• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Η ατυχήσασα

September 23, 2022 2961
 
Η ΑΤΥΧΗΣΑΣΑ
 
Του Γιώργου Καγκουρίδη
 
Φυτόν αυτοφυές. Ένας χνουδάτος σπόρος, σα μολογούρα, βρήκε κι έκατσε σ’ ένα μπουτσούνι χώμα. Την ίδια μέρα έβρεξε και τον εδρόσισε. Ξύπνησε. Άνοιξε τα χεράκια του σαν αγουροξυπνημένο μιτσό. Τίναξε τα ποδαράκια του να πατήσουνε πιο βαθιά, κει που ο υδροφόρος ορίζων κουβάλαγε λογής τω λογαδιώνες φαητά. Και να κάτι άζωτα και να κάτι ασβέστια και να κάτι άλλα ανόργανα, επήρε τ’ απάνου του. Ο ήγιος τση Στεργιάς κι η αρμύρα τση θάλασσας του δώκανε τσι πρώτες ανάσες. Πέταξε ένα κλαράκι με δυο φυλλαράκια κι ανάσανε. Πλούσιος ο αγέρας από διοξείδιο, το ρούφαγε κι ας ήτανε από εξατμίσεις. Ωραίο ήτανε, το φχαριστιόντανε, κι εξέπνεε τ’ άχρηστο τ’ οξυγόνο. Στο σκογειό έμαθε που σε κάτι άλλα αυτοκινούμενα ζούδια πολύ τσου άρεσε το οξυγόνο. Μάλιστα εκαθόντανε κει απέναντι στα κουρτελάτσα, επαίρνανε βαθειές ανάσες και λέανε, ά! ψυχή μου οξυγόνόοο…
 
Τώρα πως έτυχε και δε το πάτησε καμιά πατούσα από τσι χιγιάδες που το δρασκελίσανε είναι άλυτον πρόβλημα τση θεωρίας των πιθανοτήτων. Πάντως, ένας που έβανε τσι πλάκες για το πεζοδρόμιο και το είδε, είπε τσ’ αλλουνούς.
- Λεύκα είναι, αφήστε τήνε να μεγαλώσει.
Κι ο επιστάτης του έργου εσυμφώνησε.
- Αυτή θα γίνει δέντρο μεγάλο. Ωραίο είναι.
 
Έτσι έγινε κι εμεγάλωσε κι εφούντωσε κι έβγαλε τσου δικούς της χνουδάτους σπόρους που τσούπαιρνε ο αγέρας παρακάτου κατά την επιταγήν αυξάνεσθε και πληθύνεσθε και κατακυριεύσατε την γην. Έτσι έκανε κι αυτή και μεγάλωσε, ο κορμός εγίνηκε διαμέτρου 62,6 εκατοστών, πήρε μπόϊ ίσαμε 15 μέτρα και πολύ το κορδωνόντανε.
 
Εν τω μεταξύ ο κορμός της άσκωσε τσι πλάκες του πεζοδρομίου και στο επόμενο έργο «Αποκατάσταση πεζοδρομίου Γιαλού» ο νέος μανουάλος του τόπε του επιστάτη.
- Παρτσινέβελε εούτη η λεύκα έχει ασκώσει όλες τσι πλάκες και μας εχαλάει το ίσιο. Δε τήνε κόβουμε;
- Είσαι βουρλισμένος, ορέ; Το δέντρο να κόψουμε; Αυτήνε, ορέ, εγώ τήνε γνώρισα κλαράκι. Βγάλε τσι πλάκες γύρω-γύρω, τήνε πνίξανε.
- Κι από πού θα περνάει ο κόσμος; Να κατεβαίνει στο δρόμο;
- Να πηγαίνει από μέσα, ορέ. Δε μπορεί να πηγαίνει από μέσα; Άκου να τήνε κόψουμε… Με κάτι τέτοιους σα και σε σένανε δέντρο για δέντρο δε θα μείνει. Ούτε για δείγμα. Αλλοίμονό μας άμα πέσουμε στα χέργια σου.
 
Έτσι εσώθη η λεύκα και πολύ τση άρεσε που ερχόντανε κάτι ζευγαράκια και φιγιόντανε στον ίσκιο της από κάτου. Μάλιστα όταν ένας έβγαλε το σουγιά του και τση χάραξε στο κορμό της μια καρδιά μ’ ένα βέλος κι έγραψε «σ’ αγαπώ», επόνεσε, εφώναξε, αλλά τση άρεσε κιόλας που επήρε πιστοποιητικόν αγάπης και έρωτος.
Το κουβέντιασε και με τσι φιλονάδες της.
- Με χαράξανε.
- Είναι γιατί είσαι κούκλα. Σε προτιμήσανε.
- Κι εσάς γιατί δε σας προτιμήσανε;
- Ημπορεί γιατί εσύ είσαι μεσ’ στη μέση.
 
Εχτές ήρθε ένας και τσήβαλε με το σπρέι μια γραμμή κόκκινη. Μετά ήρθε ένας άλλος και μ’ ένα αλυσοπρίονο τήνε κατέβασε από το πάτο. Επέθανε. Ούτε που πρόκανε να φωνάξει από το πόνο. Μπαμ και κάτου. Τση δώκανε με τη μία τη χαριστική βολή. Ετελεύτησε του μάταιου τούτου κόσμου κι ούτε το ΕΚΑΒ δεν επρολάβανε να φωνάξουνε κάτι διαμαρτυρόμενοι, να τήνε πάρει.
- Γιατί το κόψατε, ορές, το δέντρο;
- Το λέει η μελέτη.
- Το κέρατο τση φυλής σας.
- Ήτανε μεσ’ στη μέση. Μπόδαγε. Ημπορεί νάπεφτε και πάνου σε κάνα συτοκίνητο και μετά να μας εζητούσανε αποζημιώσεις. Ήτανε κούφιο.
- Κουφός είσαι του λόγου σου που δεν ακούς τον ήχο τση θάλασσας και δε βλέπεις τον ήγιο τση Στεργιάς που τήνε μεγαλώσανε.
- Θα σε πάρω στ’ αυτόφωρο.
 
Έβαλε καιρό. Οι διπλανές πηγαίνανε κι ερχόντανε. Φωνάζανε τα κλαργιά τους και τα φύλλα τους. Μοιρολόϊ τση κάνανε.
- Η κουτσούπω…, θε νάρθει κι η σειρά μας;
Βουΐζανε. Εκλαίανε. Κάτι ελέανε.
- Τι λένε, τι λένε;
 
Ο γέρο επιστάτης εκαθόντανε απέναντι στα κουρτελάτσα κι έκλαιε. Επήγανε κοντά του.
- Γιατί κλαις;
- Η ατυχήσασα, η ατυχήσασα…
 
Από το FACEBOOK του Γιώργου Καγκουρίδη
Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search