγήν», γράφει ο ΣΕΑ.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search