• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Στα μονοπάτια της Κέρκυρας - Εξαιρετικές φωτό

July 19, 2022 5214

 

Μικρές και μεγαλύτερες πεζοπορικές διαδρομές που θα σας αποκαλύψουν την πραγματική ομορφιά της.

Λένε πως ο καλύτερος τρόπος να γνωρίσεις έναν τόπο είναι να τον περπατήσεις. Στην περίπτωση της Κέρκυρας, το δίκτυο μονοπατιών Corfu Trail (2001), μήκους 175 χιλιομέτρων, που διατρέχει το νησί κατά μήκος παρουσιάζει στον περιπατητή ένα τοπίο ανέγγιχτο από τον μαζικό τουρισμό. Από τις αχανείς παραλίες και τους αμμόλοφους στον νότο του νησιού και τους αιωνόβιους ελαιώνες του κεντρικού τμήματος με τα γραφικά χωριά στο χρώμα της ώχρας και του κόκκινου μέχρι τα γυμνά τοπία του Παντοκράτορα, με την απρόσκοπτη θέα στους υδροβιότοπους του Βουθρωτού (των αλβανικών ακτών), αποκαλύπτονται στον επισκέπτη παραδεισένιες γωνιές.

Εμπνευστής του δικτύου μονοπατιών Corfu Trail είναι η Αγγλίδα Hilary Whitton Paipeti, μανιώδης πεζοπόρος, συγγραφέας και εκδότρια της αγγλόφωνης εφημερίδας The Corfiot, η οποία γνωρίζει το νησί όσο ελάχιστοι. Στα σχεδόν είκοσι χρόνια δημιουργίας του δικτύου, χιλιάδες Ευρωπαίοι, κυρίως, περιπατητές έχουν ακολουθήσει τις κίτρινες ταμπέλες σήμανσης με τα χαρακτηριστικά γράμματα CT –  αντίθετα ελάχιστοι Έλληνες φαίνεται να το γνωρίζουν. Η ιδέα της Hilary ήταν το μονοπάτι να περιλαμβάνει σημαντικά αξιοθέατα του νησιού, αλλά να περνάει και από απρόσιτα μέρη, ώστε παλιά καφενεία να αναβιώσουν ή, ακόμα, και να ανοίξουν μικρές πανσιόν στα ξεχασμένα χωριά των διαδρομών του.

 


Κερκυραίες τα λένε κάτω από τον αιωνόβιο πλάτανο στην πλατεία της Λευκίμμης.


Το Corfu Trail ξεκινά από τη Μονή της Παναγίας του Αρκουδίλα, περνάει το Ποτάμι και τις Αλυκές της Λευκίμμης και συνεχίζει δυτικά μέσω του χωριού Περιβόλι και παραλιακά μέχρι τη λίμνη Κορισσίων με το κεδροδάσος και το βυζαντινό φρούριο Γαρδικίου. Συνεχίζει μέσα από τα χωριά της δυτικής Μέσης Κέρκυρας (Σταυρός, Άγιοι Δέκα, Σιναράδες, Πέλεκας), το μοναστήρι της Μυρτιώτισσας, το Λιβάδι του Ρόπα και συνεχίζει προς την περιοχή της Παλαιοκαστρίτσας μέσω Λιαπάδων και Λακώνων. Από τη διάσημη τοποθεσία Bella Vista προχωρά προς το βυζαντινό Αγγελόκαστρο, την Κρήνη, τους Πάγους και τραβάει βορειοανατολικά προς τα χωριά του Παντοκράτορα. Από τον Σωκράκι και τον Σπαρτύλα ανεβαίνει στη Μονή Παντοκράτορα, κατεβαίνει στις Παλιές Σινιές και κάποιες από τις βορειοανατολικές παραλίες (Καμινάκι, Καλάμι), συνεχίζει προς τα βόρεια μέσω Παλαιάς Περίθειας για να καταλήξει στο ακρωτήρι της Αγίας Αικατερίνης και στη λιμνοθάλασσα Αντινιώτη.

Το ιδανικό είναι να διαθέτει κανείς 14 μέρες για να περπατήσει την Κέρκυρα από το ακρωτήρι του Αρκουδίλα μέχρι αυτό της Αγίας Αικατερίνης, το νοτιότερο και βορειότερο άκρο του νησιού αντίστοιχα, ή έστω 7 μέρες για το βόρειο ή το νότιο τμήμα αντίστοιχα.

Το κερκυραϊκό πρακτορείο Aperghi Travel, που ειδικεύεται στις οργανωμένες πεζοπορίες από το 2001, προσφέρει διάφορα πακέτα ανάλογα με τις ανάγκες των επισκεπτών. Το πλήρες πρόγραμμα περιλαμβάνει διαμονή, μεταφορές αποσκευών στα διαφορετικά ξενοδοχεία της διαδρομής, ακόμα και συνοδό οδηγό. Μπορεί επίσης να παρέχει όλες αυτές τις υπηρεσίες μεμονωμένες. Οι ημερήσιες διαδρομές διαρκούν από τέσσερις μέχρι επτάμισι ώρες και ο πεζοπόρος θα κινηθεί σε πεδία μέχρι 700 μ. υψόμετρο.


Συνάντηση με ιππείς έξω από το μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης.
Οι καλύτερες εποχές για πεζοπορία στο νησί είναι από τον Φεβρουάριο μέχρι τα μέσα Ιουνίου και από τα μέσα Σεπτεμβρίου μέχρι τον Νοέμβριο. Αν δεν υπάρχει δυνατότητα, φυσικά μπορεί να περπατήσει κανείς και τους καλοκαιρινούς μήνες, αρκεί να μην ξεπερνά τα όριά του.

Επειδή εμείς, όπως και πολλοί από εσάς, δεν διαθέταμε τον χρόνο για τη δεκαπενθήμερη πεζοπορία του CT, περιηγηθήκαμε και σας προτείνουμε επτά ενδιαφέρουσες, όμορφες και σχετικά εύκολες ημερήσιες διαδρομές με οδηγούς την εφαρμογή του Corfu Trail, τον πεζοπορικό χάρτη για την Κέρκυρα των εκδόσεων Ανάβαση και τις πληροφορίες που αντλήσαμε από το βιβλίο «Walking and trekking Corfu» των εκδόσεων Cicerone.
 
1. Διαδρομή Κάβος-Λευκίμμη (14 χλμ., υψόμετρο 230 μ., βαθμός δυσκολίας 2, διάρκεια 4½ ώρες)


Το ενετικό μοναστήρι της Παναγίας της Ελεούσας (1710), που κάποτε ανήκε στην οικογένεια Κουαρτάνο.


Η εναρκτήρια διαδρομή του CT αφήνει το παραθαλάσσιο θέρετρο του Κάβου για ένα σκιερό μονοπάτι ανάμεσα σε κυπαρίσσια, σχίνους και κουμαριές, που οδηγεί στο ενετικό μοναστήρι της Παναγίας της Ελεούσας (1710). Μπροστά του ο απότομος γκρεμός 125 μ. κόβει την ανάσα, ενώ η πανέμορφη αμμουδιά στα πόδια του σας καλεί για κολύμπι. Να λοιπόν το ακρωτήρι του Αρκουδίλα, το «Άκρον Δήλον», που σημαίνει «Φανερό Άκρο». Από εδώ θα προχωρήσετε μέσα στο καταπράσινο τοπίο, έχοντας μπροστά σας μια απότομη ανάβαση που θα σας οδηγεί στο χωριό Σπαρτερά. Το μονοπάτι συνεχίζει μέσα από τους χαρακτηριστικούς ελαιώνες του νότου για να καταλήξει στο φωτογενές Ποτάμι, όνομα και πράγμα. Ένα κανάλι συνδέει το χωριό με τη γραφική Λευκίμμη, την πρωτεύουσα του νότου της Κέρκυρας. Αφιερώστε μία ολόκληρη μέρα, καθώς η διαδρομή είναι λίγο κουραστική, αλλά αξίζει τον κόπο.

2. Διαδρομή Άγιος Γεώργιος (του νότου)-Λίμνη Κορισσίων (18 χλμ., επίπεδη, βαθμός δυσκολίας 1, 4½ ώρες)


Πιάτο της Αγαθής Βλάσση στο εστιατόριο του αγροκτήματος Βιοπόρος.


Η κυκλική πεζοπορία γύρω από τη λιμνοθάλασσα των Κορισσίων χαρίζει τη μοναδική ευκαιρία της πορείας κατά μήκος ενός μεγάλου, ολοζώντανου υδροβιότοπου με 120 διαφορετικά είδη πουλιών. Μετά τον παραθεριστικό οικισμό του Αγίου Γεωργίου και την παραλία του  Ίσσου, η διαδρομή συνεχίζει μέσα σε ελαιώνες και μποστάνια, άπειρα φραγκόσυκα και αγριομουριές. Ένα καλό σημείο για αναζωογόνηση και φαγητό –ειδικά το καλοκαίρι που ο ήλιος καίει– είναι το αγρόκτημα Βιοπόρος του Κώστα και της Αγαθής Βλάσση στα Βραγκανιώτικα, με θέα τη λίμνη. Δοκιμάστε τον κορυφαίο μουσακά ή την παστιτσάδα και μάθετε τα πάντα για την κερκυραϊκή αγροτική ζωή. Από τον Βιοπόρο κατεβείτε στη λίμνη μέσα από το αγρόκτημα και συνεχίστε κατά μήκος της μέχρι τους αμπελώνες και το οινοποιείο της οικογένειας Λειβαδιώτη, που ανάμεσα στα άλλα παράγει το λευκό, ξηρό της τοπικής ποικιλίας Κακοτρύγη ΠΓΕ (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης). Πολύ κοντά βρίσκεται το βυζαντινό κάστρο Γαρδικίου, που είναι χτισμένο από τον δεσπότη της Hπείρου Mιχαήλ Άγγελο Α΄ τον 13ο αιώνα μ.X. και έχει οκτάγωνο σχήμα με έναν ισχυρό πύργο σε κάθε γωνιά. Παρατηρήστε την τεράστια αιωνόβια ελιά στην είσοδό του. Συνεχίστε αριστερά προς τη λιμνοθάλασσα, η οποία χωρίζεται από τη θάλασσα από τη μεγάλη παραλία του Χαλικούνα με τη λεπτή άμμο και μια λωρίδα από αμμοθίνες με λευκά κρινάκια και κέδρους, που ακολουθεί παράλληλη πορεία με τη λιμνοθάλασσα. Συνεχίστε στον χωματόδρομο μέχρι την ξύλινη γέφυρα στην άκρη της λίμνης και μέσα από τους αμμόλοφους της «κερκυραϊκής Σαχάρας» θα επιστρέψετε στην παραλία του Ίσσου και στον Άγιο Γεώργιο.

3. Μπενίτσες-Μακράτα-Δαφνάτα-Λουκάτα-Μπενίτσες (7 χλμ., βαθμός δυσκολίας 2, υψόμετρο 300 μ., 2½ ώρες)


Αυθεντικός λονδρέζικος τηλεφωνικός θάλαμος στο χωριό Δαφνάτα σηματοδοτεί τις γύρω διαδρομές.


Με εκκίνηση από την κεντρική στάση λεωφορείων στις Μπενίτσες (διασχίζετε την πλατεία και ακολουθείτε την ταμπέλα προς Παλιό Χωριό), αυτή η πεζοπορία οδηγεί σε μια αλυσίδα από ορεινά χωριά μέσω ενός παλιού μονοπατιού και σε ένα ιστορικό υδραγωγείο, έργο του Sir Frederic Adam (1831), που είχε βάλει σκοπό να ξεδιψάσει την πόλη της Κέρκυρας με νερό από φυσικές πηγές του βουνού. Το μονοπάτι περνάει μέσα από ένα σύντομο τούνελ (τμήμα του υδραγωγείου). Ακολουθείτε πάντα τα βέλη μέσα από τους εντυπωσιακούς ελαιώνες μέχρι να βγείτε στην άσφαλτο, συνεχίζετε δεξιά για το χωριό Μακράτα και ακολουθούν τα Δαφνάτα με τον πολύ ιδιαίτερο φούρνο της κυρίας Ελισάβετ και του συζύγου της. Εκτός από το εξαιρετικό ψωμί, θα δείτε και τον κερκυραϊκό μπότζο – είδος στέγης που στηρίζεται σε κορμούς ελιάς και εκλείπει σιγά σιγά. Από κάτω κρέμονται πάνινες τσάντες με τα ψωμιά της ημέρας. Καθένα γράφει το όνομα του παραλήπτη που θα περάσει να το πάρει. Μετά τα τελευταία σπίτια του χωριού –αγνοήστε τον δρόμο για Μπενίτσες– στη στροφή με τον κόκκινο βρετανικό τηλεφωνικό θάλαμο (είναι κι αυτός μια ατραξιόν), πάρτε το μονοπάτι για την κορυφή του βουνού (20΄) με την υπέροχη θέα σε ολόκληρο το νότιο τμήμα του νησιού. Κατεβαίνοντας θα ακολουθήσετε το μονοπάτι με θέα τη θάλασσα μέσα από τους ελαιώνες (1 ώρα και 10΄) μέχρι τις τουριστικές Μπενίτσες. Εκεί βρίσκεται και μία από τις καλύτερες ταβέρνες του νησιού, η Κληματαριά του κυρίου Νίκου, μεγάλου μερακλή!

4. Λιαπάδες-Λάκωνες-Κρήνη-Άγιος Γεώργιος των Πάγων (11,5 χλμ., βαθμός δυσκολίας 2, 4½- 5 ώρες, με επιπλέον 45 λεπτά αν θέλετε να δείτε το Αγγελόκαστρο)


Το καφενείο του Ευτύχη στους Λάκωνες προσφέρει φρέσκια λεμονάδα και σπιτικά γλυκά.


Πρόκειται για μία από τις πιο όμορφες πορείες του Corfu Trail. Ακολουθεί τη δυτική ακτή και ελίσσεται μέσα σε δύο από τα πιο δραματικά τοπία του νησιού, τον όρμο της Παλιοκαστρίτσας, πάνω σε παλιό μονοπάτι με λαξευτές πέτρες και αιώνιους ελαιώνες, και τους γραφικούς Λάκωνες (με το καφενείο του Ευτύχη στη μικρή πλατεία). Στη συνέχεια θα σας χαρίσει ανεμπόδιστη θέα σε όλη τη χερσαία αγκαλιά και στη Σκάλα των Μακράδων, ένα εντυπωσιακό πέρασμα κάτω από κάθετους βράχους, στο χωριό Κρήνη και αντικριστά στη μεγάλη αμμουδιά του Αγίου Γεωργίου των Πάγων. Πριν από τη αμμουδιά θα κατηφορίσετε για το μεσαιωνικό φρούριο του Αγγελόκαστρου, που βρίσκεται σε ακρωτήριο σε υψόμετρο 305 μ. – η εκπληκτική θέα θα σας ανταμείψει. Κάθε βήμα αυτής της διαδρομής αποκαλύπτει τις αντιθέσεις του σκληρού βράχου και της απέραντης θάλασσας.

5. Αφιώνας-Πόρτο Τιμόνι (3,5 χλμ., βαθμός δυσκολίας 2, 150 μ. υψομετρική, 2 ώρες)


Οι εντυπωσιακές δίδυμες παραλίες του Πόρτο Τιμόνι.


Αυτή η διαδρομή αξίζει πραγματικά για το τοπίο, αλλά και για το μπάνιο στις πιο μαγευτικές παραλίες του νησιού, με πρόσβαση μόνο από μονοπάτι. H εκκίνηση γίνεται από το πάρκινγκ του Αφιώνα, που είναι ένα από τα πιο παλιά χωριά της Κέρκυρας με μοναδικό ηλιοβασίλεμα και μαγευτική θέα στο ανοιχτό πέλαγος και στα Διαπόντια νησιά. Το μονοπάτι θα σας μεταφέρει στο Πόρτο Τιμόνι με τις εξωτικές δίδυμες παραλίες που θα σας γοητεύσουν με τα σμαραγδένια τους νερά. Αν αντέχετε, συνεχίστε για τη μικρή χερσόνησο έως πέρα στο μικρό εκκλησάκι του Αγίου Στυλιανού του Ερημίτη (προστάτης των παιδιών), που αποτελείται από μια φυσική σπηλιά. Επιστροφή στις παραλίες για ένα μπάνιο και αφού ξεκουραστείτε θα ανεβείτε το βουνό και πίσω στον Αφιώνα (40 λεπτά).

6. Παλιά Περίθεια-Άγ. Σπυρίδωνας (11,9 χλμ., βαθμός δυσκολίας 2, 4½-5 ώρες)

Η διαδρομή αυτή είναι και το τελευταίο σκέλος του Corfu Trail. Ξεκινά από τον εγκαταλελειμμένο οικισμό της Παλιάς Περίθειας, που κρύβεται στην αγκαλιά του Παντοκράτορα, για τον φόβο των πειρατών κάποτε, και κατηφορίζει από μονοπάτια και χωματόδρομους μέσα από ελαιώνες προς τη βόρεια ακτή της Κέρκυρας.

Στο τέλος της παράκτιας πορείας –της παραλίας του Αλμυρού– μετά το κανάλι της λίμνης Αντινιώτη έχουμε μπροστά μας το Νησί, μια χερσόνησο αποκομμένη από τη στεριά λόγω των καναλιών της λίμνης. Μετά το ξύλινο γεφύρι, ένα ωραίο και καλά σηματοδοτημένο μονοπάτι περνάει από την ερειπωμένη Μονή της Αγίας Αικατερίνης. Ο τόπος είναι κατάφυτος από σπάνια λουλούδια και άγρια βλάστηση. Συνεχίστε ευθεία για το μονοπάτι πλάι στη θάλασσα με θέα τους Αγίους Σαράντα (Αλβανία), το οποίο καταλήγει στην παραλία του Αγίου Σπυρίδωνα με τους κρίνους της θάλασσας (Pancratium maritimum), δίπλα στην μπούκα της λίμνης. Η λίμνη Αντινιώτη, «η λίμνη των κρίνων», όπου η οικογένεια Durrell συχνά πήγαινε για πικνίκ, προστατεύεται από τη συνθήκη Natura 2000 λόγω της ιδιαιτερότητάς της, αλλά και γιατί προσφέρει καταφύγιο σε πολλά είδη πουλιών, ακόμα και στο σπάνιο είδος της βίδρας.

7. Παραλία Καμινάκι-Κασσιόπη μέσα από τη χερσόνησο του Ερημίτη (περίπου 15 χλμ., 300 μ. ανάβαση/κατάβαση, βαθμός δυσκολίας 2, 5½ ώρες)


Το μαγικό εκκλησάκι του Αγίου Αρσενίου.


Η παράκτια αυτή διαδρομή αποκαλύπτει έναν παρθένο παράδεισο με οργιώδη βλάστηση, γεμάτο από μικρούς, χαριτωμένους όρμους που χωρίζονται από μικρά ακρωτήρια. Κάθε όρμος και μία μικρή βοτσαλωτή παραλία, μερικές πρoσβάσιμες μόνο από τη θάλασσα και άλλες με πρόσβαση μέσω μονοπατιών ανάμεσα στα πυκνά δέντρα. Από το Καμινάκι το μονοπάτι συνεχίζει πάνω από τις παραλίες Κρουζερί, Νησάκι. Προσέξτε την ταμπέλα (αν θέλετε να κάνετε μικρή παράκαμψη) για το εκκλησάκι του Αγίου Αρσενίου –εκεί όπου η Nancy και ο Lawrence Durrell έκαναν μπάνιο γυμνοί–, την Αγνή με τις διάσημες ταβέρνες, το Καλάμι με το λευκό σπίτι των Durrell, την Κουλούρα και την Κερασιά, την οποία διαδέχεται ο Άγιος Στέφανος. Στη συνέχεια το παρθένο οικοσύστημα του Ερημίτη, το οποίο καλύπτει μεγάλο τμήμα της βορειοανατολικής χερσονήσου του νησιού –ανέγγιχτο από την τουριστική εξέλιξη– ξεκινά από τον Άγιο Στέφανο για να καταλήξει στο Αυλάκι. Αυτή η περιοχή με την τεράστια οικολογική αξία και βιοποικιλότητα –είναι συνέχεια του Εθνικού Πάρκου του Βουθρωτού στην Αλβανία– είναι ένας παράδεισος για τους περιπατητές και τους λάτρεις της φύσης. Γύρω από τις λίμνες Άκολη, Βρωμόλιμνη και «Έλος Ερημίτη» οι επιστήμονες έχουν καταγράψει 282 είδη φυτών και βοτάνων με πληθώρα από άγριες ορχιδέες.

Επίσης σπάνια είδη ζώων και πουλιών, όπως ερωδιοί, κορμοράνοι, πάπιες, νεροχελώνες και βίδρες ζουν εκεί. Η πεζοπορία θα σας χαρίσει την ευκαιρία να κολυμπήσετε στις εξωτικές παραλίες Άκολη και Βρωμόλιμνη και να γνωρίσετε το θαλάσσιο οικοσύστημα με τις ποσειδωνίες, τις φώκιες και τα δελφίνια. Όσον αφορά τα έργα που ξεκίνησαν πρόσφατα για την κατασκευή ξενοδοχειακού συγκροτήματος με μαρίνα, ευελπιστούμε ότι δεν θα επιβαρύνουν το σπάνιο οικοσύστημα της περιοχής. Από το Αυλάκι εύκολα θα φτάσετε στην τουριστική Κασσιόπη με το γραφικό λιμανάκι, μια κουραστική πεζοπορία ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Όμως αν την κάνετε, θα συμφωνήσετε ότι είναι μία από τις ωραιότερες διαδρομές της χώρας.

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search