• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

«Κύριε καθηγητά, είστε φάουλ»

July 20, 2022 1190

 

 
Ενας άνθρωπος που πριν πολιτευτεί με τη Ν.Δ. έζησε με τον πιο δραματικό τρόπο στο πετσί του τη βιαιότητα της χούντας –καθώς είχε θαφτεί ζωντανός από πρώην συμμαθητές του στη Σχολή Ευελπίδων– βάζει τον αμετανόητο υβριστή Αγγελο Συρίγο «στη θέση του», εξηγώντας πόσο καταλυτικά επέδρασε η εξέγερση του Πολυτεχνείου στην κατάρρευση του καθεστώτος.

Ηχηρό «χαστούκι» στον υφυπουργό Παιδείας Αγγελο Συρίγο για την τοποθέτησή του στη Βουλή σχετικά με το Πολυτεχνείο και τη χούντα από μια εμβληματική προσωπικότητα του αντιδικτατορικού αγώνα, τον επίτιμο αντιστράτηγο, πρώην βουλευτή Εύβοιας της Ν.Δ. στα πρώτα μεταπολιτευτικά χρόνια με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Μπορεί ο κ. Συρίγος να επέμεινε χθες, ερωτηθείς στον ΣΚΑΪ αν θα έπαιρνε πίσω τη δήλωση για το Πολυτεχνείο, ότι «Οχι, το πιστεύω ακράδαντα. Τι να συζητάμε τώρα; Αν η χούντα έπεσε εξαιτίας του Πολυτεχνείου ή εξαιτίας του Κυπριακού;», ο κ. Πνευματικός όμως με δημόσια ανάρτησή του τον στέλνει στην «τσουλήθρα της παιδικής χαράς της γειτονιάς σας». 

 

Μπορεί οι νεότεροι να μη γνωρίζουν ποιος είναι ο 94χρονος σήμερα Αγγελος Πνευματικός (γενν. 1928) και στα σύντομα βιογραφικά του που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο να αναφέρεται ότι αποτάχθηκε το 1967 λόγω της αντίθεσής του στη χούντα, ότι «συνελήφθη, βασανίστηκε και φυλακίστηκε», αλλά στις λέξεις αυτές κρύβονται στιγμές και γεγονότα που μοιάζουν σαν εφιαλτικό παραμύθι καθώς εκτός όλων των άλλων ο Αγγελος Πνευματικός είχε θαφτεί ζωντανός από τους πρώην συμμαθητές του στη Σχολή Ευελπίδων σε φρικιαστικό μαρτύριο.

Ο κ. Πνευματικός, όπως τόσοι άλλοι από το μαρτυρολόγιο εκείνης της εποχής, δεν μιλά για όσα υπέστη ο ίδιος, αλλά δεν σταματά να παρεμβαίνει όταν βλέπει ανθρώπους από την παράταξή του να οδηγούνται σε επικίνδυνες ατραπούς. Το είχε κάνει και το 2019, απευθυνόμενος στην υφυπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδη, η οποία είχε αναφερθεί σε «ψυχικώς νοσούντες» αντιστασιακούς, το κάνει και τώρα για τον κ. Συρίγο. Τι του λέει, μεταξύ άλλων;

«Κύριε καθηγητά, διάβασα με προσοχή το απόσπασμα της ομιλίας σας στη Βουλή με αφορμή το νομοσχέδιο για την ανωτάτη εκπαίδευση. Ομολογώ δεν μπόρεσα να καταλάβω τον συλλογισμό σας να εμπλακείτε στο ιστορικό γεγονός της εξέγερσης του Πολυτεχνείου όταν αγνοείτε παντελώς τα γεγονότα. Φαίνεται πως η γιαγιά σας σας μιλούσε για το Πολυτεχνείο σαν παραμύθι αφού την εποχή εκείνη ήσασταν νήπιο. Κατά το διάστημα της θητείας σας στο Πανεπιστήμιο, φαίνεται, δεν βρήκατε χρόνο να μελετήσετε τα γεγονότα που συνδέονται με την πτώση της χούντας γιατί δεν σας ενδιέφερε αφού η ζωή σας ξεκίνησε με το “Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών” και τον αναγεννώμενο φοίνικα. Αν και ζούσατε στην Αθήνα, δεν ακούσατε το σύνθημα “Εδώ Πολυτεχνείο” που συγκλόνισε το Πανελλήνιο. Αν και βουλευτής, δεν διαβάσατε τα πρακτικά της Βουλής όταν σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της εποχής εκείνης συμπεριλαμβανομένης της ηγεσίας του ΚΚΕ αναγνώρισε την προσφορά των εξεγερμένων φοιτητών στην αποκατάσταση της δημοκρατίας. [...]

Η παρουσία του Ιωαννίδη στο προσκήνιο, από το παρασκήνιο όπου δρούσε μέχρι τότε, ήταν αποτέλεσμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Οι δικτατορίες δεν πέφτουν με μόνο μια εξέγερση γιατί έχουν τους μηχανισμούς να καταπνίγουν στο αίμα τους εξεγειρόμενους.

Είναι ατόπημα να παραβλεφθεί η εξέγερση της Νομικής.

Είναι έγκλημα να αγνοηθεί το Κίνημα του Ναυτικού.

Είναι τεράστιο σφάλμα να ξεχάσουμε την τεράστια αντίδραση του λαού στην κηδεία του Γ. Παπανδρέου.

Είναι ντροπή και όνειδος να υποβαθμίσουμε την εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο.

Φαίνεται ότι οι σπουδές σας στο εξωτερικό δεν σας επέτρεψαν να ενημερωθείτε για τα στρατοδικεία της χούντας. [...]

Ολοι αυτοί που αντέδρασαν στη χούντα, είτε ως άτομα είτε ως ομάδες, μικρές ή μεγάλες, απαιτούν τουλάχιστον σεβασμό από τους κατέχοντας εξουσία.

Ο λαός σάς έστειλε στη Βουλή για να τον υπηρετείτε και να τιμάτε την ιστορία του και τις παραδόσεις του.

Κύριε καθηγητά, είστε φάουλ. [...]

Είστε εκλεγμένος από τον λαό.

Είστε διορισμένος από τον πρωθυπουργό.

Εάν νομίζετε ότι μπορείτε να τους κοιτάτε στα μάτια, προχωρήστε στην τσουλήθρα της παιδικής χαράς της γειτονιάς σας».

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search