Ας ξεκινήσουμε από την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού: «Οι εξηγήσεις του βουλευτή Ανδρέα Πάτση για επαγγελματικές του δραστηριότητες, που δεν συνάδουν με την ιδιότητα του βουλευτή και τις αρχές της Νέας Δημοκρατίας, δεν κρίθηκαν επαρκείς. Κατόπιν τούτου, με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο βουλευτής Γρεβενών Ανδρέας Πάτσης, τίθεται εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ».

Εκανε τίποτα παράνομο ο Πάτσης; Απαγορεύεται να αγοράζεις κόκκινα δάνεια, που οι τράπεζες τα πουλάνε μπιρ παρά και να τα διαχειρίζεσαι; Οχι, δεν απαγορεύεται. Είναι απολύτως νόμιμο, αλλιώς ο Πάτσης αυτή τη στιγμή θα ήταν κατηγορούμενος. Τότε γιατί μια καθόλα νόμιμη πράξη δεν συνάδει με την ιδιότητα του βουλευτή και τις αρχές της ΝΔ; Απαγορεύεται το επιχειρείν στους βουλευτές; Οχι, δεν απαγορεύεται. Είναι η ΝΔ… αντισυστημικό κόμμα, κόμμα αντίθετο στους κανόνες της ελεύθερης αγοράς; Θα αστειεύεστε!

Τότε γιατί τόση αδικία σε βάρος του βουλευτή Πάτση που ασκούσε νόμιμη επιχειρηματική δραστηριότητα;

Ας πούμε τα πράγματα με τ’ όνομά τους. Αυτό που έκανε ο Πάτσης λέγεται τοκογλυφία. Απολύτως νόμιμη, όμως. Παίρνεις κόκκινα δάνεια στο 1/15 της αξίας τους και κοιτάζεις να κονομήσεις από τις υποθήκες που είναι εγγεγραμμένες σ’ αυτά τα δάνεια. Παίρνεις σπίτια, μαγαζιά, οικόπεδα τα οποία εκπληστηριάζεις. ‘Η πλησιάζεις τον δανειολήπτη και του λες «δώσε μου τα μισά και καθάρισες με το δάνειο». Αμα έχεις πάρει το δάνειο στο 7%, αντιλαμβάνεσαι τι περιθώριο κέρδους έχεις μέχρι το 50%. Και στο 20% να το πουλήσεις στον δανειολήπτη, έχεις τριπλασιάσει τα λεφτά που έβαλες για να το αγοράσεις από την τράπεζα.

Αυτή τη δουλειά μπορείς να την κάνεις στα μουλωχτά, αλλά άμα σε ανακαλύψει ο Πολάκης, μαύρο φίδι που σ’ έφαγε. Αναγκαστικά θα σε διαγράψουμε. Είναι μια ακόμη παραλλαγή του… δόγματος Τζέκου (του προπονητή των πρωταθλητών στα σπριντ): «ντοπαρισμένος είναι μόνο όποιος πιάνεται». Στη ΝΔ ήξεραν τι δουλειές κάνει ο Πάτσης, αλλά αντέδρασαν τώρα που πιάστηκε στα πράσα.

Κατά τα άλλα, η μοντέρνα τοκογλυφία είναι απολύτως νόμιμη, αλλά να την κάνουν οι τραπεζίτες και τα κάθε είδους λαμόγια της πιάτσας. Οχι οι βουλευτές. Γιατί οι βουλευτές πρέπει να μην… λερώνουν τα χέρια τους. Οταν τα σηκώνουν για να ψηφίσουν υπέρ της νόμιμης τοκογλυφίας, τα χέρια τους είναι καθαρά. Είναι κάτι σαν τη σχέση ηγεμόνα-δήμιου. Ο ηγεμόνας δεν αποκεφαλίζει. Καταδικάζει σε αποκεφαλισμό, αλλά τη δουλειά την κάνει ο δήμιος.

Mε τον Πάτση, βέβαια, υπάρχει και άλλο… προβληματάκι. Είχε τρεις εταιρίες στο εξωτερικό, μέσω των οποίων έκανε τη δουλειά. Λεπτομέρειες θα μάθουμε σίγουρα τις επόμενες μέρες.

Τρίγωνα, κάλαντα…

Πάλι με πρωταγωνιστή τον Πάτση υπάρχει και ένα ζήτημα (ζητηματάρα) που ακουμπά άμεσα την κυβέρνηση. Τα ΕΛΤΑ έχουν δώσει πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ στην εταιρία DLA Piper, για νομικές συμβουλές. Αντιπρόσωπος της DLA Piper στην Ελλάδα είναι ο Πάτσης!

Τα ΕΛΤΑ εξέδωσαν μακροσκελή ανακοίνωση, με την οποία κατάφεραν να επιβεβαιώσουν τη ρήση «όσο περισσότερο μιλάς τόσο επιβαρύνεις τη θέση σου». Tην παραθέτουμε, γιατί έχει σημασία:

«Με αφορμή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, περί αμοιβών τις οποίες έδωσαν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία προς τον βουλευτή της ΝΔ, Ανδρέα Πάτση για νομικές υπηρεσίες, τα ΕΛΤΑ διευκρινίζουν τα εξής:

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, έχουν συνάψει συμφωνία συνεργασίας με την διεθνή Νομική Εταιρεία DLA Piper UK LLP, για την εκπροσώπησή τους στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς και ιδιαίτερα στην Κομισιόν και την DG Comp. Η συνεργασία με τον Διεθνή Νομικό Οίκο ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία και εξειδίκευση στα παραπάνω θέματα κατέστη αναγκαία λόγω της ανάγκης συστηματικής υποστήριξης των ΕΛΤΑ σε εξειδικευμένα θέματα Ευρωπαϊκού Δικαίου, Ανταγωνισμού, Καθολικών Υπηρεσιών κλπ. τα οποία προέκυψαν από την έναρξη υλοποίησης των δράσεων μετασχηματισμού της Εταιρείας το 2021.

Ειδικότερα, οι υπηρεσίες για τις οποίες κατέστη αναγκαία η σύμβαση, αφορούν:

1. Τη νομική εκπροσώπηση και υποστήριξη για ζητήματα ευρωπαϊκού δικαίου, δικαίου ανταγωνισμού, δικαίου κρατικών ενισχύσεων, αναφορικά με διαδικασίες ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιων ανεξάρτητων και άλλων διοικητικών Ευρωπαϊκών αρχών ή/και των Ευρωπαϊκών δικαστηρίων, συμπεριλαμβανομένων ενδεικτικά:

  • Τον πλήρη χειρισμό της υπόθεσης SA.57982 για την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέτρου αποζημίωσης για ζημία που προκλήθηκε από τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19.
  • Τον πλήρη χειρισμό της υπόθεσης SA.57538 ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή / και των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων αναφορικά με καταγγελία σχετικά με τυχόν κρατική ενίσχυση υπέρ των ΕΛΤΑ.
  • Τον πλήρη χειρισμό της υπόθεσης SA.56616 για την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέτρου αποζημίωσης για την παροχή καθολικής υπηρεσίας και οποιαδήποτε επακόλουθη συναφή διαδικασία.
  • Την παροχή νομικών υπηρεσιών για κάθε συναφές θέμα που αφορά τα ανωτέρω.

Η χρονική διάρκεια της Σύμβασης είναι αορίστου χρόνου, τιμολογείται μηνιαίως και σε κάθε περίπτωση μέχρις ολοκληρώσεως των υποθέσεων που αφορούν οι παραπάνω υπηρεσίες.

Η τιμολόγηση των υπηρεσιών, γίνεται με βάση τους επίσημους τιμοκαταλόγους της DLA Piper. Τα δε ποσά των τιμολογίων αποστέλλονται προς πληρωμή από την έδρα της εταιρείας και τις οικονομικές της υπηρεσίες, προς τις οποίες γίνεται και η πληρωμή. Σημειώνεται, δε, ότι όλες οι αποφάσεις πληρωμών, έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο «Πρόγραμμα Διαύγεια», στο πλαίσιο του ν. 3861/2010 και του ν. 4727/2020

Κατά συνέπεια δεν τίθεται ζήτημα αυτοτελών αμοιβών των Ελληνικών Tαχυδρομείων προς τον κ. Πάτση, νόμιμο αντιπρόσωπο της DLA Piper στην Ελλάδα. Η όποια δική του αμοιβή προσδιορίζεται από το πλαίσιο και τους όρους συνεργασίας του με την Νομική Εταιρεία, καταβάλλεται από αυτήν, και βέβαια όχι από τον εκάστοτε πελάτη της.

Παρ’ όλα αυτά, για λόγους προσωπικής ευθιξίας, ο Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΤΑ κ. Γεώργιος Κωνσταντόπουλος, υπέβαλε την παραίτησή του στο Διευθύνοντα Συμβούλο της ΕΕΣΥΠ Α.Ε., κ. Γρηγόρη Δημητριάδη».

Ωραίο το τριγωνάκι, θα λέγαμε. Και δεν είναι τρίγωνο Πανοράματος για να το καταπιούμε με βουλιμία, χωρίς δεύτερη σκέψη. Τα ΕΛΤΑ πληρώνουν την DLA Piper και αυτή τον αντιπρόσωπό της Πάτση! Ολα νόμιμα. Τότε γιατί παραιτήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ Γεώργιος Κωνσταντόπουλος; Για λόγους… ευθιξίας, λέει. Και γιατί το Υπερταμείο έκανε δεκτή την παραίτησή του; Προσέξτε την ανακοίνωση: ««Το Υπερταμείο, μόλις έγιναν γνωστά τα δημοσιεύματα για το θέμα των ΕΛΤΑ, προέβη αμέσως στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να διερευνήσει όλες τις διαστάσεις της υπόθεσης. Ακολούθως, έλαβε την επιστολή παραίτησης του Διευθύνοντος Συμβούλου κ. Γιώργου Κωνσταντόπουλου για λόγους ευθιξίας». Καμία κάλυψη. Το «μαγαζί» που ελέγχουν οι ιμπεριαλιστές δανειστές, κρατάει τις αποστάσεις του από τους ανθρώπους του Μητσοτάκη.

Λοιπόν, για να μην το τρενάρουμε, δεν υπάρχει νομιμοφανές τριγωνάκι. Ο Πολάκης έδωσε στη δημοσιότητα 26 αποφάσεις πληρωμής των ΕΛΤΑ, δημοσιευμένες στη Διαύγεια. Παραθέτουμε μία:

Νόμιμη μεν η μοντέρνα τοκογλυφία, αλλά οι βουλευτές πρέπει να έχουν… καθαρά  χέρια | Πολιτική | Eksegersi.gr

Δεν υπάρχει τρίγωνο. Τα λεφτά πάνε κατευθείαν στη δικηγορική εταιρία Ανδρέας Πάτσης & Συνεργάτες και όχι στην DLA Piper. Στα «έχοντας υπόψη» της απόφασης πληρωμής γίνεται λόγος για σύμβαση που συνήψαν τα ΕΛΤΑ με την DLA Piper και την Ανδρέας Πάτσης & Συνεργάτες. Επομένως, η ανακοίνωση των ΕΛΤΑ λέει ψέματαΩμά και χοντροκομμένα ψέματα.

Οι 26 αποφάσεις πληρωμής που δημοσίευσε ο Πολάκης αποδεικνύουν ότι ο Πάτσης πήρε απευθείας τουλάχιστον 780.433 ευρώ! Το 2020 πήρε 94.824 ευρώ, το 2021 πήρε 430.694 ευρώ και το 2022 πήρε 254.915 ευρώ. Μιλάμε για πολλά λεφτά, όχι για ψιλολόγια. Γιατί λένε ψέματα τα ΕΛΤΑ ότι δεν πλήρωναν τον Πάτση; Γιατί παραιτείται ο διευθύνων σύμβουλός τους, τάχα για λόγους ευθιξίας, ενώ είναι πλήρως ενήμερος για τα πάντα; Εδώ υπάρχει μπόχα σκανδάλου. Οχι σκανδάλου Πάτση, αλλά σκανδάλου Μητσοτάκη-Πιερρακάκη.

ΥΓ1. Οταν τον Οκτώβρη του 2019 διορίστηκε ως διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ ο Κωνσταντόπουλος, υποδειχθείς από τους δύο Κούληδες, Μητσοτάκη-Πιερρακάκη, δόθηκε στη δημοσιότητα τα εξής βιογραφικό του: «Ο Γιώργος Κωνσταντόπουλος είναι διπλωματούχος ηλεκτρολόγος μηχανικός του Ryerson University, Toronto, Canada. Διαθέτει πολυετή εμπειρία στον τομέα της πληροφορικής σε διεθνείς και ελληνικές εταιρείες τεχνολογίας πληροφοριακών συστημάτων. Υπήρξε συνιδρυτής και για πολλά έτη Managing Director της Byte Computer, εταιρίας παροχής ολοκληρωμένων λύσεων πληροφορικής και επικοινωνιών, ενώ από το 1997 έως το 2002 διετέλεσε στέλεχος της Lotus Development Corporation, θυγατρική της IBM, όπου ήταν υπεύθυνος για τη στρατηγική κατεύθυνση και ανάπτυξη σε τρεις χώρες (Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα). Στη συνέχεια συνεργάστηκε ως Director & Partner με τη διεθνή εταιρία SBR Consulting, σε έργα μετασχηματισμού και ανάπτυξης εταιρειών τεχνολογίας, με έδρα το Λονδίνο. Καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του έχει συνεργαστεί με εταιρείες όπως Google, Microsoft, SAP, Oracle, Vodafone Cisco, HP, T-Systems, Expedia κ.α.. Τα τελευταία χρόνια κατείχε τη θέση του Προέδρου & Διευθύνοντος Συμβούλου του ομίλου της SingularLogic, εταιρία ανάπτυξης εφαρμογών επιχειρηματικού λογισμικού και ολοκληρωμένων λύσεων πληροφορικής». Τις παραπέρα σκέψεις, για τα τρίγωνα, τετράγωνα και πολύγωνα της λαμογιάς και της διαφθοράς, τις αφήνουμε στους αναγνώστες και τις αναγνώστριές μας.

ΥΓ2. Δεν ξεχάσαμε την υπόθεση του άλλου βουλευτή της ΝΔ, του Μαραβέγια, με τις… οικογενειακές μπίζνες στο Βόλο. Απλά δεν προλάβαμε να γράψουμε. Τώρα, όμως, επιβάλλεται, γιατί θα έχουμε… πατιρντί τις επόμενες μέρες.