Print this page

Ελαιώνας: Αχάραγα η έφοδος των ΜΑΤ για εκκένωση του καμπ προσφύγων

August 18, 2022 590


Πριν τις 05.00 το πρωί τα ΜΑΤ μπήκαν στον προσφυγικό καταυλισμό επιχειρώντας να «καθαρίσει» το καμπ ώστε να λάβει σάρκα και οστά η προειλημμένη απόφαση να κλείσει η δομή.
Αχάραγα έκαναν σήμερα έφοδο ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στη δομή φιλοξενίας στον Ελαιώνα προκειμένου να γίνει η εκκένωση.

Πριν τις 05.00 το πρωί τα ΜΑΤ μπήκαν στον προσφυγικό καταυλισμό επιχειρώντας να «καθαρίσει» το καμπ ώστε να λάβει σάρκα και οστά η προειλημμένη απόφαση να κλείσει η δομή.

Σύμφωνα με μαρτυρίες που επικαλείται η Εφημερίδα των Συντακτών, οι άνδρες των ΜΑΤ αφαίρεσαν τα οδοφράγματα που είχαν στήσει οι εναπομείναντες πρόσφυγες στις πύλες και στη συνέχεια πέταξαν δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης σε όσους τόλμησαν να αντισταθούν.

Σύμφωνα με το Solidarity With Migrants, τα ΜΑΤ κλώτσησαν μετανάστες και μετανάστριες που κάθονταν μπροστά από την πύλη της δομής, ενώ στη συνέχεια η επιχείρηση καταστολής συνεχίστηκε μέσα στο camp, όπου ακολούθησαν επεισόδια, πετροπόλεμος και κυνηγητό.


Οι πρόσφυγες που διαμένουν ακόμα εκεί δεν σταματούν να αγωνίζονται, διεκδικώντας την παραμονή τους στο καμπ. Λένε «όχι» σε έναν δεύτερο «ξεριζωμό» τους, διεκδικούν να παραμείνουν στη δομή μέχρι να εξασφαλιστεί στέγη σε διαμερίσματα εντός του αστικού ιστού και να μην μεταφερθούν οριστικά σε καμπ της ενδοχώρας, καθώς και να ανανεωθούν οι συμβάσεις εργαζόμενων που τους παρείχαν μέχρι πρόσφατα ψυχοκοινωνικές και νομικές υπηρεσίες.

«Το αποτέλεσμα της επιχείρησης, παρά την κινητοποίηση μεγάλων αστυνομικών δυνάμεων, ήταν απλώς η μεταφορά 30 μεταναστών που ”πείστηκαν” να μετακινηθούν σε άλλα camps, στη συγκεκριμένη περίπτωση στο camp του Σχιστού» αναφέρει.

 

Η ”συναίνεση” αυτών των περίπου 30 ατόμων, που χρησιμοποιείται, κατά πάγια τακτική της διοίκησης και του Υπουργείου, ως μοχλός πίεσης, διαίρεσης και καταστολής του μπλοκ των μεταναστριών που αγωνίζεται, αποσπάστηκε μετά από σωρεία απειλών και ψεμάτων από την διοίκηση του camp, σε ένα καθεστώς τρομοκρατίας και χωρίς καμία γραπτή εγγύηση για το πού ακριβώς οι μετανάστριες τελικά θα μετακινηθούν» σημειώνει το Solidarity With Migrants.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, δεν έκρυψε τη δυσαρέσκεια του γιατί «μια μικρή ομάδα μεταναστών και αλληλέγγυων προσπαθεί να δυναμιτίσει την μετακίνηση».


Πηγή: www.rosa.gr

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.