• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Δεν είναι ανίκανος, αδίστακτος είναι και το νομοθετικό πλαίσιο που του το επιτρέπει είναι ακόμη χειρότερο

October 08, 2022 787

Όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους Sunday Times για το σκάνδαλο των υποκλοπών είναι πλήρως αποκαλυπτικά για την πολιτική και ηθική ποιότητά του. «Δεν έχω καταφέρει να ξεκαθαρίσω την υπόθεση», δήλωσε ευθύς εξ αρχής.

Δηλαδή, ο πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ που διενήργησε τις υποκλοπές ισχυρίζεται πως ακόμα δεν ξέρει τι ακριβώς έχει γίνει. Αλλά τότε γιατί κάλεσε, μέσω του υπουργού Γεραπετρίτη, τον Νίκο Ανδρουλάκη να τον ενημερώσει για κάτι που ο ίδιος δεν είχε ξεκαθαρίσει;

Αν δεχτούμε πως ο πρωθυπουργός λέει την αλήθεια, τότε πρέπει να παραδεχτούμε πως ο άνθρωπος αυτός είναι παντελώς ανίκανος να κατανοήσει θέματα των αρμοδιοτήτων του. Τότε, γιατί τις ανέλαβε; Ως πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ είναι το μοναδικό πολιτικό πρόσωπο στη χώρα που δύναται νομίμως να έχει πρόσβαση στο σύνολο του υλικού των παρακολουθήσεων, αφού δεν ισχύει γι' αυτόν το απόρρητο.

Καλοδεχούμενη η έμμεση παραδοχή της ανικανότητάς του. Αλλά, τότε, γιατί δεν αφήνει να διερευνήσουν την υπόθεση κάποιοι άλλοι, περισσότερο ικανοί και ασφαλώς αρμόδιοι; Γιατί δεν προχωρεί στην άρση -εφόσον είναι ο μόνος που μπορεί να το πράξει- του απορρήτου για την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, την ΑΔΑΕ αλλά και την Εξεταστική Επιτροπή, την οποία το κόμμα του απροκάλυπτα και με σχέδιο κατέστησε φιάσκο και παρωδία;

Στη συνέχεια της συνέντευξής του ο Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε πως ζήτησε εξηγήσεις. «Οι εξηγήσεις δεν ήταν επαρκείς και γι' αυτό έπρεπε να αποπέμψω δύο άτομα», είπε χαρακτηριστικά. Προφανώς αναφέρεται στον τέως διοικητή της ΕΥΠ Παν. Κοντολέοντα και στον ανιψιό του Γρ. Δημητριάδη, στους οποίους χρεώνει την απόλυτη ευθύνη των υποκλοπών. Αλλά αν αυτοί δεν του έδωσαν επαρκείς εξηγήσεις, τότε πώς οι παρακολουθήσεις Ανδρουλάκη και Κουκάκη ήταν νόμιμες, όπως κατ' επανάληψη έχει ισχυριστεί ο ίδιος;

Το αποκορύφωμα όλων είναι πως ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε, εμμέσως αλλά ξεκάθαρα, στη βρετανική εφημερίδα ότι με αυτή την υπόθεση κάποιος του έβαλε σφήνα στις σχέσεις του με το ΠΑΣΟΚ ως μελλοντικού συμμάχου.

Όμως αν μπορούσαν κάποιοι να το κάνουν αυτό, δεν είναι άλλοι από τους Δημητριάδη και Κοντολέοντα. Δηλαδή οι πιο έμπιστοι συνεργάτες του, τους οποίους δε διστάζει να εκθέσει ανεπανόρθωτα για να σωθεί ο ίδιος. Όχι, δεν είναι ανίκανος. Είναι αδίστακτος.

Υποκλέψτε - κουκουλώστε – τελειώσατε. Οι τρεις παραπάνω λέξεις - παραλλαγή του παλιού γνωστού διαφημιστικού σλόγκαν - συμπυκνώνουν όλη τη διαχείριση του «σκανδάλου» των υποκλοπών, που έσκασε βγάζοντας στη φόρα τα άπλυτα του αστικού κράτους, του αστικού πολιτικού συστήματος με τα κόμματά του, τους κάθε είδους κατασταλτικούς και πρακτορικούς μηχανισμούς του, τις φανερές και κρυφές υπηρεσίες του, διεθνείς και εγχώριες, κρατικές και ιδιωτικές (παρακρατικές), νόμιμες ή παράνομες με βάση πάντα τους νόμους και το δίκαιο του κράτους των εκμεταλλευτών του λαού.

Αυτό το πλαίσιο καταστολής που οικοδόμησαν ή ανέχτηκαν όλα τα αστικά κόμματα είναι που επιτρέπει στον πρωθυπουργό να λέει και να κάνει με θράσος όσα του καταλογίζονται και πολύ περισσότερα ακόμη.

Φανερώθηκε και με αυτόν τον τρόπο ένα μέρος της λειτουργίας, της δράσης ενός πολυπλόκαμου δικτύου που νυχθημερόν «εργάζεται» σε βάρος των λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών, σε τελική ανάλυση για να βάζει εμπόδια στους εργαζόμενους, στη νεολαία, σε όλο τον λαό να παλεύει για το δίκιο του, να αγωνίζεται για να βελτιώσει τη ζωή του. Πάνω απ' όλα να μην τολμήσει να σκεφτεί ότι για να μπορέσει να ζήσει τελικά σαν άνθρωπος απολαμβάνοντας όλα τα αγαθά της εργασίας του, όλες τις τεράστιες δυνατότητες και τα επιτεύγματα της εποχής μας, πρέπει να απαλλαγεί από το βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα με την ανατροπή του, με την εργατική εξουσία, τον Σοσιαλισμό!

Πρωτίστως ενάντια σε αυτή την προοπτική το σύστημα επιστρατεύει τις υποκλοπές - παρακολουθήσεις ενταγμένες μέσα στο συνολικό κατασταλτικό του σχέδιο και μηχανισμό. Βέβαια, όπως έχει αποδειχθεί κατά καιρούς, αυτές οι απαράδεκτες και καταδικαστέες πρακτικές αξιοποιούνται ακόμα και μεταξύ δυνάμεων του αστικού πολιτικού συστήματος, επιχειρηματιών κ.ά. Αυτό σε τίποτα δεν αλλάζει την ουσία ούτε την πρώτιστη στόχευση αυτών των μηχανισμών.

Την Παρασκευή, η κυβερνητική πλειοψηφία έπαψε άρον άρον τη λειτουργία της Εξεταστικής Επιτροπής της βουλής, η οποία έτσι κι αλλιώς είχε εξελιχθεί σε παρωδία, με σκοπό τη συγκάλυψη των υποθέσεων υποκλοπών. Το σκηνικό «θαψίματος» των υποθέσεων είχε άλλωστε στηθεί πριν ακόμα ξεκινήσει τις εργασίες της η Επιτροπή, με τις ευθείες απειλές κυβερνητικών στελεχών για ποινές φυλάκισης σε όποιον «μιλήσει». Βάζουμε στοίχημα ότι ούτε η κυβερνητική αλλαγή θα προσφέρει τίποτα το ουσιαστικό από μεριάς αποκαλύψεων και κυρίως από πλευράς αλλαγής του θεσμικού πλαισίου της αδιαφάνειας και της καταστολής πέρα από επί μέρους «διορθώσεις».

Επιμέλεια: Πάνος Ευθυμίου

ΠΗΓΗ: ΕφσυνΡιζοσπάστης

euforipediada.blogspot.com

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search