Ολοκληρώθηκε η μαζική αντιφασιστική διαδήλωση για τα εννέα χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Με κεντρικό σύνθημα «Στον τόπο μας ναζί δεν χωράνε. Δεν εφησυχάζουμε, δε ξεχνάμε. Η υπόθεση του Παύλου, υπόθεση όλων μας» αντιφασιστικές συλλογικότητες και οργανώσεις, οργανώσεις και συλλογικότητες της Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου, εργατικά σωματεία, φορείς και φοιτητικοί σύλλογοι συγκεντρώθηκαν αρχικά στην οδό Παύλου Φύσσα, στο μνημείο όπου δολοφονήθηκε ο Παύλος Φύσσας και πραγματοποίησαν πορεία με κατεύθυνση το μπλόκο της Κοκκινιάς.

Στην κεφαλή της πορείας βρίσκονταν οι γονείς του Παύλου Φύσσα, Μάγδα και Παναγιώτης, ο πατέρας του Βασίλη Μάγγου, Γιάννης, καθώς επίσης και συγγενείς και φίλοι, κρατώντας πανό πανό του συλλόγου Πολιτισμού Παύλος Killah P. Φύσσας.

 

«Είναι ημέρα μνήμης. Εννέα χρόνια τίποτα δεν έχει τελειώσει, όλα είναι εκεί, όπως και στα εννέα χρόνια», δήλωσε μεταξύ άλλων η Μάγδα Φύσσα, ενώ προσέθεσε ότι ξεκινάει σε δεύτερο βαθμό η δίκη για την Χρυσή Αυγή. «Μεγάλη δίκη. Κι αυτή θα είναι χρονοβόρα, έχουμε έναν αγώνα μπροστά μας», ανέφερε.

«Μέχρι σήμερα, εννέα χρόνια, οικογένειες φίλοι, όσοι έχουν πονέσει, δεν έχει αλλάξει κάτι, είναι ακριβώς το ίδιο. Είναι όπως την πρώτη μέρα. Αυτό που κάνουμε κάθε χρόνο τέτοια μέρα είναι να τιμούμε τον Παύλο, να τον σηκώνουμε στους ώμους μας, και να τον πηγαίνουμε κάθε χρόνο στην τελευταία του κατοικία. Αυτό κάνουμε σήμερα», σημείωσε και προσέθεσε ότι ήταν «μια στυγερή δολοφονία εν καιρώ ειρήνης στο σπίτι του».

Χιλιάδες αντιφασίστες, δημοκρατικοί και προοδευτικοί πολίτες όλων των ηλικιών έδωσαν για έναν ακόμη χρόνο το «παρών» ώστε κανείς να μην ξεχάσει το θάνατο του Παύλου στα χέρια της καταδικασμένης ναζιστικής οργάνωσης, αλλά και για να παραμείνει ζωντανό το στίγμα του πάντα επίκαιρου και άγρυπνου αντιφασιστικού αγώνα, που δεν τελείωσε με την καταδίκη της Χρυσής Αυγής.

 
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI

Στην πορεία συμμετείχαν χιλιάδες άτομα με πλήθος φοιτητικών συλλόγων και εργατικών σωματείων, κομμάτων, οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου, αντιφασιστικών συλλογικοτήτων, δημοτικών κινήσεων και συνελεύσεων γειτονιάς να την πλαισιώνουν με τα δικά τους πολιτικά συνθήματα και μηνύματα.

Ιδιαίτερα έντονο και μαζικό υπήρξε το στοιχείο της νεολαίας στη φετινή διαδήλωση, απόρροια και των γεγονότων ακραίας αστυνομικής καταστολής που έλαβαν χώρα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη τις προηγούμενες μέρες, με το αντικατασταλτικό «άρωμα» να διοχετεύεται επίσης από τους διαδηλωτές ως απάντηση στην κυβερνητική αναλγησία.

Χαρακτηριστικά ήταν τα συνθήματα «Λευτεριά στον λαό, θάνατος στο φασισμό», «Και τώρα και πάντα και όπως το '40, τη φτώχια και το φασισμό θα πολεμάμε πάντα», «Οργή και λύσσα για τον Παύλο Φύσσα», από το μαζικό μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων.

Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν μετά το τέλος της πορείας κοντά στο Μετρό της Νίκαιας, όπου αστυνομικές δυνάμεις έκαναν ρίψη χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης, ωστόσο η ένταση εκτονώθηκε γρήγορα.

 

Η πορεία ολοκληρώθηκε στο Μπλόκο της Κοκκινιάς, όπως κάθε χρόνο περνώντας πρώτα μέσα από τις γειτονιές της Νίκαιας και του Πειραιά.

Και φέτος, η ανταπόκριση των κατοίκων των εργατικών γειτονιών, που χαιρετούσαν την πορεία και φώναζαν από τα μπαλκόνια, υπήρξε μεγάλη, δείχνοντας ότι το αντιφασιστικό αίσθημα είναι βαθιά ριζωμένο στις περιοχές αυτές χάρη και στη σταθερή παρέμβαση του αντιφασιστικού κινήματος. 

Αντιφασιστική απάντηση μετά το όργιο καταστολής στο ΑΠΘ

Χιλιάδες κόσμου βρέθηκαν σήμερα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης για την αντιφασιστική πορεία μνήμης του Παύλου Φύσσα, δίνοντας την ίδια στιγμή μία ηχηρή απάντηση στην κυβέρνηση ΝΔ μετά τις σκηνές τρομοκρατίας που επικράτησαν στο ΑΠΘ.
 

18 Σεπτέμβρη 2013 η δολοφονία του Παύλου

Ο Παύλος Φύσσας, γνωστός και ως «Killah P», ήταν αντιφασίστας καλλιτέχνης της ραπ. Δολοφονήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 2013, στο Κερατσίνι, από τον Γιώργο Ρουπακιά, μέλος της νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή.

Η δολοφονία, παρά την αρχική προσπάθεια αποπροσανατολισμού, αποδόθηκε τελικά σε πολιτικά κίνητρα, οι ανακρίσεις ενέπλεξαν και άλλα μέλη της Χρυσής Αυγής και ήταν η αφορμή για περαιτέρω έρευνες για ποινικά αδικήματα και τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης στην οποία εμπλέκονται μέλη και ηγετικά στελέχη του κόμματος.

Στην εξέλιξη των ερευνών, μεταξύ των προφυλακισμένων συμπεριλήφθηκαν και σχεδόν όλοι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, αλλά και ο αρχηγός της, Νίκος Μιχαλολιάκος.

Στις 7 Οκτωβρίου 2020, μετά από 5,5 χρόνια ακροαματικής διαδικασίας και επτά χρόνια μετά τη δολοφονία του Φύσσα, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έκρινε ένοχο για το φόνο τον Ρουπακιά και τη Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση.

Για συνεργεία στη δολοφονία του Φύσσα ένοχοι κρίθηκαν 15 από τους 17 κατηγορούμενους: οι Αναστάσιος-Μάριος Αναδιώτης, Γεώργιος Δήμου, Ελπιδοφόρος Καλαρίτης, Ιωάννης Βασίλειος Κομιανός, Κωνσταντίνος Κορκοβίλης, Αναστάσιος Μιχάλαρος, Γεώργιος Πατέλης γραμματέας της Τ.Ο. Νίκαιας- πυρηνάρχης της οργάνωσης, Γεώργιος Σκάλκος, Γέωργιος Σταμπέλος, Λέων Τσαλίκης, Αθανάσιος Τσόρβας, Νικόλαος Τσόρβας και Αριστοτέλης Χρυσαφίτης.

Επέτειος Παύλου Φύσσα / Η μάνα του Μαγδα Φύσσα
Επέτειος Παύλου Φύσσα / Η μάνα του Μαγδα Φύσσα
fissa__3_
fissa__4_
fissa__5_