• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Ενεργειακή θηλιά στο λαό από την κυβέρνηση

August 24, 2022 471

 

Πριν λίγες ημέρες η ΔΕΗ αύξησε πάλι τη βασική χρέωση της κιλοβατώρας για το μήνα Σεπτέμβρη κατά 62,1%, δηλαδή στα 0,788 €/κιλοβατώρα, έναντι 0,486 του Αυγούστου, οδηγώντας μαζί της στο κερδοσκοπικό όργιο και τους παρόχους-κερδοσκόπους. Μόλις προχθές (20/08) ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκας, ανακοίνωσε τη νέα τιμή της επιδότησης στους καταναλωτές για το μήνα Σεπτέμβρη που καθορίζεται στα 0,639 €/κιλοβατώρα έναντι 0,337 του Αυγούστου. Το πού πάει η διαφορά των 0,149 € προσπάθησε να δικαιολογήσει όπως-όπως ο υπουργός της απάτης επικαλούμενος το «Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης» ( sic) προς το οποίο κατευθύνονται τα χρήματα τόσο των καταναλωτών όσο και η «…ανάκτηση των υπερεσόδων από τις εταιρίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας…», για τις επιδοτήσεις που θα δίνονται. Για το τι λογής «ανάκτηση» γίνεται μεταξύ κυβέρνησης και αεριτζήδων-παρόχων και τι μπαίνει στο «Ταμείο» για τις επιδοτήσεις του κόσμου δεν είναι δύσκολο να το αντιληφθεί κανείς. Θυμίζουμε το διαβόητο power pass και τους όρους και προϋποθέσεις για την εκταμίευσή του, που κατέληξε σε μερικά ψίχουλα για ένα μικρό αριθμό καταναλωτών!

Η εκτίναξη των τιμών του ρεύματος, οδηγεί στην αδυναμία τού 45% περίπου των καταναλωτών να εξοφλήσει τους λογαριασμούς του, δημιουργώντας ένα βουνό ληξιπροθέσμων οφειλών που αγγίζει το ένα δισ. ευρώ. Χιλιάδες καταναλωτές αλλάζουν πάροχο από μήνα σε μήνα, προκειμένου να πετύχουν μάταια, φτηνότερες τιμές.

Με αυτά και τα άλλα, οι νέες χρεώσεις του ηλεκτρικού ρεύματος για το Σεπτέμβρη διαμορφώνονται ως εξής: 1) Η ΔΕΗ έχει χρέωση στο οικιακό τιμολόγιο 0,788 €/κιλοβατώρα για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες και 0,8 € για πάνω από 500. (τον Αύγουστο η τιμή ήταν 0,486 €/κιλοβατώρα). 2) Η «Protergia»: 0,78213 €/κιλοβατώρα και 0,77855 για το νυχτερινό τιμολόγιο. Πάγιο 5 € τον μήνα. 3) Ο «Ήρων»: 0,75 €/κιλοβατώρα και 0,6 με έκπτωση συνέπειας 20%. Πάγιο 3 € το μήνα. 4) Η «Elpedison» από 1,0864 έως 1,1367 €/κιλοβατώρα, ενώ προβλέπεται επιστροφή (loyalty pass) τον επόμενο μήνα. 5) Η NRG: 0,748 – 0,768 €/κιλοβατώρα. Πάγιο 1,8-5 € τον μήνα. 6) Η «Zenith»: 0,687 – 0,697 €/κιλοβατώρα. Πάγιο 4-4,5 € κ.ο.κ. Η μέση αύξηση, σε σχέση με τον Ιούλη 2022 κυμαίνεται στο 89%!!

Με λίγα λόγια, την κατάργηση της «ρήτρας αναπροσαρμογής» διαδέχθηκε ένα άλλο πιο επιβαρυντικό για τους καταναλωτές σύστημα, που όχι μόνον ενσωματώνει τη ρήτρα, αλλά δημιουργεί και πρόσθετα υπερκέρδη και τέλος οδηγεί τα νοικοκυριά στην απόλυτη αδυναμία να πληρώσουν τα ήδη συσσωρευμένα χρέη της ηλεκτρικής ενέργειας. Ήδη οι παραπάνω τιμές αποτελούν ομολογία κυβερνητικής συναλλαγής με τα μονοπώλια Ενέργειας, που κινούνται στη βάση της «απελευθέρωσης της Ενέργειας» και της «πράσινης μετάβασης», γεγονός που στραγγαλίζει τα φτωχά νοικοκυριά. Και φυσικά η χειραγώγηση των τιμών ξεκινά από το Χρηματιστήριο Ενέργειας, όπου οι τιμές διαμορφώνονται κατά πώς συμφέρει τα μονοπώλια.

Και σαν να μην έφθαναν αυτά, η κυβέρνηση της Δεξιάς εξαπάτησης προανήγγειλε νέο χαράτσι ύψους 1 λεπτό ανά κιλοβατώρα που θα τροφοδοτεί ένα νέο αποθετικό λογαριασμό προκειμένου να λειτουργήσει ο «Μηχανισμός Αντιστάθμισης Κινδύνου» (sic) για τη συγκέντρωση χρημάτων που θα δίνονται ως επιδοτήσεις Κοινής ωφέλειας σε καταναλωτές που βρίσκονται σε αδυναμία να ξεπληρώσουν τους λογαριασμούς του ρεύματος. Για να «χρυσωθεί» το χάπι της εξαπάτησης, ο υπουργός Οικονομικών Σταϊκούρας σε δηλώσεις του ανέφερε ότι για το μήνα Σεπτέμβρη η κυβέρνηση θα ενισχύσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις με περίπου 2 δισ. € για το μήνα Σεπτέμβρη. Το πόσα απ’ αυτά τα ποσά του κρατικού Προϋπολογισμού θα πάνε στις επιδοτήσεις των νοικοκυριών και πόσα στις εταιρείες-παρόχους ως ενίσχυση των ανεξόφλητων λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος δεν το ξεκαθάρισε.

***

Μέσα στους νέους σχεδιασμούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη προβλέπονται μέτρα για τις εταιρείες-παρόχους, όπως λ.χ. κίνητρα ως αντιστάθμισμα για τη μείωση της κατανάλωσης, νέες κρατικές ενισχύσεις, ανταλλαγές συμβάσεων μεταξύ βιομηχανικών καταναλωτών κ.ά. Από την άλλη πλευρά μέτρα για τους καταναλωτές, όπως λ.χ. εκ περιτροπής διακοπές ρεύματος ανά περιοχή, «ρεύμα με το δελτίο», συσκότιση δρόμων και δημόσιων κτιρίων, μείωση της παροχής νυχτερινού ρεύματος κ.ά.

Κάτω από τις απαιτήσεις-προσταγές της ΕΕ, η κυβέρνηση της υποτέλειας σχεδιάζει «πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης», τη στιγμή που οι μεγάλες μονάδες έχουν μπει σε λειτουργία για να αυξηθεί η συμμετοχή του λιγνίτη στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής! Κι αυτό προκειμένου να φύγει από τη μέση το εμπόδιο «λιγνίτης», στο δρόμο για την «πράσινη ανάπτυξη». Είναι πράγματι αδιανόητο, για μία χώρα που παράγει τεράστιες ποσότητες λιγνίτη, να αποστερείται αυτού του συγκριτικού πλεονεκτήματος!

Η εμφανής πολιτική της κυβέρνησης υπέρ των μονοπωλίων ενέργειας έχει οδηγήσει το λαό σε μία ανυπέρβλητη ενεργειακή κρίση, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη λόγω της συνεχούς (προς τα πάνω) αλλαγής των τιμών του ρεύματος, αλλά και των αποφάσεων της ΕΕ για μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου, που θα προσθέσουν περικοπές στη θέρμανση των σπιτιών και νέες ανατιμήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Η κυβέρνηση της ΝΔ κινείται στις ίδιες ράγες που ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ, με την ίδια, πανομοιότυπη πολιτική της στήριξης στα μονοπώλια ενέργειας. Άλλωστε το πρόσφατο ν/σ που ήρθε στη Βουλή για ψήφιση με το οποίο ενσωματώνεται Οδηγία της ΕΕ που «επικαιροποιεί» και «εκσυγχρονίζει» το καθεστώς των ειδικών φόρων κατανάλωσης στο ηλεκτρικό ρεύμα και στα «ενεργειακά προϊόντα», σε βάρος προφανώς των καταναλωτών, ψηφίστηκε στο σύνολό του και από τον ΣΥΡΙΖΑ και από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Η αντιπολίτευση φωνάζει μεν στα φανερά και πλειοδοτεί στα κρυφά!

Ιωσήφ Σταυρίδης, μέλος της ΚΕ του Μ-Λ ΚΚΕ

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search