Print this page

Μαχητικός, παρατεταμένος και ανυποχώρητος πανεκπαιδευτικός αγώνας για να μην περάσει, να μην ψηφιστεί και να μη εφαρμοστεί το σαρωτικό αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο!

June 05, 2020 411
 

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΔΕ

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΙΟΥΝΗ 2020

 

ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΤΑΙ Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΕΡΕΘΝΙΚΩΝ ΤΟΥ ΔΟΜΩΝ

Η κυβέρνηση ΝΔ αποδεικνύεται ότι είναι μία από τις αντιλαϊκότερες των τελευταίων δεκαετιών. Το πολιτικό σύστημα της στυγνής εκμετάλλευσης και καταπίεσης, της δήθεν κοινοβουλευτικής «εναλλαγής», που εξυπηρετεί ενιαία τα συμφέροντα των κομματιών της αστικής τάξης, επέβαλλε τα τελευταία 11 χρόνια τα «μνημόνια» και τη βαρβαρότητα της βίαιης αναδιανομής εισοδήματος υπέρ των πλουσίων, το γκρέμισμα του εναπομείναντος κράτους πρόνοιας. Από όλες τις κυβερνήσεις με κορμό ΝΔ/ΠΑΣΟΚ/ΣΥΡΙΖΑ, ρυθμιστές και ακόλουθους στις γενικότερες κατευθύνσεις του κεφαλαίου και του διεθνούς ιμπεριαλισμού, είχαμε πολιτικές με σκληρό και αιματηρό τίμημα για τους εργαζόμενους και τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα. Αντίθετα οι καναλάρχες, οι κλινικάρχες, η ιδιωτική εκπαίδευση, οι εφοπλιστές κ.ά. παίρνουν συνεχώς μεγάλα κομμάτια της πίτας από το ξεπούλημα-ιδιωτικοποίηση του δημοσίου πλούτου και τις σάρκες από τα απομεινάρια της συρρίκνωσης της Δημόσιας Παιδείας, Υγείας, ασφάλισης και πρόνοιας και άλλων δημόσιων αγαθών.

Τα ντόπια και διεθνή αρπακτικά του κεφαλαίου αντιμετώπισαν και την πανδημική κρίση του COVID-19 σαν μια ακόμα ευκαιρία. Στο πλευρό τους η κυβέρνηση, που επικοινωνιακά χειρίστηκε την κρίση, με μηδαμινά μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ και με απαγορεύσεις μετακινήσεων και συγκεντρώσεων. Το success story τους, πιθανόν να τελειώσει γρήγορα, αφού εξυπηρετώντας πολιτικές σκοπιμότητες, επιβάλλουν την επαναφορά στη «νέα κανονικότητα», με ελάχιστα μέτρα πρόληψης και προστασίας για το πληθυσμό. Η επιβολή της ιδιωτικής παιδείας και υγείας και των ορέξεών τους στο δημόσιο σύστημα, οι χρυσές δουλειές και ευκαιρίες για το κεφάλαιο στις συνθήκες αυτές, η ιδιωτικοποίηση σε ό,τι από τον δημόσιο πλούτο έχει απομείνει, είναι η οδυνηρή συνέχεια. Έρχονται νέα «μνημόνια» και σκληρά αντιλαϊκά μέτρα για τα οποία ήδη έχουν θέσει τις βάσεις με την καταβαράθρωση των εργασιακών δικαιωμάτων το τελευταίο τρίμηνο, με δεκάδες χιλιάδες απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα και ελαστικοποίηση σχέσεων εργασίας. Ενώ η ύφεση θα ξεπεράσει το 10% και η ανεργία θα φτάσει το 30% των μνημονιακών χρόνων, 1 εκατ εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς «αναστολής σύμβασης», εκατοντάδες χιλιάδες είναι οι νέοι άνεργοι και οι μακροχρόνια άνεργοι, κυβέρνηση και αντιπολίτευση δηλώνουν ικανοποιημένες, από το ύψος της «βοήθειας» της Ε.Ε. και τις νέες υπερεθνικές οικονομικές συμφωνίες, με λεκτικές μόνο διαφοροποιήσεις. Ο Βρούτσης ανακοίνωσε μέτρα απελευθέρωσης των απολύσεων, με τον μανδύα προγραμμάτων «Συν-εργασίας»-SURE, που μονιμοποιούν την εκ περιτροπής εργασία, την ελαστική εργασία, τις κατά τουλάχιστον 20% μειώσεις μισθών, περιορίζουν τις δαπάνες των εργοδοτών στο μισό, εξασφαλίζουν επιδότηση για τα προγράμματα αυτά από το κράτος και στοχεύουν και σε εφαρμογή στον ευρύτερο δημόσιο και δημόσιο τομέα που έχει δεκάδες χιλιάδες συμβασιούχους. Η θεσμοθετημένη επιβολή της μισής δουλειάς, μισής ζωής, μισών δικαιωμάτων, η ψήφιση, επιβολή και συνεχιζόμενη ισχύς των ΠΝΠ, αλλά και άλλων 26 νομοθετημάτων που επιβάλλονται με fast track διαδικασίες δείχνουν ανάγλυφα τη «νέα κανονικότητα».

Πρόσφατα ψήφισαν νόμο που επιτρέπει την λεηλασία της φύσης και την καταστροφή του περιβάλλοντος, στο όνομα της «ανάπτυξης» και των επενδύσεων. Ξεπουλούν τη ΔΕΗ μέσω της απολιγνητοποίησης κι επειδή δήθεν είναι προβληματική. Θέλουν να ιδιωτικοποιήσουν το 80% των νερών και των εγκαταστάσεων της δημόσιας ΕΥΔΑΠ. Σε 4 μόνο χρόνια επιβλήθηκαν δύο αντιασφαλιστικοί νόμοι που έκαναν για χιλιάδες εργαζόμενους τη σύνταξη όνειρο θερινής νυκτός ή τη μετατρέπει σε επίδομα. Διαλύθηκε το δημόσιο σύστημα ασφάλισης και η ιδιωτικοποίηση είναι προ των πυλών. Το επιτελικό κράτος της ΝΔ, ξενοφοβικό και αντικοινωνικό, επιβάλλεται με την γενικευμένη καταστολή σε κάθε κέντρο προσφυγικής ζωής, με αντίστοιχους διαδοχικούς νόμους περιορισμού του ασύλου και επαναπροώθησης κόντρα στις διεθνείς συμβάσεις. Συναίνεση και ομοψυχία και με ολίγο από ΚΚΕ στην προσφυγική κρίση στον Έβρο. Όλοι μίλησαν για «ασύμμετρη απειλή». Η συνεχιζόμενη αντιπροσφυγική πολιτική της κυβέρνησης, συνεχίζοντας τις πολιτικές Ε.Ε.-κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με νέους νόμους, έφτασε σήμερα να πετάει έξω από τις δομές-στρατόπεδα 11.237 ανθρώπους. Το άδειασμα με τη βία των πλατειών με πρόσχημα την πανδημία, εκεί όπου δεν συχνάζουν φίλοι της κυβέρνησης δείχνει την ένταση της κρατικής καταστολής σε όλα τα επίπεδα που εξαπλώνεται.

Οι πολιτικές αυτές και οι σκοπιμότητες της ΝΔ καθόρισαν το άνοιγμα των σχολείων, με ελλιπή μέτρα υγειονομικής προστασίας, στο τέλος μάλιστα της σχολικής χρονιάς, κι όχι οι μορφωτικές ανάγκες των μαθητών, που έτσι κι αλλιώς δεν μπορεί να καλύψει η εκ περιτροπής λειτουργία των τμημάτων για λίγες μέρες μέχρι τη λήξη της σχολικής χρονιάς. H προαιρετική βάση της λειτουργίας των σχολείων, αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση κάνει επιφανειακή και επικοινωνιακή προσέγγιση, γελοιοποιώντας το Δημόσιο σχολείο, σύμφωνα με τις θελήσεις και τις νομοθετικές  επιταγές των ιδιωτικών συμφερόντων.     

Στην κατεύθυνση του νεοφιλελεύθερου ολοκληρωτισμού κυβέρνησης, Ε.Ε., ΟΟΣΑ, ΣΕΒ, το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο έρχεται  να σαρώσει τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών, αλλά και τα εργασιακά των εκπαιδευτικών και είναι ένα ακόμα σοβαρό βήμα στην αλυσίδα των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων των πολιτικών των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ/ ΠΑΣΟΚ/ΣΥΡΙΖA

· Εντείνει και πολλαπλασιάζει τους ταξικούς φραγμούς. Μετατρέπει το Γυμνάσιο και το Λύκειο σε εξεταστικά κέντρα-κάτεργα. Με την επαναφορά της τράπεζας θεμάτων σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, με την αύξηση των εξεταζόμενων μαθημάτων σε Γυμνάσια και Λύκεια, με την επιβολή της βάσης του 10 για την προαγωγή και απόλυση.

· Αντί να μειώσει τον αριθμό μαθητών ανά τμήμα σε όλα τα σχολεία σύμφωνα με τις πραγματικές μαθησιακές ανάγκες, στη βάση των οδηγιών του ΟΟΣΑ αυξάνει τον αριθμό αυτό στα δημοτικά και στα νηπιαγωγεία, από 22 σε 25, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της διδασκαλίας και στόχο την εξοικονόμηση του εκπαιδευτικού προσωπικού. Η υλοποίηση του μέτρου θα σημάνει νέο κύκλο υπεράριθμων εκπαιδευτικών.

· Σαν συνέχεια του προσοντολόγιου Γαβρόγλου έχουμε αύξηση των ποινών αποκλεισμού τουλάχιστον στα 2 έτη για τους αναπληρωτές που δεν αναλαμβάνουν υπηρεσία ή παραιτούνται, αφού πολλοί χωρίς κίνητρα και ουσιαστικά μέτρα στήριξης της διαβίωσης εκτός του τόπου μόνιμης κατοικίας τους, είναι αδύνατο να επιβιώσουν. Δραστική μείωση και περιορισμός της προϋπηρεσίας με τη διάταξη για διαφορετική προσμέτρηση προϋπηρεσίας ανά κλάδο, τη διατήρηση ορίου 120 μήνες, με 60 σε δυσπρόσιτα. Οι διατάξεις για «κατά προτεραιότητα» κάλυψη των κενών στα Ειδικά Σχολεία για την ΕΑΕ και των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων, είναι επί της ουσίας νομιμοποίηση των υπόλοιπων κενών στα σχολεία, που μπορεί να υπάρχουν μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια.

· Περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των ΑΕΙ με τη θέσπιση ξενόγλωσσων τμημάτων στον προπτυχιακό κύκλο με δίδακτρα και περιορισμός των μετεγγραφών, αντί για την αύξησή τους με κοινωνικά κριτήρια.

· Ενισχύει τη διαφοροποίηση των σχολικών μονάδων με την αύξηση και ενίσχυση των προτύπων σε βάρος των πειραματικών προβάλλοντας το ιδεολόγημα της «αριστείας» και την ταξική κατηγοριοποίηση μαθητών, εκπαιδευτικών και  σχολείων. Το αντιδραστικό πλαίσιο στην εφαρμογή της αξιολόγησης σε Πρότυπα και Πειραματικά θα είναι το πρόκριμα για την εφαρμογή της σε όλα τα σχολεία.

· Εισάγει νέες θεματικές και «εργαστήρια δεξιοτήτων» από το νηπιαγωγείο, αλλοιώνοντας την μορφή της γνώσης, μετατρέποντάς την σε πληροφορία, εθελοντισμό, δεξιότητα. Αντιθέτως, υποβαθμίζει το μάθημα της κοινωνιολογίας και το αφαιρεί από τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα. 

· Επιδιώκει να επιβάλει τον νεοσυντηρητικό «ορθολογισμό» του αυταρχισμού και της πειθάρχησης με τη λειτουργία της σχολικής μονάδας με «εσωτερικό κανονισμό», με την επαναφορά της αναγραφής της διαγωγής που στιγματίζει τους μαθητές και με την επικειμένη αύξηση στις μέρες των αποβολών.

· Εισάγει το θεσμό του «σύμβουλου σχολικής ζωής»,  αντί να προχωρήσει στους αναγκαίους διορισμούς του απαραίτητου επιστημονικού προσωπικού (ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί κλπ) για τη στήριξη  των μαθητών.

· Υποβαθμίζει την ειδική αγωγή. Οι τοποθετήσεις μονίμων νεοδιοριζόμενων θα γίνουν, όποτε γίνουν, μόνο σε ΣΜΕΑΕ (ειδικά σχολεία) ενώ υπονομεύονται οι άλλες δομές (ΤΕ και παράλληλης στήριξης) και κυρίως τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών με ειδικές μαθησιακές ανάγκες.

· Θεσπίζει την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας, σαν συνέχεια του Νόμου 4547/19, «εσωτερική και εξωτερική», με «άξονες και σχέδια δράσης», με προγραμματισμούς και αποτιμήσεις, ανάρτηση συνεχών ποσοτικών στοιχείων, από την επόμενη σχολική χρονιά. Στόχος είναι η δημιουργία σχολείων πολλών ταχυτήτων, η κατηγοριοποίηση, η σύνδεση της χρηματοδότησης με την αξιολόγηση, όπως θεσμοθετήθηκε για τα ΑΕΙ, το σπάσιμο του ενιαίου του αναλυτικού προγράμματος, το κλείσιμο σχολείων και η αποτροπή της μαζικής εκπαίδευσης.

· Εισάγει την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού με ΠΔ από το Σεπτέμβρη του ΄20, με εφαρμογή σε όλα τα σχολεία ένα χρόνο μετά. Η αξιολόγηση αποδίδει στους εκπαιδευτικούς τις ευθύνες για τα αποτελέσματα της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων, Ε.Ε, ΔΝΤ, ΟΟΣΑ, τους πολυδιασπάει, διαλύει τη συλλογικότητα, υπόσχεται ανέλιξη στους πρόθυμους, επιδιώκει την υποταγή, οδηγεί στη μισθολογική εξατομίκευση, αλλά και στις απολύσεις.

· Τέλος, ανέβαλε για επικείμενο νομοσχέδιο το δραστικό χτύπημα για τα ΕΠΑΛ, σε συνέχιση των πολιτικών των «μη παρακολουθούντων» και της συρρίκνωσης τομέων-ειδικοτήτων, με το ηλικιακό όριο των 17 χρόνων στις εγγραφές, που αποκλείει το 1/3 των μαθητών σπρώχνοντάς τους στην αγκαλιά της άτυπης εκπαίδευσης, της φτηνής κατάρτισης, της ανειδίκευτης εργασίας και των ιδιωτικών ΚΕΚ/ΙΕΚ.

ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Η  ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ Η Υ.Α. ΚΕΡΑΜΕΩΣ!

Η ανήκουστη τροπολογία και Υ.Α. Κεραμέως, που μονιμοποιεί τη σύγχρονη «εξ αποστάσεως εκπαίδευση» και θεσμοθετεί τη ζωντανή μετάδοση μαθήματος μέσα από τη σχολική τάξη και το συνδυασμό τους, έρχεται να δείξει το αποκρουστικό πρόσωπο του πανοπτικού ελέγχου και των αξιολογήσεων της πολιτικής κυβέρνησης και ΥΠΑΙΘ και όχι μόνο για «ειδικές συνθήκες». Καταπατώντας κάθε παιδαγωγική αρχή και ελευθερία, γράφοντας στα παλιά της τα παπούτσια κάθε επίκληση προσωπικών δεδομένων και δικαιωμάτων, η τροπολογία αυτή δείχνει από τώρα την εξαφάνιση κενών σε απομακρυσμένες, νησιωτικές και άλλες περιοχές, που με ευθύνη της κρατικής πολιτικής των περικοπών και της αδιοριστίας, αναπληρωτές τα καλύπτουν ακόμα και μετά τα Χριστούγεννα. Η ρύθμιση αυτή επιδιώκει την πειθάρχηση, τυποποίηση και μετατροπή της γνώσης σε πληροφορία και δεξιότητα με μετρήσιμα αποτελέσματα. Έκτακτο ή απρόβλεπτο γεγονός θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αυθαίρετα, από την κάθε κυβέρνηση και οποιαδήποτε κινητοποίηση. Στόχος τους η αντικατάσταση μέρους της ζωντανής εργασίας από την τηλεργασία σε όλη την κοινωνία, η εξοικονόμηση προσωπικού, το σπάσιμο των μαζικών εργασιακών όρων και του 8ωρου, η εξατομίκευση της εργασίας, το χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων, η μερική ή ολική ανεργία και γενικότερα η μείωση του κόστους εργασίας. Η «νέα κανονικότητα» παγκόσμια σαρώνει μισθούς, θέσεις εργασίας, δικαιώματα. Σε όλες τις εκθέσεις του ΟΟΣΑ, ΣΕΒ αλλά και των πορισμάτων των «εθνικών διαλόγων» για την Παιδεία (Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής 2016, Πόρισμα Λιάκου 2016) προτάσσεται η «εξ αποστάσεως εκπαίδευση» ως αντιστάθμισμα στο «ακριβό» δημόσιο ελληνικό σχολείο.

 

ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΓΩΝΑ

Μαζική αντίσταση στην αντιλαϊκή πολιτική Κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ-Κεφαλαίου! Η συλλογική πάλη μπορεί να νικήσει! Κλιμακώνουμε τους αγώνες μας και συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας και Υγείας για όλους, χωρίς αποκλεισμούς και για πλήρη εργασιακά δικαιώματα! Η συρρίκνωση του δημόσιου σχολείου και η απαξίωση των εκπαιδευτικών δε θα περάσουν. Η απάντησή μας είναι ο πανεκπαιδευτικός, ανυποχώρητος, παρατεταμένος, μαχητικός αγώνας διαρκείας. Να αποσυρθεί το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο και όλες οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης μέσα στη λαίλαπα της πανδημίας (ΠΝΠ και νόμοι).

Οι ΕΛΜΕ να πάρουν την υπόθεση του αγώνα στα χέρια τους για να οργανώσουν την απάντηση του κλάδου ενιαία και συνολικά κατά του αντιεκπαιδευτικού νομοσχεδίου. Με τα πρωτοβάθμια σωματεία, ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ, με συμμετοχή γονέων, μαθητών και φοιτητικών συλλόγων, το μαχόμενο εκπαιδευτικό κίνημα βγήκε την προηγούμενη περίοδο μαζικά στους δρόμους, σε όλη τη χώρα και απαιτεί να αποσυρθεί το αντιεκπαιδευτικό, οπισθοδρομικό, εξεταστικοκεντρικό νομοσχέδιο των νέων ταξικών φραγμών και των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων.

Συμμετέχουμε μαζικά στις Γενικές Συνελεύσεις. Αποφασίζουμε πολύμορφο, ανυποχώρητο αγώνα με αποφασιστικά αγωνιστικά βήματα:

· Η ΓΣ προέδρων των ΕΛΜΕ στις 6 Ιούνη να αποφασίσει 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση κλιμάκωσης την Τρίτη 9/6 και Τετάρτη 10/6, με συγκεντρώσεις την 1η  μέρα όλων των ΕΛΜΕ στην Αθήνα και συλλαλητήριο, με κάλυψη εξόδων από ΟΛΜΕ – ΕΛΜΕ και τη 2η μέρα το απόγευμα και την ώρα ψήφισης του ν/σ συλλαλητήριο στα Προπύλαια και πορεία στη Βουλή. Ταυτόχρονα κάνουμε μαζική διαμαρτυρία για τις εκτονωτικές αποφάσεις της ΟΛΜΕ και διεκδικούμε αγωνιστική συνέχεια.

· Συμμετέχουμε και καλούμε στην πανυγειονομική απεργία στις 16 Ιούνη. Στην Αθήνα συγκέντρωση στην Πλατεία Μαβίλη 8.30 πμ και πορεία στο Υπουργείο Υγείας. Να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα των υγειονομικών.

· Νέο Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο Πέμπτη 18 Ιούνη, ενάντια στα αντιεκπαιδευτικά μέτρα, για μαζικούς μόνιμους διορισμούς άμεσα, αλλά και προσλήψεις αναπληρωτών τώρα. 

· Συμμετέχουμε και καλούμε στην Εργατική Διαδήλωση Αντίστασης και Διεκδίκησης την Τρίτη 23 Ιουνίου από τα Χαυτεία, στις 19.00 το απόγευμα, για εργασιακά δικαιώματα, ενάντια στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και την ανεργία.

· Ενημερώσεις, πολύμορφες δράσεις, κινητοποιήσεις όλο τον Ιούνιο ενάντια στην αντιεκπαιδευτική και αντικοινωνική πολιτική της κυβέρνησης.

· Νέες ΓΣ των ΕΛΜΕ και ΓΣ προέδρων 4 Ιούλη, που με το χαρακτήρα μετασυνεδριακής, μπορεί να καθορίσει τα αγωνιστικά απεργιακά βήματα του κλάδου, με το άνοιγμα των σχολείων το Σεπτέμβρη, για νέες διεκδικήσεις, την κατάργηση και μη εφαρμογή του πολυνοσχεδίου.

Με συλλογικές και αγωνιστικές αποφάσεις και των Συλλόγων Διδασκόντων, προωθούμε τις διεκδικήσεις των ΕΛΜΕ και του κλάδου. Συγκροτούμε Επιτροπές Αγώνα για την προώθηση των διεκδικήσεων.  Η ΟΛΜΕ να καταθέσει, έστω και τώρα, ενιαίο πρόγραμμα δράσης αποφασιστικής κλιμάκωσης του αγώνα, που θα συνεχιστεί το Σεπτέμβρη, με προοπτική μαζικής αντίστασης όλης της κοινωνίας στα σχέδια της κυβέρνησης κι όχι χαλιναγωγημένης από τον κυβερνητικό συνδικαλισμό και τα κόμματα εκτόνωσης.

 

ΑΙΧΜΕΣ ΠΑΛΗΣ-ΑΙΤΗΜΑΤΑ-ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ

· Να μην περάσει, να μην ψηφιστεί και να μην εφαρμοστεί, το αντιλαϊκό αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο. Όχι στο «Νέο Λύκειο» και στα σχολεία της επίτασης των ταξικών φραγμών στη γνώση, του εξεταστικού μαραθωνίου και της αποδόμησης των εργασιακών, δημοκρατικών, συλλογικών κατακτήσεων.

· Αύξηση των εισακτέων στα ΑΕΙ και των μετεγγραφών φοιτητών, όχι στην ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης.

· Να καταργηθεί στο σύνολό της η τροπολογία Κεραμέως, αλλά και να μην εφαρμοστεί η Υ.Α., που μονιμοποιούν και νομιμοποιούν την «εξ αποστάσεως εκπαίδευση» και τη ζωντανή μετάδοση σε παρόντα χρόνο και με ανοιχτά σχολεία. Υλοποιούμε την απόφαση της ΑΔΕΔΥ για απεργία - αποχή.

· Να παίρνονται τώρα και συνεχώς όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα προστασίας για όλα τα σχολεία.

· Όχι στην Αξιολόγηση-Κατηγοριοποίηση-Πειθάρχηση-Απόλυση. Απεργία-Αποχή από κάθε διαδικασία αξιολόγησης σχολείων και εκπαιδευτικών. Ενίσχυση των αποφάσεων 78 ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ και ενεργοποίηση περαιτέρω των πρωτοβάθμιων σωματείων.

· Κατοχύρωση της μόνιμης σταθερής εργασίας για όλους. Να καταργηθεί ο ν. 4589 του Γαβρόγλου, το γνωστό προσοντολόγιο. Μαζικοί διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών, μονιμοποίηση των αναπληρωτών αποκλειστικά με πτυχίο και όλη την προϋπηρεσία. Κανείς αναπληρωτής να μην απολυθεί. Να αναγνωριστεί και να προσμετρηθεί τώρα ολόκληρη η προϋπηρεσία των εκλεγμένων αναπληρωτών σε ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ.

· 15 μαθητές το ανώτερο στην τάξη σε όλα τα σχολεία, όλων των βαθμίδων, για την νέα σχολική χρονιά για παιδαγωγικούς, υγειονομικούς λόγους και άμεσες προσλήψεις μονίμων εκπαιδευτικών. Νέες προσλήψεις αναπληρωτών τώρα και ανανεούμενες ετήσιες συμβάσεις για όλους, με ανοιχτούς πίνακες και δικαίωμα όλων στην συμμετοχή. Όχι στη χρήση εξ αποστάσεως για κάλυψη κενών.

· Πλήρης και έγκαιρη λειτουργία των υποστηρικτικών δομών του σχολείου, που υπολειτουργούν, για κατ΄ οίκον διδασκαλία, ενισχυτική, πρόσθετη και παράλληλη στήριξη. Πρόσληψη τώρα του απαιτούμενου μόνιμου προσωπικού από ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, προσωπικό καθαριότητας.

· Μείωση του διδακτικού ωραρίου στο επίπεδο του 2013. Επαναφορά του ωραρίου για τους υπευθύνους εργαστηρίων ΠΕ04 και ΠΕ86. Επαναφορά του υπευθύνου ολοήμερου για τα Δημοτικά.

· Αυξήσεις στους μισθούς. Επιστροφή στα επίπεδα του 2009. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και του χαμένου ΜΚ ΄16 - ΄17.  Κανείς κάτω από 1000 ευρώ καθαρά. Καμιά σκέψη για νέες μειώσεις στο Δημόσιο.

· Σύνταξη στα 30 έτη υπηρεσίας ή 60 ετών για τους εκπαιδευτικούς. Αυξήσεις στις συντάξεις. Πλήρη συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Όχι στην ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης. Κατάργηση των νόμων Κατρούγκαλου - Βρούτση.

· Οι Συνδικαλιστικές και Πολιτικές ελευθερίες είναι αδιαπραγμάτευτες. Κάτω τα χέρια από τις λαϊκές ελευθερίες και τα δικαιώματα.

· Όχι στα νέα νομοσχέδια για τις δομές, αλλαγές στην ΤΕΕ, υπαγωγή εκπαιδευτικών και σχολείων στους δήμους. 

· Κατάργηση όλων των ΠΝΠ και των αντιλαϊκών νόμων της περιόδου της πανδημίας.

· Δωρεάν, Δημόσιο κι Ενιαίο σχολείο των όλων, των ίσων, των διαφορετικών, με δημοκρατία και παιδαγωγική ελευθερία.

Μαχητικός, παρατεταμένος και ανυποχώρητος πανεκπαιδευτικός αγώνας για να μην περάσει, να μην ψηφιστεί και να μη εφαρμοστεί το σαρωτικό αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο!

 

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.