• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Προϋπολογισμός 2023 – Παρά πέρα αφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων

October 04, 2022 79

 

Κατατέθηκε χθες (3/10) στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2023.

Πρόκειται ασφαλώς για ένα απολύτως πρόχειρο δημόσιο έγγραφο, όπως ομολογεί και ο αρμόδιος υπουργός Οικονομίας: «…Ο Προϋπολογισμός του 2023 καταρτίζεται υπό συνθήκες εξαιρετικά υψηλής αβεβαιότητας, αναφορικά με τις γεωπολιτικές εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Καλείται να συγκεράσει προκλήσεις που αφορούν την ενεργειακή κρίση, την πληθωριστική πίεση στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, την υγειονομική κρίση που, εάν και έχει υποχωρήσει, συνεχίζει να επιβαρύνει τις δαπάνες του συστήματος υγείας, αλλά και τις αυξημένες δαπάνες για την αναγκαία αμυντική θωράκιση της χώρας…». Στο κείμενο δεν διαφαίνεται καμία διάθεση να παρέμβει στην αγορά Ενέργειας, παρά τις διακηρύξεις Μητσοτάκη και τη γνωστή αοριστολογία περί «πλαφόν». Εξάλλου, η φορολογία -κατά πάγια τακτική όλων των αστικών κυβερνήσεων- αυξάνεται σε βάρος των εργατολαϊκών στρωμάτων, συνεχίζοντας τη βάρβαρη πρακτική της φτωχοποίησης, χωρίς να λογαριάζουμε την εκτόξευση του πληθωρισμού στο 12% που καταβροχθίζει το λαϊκό εισόδημα.

Τέλος το αποθεματικό του 1 δισ. € για αυξημένες δαπάνες αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης, όπως δήλωσε ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, θα μετατραπεί με κάθε βεβαιότητα σε νέα επιδότηση των επιχειρήσεων Ενέργειας! Να σημειώσουμε πως ο Προϋπολογισμός του 2023 είναι ο πρώτος κρατικός Προϋπολογισμός τα τελευταία δώδεκα έτη, που καταρτίζεται χωρίς τη μνημονιακή επιτήρηση (sic) ή ενισχυμένης εποπτείας. Εφαρμόζεται δε η κοινή μεθοδολογία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Λογαριασμών (ESA) και παραλείπονται πλέον εκτιμήσεις κατά πρόγραμμα. Έτσι, οι πολιτικές και οικονομικές λαθροχειρίες σε επίπεδο λεπτομέρειας, καθίστανται δυσδιάκριτες. Αυτά ως προς τη μορφή.

***

Γιατί το ταξικό περιεχόμενο του προσχεδίου του Προϋπολογισμού 2023 αποτυπώνεται σε πρόχειρες, αδρές γραμμές με την επιτάχυνση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων υπέρ της ντόπιας ολιγαρχίας και του ξένου μονοπωλιακού κεφαλαίου και της συνεχιζόμενης συστηματικής οικονομικής αφαίμαξης των εργατολαϊκών στρωμάτων στο πλαίσιο του υπερμνημονίου του «Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας». Πρόκειται για έναν αντιλαϊκό Προϋπολογισμό, ένα αντιδραστικό Μανιφέστο χονδρικών καταγραφών με βασικά χαρακτηριστικά του, από τη μία πλευρά, την άγρια φοροληστεία, την ανελέητη περικοπή των κοινωνικών δαπανών και από την άλλη το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας «μπιρ παρά» σε ντόπια και ξένα κεφάλαια κ.ά.

Κι ας δούμε από πιο κοντά τα στοιχεία που δίνει η κυβέρνηση για έναν Προϋπολογισμό παραπέρα αφαίμαξης των μεσαίων και κατώτερων στρωμάτων της κοινωνίας.

Για το 2022 προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 5,3%, έναντι 4,5% που είχε προβλεφθεί στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2022. Τη στιγμή που ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (Τιμάριθμος) βρίσκεται ήδη στο 12,1%(;), δεν μιλάμε για ανάπτυξη αλλά για σοβαρή κατάρρευση! Σε αυτό το πλαίσιο, το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να διαμορφωθεί σε 12,9% έναντι 14,2% του Προϋπολογισμού του 2022. Να σημειώσουμε πως ο τρόπος μέτρησης της ανεργίας υποκρύπτει πάμπολλες «αλχημείες» και κατά συνέπεια χάνει την αξιοπιστία του.

Ο Σταϊκούρας επιχειρεί να πείσει «εαυτούς κι αλλήλους» πως το αποτέλεσμα της παραπάνω «ανάπτυξης», υποστηρίχθηκε εντός του 2022 από την πολιτική των επιδομάτων προς τα λαϊκά στρώματα και πλουσιοπάροχες ενισχύσεις στην ολιγαρχία που τα βαφτίζει όλα μαζί: «δημοσιονομικά μέτρα». Να τα θυμίσουμε: μέτρα ύψους 4,7 δισ.€ (πλέον 5 δισ.€ από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης) για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και ύψους 4,3 δισ.€ για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης (sic), αλλά και μεταρρυθμίσεις όπως η διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 9,7% συνολικά μέσα στο 2022, η περαιτέρω μόνιμη μείωση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), από το 2018 κατά 35% και η κατάργηση του φόρου γονικών παροχών-δωρεών. Πρόκειται δηλαδή για μέτρα κοροϊδίας του λαού, σε μία ακόμη κυβερνητική προσπάθεια να στηριχθεί η αισχροκέρδεια, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τα περίπου 9,5 δισ. € για το 2022 που «επιδότησαν» την ντόπια ολιγαρχία στον τομέα της Ενέργειας.

Για το 2023, «υπό τις εξαιρετικά αβέβαιες συνθήκες διαμόρφωσης προβλέψεων και με βάση τις τρέχουσες τιμές μελλοντικών συμβολαίων της ενέργειας», ο εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αναμένεται να αυξηθεί κατά 3%, (τόσο προέβλεπαν και για φέτος, αλλά εκτοξεύθηκε 400% πάνω στο 12% ) έναντι 4% της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τις θερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ η ανάπτυξη αναμένεται να διαμορφωθεί σε 2,1%, έναντι 1,4% του μέσου όρου της Ευρωζώνης σύμφωνα με τις θερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπλέον, για το έτος 2023 προβλέπεται η διάθεση πόρων ύψους 8,3 δισ.€ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και 5,6 δισ.€ από το «Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», εκ των οποίων 3,5 δισ.€ από το σκέλος των επιχορηγήσεων, στο οποίο έως σήμερα έχουν ενταχθεί 372 έργα και εμβληματικές επενδύσεις ύψους 13,5 δισ.€. Και οι κατευθύνσεις που οδεύουν αυτά τα δισεκατομμύρια είναι η Κηφισιά, η Πολιτεία, η Εκάλη, ο Βαρνάβας. Ποτέ η Δραπετσώνα, το Κερατσίνι, το Ζεφύρι, ο Κολωνός!

Με λίγα λόγια ξεκάθαρες εκτιμήσεις που φανερώνουν το κέντρο βάρους της ελληνικής οικονομίας!

Οι δημοσιονομικοί στόχοι που είχαν τεθεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, αναφορικά με το πρωτογενές πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης, ήτοι ελλείμματος 2% του ΑΕΠ για το 2022 και πλεονάσματος (;) 1,1% του ΑΕΠ για το 2023, αναθεωρούνται σε έλλειμμα 1,7% του ΑΕΠ για το 2022 και πλεόνασμα 0,7% (;) του ΑΕΠ για το 2023. Και συνεχίζει ο κ.Σταϊκούρας: «Με αυτό τον τρόπο διατηρείται η δημοσιονομική ισορροπία για την εν λόγω περίοδο, διοχετεύοντας τους απαραίτητους πόρους, έχοντας χτίσει με διορατικότητα ασφαλή ταμειακά διαθέσιμα, για την αντιμετώπιση των προκλήσεων κατά το νέο έτος».

***

Το εξαγόμενο συμπέρασμα είναι η συνέχιση της ίδιας καταλήστευσης και κοροϊδίας του λαού μας που κατατάσσουν τη χώρα μας στις κορυφαίες θέσεις της ΕΕ στον πληθωρισμό και στις τελευταίες θέσεις της αγοραστικής δύναμης των πολιτών. Θυμίζουμε, εξάλλου, τις πρόσφατες εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ, αλλά και το υπόμνημα της Κομισιόν ότι η χώρα μας βρίσκεται ανάμεσα στα τέσσερα κράτη-μέλη της ΕΕ που το ποσοστό πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας αυξήθηκε την περίοδο 2019-2021.

Να σημειώσουμε την αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 6,4 δισ.€, που προκύπτουν κυρίως από τον αυξημένο ΦΠΑ κατά 4 δισ.€ και τους υπόλοιπους έμμεσους φόρους. Αυτό σημαίνει πως η ακρίβεια θα σαρώσει και το 2023 ό,τι έχει απομείνει στα έσοδα του λαϊκού νοικοκυριού.

Παρά το γεγονός ότι το κατάπτυστο αυτό έγγραφο πρόκειται να τροποποιηθεί ξανά και ξανά, ήταν σκόπιμο να δείξουμε μερικά συγκεκριμένα στοιχεία, για το πώς αντιμετωπίζει η ντόπια ολιγαρχία και το πολιτικό της προσωπικό, την κοινωνική πραγματικότητα, τα κατεστραμμένα νοικοκυριά, τις ρημαγμένες ζωές, τη βουβή οργή του λαϊκού αισθήματος σε πλήρη αντίθεση με την αναδιανομή του κοινωνικού πλούτου που οδεύει στις τσέπες της ντόπιας ολιγαρχίας και στα θησαυροφυλάκια των τραπεζών.

Για το λαό μας, αυτή η αχαλίνωτη επίθεση δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητη. Το λαϊκό, αριστερό και κομμουνιστικό κίνημα καλείται ν’ αντιδράσει στη φτώχεια, την ακρίβεια, την ανεργία, την καταστολή, την οικονομική καταστροφή, που επιβάλλει η κυβέρνηση με την προτροπή των ιμπεριαλιστικών κέντρων, τώρα που τα αποτελέσματα της ανελέητης λιτότητας και του success story δεν πείθουν πια κανένα για τις «καλύτερες ημέρες» που ευαγγελίζονται οι οικονομικοί επαΐοντες. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έσπειρε θύελλες και είναι επόμενο να θερίσει καταιγίδες. Η απόκρουση των επερχόμενων Νομοσχεδίων που επισύρει ο νέος Προϋπολογισμός προβάλλει σαν επιτακτική ανάγκη για την επιβίωση του λαού μας.

Ιωσήφ Σταυρίδης, μέλος της ΚΕ του Μ-Λ ΚΚΕ

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« December 2022 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search