Print this page

Νέο δώρο της κυβέρνησης Μητσοτάκη στους καναλάρχες

September 25, 2022 533

 

Πλήγμα για τα εργασιακά δικαιώματα

με 40% μείωση του μόνιμου προσωπικού στα κανάλια

Συνεχίζονται τα «δώρα» της κυβέρνησης Μητσοτάκη στους καναλάρχες, μετά τις παχυλές χρηματοδοτήσεις της περιβόητης «λίστας Πέτσα». Ούτε λίγο ούτε πολύ με τη διάταξη που περιλαμβάνεται στο άρθρο 29 του νέου σχεδίου νόμου για τον Τύπο, οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας θα μπορούν να απασχολούν το 40% των εργαζομένων τους μέσω συνδεδεμένων επιχειρήσεων και εταιρειών παραγωγής.

Πρόκειται ουσιαστικά για 40% μείωση του μόνιμου προσωπικού στα κανάλια, μέτρο που έρχεται να προστεθεί στην προηγούμενη μείωση κατά 15% των απευθείας απασχολούμενων στους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας.

Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι θα «προσλαμβάνονται» από θυγατρικές εταιρείες των καναλαρχών, στις οποίες όμως δεν υπάρχουν συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Ουσιαστικά, πιστή στο πνεύμα νόμων όπως αυτός του Χατζηδάκη, η κυβέρνηση της ΝΔ προωθεί την περαιτέρω ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, με την αντικατάσταση των εργαζομένων από φτηνό και ευέλικτο προσωπικό. Και όλα αυτά την ώρα που οι ιδιοκτήτες βγάζουν κέρδη εκατομμυρίων από την κρατική διαφήμιση, δίνοντας ταυτόχρονα μισθούς πείνας, καθυστερώντας τις πληρωμές κλπ.

Τι προβλέπει η τροποποίηση του άρθρου 29

Μεταξύ άλλων, η επίμαχη τροποποίηση του άρθρου 29 προβλέπει τα εξής:

«(…) το προσμετρώμενο προσωπικό της συνδεδεμένης επιχείρησης με βεβαίωση απασχόλησης ανάλογου χρόνου ορίζεται ως το γινόμενο του συνόλου των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης της συνδεδεμένης επιχείρησης επί το ποσοστό συμμετοχής του αδειούχου παρόχου περιεχομένου σε αυτή. Σε κάθε περίπτωση, το προσμετρώμενο προσωπικό των συνδεδεμένων επιχειρήσεων και των ανεξάρτητων εταιρειών παραγωγής, με βεβαίωση απασχόλησης ανάλογου χρόνου, δεν υπερβαίνει το σαράντα τοις εκατό (40%) του ετήσιου μέσου όρου προσωπικού».

Απεργία από δημοσιογράφους και τεχνικούς

Οι Ενώσεις των εργαζομένων στους τηλεοπτικούς σταθμούς (ΕΣΗΕΑ, ΕΣΠΗΤ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΘΣΤΕ, ΕΣΗΕΠΗΝ, ΕΠΗΕΑ, ΕΠΗΕΘ, ΕΤΙΤΑ), αντιδρώντας στη νέα επίθεση που δέχονται τα εργασιακά δικαιώματα στον χώρο του Τύπου πραγματοποίησαν την Τρίτη 6 Σεπτέμβρη 24ωρη απεργία στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας (ΣΚΑΪ, MEGA, ALPHA, ANTENNA, STAR, OPEN), καθώς και στις ιστοσελίδες αυτών.
Οι Ενώσεις ζητούν την απόσυρση του άρθρου 29 του νομοσχεδίου και απαιτούν τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν χαρακτηριστικά:

«Αντιδρούμε στην επιχειρούμενη φαλκίδευση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των μελών μας με την εισαγωγή ρυθμίσεων στο νομοσχέδιο που κατέθεσε η Κυβέρνηση προς διαβούλευση στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ.

Με το άρθρο 29 του νέου σχεδίου νόμου προβλέπεται ότι οι αδειοδοτημένοι τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας, ενώ έλαβαν άδεια υπό την προϋπόθεση να απασχολούν οι ίδιοι, άμεσα, 400 εργαζόμενους, θα καταλήξουν να απασχολούν 240 και θα προσμετρούν τους υπόλοιπους κατά βούληση, αφού 160 εργαζόμενοι, δηλαδή ποσοστό 40%, θα εργάζονται σε συνδεδεμένες επιχειρήσεις και εταιρείες παραγωγής και θα προσμετρώνται στο απασχολούμενο προσωπικό των σταθμών.

Παράλληλα, οι Ενώσεις υπογραμμίζουν: «Η μείωση του προσωπικού των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών με την ταυτόχρονη αύξηση του ποσοστού των προσμετρώμενων εργαζομένων θα πλήξει τα εργασιακά κεκτημένα των συναδέλφων μας και θα επιτείνει την εργασιακή ανασφάλεια που ήδη υφίστανται τα τελευταία χρόνια μετά τη διαδικασία των αδειοδοτήσεων των καναλιών».

Από την πλευρά της, η ΠΟΕΣΥ τονίζει μεταξύ άλλων τα εξής:

«Εάν η εν λόγω ρύθμιση ψηφιστεί, από τους 400 εργαζόμενους, που εκ του νόμου απασχολούνται υποχρεωτικά σε τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας, μόλις οι 240 θα προσλαμβάνονται από αυτούς, με ανυπολόγιστες συνέπειες σε βάρος της Ενημέρωσης και των εργαζομένων, οι οποίοι βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με την ανεργία ή στην καλύτερη περίπτωση με την ελαστικοποίηση των εργασιακών τους σχέσεων.

Παράλληλα, η ΠΟΕΣΥ υπογραμμίζει ότι αντίστοιχη προσπάθεια μείωσης του αριθμού των απευθείας απασχολούμενων κατά 30% «είχε αντιμετωπιστεί δυναμικά πριν από 18 μήνες με απεργιακές κινητοποιήσεις από σύσσωμο τον κλάδο, ο οποίος καλείται για μία ακόμα φορά σε απεργιακή ετοιμότητα, για να αντιμετωπίσει και αυτή την αυθαίρετη και χαριστική ρύθμιση εις βάρος των εργαζομένων στα ΜΜΕ».

«Απαιτούμε την άμεση απόσυρση της διατάξεως. Καμία μείωση του αριθμού των απευθείας απασχολούμενων στους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή», σημειώνει ακόμα η ΠΟΕΣΥ και τονίζει: «Καμία παρέμβαση στην ζωή και το μέλλον των συναδέλφων στους τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλήνιας εμβέλειας δεν πρόκειται να περάσει».

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.