Print this page

Η ακρίβεια σαρώνει τα λαϊκά εισοδήματα

September 22, 2022 588

 

Μήνα με τον μήνα ακόμα και τα κυβερνητικά στοιχεία δίνουν ασύλληπτες αυξήσεις σε τιμές προϊόντων και υπηρεσιών χωρίς καμία πιθανότητα ανακοπής των αυξήσεων στο προβλεπτό μέλλον.
Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που υπάρχουν στην πλατφόρμα – παρατηρητήριο τιμών «e- καταναλωτής» του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, που συγκρίνει τις τιμές από 1η Μάρτη του 2022 έως τον Αύγουστο του 2022. Έτσι για παράδειγμα στο αλεύρι για όλες τις χρήσεις καταγράφεται αύξηση 36%, στο φρέσκο γάλα αύξηση 21%. Τα δε τρόφιμα που βρίσκονται στο τραπέζι των πιο ευάλωτων νοικοκυριών, όπως είναι τα ζυμαρικά και τα όσπρια, καταγράφουν ανατιμήσεις σχεδόν 12% για τα ζυμαρικά και 5% για τις φακές, ενώ στα χαρτιά υγείας και τα απορρυπαντικά η αύξηση έχει φτάσει το 44,13%. Συνολικά το κόστος του ενδεικτικού «καλαθιού» εκτιμάται – με συντηρητικούς υπολογισμούς – ότι έχει αυξηθεί μέσα στο τελευταίο πεντάμηνο κατά 8,17%.

Στα τέλη Αυγούστου σημειώθηκε ιστορικό υψηλό ρεκόρ στην τιμή του φυσικού αερίου όπου μέσα σε ένα χρόνο καταγράφεται αύξηση 1.066%. Ενώ η τιμή χονδρικής στην ηλεκτρική ενέργεια παρουσίασε το ίδιο χρονικό διάστημα αύξηση 230%. Με αυτές τις αυξήσεις οι εταιρείες ενέργειας εμφάνισαν τέτοια κέρδη που ακόμα και στην έκθεση του προϋπολογισμού της Βουλής εμφανίζεται συσσώρευση εσόδων από τους φόρους η οποία αυξάνεται μήνα με τον μήνα.

Και ενώ μαίνεται το ράλι των τιμών του ρεύματος, το Ευρωκοινοβούλιο έχει προγραμματίσει να ψηφίσει πρόταση-οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αύξηση της φορολογίας της ενέργειας από 1-1-2023.
Η αύξηση αυτή μέσα στο 2023 θα είναι για το φυσικό αέριο 350% με προοπτική να φτάσει στο 500% έως το 2033! Ταυτόχρονα θα κάνει ακόμη ακριβότερα τα ορυκτά καύσιμα πάλι μέσω αυξήσεων στη φορολογία τους. Θυμίζουμε ότι ήδη υπάρχει τεράστια επιβάρυνση της τελικής τιμής τους μέσω του συστήματος εμπορίου της ρύπανσης, ευνοώντας έτσι τη δική τους αγορά της «πράσινης» Ενέργειας. Όσο για τον απλό καταναλωτή, η οδηγία προβλέπει μέχρι και ετήσια «αυτόματη τιμαριθμική αύξηση» στη φορολογία της κατανάλωσής του για την επόμενη δεκαετία.

Ενδεικτικές για το επίπεδο διαβίωσης του ελληνικού λαού δεν είναι μόνο οι αυξήσεις των τιμών, αλλά και η αύξηση του αριθμού των απορρίψεων που καταγράφεται στις πάγιες εντολές πληρωμής λογαριασμών, οι οποίες σύμφωνα με στοιχεία του διατραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ αυξήθηκαν κατά 29,5% το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2022 σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Το ποσοστό αυτό μάλιστα είναι τριπλάσιο των πάγιων εντολών λογαριασμών που πληρώθηκαν.

Πρόκειται για τις πάγιες εντολές που συνδέουν αυτόματα τραπεζικούς λογαριασμούς με την πληρωμή λογαριασμών ρεύματος, κινητής ή σταθερής τηλεφωνίας, ύδρευσης ή άλλων υποχρεώσεων, και οι οποίες όταν φθάνει η στιγμή της εξόφλησης απορρίπτονται από τις τράπεζες με το αιτιολογικό ότι οι λογαριασμοί δεν έχουν επαρκές υπόλοιπο. Το ποσοστό αυτό, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΙΑΣ, οφείλεται κυρίως στην έκρηξη ανεξόφλητων λογαριασμών ρεύματος, καθώς το 45% των καταναλωτών έχει πλέον ληξιπρόθεσμες οφειλές, ενώ πέρσι το φθινόπωρο ήταν το 20%.

Τα στοιχεία αυτά έρχονται να διαψεύσουν τα λεγόμενα του Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, όπου μίλησε για μεγάλη αύξηση των καταθέσεων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχει άνοδος των αποταμιεύσεων και της ευημερίας των νοικοκυριών. Στη πραγματικότητα τα στοιχεία Μητσοτάκη βεβαιώνουν το αντίθετο.

Πως με την κυβερνητική πολιτική του, την ξέφρενη άνοδο των τιμών, τα ταμειακά αποθέματα και οι καταθέσεις του μεγάλου κεφαλαίου έχουν γιγαντωθεί από μια μεγάλη λεηλασία του εργατικού και λαϊκού εισοδήματος, η οποία έχει φτάσει σε τέτοιο βαθμό ώστε το ίδιο το τραπεζικό σύστημα να αποκαλύπτει πως τα λαϊκά νοικοκυριά δεν έχουν πλέον στους λογαριασμούς τους λεφτά για να πληρώσουν ούτε για αγαθά πρώτης ανάγκης τους, το ηλεκτρικό ρεύμα,το νερό,το τηλέφωνο κλπ.!

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.