• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Βαξεβάνης σηκώνει, Μαρινάκης καρφώνει…

November 07, 2022 470

ΠΗΓΗ: eksegersi.gr

Με την Επιτροπή του Ευρωκοινοβούλιου PEGA τα πράγματα ήταν εκ των προτέρων οριοθετημένα. Ο δεξιός πρόεδρός της Γερούν Λένερς (ΕΛΚ, Ολλανδία) δήλωσε ότι «δεν εντοπίσαμε σαφείς ενδείξεις διαφθοράς ή το είδος αυταρχικών πρακτικών που παρατηρούμε στην Πολωνία ή, σύμφωνα με δημοσιεύματα, και στην Ουγγαρία» και συμπλήρωσε –για ξεκάρφωμα- ότι «χρειάζεται όμως να καταβληθεί μεγαλύτερη προσπάθεια προκειμένου να εξασφαλισθεί η διαφάνεια». Συμπλήρωσε ότι «εν αντιθέσει με αυτά που συμβαίνουν σε άλλες χώρες, οι κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας συνεργάστηκαν ενεργά με τα μέλη της επιτροπής μας και απάντησαν στις ερωτήσεις μας» και κατέληξε μέσα στην καλή χαρά: «Αναμένουμε την ψήφιση στοχευμένης νομοθεσίας και των σχετικών πολιτικών με ανυπομονησία».

Αντίθετα, η φιλελεύθερη εισηγήτρια Σόφι ιν’τ Βελντ (Renew, Ολλανδία) δήλωσε ότι «μετά την τετραήμερη παραμονή μας σε Κύπρο και Ελλάδα, αναχωρούμε με ίσως περισσότερα ερωτήματα από αυτά που είχαμε όταν φτάσαμε», κάνοντας λόγο για «ανησυχητικές αναφορές δημοσιογράφων που αισθάνονται ότι δεν είναι ασφαλείς όταν γράφουν γύρω από σημαντικά θέματα» και για πιέσεις που ασκούνται στην ανεξάρτητη αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων. «Φαίνεται ότι οι εταιρείες κατασκοπευτικού λογισμικού έχουν δημιουργήσει έναν τρομακτικό ιστό διασυνδέσεων που μπορεί να φτάνει μέχρι και στις δημόσιες αρχές» τόνισε η Ιν’τ Βελντ, που ούτε συριζαία ούτε πασόκα μπορείς να την πεις (στην ευρωομάδα των μακρονιστών και των νεοφιλελεύθερων ανήκει).

Ομως, αυτά που με προσεκτικό τρόπο είπε η Ι’ντ Βελντ ωχριούσαν μπροστά στη δημοσίευση από το Documento λίστας με 33 παρακολουθούμενους με το  Predator. H συντριπτική τους πλειοψηφία ανήκει στη ΝΔ (από Σαμαρά μέχρι Χατζηδάκη, από Δένδια μέχρι Κικίλια και από Γεωργιάδη μέχρι Πατούλη, συν τις συζύγους των περισσότερων), ενώ περιλαμβάνονται κολλητοί του Μαρινάκη (ο Καρυπίδης του «Αρη» και ο Κουρτάκης).

Ο Βαξεβάνης άφησε να εννοηθεί ότι έχει και «κασέτες», αλλά δεν τις δημοσιεύει, γιατί θα τον τύλιγαν σε μια κόλλα χαρτί με την κατηγορία της παράνομες κατοχής και χρήσης προσωπικών δεδομένων, προϊόντων εγκλήματος. Δήλωσε ότι τα στοιχεία τα πήρε από δύο «χειριστές» (πράκτορες δηλαδή) και πως το Predator λειτουργούσε για λογαριασμό του Μητσοτάκη.

Ουδείς από τους παρακολουθούμενος, πλην των συριζαίων (Σπίρτζης, Γεροβασίλη, Λαζόπουλος) δέχτηκε να μιλήσει στο Documento. Πετάχτηκε, όμως, ο ακροδεξιός τηλεπλασιέ-τηλεμαϊντανός-υπουργός Ανάπτυξης για να καταθέσει στον αγαπημένο του Αυτιά το εξής… ακλόνητο επιχείρημα: «Δεν είχε άλλη δουλειά ο Μητσοτάκης, όλη την ημέρα κάθεται και ακούει τι λένε στα τηλέφωνα η Ευγενία, η Μαρίνα και η Πόπη. Αυτά όλα είναι γελοιότητες…»

Περιττεύει να πούμε ότι γελοιότητες είναι αυτά που είπε. Ο Μητσοτάκης δε χρειάζεται ν’ ακούσει τις κυρίες, τις ακούνε άλλοι και τον ενημερώνουν για το αν είπαν κάτι με πολιτικό ενδιαφέρον. Στον «ιθύνοντα νου» φτάνουν εκθέσεις με συστηματοποιημένο το υλικό, όχι οι χιλιάδες σελίδες των απομαγνητοφωνήσεων. Αντιδρώντας μ’ αυτόν τον τρόπο, ο Γεωργιάδης επιβεβαίωσε την αποκάλυψη του Documento.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να ανεβάσει τους τόνους, μιλώντας για «ώρες κρίσιμες για τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη. Για την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς και το πολιτικό σύστημα», καλώντας τη Δικαιοσύνη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και το πολιτικό σύστημα να προστατεύσει «εν τέλει τη στοιχειώδη αξιοπρέπειά του αλλά και τη Δημοκρατία».

Ο Ανδρουλάκης έκανε προσωπική δήλωση, καταγγέλλοντας ότι «το “απόρρητο”, που από την αρχή της υπόθεσης έχει εργαλειοποιήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οδηγεί τη διαφάνεια στο απόσπασμα. Το “απόρρητο” επιτρέπει τίποτα να μην μπορεί να επιβεβαιωθεί ή να διαψευστεί συντηρώντας μια δυσώδη κατάσταση». Κάλεσε δε τους δικαστές να διερευνήσουν ενδελεχώς την υπόθεση επειδή «δεν νοείται να τελεί η πολιτική και οικονομική ζωή του τόπου στο έλεος άθλιων πρακτικών».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Οικονόμου έκανε μια μακροσκελή δήλωση, μετρώντας τις λέξεις μία προς μία και πετώντας το μπαλάκι στο δικαστικό μηχανισμό. Ξεκίνησε λέγοντας πως «όσα αναφέρονται στην εφημερίδα του κ. Βαξεβάνη χρειάζεται να διερευνηθούν διεξοδικά από τις αρμόδιες αρχές και ιδιαίτερα από την ελληνική Δικαιοσύνη παρότι δεν προκύπτει καμία τεκμηρίωση του δημοσιεύματος. Πλεονάζουν οι αφηγήσεις, απουσιάζουν τα στοιχεία». Μετά προχώρησε σε επιχείρηση αποδόμησης του δημοσιεύματος, πρώτα μπινελικώνοντας τον Βαξεβάνη («Ο εθνικός συκοφάντης, ο άνθρωπος που έχει ξεπεράσει σε φαντασία και επινοητικότητα ακόμα και τους μεγαλύτερους παραμυθάδες. Αυτός που η θεματολογία και η προσέγγισή του ταυτίζεται με τον εθνικό οχετό (την εφημερίδα Μακελειό). Εκείνος που οι “αποκαλύψεις” του προαναγγέλονται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και τον ίδιο τον κ. Τσίπρα. Και τέλος, αυτός που εμπλέκεται στην χρηματοδότηση με ρωσικά κεφάλαια τηλεοπτικού δικτύου στη χώρα μας, προφανώς δεν έχει καμία εγγύηση αξιοπιστίας») και μετά αναμασώντας το παραμύθι των… εξωτερικών εχθρών (πάλι καλά που δεν ονομάτισε τον Πούτιν και τον Ερντογάν!), «που έχουν ενοχληθεί από την Κυβέρνηση και δεν κρύβουν την δυσαρέσκειά τους για την σταθερότητα και την ασφάλεια που έχει επιτύχει η Ελλάδα» και «θα προτιμούσαν μια άλλη Κυβέρνηση, πιο βολική, και έναν άλλο Πρωθυπουργό, αδύναμο και ελέγξιμο»!

Εχει πλάκα αυτή η συλλογιστική. Ο Πούτιν ή ο Ερντογάν παρακολουθούσαν τους υπουργούς του Μητσοτάκη και τις συζύγους τους και αυτοί σέρβιραν τα στοιχεία στον Βαξεβάνη; Αν είναι έτσι, τότε ο Μητσοτάκης, ως πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ/ΚΥΠ, θα έπρεπε να έχει ξηλώσει τους πάντες, διότι είναι ανίκανοι να κάνουν τη δουλειά τους και αφήνουν τους ξένους πράκτορες να αλωνίζουν και να παρακολουθούν ακόμη και υπουργούς! Εμείς, όμως, θυμόμαστε τον Μητσοτάκη να διώχνει τον Κοντολέοντα επειδή δεν είχε ενημερώσει για τη «νόμιμη επισύνδεση» στο κινητό του Ανδρουλάκη, ενώ κατά τα άλλα έκανε σπουδαία δουλειά με την ΕΥΠ/ΚΥΠ, που την τρέμουν οι… εχθροί του έθνους! Ποια εκδοχή να πιστέψει ο δυστυχής δεξιός, που πρέπει να πάει και στο καφενείο, να δει κάνα ματς, να παίξει καμιά δηλωτή, να πιει κάνα τσίπουρο, κι εκεί τον περιμένουν για να σπάσουν πλάκα;

«Λογισμικά παρακολούθησης υπάρχουν στην Ελλάδα όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά δεν τα αγόρασε και δεν τα χρησιμοποιεί καμία δημόσια αρχή», δήλωσε ο Οικονόμου, καταλήγοντας ότι «η Κυβέρνηση θα προχωρήσει στην καθολική απαγόρευση της εμπορίας τους, πράξη που θα καταστήσει την Ελλάδα την πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θα απαγορεύεται η κυκλοφορία κακόβουλων λογισμικών στην Επικράτειά της». Κι εμείς που νομίζαμε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε… θωρακίσει το σύστημα με την ΠΝΠ που ψήφισε αυγουστιάτικα. Αυτά δεν έλεγε τότε; Τώρα προκύπτει ανάγκη και… πρωτοποριακής νομοθεσίας; Πότε προέκυψε αυτή η ανάγκη; Οταν ο Βαξεβάνης έβγαλε τη λίστα των «33»!

Αν επρόκειτο μόνο για τον Βαξεβάνη και τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Μητσοτάκης ίσως να κατάφερνε να ξανακλείσει το θέμα. Ομως με την πάσα του Βαξεβάνη σηκώθηκε ο… διαγώνιος Μαρινάκης και κάρφωσε στα μούτρα του Μητσοτάκη και των υπουργών του, διαλύοντας το μπλόκο που προσπάθησαν να στήσουν.

 

Μπορεί ο Μητσοτάκης να απαξίωσε να απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση του Τσίπρα (που επικαλέστηκε δημοσιεύματα του Συγκροτήματος Μαρινάκη), όμως τα «Νέα» σήμερα έχουν τις υποκλοπές κύριο θέμα. Και τη σκυτάλη παρέλαβε πλέον το βαρύ πυροβολικό του Συγκροτήματος.

Ο Γ. Παπαχρήστος στη στήλη του γράφει πως από τα τέλη Αυγούστου «κυκλοφορούσε ότι δεν είναι μόνο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στόχος της παρακολούθησης από το συστηματάκι των “πονηρών“ με επικεφαλής τον “ανιψιό“ Γρηγόρη Δημητριάδη και ενεργούμενα το κουμπαράκι του τον Λαβράνο, τον τέως αρχηγό της ΕΥΠ κ.λπ., υπάρχουν και άλλοι». Γράφει για «“ετσιθελική“ άρνηση να εμφανιστούν ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής και της PEGA το “κουμπαράκι“ του Γρηγόρη (Δημητριάδη), ο ίδιος και όσοι εμπορεύονται το παράνομο σύστημα». Υιοθετεί τις αποκαλύψεις Βαξεβάνη και σημειώνει ότι «η “πιάτσα“ βοά ότι ο κατάλογος συμπεριλαμβάνει 106 ονόματα»!

Στον πρόλογο του δισέλιδου ρεπορτάζ των «Νέων» για το θέμα, αμφισβητείται ευθέως η ειλικρίνεια του Μητσοτάκη και αναγράφονται (με μεγάλα έντονα γράμματα) τα εξής: «Το τι γνώριζε ο Πρωθυπουργός για όλα αυτά παραμένει άγνωστο. Και τίποτα να μη γνώριζε όμως, οι συνέπειες είναι σοβαρές τόσο για τον ίδιο όσο και για την κυβέρνησή του. Οχι μόνο επειδή ένα από τα πρόσωπα του δράματος είναι συγγενής του, αλλά κι επειδή τυχόν χρήση των παράνομων λογισμικών από τις μυστικές υπηρεσίες θα διέψευδε το αφήγημα περί νομίμων επισυνδέσεων. Η άγνοια λοιπόν δεν επιτρέπεται. Η επίκληση του απορρήτου δεν πείθει. Οι πολίτες ζητούν απαντήσεις».

Στις υποκλοπές είναι αφιερωμένο και το κύριο άρθρο της εφημερίδας του Μαρινάκη, που ξεκινά με τα εξής υπαινικτικά: «Είναι μια στιγμή που θα απαιτηθεί ωριμότητα από όλες τις πλευρές. Κατ’ αρχάς από μεριάς των κυβερνώντων, της πολιτείας και βέβαια της Δικαιοσύνης. Οποια τυχόν καταγγελία ή αποκάλυψη υπάρχει για την τρέχουσα υπόθεση των παρακολουθήσεων πρέπει να διερευνηθεί σε βάθος, να χυθεί άπλετο φως και οι αποσαφηνίσεις να στοχεύουν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κόσμου προς την πολιτική εξουσία και τη Δικαιοσύνη. Είναι ευθύνη και χρέος των κυβερνώντων, αλλά και συνολικά των θεσμών να μη μένουν σκιές, αλλά και να ενεργοποιηθούν όλα τα θεσμικά εργαλεία, ακόμη και με άμεσες πρωτοβουλίες, ώστε οι απαντήσεις να είναι επαρκείς και να μην ανακυκλώνουν ερωτηματικά που “μολύνουν“ το πολιτικό σκηνικό»! Ο Καραμανλής δικαιώνεται από μια φυλλάδα που δεν έχει πει καλό λόγο γι’ αυτόν. Και ο Μητσοτάκης, ο εκλεκτός του Συγκροτήματος, στριμώχνεται στη γωνία.

Από την πλούσια αρθρογραφία των «Νέων» αντιγράφουμε και το εξής, επίσης χαρακτηριστικό: «Στοιχεία… διπλωματίας διέγνωσαν αρκετοί στην αντίδραση κύκλων του ΥΠΕΞ, οι οποίοι σχολίασαν ότι “είναι αδιανόητο και επικίνδυνο να υπονοείται ότι ο Πρωθυπουργός παρακολουθούσε τον υπουργό Εξωτερικών“, προσθέτοντας “η χώρα λαμβάνει συνεχώς μέτρα για την ασφάλεια των επικοινωνιών του υπουργού Εξωτερικών και των μελών του ΚΥΣΕΑ, καθώς πολλοί εντός και εκτός Ελλάδας θα ήθελαν να ακούνε τις συνομιλίες τους“». Μ’ άλλα λόγια, βάζουν τον Δένδια «απέναντι» από τον Μητσοτάκη, γεγονός που σίγουρα δεν πέρασε απαρατήρητο από τον τελευταίο.

O Mητσοτάκης αποφάσισε να δώσει εσπευσμένα «εξηγήσεις» σήμερα το βράδυ στο δελτίο ειδήσεων του Χατζηνικολάου. Σε προστατευμένο περιβάλλον, δηλαδή. Δεν πήγε στη Βουλή για ν’ απαντήσει στον Τσίπρα, δηλώνοντας διά του εκπροσώπου του πως ό,τι είχε να πει το είπε, εντός τριημέρου όμως αναγκάζεται να δώσει απαντήσεις σε τηλεοπτική εκπομπή φίλιου δημοσιογράφου. Σύντομα θ’ αναγκαστεί να πάει και στη Βουλή, για να μη μείνει σε κανέναν η αμφιβολία ότι δίνει μια μάχη οπισθοφυλακών. Αλλωστε, σύμφωνα με όσα έγραψε ο Παπαχρήστος που φαίνεται ότι ξέρει, η λίστα περιλαμβάνει πολλά ονόματα ακόμη, οπότε υπάρχει υλικό για να κρατάει αναμμένη τη φωτιά.

ΥΓ1. «Η εφημερίδα “Documento“ παρουσίασε ισχυρισμούς περί παρακολούθησης σειράς πολιτικών και μη πολιτικών προσώπων, χωρίς την απαιτούμενη, μέχρις ώρας, τεκμηρίωση». Ετσι ξεκίνησε το σχετικό κομμάτι στο σημερινό μπρίφινγκ ο Οικονόμου. Η διαφορά με τη δήλωση του ιδίου του Σάββατο, που παραθέσαμε παραπάνω είναι εμφανής. Ολα τα υπόλοιπα που είπε ήταν μία από τα ίδια, μια απεγνωσμένη άμυνα με αναφορές σε… ξένα κέντρα που επιβουλεύονται τον γίγαντα Κούλη και στο… αφήγημα ανωμαλίας του ΣΥΡΙΖΑ. «Η χώρα μας, η Ελλάδα, ιστορικά, εθνικά και κοινωνικά, δεν έχει την πολυτέλεια διχασμών, δεν έχει την πολυτέλεια ανωμαλίας, ειδικά σε μια τέτοια συγκυρία. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται εθνικές τραγωδίες και η Κυβέρνηση θα διασφαλίσει, όπως το έκανε πάντα, ότι δεν θα αφήσει κανέναν να κάνει πράξη τις μεθοδεύσεις αυτές» ήταν η κατακλείδα του λογύδριου του Οικονόμου, που απέδειξε ότι βρίσκεται εντελώς «αλλού»!

Το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης αναγκάζεται να παραδεχτεί ότι «υπάρχει θέμα», ενώ μέχρι τώρα ισχυριζόταν πως «το θέμα έχει κλείσει», εκτός του κυβερνητικού πανικού, αποκαλύπτει και ένα «παιχνίδι» πολύ ανοιχτό με συμμετοχή πολλών.

ΥΓ2. Σαν να μην του έφταναν του Μητσοτάκη όσα αποκαλύπτονται εντός Ελλάδας, πριν από μια ώρα η Σόφι ιν’τ Βελντ ανακοίνωσε, μέσω του Γραφείου Τύπου του Ευρωκοινοβούλιο, ότι αύριο το μεσημέρι θα δώσει στις Βρυξέλλες συνέντευξη Τύπου, στην οποία «θα παρουσιάσει τα κύρια σημεία του σχεδίου έκθεσης που θα υποβάλει, όπου συνοψίζονται βασικά πορίσματα και διατυπώνονται συστάσεις για το μέλλον». Η παρέμβαση της ολλανδής ευρωβουλευτή αναμένεται με ενδιαφέρον, ενόψει όσων μεσολάβησαν στην Ελλάδα. Και θα είναι μόνη της, χωρίς τον δεξιό πρόεδρο της PEGA να της κρατάει τα γκέμια. (Για όσους/ες ενδιαφέρονται, η  συνέντευξη Τύπου θα μεταδοθεί ζωντανά και θα είναι διαθέσιμη σε μαγνητοσκόπηση εδώ). 

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search