• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Εφιαλτική νύχτα σε Ηλεία, Έβρο και Μυτιλήνη - Μάχη για να σωθούν τα χωριά

July 25, 2022 618
Και σήμερα Δευτέρα θα είναι μια επικίνδυνη ημέρα, συνδυάζοντας ένα «εκρηκτικό κοκτέιλ» ξηρασίας, πολύ υψηλών θερμοκρασιών και ισχυρών ανέμων.

Για άλλη μια μέρα σε εξέλιξη βρίσκονται πολλαπλά πύρινα μέτωπα σε όλη τη χώρα, με τα κυριότερα από αυτά να εντοπίζονται σε Ηλεία και Εβρο.

Το βράδυ ήταν ιδιαίτερα δύσκολο, με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννη Αρτοποιό, να υποστηρίζει πως η κατάσταση δεν αναμένεται να βελτιωθεί άμεσα, και εκατοντάδες πυροσβέστες να έχουν ριχθεί στη μάχη με τις φλόγες.

 

Όπως προειδοποίησε σε έκτακτη ενημέρωση που παραχώρησε, και σήμερα Δευτέρα θα είναι μια επικίνδυνη ημέρα, συνδυάζοντας ένα «εκρηκτικό κοκτέιλ» ξηρασίας, πολύ υψηλών θερμοκρασιών και ισχυρών ανέμων.

 
 
dadia-768x461.jpg

Ξημερώματα Δευτέρας - 5η μέρα στον Έβρο: Τρία πύρινα μέτωπα – Οι φλόγες κατευθύνονται προς την εθνική οδό

Αργά το βράδυ της Κυριακής, εστάλη νέο μήνυμα του 112 εστάλη για τους κατοίκους της Δαδιάς Εβρου, όπου η μεγάλη οικολογική καταστροφή στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς-Λευκίμμης-Σουφλίου συνεχίζεται.

 

Οι συνεχιζόμενες εναλλαγές της κατεύθυνσης αλλά και της έντασης του ανέμου στην περιοχή της Δαδιάς στον Έβρο εξακολουθούν να υποδαυλίζουν την πολυήμερη πλέον προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς που στο πέρασμά της αφήνει σημαντικά λαβωμένο το Εθνικό Πάρκο.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο προϊστάμενος του Δασαρχείου Αλεξανδρούπολης, Γιώργος Πιστόλας, ο οποίος μαζί με τους συναδέλφους του των όμορων του Σουφλίου δασαρχείων και με μέλη δασικών συνεταιρισμών βρίσκονται στην περιοχή προκειμένου να συμβάλουν στην υλοτομία και στη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, αναφέρει ότι λίγο πριν από τις 21:00 η φωτιά, λόγω του δυνατού αέρα, πέρασε την αντιπυρική ζώνη νότια του Κέντρου Ενημέρωσης της Μονάδας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου, απειλώντας το Κέντρο το οποίο έχει εκκενωθεί, ενώ από το σημείο έχει απομακρυνθεί και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας «Όλυμπος».

fotia-d-1024x683.jpg

Περιγράφοντας την εικόνα που παρουσιάζει η φωτιά, ο κ. Πιστόλας αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αυτό που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μετά το μεσημέρι είναι τρία ενεργά και μεγάλα μέτωπα. Το ένα κινείται βόρεια προς την περιοχή του μοναστηριού της Δαδιάς και του δασικού φυτωρίου. Περιμετρικά του μοναστηριού, που έχει εκκενωθεί, έχει γίνει αντιπυρική ζώνη για την προστασία του. Με τα ως τώρα δεδομένα η εκτίμηση είναι ότι το συγκεκριμένο μέτωπο θα ελεγχθεί ή θα σβήσει στις επόμενες μέρες, ενδεχομένως και αύριο. Το θέμα είναι τα άλλα δύο μέτωπα. Το ένα είναι νότια προς το φράγμα της Λύρας λίγο πιο πάνω από εκεί όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά, σε μια περιοχή στην οποία επιχειρούσαν και τα πυροσβεστικά ελικόπτερα με ρίψεις νερού, βόρεια του φράγματος.

Το μεγαλύτερο μέτωπο είναι στο δυτικό τμήμα του δάσους, όπου επιχειρούν υλοτόμοι για τη δημιουργία νέας αντιπυρικής ζώνης που θα παρέχει τη δυνατότητα προσέγγισης του μετώπου της πυρκαγιάς στις επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης. Το συγκεκριμένο σημείο είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς εάν η πυρκαγιά το περάσει, απειλούνται οι φωλιές του Μαυρόγυπα».

Εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων 

Στην εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων και στα δύο ρεύματα στο ύψος του κόμβου Λύρας-Λαγυνών προχώρησαν οι αρμόδιες Αρχές, λόγω της εξάπλωσης της πυρκαγιάς παράλληλα με την εθνική οδό, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου, Δημήτρη Πέτροβιτς. Για την κίνηση των οχημάτων χρησιμοποιείται το παλιό εθνικό οδικό δίκτυο.

Ο δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος, μιλώντας στο voria.gr, χαρακτήρισε την κατάσταση απρόβλεπτη. «Η κατάσταση είναι απρόβλεπτη, γιατί υπάρχει κάτω υψηλή βλάστηση, έως και ένα μέτρο. Τη φωτιά πολλές φορές την καταπολεμάμε, αλλά βγαίνει από πίσω με τα κουκουνάρια που πετάνε 40 – 50 μέτρα. Υπάρχει αλλαγή καταστάσεων συνεχώς. Η δύναμη των πυροσβεστών μεγάλη, αλλά δεν μπορούν να προσεγγίσουν. Το δάσος είναι παρθένο, τα αεροπλάνα ρίχνουν νερό, αλλά δεν μπορεί να πάει κάτω, γιατί και τα δέντρα είναι πολύ ψηλά, η φωτιά ξαναβγαίνει. Μακάρι μέχρι αύριο να μπορέσουμε να την περιορίσουμε, γιατί από Τετάρτη επιδεινώνεται η κατάσταση. Και μετά να δούμε τι συνέπειες θα έχουμε, οικολογικές, οικονομικές, κοινωνικές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ηλεία: Δραματική νύχτα

krestena.jpg

Αντίστοιχο σκηνικό και στην Ηλεία, όπου έχουν εκκενωθεί τουλάχιστον έξι οικισμοί και υπάρχουν αναφορές για καμένα σπίτια σε Σκυλλούντια και Κρέστενα, ξυπνώντας στους κατοίκους μνήμες της φονικής πυρκαγιάς του 2007.

Στα Κρέστενα Ηλείας η πυρκαγιά κατευθύνεται νοτιοανατολικά προς το χωριό Γρύλλος και την περιοχή Άγιος Αθανάσιος.

Στο χωριό Γρύλλος έχει γίνει προληπτική απομάκρυνση ηλικιωμένων, ενώ γενικότερα εστάλη μήνυμα από το 112 για αποφυγή των μετακινήσεων στην περιοχή. Έχει δοθεί εντολή προληπτικής εκκένωσης σε Κρέστενα, Φρίξα, Μακρίσια, Σκυλλουντία, Γρύλλο και Βρίνα.

Κρέστενα

Δραματική νύχτα έζησαν οι κάτοικοι του δήμου Κρεστενών στην Ηλεία. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να μην απειληθούν τα χωριά της ευρύτερης περιοχής.

Ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας - Κρεστένων Διονύσης Μπαλιούκος ανέφερε λίγο μετά τα μεσάνυχτα πως «το κύριο μέτωπο βρίσκεται σε αγροτοδασική έκταση γύρω από τις περιοχές Κρέστενα, Σκιλλουντία, Βρίνα και Γρύλος, χωρίς μέχρι τώρα να απειλεί κατοικημένες περιοχές, αφού έχει κοπάσει η ένταση της φωτιάς και παράλληλα έχει μειωθεί η ένταση των ανέμων».

Εκκενώθηκε η κατασκήνωση

Τα παιδιά από την κατασκήνωση που εκκενώθηκε είναι απόλυτα ασφαλή, όπως δηλώνουν οι αρμόδιοι, ενώ έχουν μεταφερθεί στην πλατεία των Καλυβακίων. Οι γονείς τους θα τα παραλάβουν από εκεί, με φυσική παρουσία.

Φωτιά στη Μυτιλήνη: Στάχτη τουλάχιστον 16.300 στρέμματα δάσους

batera.jpg

Συνεχίζει το καταστροφικό της έργο η πυρκαγιά που μαίνεται στη Νότια Λέσβο και η οποία εξαιτίας των ανέμων που πνέουν στην περιοχή ξέφυγε Δυτικά και βρίσκεται μεταξύ Βρίσας και Βατερών. 

Η κατάσταση στην περιοχή κρίνεται αρκετά κρίσιμη με τους πυροσβέστες να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να περιορίσουν τις φλόγες .

 

Με βάση εικόνα πολύ υψηλής ανάλυσης που ελήφθη από το δορυφόρο Sentinel 2 την Κυριακή 24 Ιουλίου 2022 στις 12:20 τοπική ώρα, την οποία ανέκτησε και επεξεργάστηκε η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr, η εκτίμηση για την έκταση που έχει μέχρι στιγμής επηρεαστεί (23.07.2022 10:00 - 24.07.2022 12:20) από τη δασική πυρκαγιά στα Βατερά είναι περίπου 16.300 στρέμματα.

Επισημαίνεται ότι η έκταση αυτή έχει υπολογιστεί κατά προσέγγιση, καθώς οι περιοχές εντός της περιμέτρου δεν έχουν πληγεί όλες το ίδιο, ενώ αναμένεται και ο περισσότερο ακριβής υπολογισμός από την ενεργοποίηση της υπηρεσίας Rapid Mapping του Ευρωπαϊκού Συστήματος Copernicus.

Δόθηκε εντολή προληπτικής εκκένωσης για τα χωριά Βρίσα και Σταυρός, με μήνυμα που εστάλη μέσω του 112. Η Βρίσα είχε υποστεί μεγάλες ζημιές από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την περιοχή τον Ιούλιο του 2017 και τώρα οι κάτοικοι καλούνται να εγκαταλείψουν και πάλι τα σπίτια τους με κάθε μέσο και να κινηθούν προς τον Πολιχνίτο, όπου έχει στηθεί κέντρο διαχείρισης.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search